Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 60
 • sofia
 • Мнения: 7 277
Преди известно време, мъжът ми с тъжна нотка в гласа сподели, че се почувствал стар след като дочул едни младежи (в разговор по между си) да го наричат "чичка" Joy Чак ми домъчня за него.... действително последните години рязко се състари и почнаха да му личат 50-те. Преди винаги са му давали по-малко, от колкото е.

След 25-тата си година не бях особено стабилна, щото родих първото, после второто... та тогава бях основно изнервена Satisfied

# 61
 • Мнения: 33
Много хубаво че се чувствате млади,  и то над 30+ години.  Да ви призная,  и на мен не ми харесва да ме застаряват.  Бихте ли се обидили ако някои по малък, или пък дете  ви нарече чичко или леля?  Бихте ли се обидили като колежката ми?  Реално погледнато как е редно едно 8+ годишно дете да се обърне към някои 25-30? Како или батко, или чичко и лелка?  Интересен въпрос,  на мен 10 годишните ми викат батко с 15 години по малки от мен.  А аз как трябва да викам на 15 годишните по големи от мен?  Интересен въпрос а,  кажете вашите мнения по темата.  Simple Smile

Ама какво му е интересното на въпроса?!? Хората 100 пъти ти обясниха, че обръщенията лельо, чичо, како, бабо са неуместни и неадекватни извън роднинското им значение. Какъв е този напън да се категоризират всички в три групи: кака, леля, баба? Мислех си, че само в селата е така, защото много често хората наистина са в роднински взаимоотношения. Придържай се към имена, така учи и децата си ако или като ги имаш.

# 62
 • Varna
 • Мнения: 17
Авторе, малко излизам от темата за обръщенията.
Какви са наблюденията ти относно посещаващите заведението, в което работиш, които на са на възраст 50+? Как се чувстват /за да съм по темата/?

Наблюденията ми са следните! Rolling Eyes
Хората на 50+ идват с по млади от тях, явно са роднини, но не съм виждал някой на 50+ да идва за да се забавлява, не че няма и такива случаи, но не и при нас.
Въпросът ми беше съвсем различен, но получих съвсем други отговори и неправилно разбиране.
Батко чичко, лелка и кака го има извън роднинските връзки, може би не е редно да се използва извън роднински връзки, обаче е факт. В моя случаи това обръщение става много обидно Thinking
Напълно сте прави, че е редно да се обръщат към госпожо или господин, или директно по име. Да, обаче не.
Не веднъж съм свидетел било то на улицата, или при нас да се обръщат с наименование, чичковци, батковци, какичките и лелките. На мен хич не ми хареса, че веднъж отидох на работа с по малката ми сестра която е почти на 10 години, аз съм с 15 години по голям от нея, съответно съм и и батко, а някой на улицата беше казал че съм и бил като чичо защото съм можел да съм и като баща! За мен това означава ниска култура на възпитание, буквално. Иначе на други места, като не ми знаят името, винаги се обръщат към мен с Батко или при баткото, никога не са ми казвали чичко!  Обръщенията ги няма само в роднинска връзка. Аз като съм на 25-26, колежките ми на по 35-38 години се какосват пред мене, и се сърдят когато ги нарека леличка!  А въпросът ми тук в форума бе точно този в обяснението, че го има това наименование извън роднинска връзка и как е редно да се обръща човек.
Примерно един 25 годишен как е редно да се обръща към някой около 35-40, да му се каже како леля, батко или чичко?
Или например, ако една девойка на 16-18 години си хване гадже на 25-26 години, какво ще каже, хванах си 25 годишен батко или 25 годишен чичо! Или пък обръщението деца към младежи! 10 годишните как трябва да викат на 25-30 годишните,  батковци или чичовци, примерът с мен и сестра ми!
И един 30 годишен как е редно да вика на 50 годишен, батко или чичко?    Не нямам мания на тази тема, нито съм наивен, и не искам да прекалявам, просто имах конкретен въпрос, а вие се отклонихте и исках да го обясня по точно.

# 63
 • Мнения: 33
Много забавна тема, не знам как я открих!

Един 25 годишен трябва да се обърне към 35 годишния по име. Ако не го/я познава - господине/госпожо или използва неутрални конструкции без обръщение. Стана ми смешно как по-точно се обръщаш с "како"/"лельо" към колежките си - "Како Мими, подай ми телбода" ли? Супер инфантилно ми звучи.

# 64
 • Varna
 • Мнения: 17
Не, мисълта е според годините, кой ти е кака и леля, и кой батко или чичко, според разликата в годините Stuck Out Tongue

# 65
 • Мнения: 614
Не, мисълта е според годините, кой ти е кака и леля, и кой батко или чичко, според разликата в годините Stuck Out Tongue
Сто пъти Ви се обясни,че на хора ,коита не са ти роднини е редно да се обръщаш с г-жо,г-не или по име.
Явно не само работиш в механа,но и средата Ви е подобна.Това обръщение како,лельо го има само в България и Турция.

# 66
 • Мнения: 40 260
Примерно един 25 годишен как е редно да се обръща към някой около 35-40, да му се каже како леля, батко или чичко?
Или например, ако една девойка на 16-18 години си хване гадже на 25-26 години, какво ще каже, хванах си 25 годишен батко или 25 годишен чичо! Или пък обръщението деца към младежи! 10 годишните как трябва да викат на 25-30 годишните,  батковци или чичовци, примерът с мен и сестра ми!
И един 30 годишен как е редно да вика на 50 годишен, батко или чичко?
Както е прието в обществото в момента. Всяко време има своите нагласи, от години не съм попадала на деца или младежи, които да използват леля и чичо.
В моето детство през 80-те беше нормално към непознат да се обърнеш с чичо/леля, сега аналогът е госпожо/господине. Към познат (но не роднина) - по име.
За мен с това се изчерпват вариантите на "редното", останалото зависи от възпитанието, което родителите са дали на децата си.

# 67
 • Мнения: 1 067
Автота
Всъщност пуснах темата да видя странични мнения.  Понеже много млади покрай мен са се отпуснали тотално.  Явно мозъкът им е промит по някакъв начин, а нямам идея по какъв.  Като ги попитам как са ко правят,  получавам следния отговор.  25 съм,  вече съм чичко   минало ми е времето да живея и някакви такива. Тотално са се предали,  държат се като истински чичаци,  в тях пред телевизора или компа,  с очилата някоя игра,  пиене и спане.  Е такъв човек кога ли ще се сватоса пък не знам. А хич не си показват носа на вън.  Тотално глупаво е да се чувстваш лелка или чичко на 30 години,  баш в разцвета си.  Една приятелка вчера ми сподели,  била на 28 години, нямала приятел, нямала деца,  а се чувства лелка и ми вика че и е късно да си търси приятел,  както и да има семейство,  Младо момиче! 
Не ми пука мнението на другите,  все ми е тая дали ще съм 20-40-60 пак ще си живея, ама съм загрижен за някои приятели от ученическите години.
За това исках да питам и вас,  какво мислите по въпроса и как се чувствате на младини.  Че нещата никак не тръгват на добре, по тази логика,  след 10 години поколението ще се мисли за възрастни още на 15 годишна възраст.

Пич, какво да ти кажа. Такова ти е обкръжението. Аз съм на 28 и в никакъв случай не съм забелязала нещо подобно в моето обкръжение. Общувам ежедневно с много хора (покрай работа и хоби) на възраст от тийн, че чак до 50-70. Никой не се е отчаял, никой не обръща или се впечатлява дали е леля, чичо, баба, дядо, тетка, тетин. (е, случвало се е да има, но такива моментално ги "изхвърлям от кораба". Това са токсични личности, които не ми трябват около мен).
Вероятно хората на 20+ в твоето обкръжение се чувстват така, не защото се усещат остарели, а защото са мързеливи, неамбициозни и от типа "Съсипаха я тая държава". Повечето млади хора между 20-30 в момента развиват себе си, учат, спортуват, отдават се на хобита, щастие и усмивки и о, да - забавлението далеч не се свежда да ходиш на кръчма и да се напиеш и после три дена да си снощен. Аз водя страшно динамичен и изпълнен със забавления живот, но на кръчма/дискотека не съм била от може би година. Та.. смени си обкръжението Simple Smile

Като цяло, имам алергия към плевели и неамбициозни търтеи, като хората, които описваш.

# 68
 • Мнения: 3 270
Или например, ако една девойка на 16-18 години си хване гадже на 25-26 години, какво ще каже, хванах си 25 годишен батко или 25 годишен чичо!
Ако един 25-6 годишен си хване 16 годишно гадже е редно всички да му викат педофил 😁

# 69
 • Мнения: 1 067
И като цяло, ако на тая 16-годишна и разбие сърцето и реши да го осъди за изнасилване на непълнолетна, ще си полежи в затвора или ше плати солидна глоба Grinning

# 70
 • Varna
 • Мнения: 17
Или например, ако една девойка на 16-18 години си хване гадже на 25-26 години, какво ще каже, хванах си 25 годишен батко или 25 годишен чичо!
Ако един 25-6 годишен си хване 16 годишно гадже е редно всички да му викат педофил 😁
И като цяло, ако на тая 16-годишна и разбие сърцето и реши да го осъди за изнасилване на непълнолетна, ще си полежи в затвора или ше плати солидна глоба Grinning

Аз лично не бих си хванал 16 годишна за приятелка, отивате в грешна насока. Просто дадох примерен въпрос, а то е ясно че пълнолетно лице трябва да има връзка с пълнолетно лице. Нищо че по закон не се води педофилия, понеже има 14 навършени, но мен това не ме вълнува, винаги се заглеждам към по големи и от мен даже, но не винаги ме върже разбира се.
Примерът съм го дал, не защото се интересувам от момичета под 18 години, а защото тези случки са факт. Ако ще ме питате за връзка, от сега мога да ви кажа че съм имал връзка с момиче 1 години по малка от мен, а сегашната е с три над мен  Wink  Въпросът ми бе съвсем друг.

# 71
 • Мнения: 3 270
Обаче средата ти е страхотна.... Каки, батковци, лели, стринки .... 26 годишни с 16 годишни приятелки 🤐

# 72
 • Мнения: 690
В днешно време на тези мъже, без дисциплина, трудови навици, мързеливи и без много дни трудов стаж - едва ли ще върже по-голяма.

Мама го гледа до 23 годишен, защото той учи. Няма един лев в джоба. Ходи да блъска във фитнеса и си бръсне краката. Ами 26-годишна няма да му върже! Не е педофилия никаква. На баба ми на 16 години и е дошъл цикалът. Сега на 16 години изглеждат и се държат като жени. Просто имат ниски стандарти. И един “мъж” български на 26 години напълно ги удовлетворява. Това е логична връзка. Не нелогична.

Тука споделяте как им давате джобни до 24 години, после мислите, че синчетата ви някоя ще ги приеме за мъж на 26. No, thank you. Единственото, което  става до 30 по нашите ширини идва от чужбина. С друг манталитет.

# 73
 • Мнения: 1 764
Четох, четох и не успях да схвана смисъла на темата освен автора да се похвали колко е млад, как за всички е “батко”, а е и необвързан даже. Wink

Все пак да не е спам - на 21 съм. Чувствам се страхотно. Уча, работя по специалността си, излизам с приятели и колеги и изобщо не мисля дали изглеждам като леля/кака или каквото и да било.
Има доста малки деца около мен на възраст от 1-3 години - наричат ме различно, понякога съм кака, понякога съм просто по име. Нямам претенции и по никакъв начин не ми влияе едно обръщение.

# 74
 • В Космоса
 • Мнения: 9 077
Като бях хлапе лельосвахме и чичкосвахме, какосвахме и баткосвахме. Сега децата се обръщат по име  независимо от възрастта. Наистина си е до времена и нрави...
Лично към мен обаче, ако не се обърнат по име децата, ми е по-приятно да ми кажат како или лельо, отколкото "госпожо" или пък още по-зле "госпожа". Не знам защо,  но ми е ужасно това обръщение, дори и от възрастна жена към възрастна жена.  "Господине" към мъжете ми е сякаш по-добре звучащо.
Като цяло, смятам за ненужно подобно обръщение. Ако искаш да се обърнеш към непознат, можеш просто да кажеш "Извинете ", "Здравейте" и да продължиш по същество.

Между 20 и 30 години се чувствах като тийн, след тридесет се чувствам като между 20 и 30. Вървя си десетина години назад аз. Blush

Общи условия

Активация на акаунт