Отговори
# 585
Blue HeartЗдравейте! Blue Heart

В новия епизод на "Вавилон вероятно  ще станем свидетели на семейната драма
и преди всичко на драмата на тези трима. Anguished

Бъдете здрави  и преди всичко гледайте напред с оптимизъм! Flowers Four Leaf Clover

# 586
# 587
Здравейте, момичета! Animal Bee
Надявам се всички да сте здрави!
Писано ни е било да минем и през това изпитание.
Да бъдем умни и да не губим надеждата, че светът ще оздравее! Green Heart

Гледах 8 еп. на „Вавилон“. И сега ми бяха в повече чудесиите и фантасмагориите. В повече са ми уменията на един учен в бойните изкуства и хвърлянето в пожари...Но за мен няма значение, гледам това, което на мен ми е интересно.

Аз виждам смисъла на това, което гледаме в това, да ни покажат съприкосновението и взаимодействието между два едновременни свята в това общество: този на Сюлейман и пирамидата на Ирфан, която му се налага заради болното дете, и обикновения свят на Ирфан и заобикалящите го.  

В сцената Ирфан – Айше продължава характеристиката на Ирфан, започнала от началото. Ирфан разбирам нещо като център, дървото, за което се е хванал всеки обикновен човек и което продължава съществуването на този народ напред, независимо от различните вредни разклонения, израстъци, мафии и други метастази. Той е професор, баща му учител, но такива като него има и сред недотам образованите „обикновени“ хора, те са „хиляди ученици с галени имена“. За тях връзката баща – син е свещена, когато се налага, могат да заемат мястото на болните си съпруги и майки, техният дом е цяла Турция, те обичат всичко природно и беззащитните: деца, улични кучета и котки. Тази верига от мъже крепи турското и отвежда към слънцето, което „изгрява зад бащата“, а създава и асоциация към мястото в съзнанието на обикновения човек на  Атататюрк. Ирфан казва за баща си: „Погребах го не в земята, а в сърцето си.“, но мисълта зад тези думи е много по-широка от само „моя баща“. Всичко, което Ирфан разказва за баща си напомня патриархалните вериги, които от край време крепят обществото. Но веригата, за която говори Ирфан има особеност, тя е обърната спрямо познатото, когато бащата е важният: в нея детето е по-значимо от бащата дори. Когато му подали Дениз, Ирфан си казал: „Боже, вече има някой по-важен от мен.“; „Любовта към детето ми направи този ужасен проклет живот поносим.“; „Дениз ме научи да бъда добър човек.“ Най-важният въпрос за Ирфан е да бъде добър баща, той непрекъснато се съмнява, но не само Айше: „Ти си най-добрият баща, когото познавам.“, а и всички потвърждават това, а на първо място Дениз. С „признанието“ пред Хакан на Ирфан ще му трябват три живота, за да може да излежи присъдите, които го чакат на финала – всичко за живота и здравето на детето. Като цяло образът на Ирфан, правещ всичко възможно за спасението на сина си,  кореспондира с бъдещето, за което той жертва всичко.
Ирфан е заобиколен от три жени, които продължават да ни разкриват като различни типове жени. Заради това, което ни показаха дотук, моята симпатия е към Илай, а в този еп. тя се прояви като приятел: към мъжа, с когото една жена може да има не само любовни, но и приятелски отношения, към детето, към Еда като майка и жена на човека, когото обича. Призна, че идеята да се доведе лекаря е на Егемен, опитва се да сдобри Ирфан и Егемен и каза на Егемен нещо, което Еда, например, която има дори дете от него, не знае: „...повърхностен си, но в теб има дълбочина повече, отколкото показваш. Влюбен си в Еда от много време, но го криеш и от себе си. Нали, приятелю?“
Да бъдеш приятел с мъж, това е една разлика между Илай и Еда. Докато Илай е приятел с Егемен и помага на Ирфан като приятел – тя се надява и на повече, но и приятелството за нея е ценно, Еда само използва Егемен, лишила го е от това да бъде баща, не го е разбрала, за спасяването на Дениз го влючи веднага и му позволи петте минути с Дениз преди операцията, но иска от него да забрави всичко преживяно. А Ирфан е направила баща и ще видим как ще завърши това.

Друга разлика между двете жени се очерта по линията на това как разбират бащинството, майчинството, отношението към детето, кръвната и връзките между хората, непочиващи на кръвното. Двете теми се събраха в разговора между Еда и Илай след посещението на Илай при Дениз. Илай: „Не разбираш защото си мислиш, че децата се обичат само, ако си ги родил, нали? И едно котенце бих обичала така.“ По отношение на тази характеристика, която сега направих на Ирфан, Илай представя една много по-развита жена в сравнение с Еда, която е близо до традиционния патриархален ред, въпреки че е заменила кръвното бащинство с фалшиво такова. Докато за Илай са важни любовта между хората, приятелството и истинските отношения. Интересно е, че Илай, която е успяла да стане само метреса на мафиот, според Еда, поддържа в нашия фараон желанието за голямата любов, любовта на живота. В този фалшив и жесток свят Илай събужда човешкото в Сюлейман.

Ако Еда е жената с отношение към мъжа само на такава като майка и съпруга, Илай съчетава в себе си жената като любима и приятел на мъжа, то Айше на мен ми изглежда като жена, която може да поддържа само приятелски отношения с мъжа и това да е достатъчно. Но, ще видим какво са намислили сценаристите.

Това, което виждаме около Ирфан, е съответно показано, за да могат да се правят сравнения, и в семейството и обкръжението на врага от света на парите и жестокостта. За Сюлейман синът му е нищожество, той не означава бъдеще и т.н., затова и синът отговаря със същото. Съпругата му е отхвърлена, след четири деца, които са ги оставили фактически сами и много фаворитки, Кудрет си е направила собствена мафия и така съществува. Напълно безинтересен ми е този свят, но той съществува и се възпроизвежда по зададения от бащата Фараон модел.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 13:51 от vanja@

# 588
Тази невероятно  хубава снимка според мен е зад кадър.
В почивката двамата обмислят как да изиграят следващата сцена.

# 589
Към снимките има текст и там пише - нови снимки за еп. 9

Озет

Цитат
Самый сложный тест...
Ирфан и Эда проходят самый сложный тест в своей жизни, ожидая своего ребенка в больничном коридоре.
После операции Дениза Ирфан должен сдержать свое обещание данное Сулейману. Но все становится ещё сложнее, так как в дело влез Хакан. Сулейман сильно запугивает Ирфана и Эгемена, чтобы показать, что бы они не ждали от него пощады ни при каких обстоятельствах.
 Айше, с другой стороны, должна быть ближе к Хакану, чтобы получить больше информации о Сулеймане. Сулейман, который изучает ловушку, подстрренную Кудрет для Илай, противостоит Кудрет.
Сможет ли Дениз выздороветь? Сдержит ли Ирфан обещание, данное Сулейману и вернёт ему долг ? Как Кудрет избавится от гнева Сулеймана?

Ваня, благодаря за споделеното! Flowers Bouquet
Имам усещането, че Егемен знае чий син е Дениз. Не от последния епизод, от предни. Нещо му е подсказало, че Еда е бременна и затова е изчезнал.

# 590

Хубава вечер!..... Hearts

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 16:26 от vera17

# 591
  • Горски извор

# 592
Фрагмент от епизод 9.
Доколкото схващам, Ирфан разбира от проф.Тахсин, че Айше е всъщност Нихал. Astonished

https://www.instagram.com/p/B942R5Jj5YY/

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 23:48 от jupetrov7

# 593
Благодаря за фрагман 2 от еп. 9 Flowers Bouquet

Превод

Цитат
🔻Ирфан: Доктор, даже не знаю как вас отблагодарить.
🔻д-р Тахсин:Если бы я знал, то до конца жизни испытывал бы муки совести.
Меня спасла от этой ошибки прекрасная госпожа.
Нихаль... Г-жа Нихаль, да?
🔻Эгемен: Эти люди взяли мой телефон.
Из-за того, что мы избавились от машины, они шантажируют нас. Прицепились к нам.
🔻Сулейман: Никто не боится того, кем станет.
Все боятся своего конца.
Потому что вот конец.
🔺Илай: Я считала тебя серьёзным бизнесменом.
Сулейман, ты оказался совсем другим.
🔻инспектор Седат: Попробуем в последний раз, если ничего не выйдет, я выведу тебя из этого дела.
🔺Айше: Г-н Ирфан.
Ничего не случилось, так ведь?

Още един вариант, със субтитри

https://www.instagram.com/p/B944vVeoU-s/

И мафиотите, които искат да "охраняват" "Вавилон" ще преследват Ирфан. А той разбра, че Айше е полицайка.

# 594
Чакам да видя еп.9, за да си изясня тази мафиотска сцена -
кой от кои е и по кого стреля... Laughing Laughing

За ЛЕКА НОЩ - проф.Ирфан.

# 595
Hearts Добро утро в четвъртък! Hearts  

Halit/Berg
        https://www.facebook.com/HalitBerguLatin/videos/292190481761023/?t=13

" В Истанбул всичко цъфти"... Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 09:00 от vera17

# 596
  • Горски извор

# 597
Добро утро! Hug

Най - после еп. 9 и със субтитри.

https://vk.com/beniaffet?w=wall-40106008_11272

и тук

http://1plus1tv.ru/series/tureckie_serialy_na_russkom_jazyke/205 … sskom-yazyke.html

Ще се радваме на пролетта от тераси и прозорци.
Една седмица след обявяването на първия заразен в Турция, броят им вече е 191, двама починали.

Скрит текст:

# 598
  • Горски извор

имам чувството че разказва за бебока  Grinning

# 599

Скрит текст:
Известный журналист Сина Кологлу впервые назвал вещи своими именами. Да, сериалы, которые сейчас уходят в "кратковременный отпуск" могут не вернутся в этом сезоне. Да, представители крупных телевизионных компаний и телеканалов прямо говорят о том, что они не знают что будет дальше и если съемки не возобновятся в течение полутора месяцев, то они не возобновятся вообще. При этом подчеркивается, что они еще не на том этапе, чтобы идти на финал сезона, но как вернуться на съемки в условиях разрастающейся эпидемии тоже не понятно. Есть еще один крайне сложный момент. На площадке работает 100-120 человек. Сотрудники получают зарплату еженедельно, их страховка ограничена временем съемок. То есть ни медицинского страхования, ни оплаты в условиях безработицы у них не будет. Люди очень нервничают.

Общи условия

Активация на акаунт