Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2020, 01:27 ч.

Студена почерпка за събиране с познати?

  • 2 536
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 82
В събота ще се събираме с познати и непознати (30-40 души) и обикновено "всеки" носи по нещо. Търся идеи... Изискването е да мога да го приготвя от предишния ден и да се яде студено, защото сутринта излизам рано и няма кога да се занимавам. Освен това пътувам с градския транспорт и трябва да мога да го нося. Фурната ми е малка (30х30) и ако може да не пека 5 тави сладки/соленки... Да не е манджа, а нещо което по възможност се яде с ръце, прав, в движение. Е, може и в чиния с вилица, винаги има и такива. И все пак да не е фингър фууд тип чипс/солети. Хората са все възрастни и хранещи се повече или по-малко здравословно. Често срещани са сандвичи, баници, сладкиши, сиренки и кашкавалки... надявам се разбирате идеята. За предпочитане е нещо солено и вегетарианско. Мислех си за тутманик/милинки/кашкавалки, но не знам рецепта при която на следващия ден студени да са достатъчно вкусни. Или нещо тип зеленчуково-омлетена торта? Ще се радвам на идеи и рецепти. Simple Smile

# 1
  • Мнения: 7 256
Руска салата, снежанка, сурови бонбони.

# 2
  • Мнения: 93
Казваш, че хората се хранят здравословно, а изреждаш баници, тутманици и подобни....
Суровите бонбони са доста добър вариант. Могат да се правят и солени - със сирена и подправки.
Явно държите на тестено - пица нарязана на малки парчета като хапки (но за толкова хора няма как да не опечете няколко тави).
За здравословен и изключително лесен вариант мога да предложа коктейлни зеленчукови пръчици - нарязани зеленчуци (най-често моркови, краставици) на пръчици и им се слага лимон (той ги държи свежи и не позволява да потъмнеят) и/или сос (има рецепти в интернет). Може да вземете ядки - или ако имате домашни да си ги опечете; сушени плодове - с или без шоколад (просто ги потапяте в разтопен шиколад).
Студени могат да се ядат и мини омлети - правят се във форма за печене на мъфини/мини мъфини (отново ще печете на няколко пъти, но стават доста бързо). Сещам се и за зеленчукови кюфтенца - печени на фурна.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 843
Твърдо жълто сирене на кубчета. Аз последно в голяма чиния по средата сложих кубчетата, по края ветрилообразно резенчета ябълка( става и друг плод, слагаш преди да го носиш, от преден ден не става, но не е и много работа)

Полента: сваряваш, като е готова, изсипваш с тавичка или кутия да стегне, после режеш на квадрати

Салата или десерт в чаша: тук рецепти много, приготвяш, даже може да се занесе купа и всеки си слага в малка пластмасова чашка.
Аз така скоро ядах салата от червена леща. Като престои става по-хубава.
За десерт: едно кисело мляко със сладко да разбъркаш и отгоре да поръсиш с хрупкаво мюсли, пак си е решение. Пак в чашки всеки си сипва.

# 4
  • Мнения: 20 775
Имаш ли слоукукър? Аз бих направила печено месо, което е много хубаво топло и студено.

# 5
  • София
  • Мнения: 754
Солена палачинкова торта
Руло от тиквички с шунка и крема сирене
Киш
Пълнени яйца
чери домати+моцарела на клечка
Хапки с пушена сьомга
плато от сирена, плодове/ядки /крекери

# 6
  • София
  • Мнения: 4 007
Солен кекс, нарязан на малки хапчици, супер е и на следващия ден, само трябва да е в кутия, за да не изсъхва.
Скрит текст:
4 яйца
1 кч олио
1 чч кисело мляко
2 чч брашно
1 бакпулвер и малко сол.
Кексовото тесто забъркваш в описания ред на продуктите.
После слагам сирене, кашкавал - настърган и не повече от 2 шепи, че става глетав, ако е много, нарязани маслини, гъбки - каквото ти е на душа и се яде от гостите.
Разбъркваш добавките и печеш в предварително загрята фурна на 180С, а за твоята фурна - на два пъти. Можеш с мааалко чубрица да поръсиш отгоре. Около 20-25 мин му трябва.
Напръскваш с вода, покриваш с кърпа за 5 мин, режеш на хапки и прибираш в кутии[\spoiler]

# 7
  • Мнения: 82
Соленият кекс е чудесна идея! Имам сирене и черни маслини, мисля че с тях ще стане чудесно. Дали може да сложа и малко риган? Thinking
Двете шепи са за кашкавала само, нали? Или и за сиренето и маслините има ограничение?
Имам форма с ринг 26см, мисля че тя ще е чудесна и ще събере цялата смес. Кутии нямам, имам такова за пренасяне на торта, където ще сложа парчетата след като изстинат. Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 4 007
Да, само за кашкавала важи, защото когато е много не се изпича добре самият кекс. Аз слагам сирене, бъркам, слагам сирене и бъркам, докато реша, че е добре на цялото количество тесто. За маслините - около 200 гр обезкостени е добре.
Формата за торта е идеален вариант.
За ринага не мога да кажа как ще е. Единствено съм слагала малко чубрица. Но го предпочитам без подправки.

# 9
  • Мнения: 82
Благодаря! Нямам толкова маслини мисля, та ще сложа колкото има и повече сирене. Simple Smile За кашкавала ще го имам предвид следващия път, сега само някакъв твърд италиански имам, та ще пробвам без.

# 10
  • София
  • Мнения: 4 007
Този кекс може да го направиш и тип почисти хладилник - каквото имаш, колкото имаш😁.

# 11
  • Мнения: 1 848
Защо трябва да е вегетарианско? На мен специално не би ми харесало. Бих предложила мезета някакви, луканка, сирена. Идеята за солен кекс ми хареса.

# 12
  • Мнения: 82
Cry


Пак няма да занеса нищо... а почти до полунощ седях да правя кекса. Sad

# 13
  • Мнения: 7 256
Купи плодове и ги нарежи преди това.

# 14
  • Мнения: 82
Благодаря за идеята, но излязох в 6:30 сутринта, никой магазин тук не отваря в 5. Rolling Eyes
Някой ден ще се науча да правя кексове... засега почти никога не се получават. Sad Но аз все така упорито опитвам...
Тестото ми се получи ужасно лепкаво и в същото време доста гъсто... не се разливаше по формата, а трябваше аз да го разпределя. Консистенцията беше като на картофено пюре което съм разбивала твърде дълго и още тогава се зачудих дали ще стане нещо. После се пече към 40мин докато стане... и го оставих да изстива във формата нощес, че беше почти полунощ вече и нямаше за кога да го чакам да го режа.. но той още тогава се спихна. Cry

# 15
  • Мнения: 82
"Кексът" за голямо мое учудване и така се оказа не само ставащ за ядене, но даже вкусен. Simple Smile Е, разбира се не става за почерпка, но вкъщи ще се изяде. Много се радвам, че няма да го хвърлям! Simple Smile

# 16
  • София
  • Мнения: 4 007
Радвам се, че ще се хапне, но нямам идея защо така ти се е получил.
Съжалявам.
Пробвай пак с повече мляко, да речем. Но имай предвид, че тестото си е гъстичко. И аз го разстилам с лъжица.

Единствено ми идва на ум бакпулверът да е с изтекъл срок. Сешам един път така ми стана, погледнах срока на годност след като го бях изсипала в купата. Изяде се, де.

# 17
  • Мнения: 82
Благодаря! Ще погледна бакпулвера... Като е седял отворен става розов, а този си беше бял, но за годността не ми е хрумнало да следя. Мен ме притеснява и че млякото не е българско, а едно такова креместо, знам ли дали не е пък от това. Или пък нещо при печенето да съм объркала... Е, ще пробвам пак друг път, все някога ще се получи. Simple Smile Още се боря със сладкишите, всичко друго се получава, а те редовно се спихват.
Щом тестото си е гъсто, поне това няма да го мисля. А такова лепкаво ли е по принцип?

# 18
  • София
  • Мнения: 4 007
Ако под лепкаво имаш предвид да ти залепва за лъжицата и като я вдигаш от тестото да се стели - да.
Млякото си е обикновено, кисело. Ако това е някакво сметаново - може и то да е прецало нещата. Йогурта не е кисело мляко. Лошото е, че не знам с какво да заместиш киселото мляко от рецептата.

# 19
  • Мнения: 82
Ами просто трябва да отида до българския магазин тук.. или да си направя сама. Simple Smile Ще пиша при следващите опити какво е станало. Simple Smile

# 20
  • Мнения: 1 848
Солен кекс, а и другите кексове правя доста често, винаги с йогурт, какъвто и да е. Винаги става.

# 21
  • София, London
  • Мнения: 16 301
Слагай повече бакпулвер И сода за хляб.
Не нарязвай топло.
Запичай първо на долен реотан.
За партито - франзела, пастет и малко бурканче хубава маринована риба, лют пипер, прясна краставица( или бурканче кисели)там намазваш колелцата франзела с пастет,  с риба - ръсваш малко люто и добавяш парченце краставичка (кисела или прясна).
Ще си оближат пръстите!

# 22
  • Мнения: 82
О, да, количеството бакпулвер беше другият ми проблем. Идея си нямах колко е един бакпулвер и сложих 1-2 чаени лъжици, някак реших че е достатъчно за 2чч брашно. Тук пакетчетата бакпулвер са доста големи. Rolling Eyes
Ще изпробвам съветите при следващите опити, благодаря. Simple Smile

# 23
  • Мнения: 20 775
10 грама на печиво е бакпулвера. Грубо казано.

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 13 843
Не е бил малко бакпулвера.
Солените кексове стават и при мен клисави.
Понеже не са ми любими, не съм се задълбавала защо.

# 25
  • София, London
  • Мнения: 16 301
При мен не стават клисави, а пухкави.

# 26
  • Мнения: 20 775
Я проверете фурната как е с реотаните. Дали пече на горен и долен или един от тях липсва.

# 27
  • Мнения: 7 606
Аз бих приготвила нещо такова

Продуктите могат да ви ги нарежат и в магазина.

Или сандвичи.



Или хапки.

# 28
  • Мнения: 1 382
Солени мъфини -  рецептата е от сайта на Супичка, стават лесно, само че трябва да имаш формички за печенето и книжни кошнички.
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B2%D0%BA%D0%B8

# 29
  • Мнения: 880
Солен кекс с пълнеж, който винаги ми се получава. За пълнежа е според вкуса.

https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%BD%D0%B5%D0%B6

Моят изглежда ето така:
Скрит текст:


Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 20:44 от doroty3

# 30
  • Мнения: 82
Единствено ми идва на ум бакпулверът да е с изтекъл срок. Сешам един път така ми стана, погледнах срока на годност след като го бях изсипала в купата. Изяде се, де.
Безкрайни благодарности!! От години пробвам какво ли не с тестото и печенето и се бях примирила, че просто не ме бива в сладкишите. Оказа се, че срокът на бакпулвера ми е изтекъл преди почти 4 години!! Явно съм имала твърде много насъбран, защото съм сигурна, че наскоро отворих ново целуфанче с пакетчета. Сега изхвърлих оставащите 6-7, купих нов бакпулвер и при първия опит за сладкиш с едва ли не случайни съставки без рецепта се получи невероятно и бухнало нещо, на което не му и хрумна да се слегне. Сега вече мога да експериментирам със сладкиши и съм сигурна че и соленият кекс ще се получи чудесно следващия път! Simple Smile Simple Smile

# 31
  • Мнения: 1 382
Аз откакто се помня си правя набухвател - половин лъжичка сода бикарбонат и половин лъжичка лимонтозу.

Общи условия

Активация на акаунт