Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 236
  • 810
  •   1
Отговори
# 180
  • BG
Бих ви посъветвала да си вземете три оферти за ремонта, преди да го започнете. При нас, ощетиха финансово една съседка, защото била дала "много пари" за ремонта. Не стига, че не и обърнаха внимание повече от година, и търпеше мухъл в апартамента си, поради теч от покрива, ами не й дадоха и цялата сума после. В последните години, сами си заплащаме частичните ремонти на покрива. Така не стават разправии, но не е приятно.

# 181
Като правил ремонт сама си го правих със всички документи-договор с фирмата, протоколи, фактури. Това е форсмажор теча, след като домоуправителя не взима нужните мерки, вземаш ги сам. Това с трите оферти се опитаха и на мен да ми го пробутат, поисках ги с подпис и печат и лично се обадих на фирмите да го направя, като казах, че ще завеждам дело, нито една от трите фирми не даде, щото пак бяха по схемата без ДДС и т.н. С пари на ръка, нищо, че го бяха отпечатали на лист.

# 182
  • BG
Като правил ремонт сама си го правих със всички документи-договор с фирмата, протоколи, фактури. Това е форсмажор теча, след като домоуправителя не взима нужните мерки, вземаш ги сам. Това с трите оферти се опитаха и на мен да ми го пробутат, поисках ги с подпис и печат и лично се обадих на фирмите да го направя, като казах, че ще завеждам дело, нито една от трите фирми не даде, щото пак бяха по схемата без ДДС и т.н. С пари на ръка, нищо, че го бяха отпечатали на лист.

И заплатиха ли изразходената сума? Защото, според мен може да се стигне до съд, ако не се постигне споразумение между съседите и платеца.

# 183
На нас след такъв ремонт ни изплатиха 1/3, а на съседа ще изплатят 100%. Разликата е 6 г. между двете случки.
Аз лично нямах нерви да се занимавам и разправям.

# 184
  • BG
При нас, поради съседски несъгласия и високо напрежение между живущите, доста от нас си направиха ремонт на общите части самостоятелно и без да искат връщане на сумите. Но смятам това за неприятно и неправилна практика. Ние просто го правим от нежелание да се акумулира допълнителна агресия.

# 185
И при нас години наред се правеха частични ремонти на течащия покрив от хората на които протичаше в апартаментите. Другите пари все нямаха. По едно време включиха едни 5 лева на апартамент всеки месец за ремонти и поддръжка на общите части и няма да мога да кажа/напиша след колко години, слава богу, се събра лелеяната сума. Цяла зима и пролетта изкарахме без течове, чак не е за вярване.Simple Smile Но хората, които правиха покрива, подписаха договор с домоуправителя и касиера. Трудна е организацията на такива дейности, даже имаше хора от по-долни етажи с реакция: "у нас не тече". Но при един проливен дъжд така протече, че вода стигна до първия етаж по стълбите, 5 етажен е блока. Имам чувството, че тогава се позамислиха.

# 186
Може ли един от собствениците да е касиер и домоуправител? И какъв протокол (% от подписи) трябват?

Има ли начин да се научи нещо повече за сградата - тип строеж и особености, технологии (стар панелен)?

# 187
  • Варна
Май по закон касиерът и домоуправителят трябва да са различни. Не може да е един.

# 188
Май по закон касиерът и домоуправителят трябва да са различни. Не може да е един.
A колко  % трябва да дадат съгласие и какъв документ (за да се признае от ВиК и подобните дружества)?

# 189
  • Добрич
she___, протоколът е от общото събрание. Не мога за отговоря на съобщението, защото:

Скрит текст:

Протокол за провеждане на общо събрание. Всички присъстващи се подписват, а отделно има подпис от протоколчик и председател.

Има изисквания за общото събрание. Прочетете ги в ЗУЕС, не е чак толкова дълга частта за общото събрание , а ако не ги спазите, все едно нямате документ.

Във Вашия случай, собствениците най-вероятно ще гласуват, че отказват да платят ремонта на покрива. Това се протоколира.

Успех!

# 190
  • София
A колко  % трябва да дадат съгласие и какъв документ (за да се признае от ВиК и подобните дружества)?
От Софийска вода ми отговориха 80% или повече трябва да са се подписали, че са съгласни да ги представлява лицето Х.

# 191
Здравейте. Бях писала преди няколко дни във форума. Купихме си апартамент на последен етаж. С ремонта бяхме почти готови, но след дъждовете миналата седмица покрива протече. Свиках събрание, говорихме, всички от долните етажи казаха, нямат възможност сега да платят ремонт, да сме събирали по малко пари и другото лято да го направим. Мен това, разбира се, не ме устроиваше и разговарях със съседа на последния етаж, да направим ние ремонта. Той се съгласи в началото, после каза, че нямало да стане сега и ако искам, аз да Си направя на моята част, за да не трябва да правя на ново ремонт, а входа като събира за догодина той ще се включи с тях. Имах възможност, така и направих. Майсторите започнаха ремонта в петък. Днес съседът ми звъни, да попита започнали ли сме го. Казах да, при което получих отговор, че той се е разбрал със съседите под него да съберат пари и да направят и тяхното крило. Искали да ползват моите майстори, кога щели да ходят пак...
Това направо ме вбеси. Значи аз да дам 1700лв, те да си събират по 300, а в началото и за толкова нямаха възможност. До преди днес, мислех да не влизам в излишни разправии, защото не искам да съм в лоши отношения с тях, обаче няма да стане явно.
Искам да попитам, аз ще получа фактура и гаранция. Мисля да предам копие от фактурата на домоуправителя, но в какъв срок мога да изисквам да ми бъдат възстановени парите, които е трябвало съседите да дадат, преди да им кажа, че ако не спазят срока ще ги съдя? Примерно 6м, или...? Как да докажа, че парите съм платила само и единствено аз? Какви още документи ще са ми необходими? Въобще какъв е реда на такава процедура? Изключително ми е неприятно, че изпадам в такава ситуация, но това от тяхна страна си е пълна подигравка...

# 192
По въпросът за касиер и домоуправител на ЕС никъде в ЗУЕС не съм видяла да пише, че не може да е едно и също лице! При нас е така от години!

По следващият - взимате платежното, с което сте платила щом ще получите фактура. Там нали пише Вашето име като наредител? Да докажат другите, че са дали пари! Т.е. ако те са дали на физическо лице пари на ръка, то трябва да имат разписка/квитанция подписана и с изписани имена. Парите ако не Ви ги възстановят накуп, трябва да ги приспадате с години от вноските към ЕС и съответно от всички бъдещи вноски за всякакви ремонти, които ще се случват...

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 09:56 от drago_2008

# 193
  • Варна
Възможно е. Ние сме избрали да са различни хора, защото съсредоточаването на власт и пари в един човек е предпоставка за злоупотреби. При нас се е случвало. Парен каша духа.

# 194
Пари общи от касата могат да се харчат без решение само за текущите разходи, другото е нарушение на ЗУЕС. Парите се внасят по сметка в банката, от която се теглят в присъствието на минимум 2-ма души, т.е. все трябва да има и друг човек... Тегли се само след решение на ОС. В брой се държи сума от 500 лв., тя е за спешни нужди. На 3-4 години или колкото се реши се прави ревизия от външна счетоводна фирма и докладът се представя на всички. В случая са само 14 ап в сградата, склад и един магазин и предполагам това доста улеснява работата. Освен това всички се познават от десетилетия. Аз лично не мисля, че който и да е от съседите ще злоупотреби. А като няма доброволци да се занимават, освен един, на останалите само благодарност им остава да изпитват Satisfied.

Общи условия

Активация на акаунт