Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За или против „Зелена/Синя зона“

 • 3 889
 • 240
 •   1
Отговори
 • Мнения: 677
Здравейте,
наскоро имаше обществено обсъждане за въвеждане на зелена зона в район Изгрев, на което по-активни бяха противниците на зоната. Но подозирам, че привържениците са повече като бройка. Имаше разнообразни аргументи за и против, както и много емоции.

Интересно ми е какво мислете за зоните, независимо дали живеете в квартал със или без зона. И ако живеете в район Изгрев искате ли да има зона или не?

Аз искам да има зона, защото очаквам с въвеждането ѝ да се освободят (и защо не - ремонтират) тротоарите и зелените площи.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 10:10 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 5 643
Там, където има зона, има и ред. Един глас "за".

# 2
 • София
 • Мнения: 11 800
Живея в Дианабад. Има някакви подписки За или Против зоната.
Много е натоварен квартала, повечето семейства са с по 2 коли.
Разни късополи моми се мъчат да карат джипове. Съответно и паркирането им куца.
Въпреки това ние със Скъпия сме против зелената зона в квартала.
Ако я въведат  плащаш една сума, тя потъва в общината, но място пак може и да не си намериш наблизо. Какъв е смисъла да платя, а да нямам  маркирано място за моята кола?

# 3
 • Мнения: 8 329
Живея в "зелена" зона. Допреди 7 години беше със свободно паркиране, но на съседната улица започваше синята. Спираше се буквално в три редици, един върху друг.
Тези проблеми до голяма степен се решиха. Така че в нашето семейство сме "за" - 100 лева годишна такса (=27 стотинки на ден) няма да гътнат ничий бюджет, а ще ограничат трошките и приходящите.
Съгласна съм обаче със съображението, че приходите не се отчитат, нито харчат така, както трябва. "Паркинги и гаражи" е дори частна фирма, не отиват точно в общината, а потъват в неясно чий джоб.

# 4
 • София
 • Мнения: 929
Живея в район "зелена" зона, с 2 коли сме, да твърдо "за" съм, но предвид близостта ни до голям парк- уикенда, а излезнеш и шанс за паркиране после "0", но през останалото време си паркираме пред входа, защото няма как работещите в района да си държат колите пред нас постоянно (говоря и за през деня, когато сме си у дома, не само за 19.30-8.30).
За Изгрев не мога да взема отношение, но парите си заслужават, определено е по-добре от паркинг за 2 коли= 200 лв на месец, срещу 300 на година.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 117
Не само София има район Изгрев, така че е добре да се уточни града. Не съм от София, но и в нашия град имаме синя и зелена зона. Категорично съм "за" синя зона в центъра. В центъра всички живущи имат гаражи, но паркират на синята зоната и си ползват гаражите за работилници, дават ги под наем като офиси и места няма. Съответно заемат места на синята зона и за хората имащи нужда да стигнат до НАП, Община или прочее дори срещу заплащане места няма! Парите от синята зона потъват някъде си, а улиците и тротоарите стават вече непроходими и само си трошим колите.
За "зелена зона" съм категорично против. С цел пълнене хазната се разширява зелената зона, която в нашия град е от май до октомври до 9/10 вечерта и включва събота и неделя. След въвеждане на зелената зона, живущите на нея започнаха да спират пред нашия блок (който е в близост до зоната).Т.е колите се изместиха, а пред техните блокове все едно бомба паднала, никакви коли. Започнахме съседи да се караме за места, което никога не е било.Сега научаваме, че сме били искали и ние да се включим в зоната(пълна лъжа, допитване или обсъждане не е имало) за да разширят зоната и да прибират все повече и повече пари от хората.
Така, че аз съм ЗА строенето на паркинги, забраната за издаване на строителни за сгради без паркоместа, забрана на използване на съществуващи гаражи като офиси!

# 6
 • Мнения: 21 709
Аз съм ЗА. При наличие на зона човек има шанс да паркира, когато има да свърши работа. Който е живял без зона и после със усеща положителната промяна. Който не го е изпитал е нормално да не знае, че е хубаво и понеже иначе българинът не обича да плаща за неща, които според него му се полагат по право, хората са против.
И да добавя - зоната увеличава шанса за паркиране, но ако някой иска сигурно място все пак трябва да плати над десет пъти повече, нали?

# 7
 • Мнения: 3 000
Живея в зелена зона и съм "за". Ние имаме гараж и не спираме на улицата, но със зоната се оправиха доста от тротоарите и се разкараха колите от тях. Освен това автомобилите - паметници вече ги няма.

# 8
 • София
 • Мнения: 20 671
Живея в зелена зона и съм "за". Ние имаме гараж и не спираме на улицата, но със зоната се оправиха доста от тротоарите и се разкараха колите от тях. Освен това автомобилите - паметници вече ги няма.
1:1 с моето мнение, само че сме без гараж.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 588
Не виждам какво се променя като се въвеждат зоните. Не се строят паркинги.Парите кой знае къде отиват.Примерно нашият блок са 112 апартамента по 1 автомобил това са 112 автомобила .Някъде има и по повече.
112×100лв =11200лв това са пари за година .Но местата са около 30бр за паркиране.Не виждам какво ще ни помогне зоната.Отделно ако отидеш в зона можеш да пращаш 4 смс за зелена и 2 смс за синя зона което е тъпо .Би трябвало да можеш да си плащаш неограничен брой часове.

# 10
 • Мнения: 452
Аз съм за зоните и се надявам да ги направят и в младост.
Имаме апартамент на Дондуков, ами винаги има място за паркиране..., а в младост излезеш ли с колата, край после обикаляш като идиот, за да намериш местенце

# 11
 • Мнения: 6 175
Аз съм против, докато не изградят паркинги, имам предвид многоетажни, като в белите държави.
Така само им плащам за нещо, за което те нямат принос, а и таксата не означава, че има ред. Пак същите хора ще искаме да си паркираме колите пред блока, и пак няма да има място и ще се въртим като улави.

# 12
 • Мнения: 677
Нали знаете, че ако направят паркинги, те ще струват поне 100 лева на месец.
Наистина не мога да приема аргумента против зоната, че трябва да се плаща - та 100 лева на година са нищо!

# 13
 • София
 • Мнения: 11 800
Не съм против 100 лв. Против съм да плащам, но пак да няма къде да паркирам близо до блока. При нас няма стари коли, спрени от движение. Просто мястото е малко, а сме 2 блока с по 110 апартамента. Когато Скъпия караше такси и се прибираше към 22 ч. се е случвало да спре до Т маркет или до бензиностанцията след доста обикаляне. Какво ще се промени ако внесем х 100 лв от семейство?

# 14
 • Варна
 • Мнения: 30 874
Не съм от София, живея във Варна, но темата живо ме интересува. Абсолютно против съм въвеждането на зона. За съжаление офисът ми попада в бъдеща такава. След няколко месеца ще се видя в чудо как да се оправям. Работата ми изисква наличие на кола (товаря обемни, тежки неща, не става с ГТ). Аз съм си работодател, но пък в същото време бизнесът ми няма възможност да поеме разходите по служебно паркомясто в зоната. Отделно общината не изгражда паркинги (за мен ще е поносимо 100 лв на месец абонамент за паркинг), а ме задължава да си сложа детето в кварталното училище (по район на живеене), което означава, че сутрин и вечер буквално трябва да летя за да успея да я заведа/прибера, а в същото време да работя (наложи се сериозно орязване на работното ми време във връзка с това, което пък директно води до загуба на клиенти, т.е. загуба на пари). Нещата са навързани като свински черва и най-малко от всичко се мисли за удобството на живущите и работещите в зоната. Приоритетът е да се приберат едни пари, нас кучета ни яли.

Чета във фейсбук разни коментари как трябвало да се опразнят гаражите, които сега били магазинчета и да се ползват пак като гаражи, тогава проблемът веднага щял да се реши. Чета и се чудя капка акъл имат ли въпросните коментиращи. Уточнявам, че чета коментари за Варна, за района, в който работя. Понеже от 20+ години работя тук имам поглед върху нещата. Гаражите съвсем не са толкова много като бройка, обслужвали са чудесно района във времето, в което е имало по една къща на парцел, а сега на мястото на къщите е вдигната по една кооперация. Долу има двор за 2-3 коли и 2 гаража на партера. Във входа има 24 жилища. Жилища, не ателиета, да не каже някой, че са захитрели. Но строителят е направил само тези парко места+гаражи и край. 24 семейства, някои с по две коли, останалите с поне една. И умниците се праскат, че като изгонят двамата наематели от гаражите (ако са изобщо търговски обекти), проблемът им ще е решен. Положението в околните улици е същото, едно към едно, виждам го с очите си всеки ден. Проста сметка показва, че местата не са достатъчно дори за живущите, камо ли за работещи, пък какво остава за приходящи, които имат работа в района за час-два и искат да слязат с кола и да си платят. В карето има един платен паркинг, който е със супер ограничени на брой места, буквално се чака някой да умре за да ОПИТАШ да докопаш място.

Против съм не защото идеята е лоша, а защото не е реализирана както трябва.

Общи условия

Активация на акаунт