Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 257
  • 810
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Ремонта на покрива във вашия случай се води неотложен или нещо подобно. Домоуправителя ви е длъжен да извади пари от касата и да го оправи. Ако няма налични, събирате от всички, той е обща част. Ако и това не стане, имате право да се оплачете в кметството ви, те правят ремонта и после си събират парите от вас. Те си имат начини. Плюсовете за вас са, че няма да гоните съседите за пари. Минусите са, че няма да платите по най-изгодната оферта, защото няма да избирате вие изпълнител, а ще се уреди вероятно някоя "наша фирма".

Ако греша, нека ме поправи някой. Изчетете ЗУЕС, там пише точно за такива ремонти.

# 241
  • Добрич
kivity, в тази тема няколко страници по-напред обсъждахме казус, подобен на Вашия:

Здравейте. Преди няколко месеца си купихме жилище, на последен етаж. Предишния собственик каза, че покрива е правен скоро, обаче след обилните валежи тези дни, това се оказа лъжа. Ремонтите в апартамента обаче уж бяха почти завършени...и влизам днес - то реки, то чудо... говорих със съседа на етажа и той каза, че при него положението е подобно. Проблема е, че събирането на средства от живущите във входа било доста голям проблем.
Отидох да потърся домоуправителя, уви, от известно време бил на някакво село, никой му няма номера. Отидох при касиерката (незнайно защо това са 2 различни личности...), гледаше ме леко тъпо и каза, щом има такъв проблем да напиша бележка, че ще има събрание и да накратко да се оправям както мога. Чувствам се леко неловко да изисквам събиране на такива суми за ремонт на покрива, предвид факта, че дори още не живеем там, а и някои съседи не искали да дават по 4 лв за чистачка... за пръв път се сблъсквам с подобна ситуация. Моля за съвети!

# 242
  • София
Здравейте,

Отново да върна въпроса към идеалните части за разпределяне разходите за ремонт - на повечето апартаменти процентът по НА е 0,....% и 1,....%, но за няколко апартамента е например: 13,....%, ид.ч. на мазето са отразени отделно, 19,...%, а за един апартамент не са вписани. Явно ще трябва да се преизчисляват ид.ч., но за мазетата нямаме информация кой притежава и с каква квадратура са. Дали собственик на апартамент би могъл да направи справка в общината и да получи информация за целия вход?

# 243
  • София
Нуждая се от съвет при теч от банята на съседите, който е от години. Един път направих ремонт, след това се появи пак, както и при съседите от долу. Твърдят, че са направили оглед с уред, който показва, че няма спукани тръби и заявиха, че няма да си разбиват банята. Аз искам отново да си направя ремонт и това де не продължава до безкрай. Какви са ми правата? Искам да се позова на конкретен закон.

# 244
  • Варна
Уредът май се казва термокамера и доколкото съм чела, може наистина течът да е от някой друг, а не точно от тези съседи. Направете си и вие и разберете откъде точно ви е проблемът.

# 245
  • София
Нуждая се от съвет при теч от банята на съседите, който е от години. Един път направих ремонт, след това се появи пак, както и при съседите от долу. Твърдят, че са направили оглед с уред, който показва, че няма спукани тръби и заявиха, че няма да си разбиват банята. Аз искам отново да си направя ремонт и това де не продължава до безкрай. Какви са ми правата? Искам да се позова на конкретен закон.

На кой етаж сте и колко етажен е блокът?

# 246
  • Добрич
При нас от 4-ти етаж, течеше на първи.
Три пъти сме викали термокамера във входа. Мери от където е мокро ( от вас), нагоре. Плаща се за всеки етаж отделно и не е евтино.

# 247
  • София

На кой етаж сте и колко етажен е блокът?

Аз съм на 6 от 9 етажа.

# 248
  • София
Feya1,
като начало може да потърсите съдействие от Домоуправител и да влезете на последните два етажа. Може да се установи откъде е през ревизионните отвори. За тези над вас, има някаква минимална възможност да не са открили теч с термокамера. Може да тече от 9-ти, но в шахтата да има зъб на вашият етаж и нам да се спира водата. С една дума трябва проверка етаж по етаж.

Ако никой не окаже съдействие - жалба в Общината. Описвате случая и подавате в отдел "Етажна собственост", задължително с входящ номер. Бавни са, но по някое си време ще реагират...
Ако не са сменени ВиК щранговете, ще има постоянни течове оттук и оттам, организирайте се. Струват по 160-180 лв, няма смисъл от ремонт на банята преди това.

# 249
  • Варна
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема.
Някой има ли представа дали поставянето на безпрофилна дограма влиза в условията по не промяна на фасадата на сграда?

# 250
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чела съм такова нещо по вестниците, но може би е по-добре да се попита в общината, за да няма изненади после.

# 251
Здравейте, предстои ми да сложа решетки на терераса с цел обезопасяване, тъй като апартамента е на първи етаж. Изисква ли се съгласие на съседите? Извинявам се ако темата е коментирана по-рано.

# 252
  • Sofia
Здравейте, има ли процедура как с подписка се изкарват анематели от блок, които крещят всяка вечер и направиха наводнение? Собственика не е съгласен да ги гони.

# 253
  • София
Като начало започнете с викате на полиция.
 А колкото до наводнението, от какво се е получило? Теч на щрангове, парно, проблем с пералня? Все пак това са проблеми на собственика.

# 254
  • Sofia
Като начало започнете с викате на полиция.
 А колкото до наводнението, от какво се е получило? Теч на щрангове, парно, проблем с пералня? Все пак това са проблеми на собственика.

Наводнението не е от уред или щранг, заради тяхна поредна луда идея - на повечето дори им е трудно да си го представят - проблемни са и не са българи.

Общи условия

Активация на акаунт