Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Православието като начин на живот - 8

 • 23 965
 • 520
 •   1
Отговори
# 495
 • Мнения: 456
Може ли линк към предаването? Не съм го гледала, а не мога да коментирам нещо, което незнам.

# 496
 • София
 • Мнения: 2 698
Заповядайте!
https://bnt.bg/news/za-chistotata-na-vyarata-i-blagata-vest-293248news.html
от 20 март. Удобно е, могат да се видят и след излъчването!
Качват ги всички броеве.

# 497
 • Мнения: 456
Много ми хареса предаването на мене. Колко са красиви хората, носещи Бог в сърцето си! От интервюираните само Знеполският епископ не ми хареса. Всички други, дори и жената- ендокринолог, ми се сториха много одухотворени, Господ да е с тях винаги 🙏
Хубаво е предаването, много обрано и не излиза с категорична позиция. Само намеква, пък който както иска да го приема.
Първо за Тодоровден. Да, всички празници са преплетени с езически действия. Затова говорим за църковен празник и народни чествания. Това не е само при нас, но и при другите народи. Затова при една и съща религия обичаите в различните страни нямат нищо общо едни с други.
Хареса ми, че говорят за ваксините. Ние живеем в света и църквата ни трябва да има становище по актуалните въпроси.
Хареса ми и интервюто за поста. И аз смятам, че децата са освободени от него. Какъв грях може да има в едно дете, че да се покайва и да го изкупва?!!!
Училището в Ловеч (там ли беше?) е похвално начинание. Дано да се развие.

# 498
 • В царството на игрите:)
 • Мнения: 3 165
Аз съм от тези, които са карани да постят в детството си вкъщи и то през целия пост, който аз така или иначе не спазвах, но вкъщи не се е правило изключение за мен относно храната. От 7 г. нататък минавах на причастие след изповед. Тя се състоеше пред дядо, който беше свещеник и беше по - скоро поучаване относно изповедта и тук таме изповядана от мен някоя лъжа или скарване с приятелка. Хич не обичах да постя... Когато, на 18, излязох от дома си първите две години не изпостих и един ден. После това се промени. Невъзможно е да накарам децата ми да постят цял пост, но настоявам преди причастие да имат поне 3 -4  дни пост, както и сряда и петък през останалата част. Ходят на изповед не , защото осъзнават много какво правят, а защото трябва да имат навици и да знаят как да постъпват като православни християни. И да ви кажа един 16 и една 13 годишна имат какво да кажат. като ги гледам само как се държат помежду си , а и нерядко с нас /родителите/, не съм на мнение, че са толкова невинни душици. Но основната ми цел е възпитанието и добрия пример. Много е важно да осъзнаят, че не е лесно да се изповядаш и да се признаеш грешките и е добре да се съобразяват как постъпват, за да не им се налага да го казват Simple Smile Не, че ми се получава на мен, но пък не спирам да опитвам...

# 499
 • София
 • Мнения: 2 698
Предаването си го следя от ден първи след създаването му. Винаги чувствам реална духовна среда и много полезни теми и срещи.
 Училището в Ловеч е единственото православно училище в България и не мога да му се нарадвам. Следях всичко по създаването му.

Светъл празник  Вход Господен в Йерусалим 25. 04.2021. Не ми даде да пиша ново съобщение.

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 17:26 от Мигла

# 500
# 501
 • Мнения: 8 527
Воистину воскресе!
Мир и светлина в душите ни.

# 502
 • София
 • Мнения: 2 698
Воистина Воскресе!
Hands Pray

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 22:20 от Мигла

# 503
 • Мнения: 1 158
Христос воскресе!
Мир и любов в душите и домовете ни!

# 504
 • Мнения: 1 641
Христос възкръсна!

# 505
 • Мнения: 5 910
Здравейте и Христос Воскресе!!! 🙏
Нали до Петдесетница така се поздравяваме🤗

А св. Серафим Саровски винаги е поздравявал така хората. И в допълнение им е казвал " радост моя"!

Желая  на всички светъл и непоколебим път към Христос, нашия Спасител🙏

Докато правих пауза с форума, попаднах на едно видео, което исках непременно да споделя с вас.
За нетварната светлина. За Господ.Същият монах има още няколко безценни видеа, които на мен ми дадоха дългоизстрадани отговори.

Скрит текст:
Dari_77,
много мило, благодаря, длъжна съм ти.🌹💗🌹

# 506
 • София
 • Мнения: 194
Здравейте православни приятели,

Макар и да не се причислявам от Вашата деноминация, бих искал да помоля за съвет. Има много хора, които все още не са чули за Благата вест. Как може да достигнем такива хора и да ги насочим към Истината?
 
Споделете, ако имате опит в такава насока. Simple Smile

Благодаря!

# 507
 • Мнения: 1 740
От Свидетелите на Йехова ли сте?

# 508
 • София
 • Мнения: 194
Протестант съм, най-близко стоя до баптистите Simple Smile

# 509
 • Мнения: 5 910

Mindstream
, добре дошъл! Simple Smile
аз нямам опит да съм доближила някой до православието или до християнството. Поне не ми е известно да съм повлияла на някой толкова силно, че той да се е обърнал към християнската Църква.
Но все пак, ще споделя какво мисля.
Моето убеждение е, че вярата се дава от Бог и това е тайнство, за което няма точни рецепти и начини. Докосването става по волята на Бог, а ако то стане чрез човек, то Бог чрез въпросния човек е докоснал сърцето на друг човек.
Лично на мен ми е тъжно, че вярата ми дълги години е била хранена с не най- правилната литература, не съм изучавала Евангелието в училище и не съм имала никога свой духовник/изповедник. До преди няколко години дори не знаех за разликите межди католици, православни, протестанти..... доста време и усилия ми трябваха, за да мога все пак малко от малко да се ограмотя. Моята вяра я подхранвам все повече с православни материали, но дали съм православна ( истински православна  - каквото и да означава това ), не знам. Кръстена съм в православна църква, търся общуване с православни; ходя в православна църква, моля се с православния молитвослов, чета Псалмите....
Но понякога чета и други духовни материали... например, ведическа литература (астрология). По някакъв начин и в нея намирам полезни неща и отговори.
Мисля, че винаги ще има хора, които не са чули Благата вест ( според както си се изразил). И това е в реда на нещата. Така е било, така и ще бъде.
Мисля и, че не е необходимо нарочно и насила да се стремим да говорим за вярата и за Спасителя. По- скоро, е добре чрез делата си и личен пример да доближаваме, колкото ни е по силите и осъзнатостта, хората до Иисус Христос.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 20:53 от Катерица

Общи условия

Активация на акаунт