Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За или против „Зелена/Синя зона“

 • 3 781
 • 240
 •   1
Отговори
 • Мнения: 677
Здравейте,
наскоро имаше обществено обсъждане за въвеждане на зелена зона в район Изгрев, на което по-активни бяха противниците на зоната. Но подозирам, че привържениците са повече като бройка. Имаше разнообразни аргументи за и против, както и много емоции.

Интересно ми е какво мислете за зоните, независимо дали живеете в квартал със или без зона. И ако живеете в район Изгрев искате ли да има зона или не?

Аз искам да има зона, защото очаквам с въвеждането ѝ да се освободят (и защо не - ремонтират) тротоарите и зелените площи.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 10:10 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 4 907
Там, където има зона, има и ред. Един глас "за".

# 2
 • София
 • Мнения: 11 358
Живея в Дианабад. Има някакви подписки За или Против зоната.
Много е натоварен квартала, повечето семейства са с по 2 коли.
Разни късополи моми се мъчат да карат джипове. Съответно и паркирането им куца.
Въпреки това ние със Скъпия сме против зелената зона в квартала.
Ако я въведат  плащаш една сума, тя потъва в общината, но място пак може и да не си намериш наблизо. Какъв е смисъла да платя, а да нямам  маркирано място за моята кола?

# 3
 • Мнения: 7 995
Живея в "зелена" зона. Допреди 7 години беше със свободно паркиране, но на съседната улица започваше синята. Спираше се буквално в три редици, един върху друг.
Тези проблеми до голяма степен се решиха. Така че в нашето семейство сме "за" - 100 лева годишна такса (=27 стотинки на ден) няма да гътнат ничий бюджет, а ще ограничат трошките и приходящите.
Съгласна съм обаче със съображението, че приходите не се отчитат, нито харчат така, както трябва. "Паркинги и гаражи" е дори частна фирма, не отиват точно в общината, а потъват в неясно чий джоб.

# 4
 • София
 • Мнения: 917
Живея в район "зелена" зона, с 2 коли сме, да твърдо "за" съм, но предвид близостта ни до голям парк- уикенда, а излезнеш и шанс за паркиране после "0", но през останалото време си паркираме пред входа, защото няма как работещите в района да си държат колите пред нас постоянно (говоря и за през деня, когато сме си у дома, не само за 19.30-8.30).
За Изгрев не мога да взема отношение, но парите си заслужават, определено е по-добре от паркинг за 2 коли= 200 лв на месец, срещу 300 на година.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 117
Не само София има район Изгрев, така че е добре да се уточни града. Не съм от София, но и в нашия град имаме синя и зелена зона. Категорично съм "за" синя зона в центъра. В центъра всички живущи имат гаражи, но паркират на синята зоната и си ползват гаражите за работилници, дават ги под наем като офиси и места няма. Съответно заемат места на синята зона и за хората имащи нужда да стигнат до НАП, Община или прочее дори срещу заплащане места няма! Парите от синята зона потъват някъде си, а улиците и тротоарите стават вече непроходими и само си трошим колите.
За "зелена зона" съм категорично против. С цел пълнене хазната се разширява зелената зона, която в нашия град е от май до октомври до 9/10 вечерта и включва събота и неделя. След въвеждане на зелената зона, живущите на нея започнаха да спират пред нашия блок (който е в близост до зоната).Т.е колите се изместиха, а пред техните блокове все едно бомба паднала, никакви коли. Започнахме съседи да се караме за места, което никога не е било.Сега научаваме, че сме били искали и ние да се включим в зоната(пълна лъжа, допитване или обсъждане не е имало) за да разширят зоната и да прибират все повече и повече пари от хората.
Така, че аз съм ЗА строенето на паркинги, забраната за издаване на строителни за сгради без паркоместа, забрана на използване на съществуващи гаражи като офиси!

# 6
 • Мнения: 18 475
Аз съм ЗА. При наличие на зона човек има шанс да паркира, когато има да свърши работа. Който е живял без зона и после със усеща положителната промяна. Който не го е изпитал е нормално да не знае, че е хубаво и понеже иначе българинът не обича да плаща за неща, които според него му се полагат по право, хората са против.
И да добавя - зоната увеличава шанса за паркиране, но ако някой иска сигурно място все пак трябва да плати над десет пъти повече, нали?

# 7
 • София
 • Мнения: 2 838
Живея в зелена зона и съм "за". Ние имаме гараж и не спираме на улицата, но със зоната се оправиха доста от тротоарите и се разкараха колите от тях. Освен това автомобилите - паметници вече ги няма.

# 8
 • София
 • Мнения: 19 409
Живея в зелена зона и съм "за". Ние имаме гараж и не спираме на улицата, но със зоната се оправиха доста от тротоарите и се разкараха колите от тях. Освен това автомобилите - паметници вече ги няма.
1:1 с моето мнение, само че сме без гараж.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 561
Не виждам какво се променя като се въвеждат зоните. Не се строят паркинги.Парите кой знае къде отиват.Примерно нашият блок са 112 апартамента по 1 автомобил това са 112 автомобила .Някъде има и по повече.
112×100лв =11200лв това са пари за година .Но местата са около 30бр за паркиране.Не виждам какво ще ни помогне зоната.Отделно ако отидеш в зона можеш да пращаш 4 смс за зелена и 2 смс за синя зона което е тъпо .Би трябвало да можеш да си плащаш неограничен брой часове.

# 10
 • Мнения: 452
Аз съм за зоните и се надявам да ги направят и в младост.
Имаме апартамент на Дондуков, ами винаги има място за паркиране..., а в младост излезеш ли с колата, край после обикаляш като идиот, за да намериш местенце

# 11
 • Мнения: 4 665
Аз съм против, докато не изградят паркинги, имам предвид многоетажни, като в белите държави.
Така само им плащам за нещо, за което те нямат принос, а и таксата не означава, че има ред. Пак същите хора ще искаме да си паркираме колите пред блока, и пак няма да има място и ще се въртим като улави.

# 12
 • Мнения: 677
Нали знаете, че ако направят паркинги, те ще струват поне 100 лева на месец.
Наистина не мога да приема аргумента против зоната, че трябва да се плаща - та 100 лева на година са нищо!

# 13
 • София
 • Мнения: 11 358
Не съм против 100 лв. Против съм да плащам, но пак да няма къде да паркирам близо до блока. При нас няма стари коли, спрени от движение. Просто мястото е малко, а сме 2 блока с по 110 апартамента. Когато Скъпия караше такси и се прибираше към 22 ч. се е случвало да спре до Т маркет или до бензиностанцията след доста обикаляне. Какво ще се промени ако внесем х 100 лв от семейство?

# 14
 • Варна
 • Мнения: 28 552
Не съм от София, живея във Варна, но темата живо ме интересува. Абсолютно против съм въвеждането на зона. За съжаление офисът ми попада в бъдеща такава. След няколко месеца ще се видя в чудо как да се оправям. Работата ми изисква наличие на кола (товаря обемни, тежки неща, не става с ГТ). Аз съм си работодател, но пък в същото време бизнесът ми няма възможност да поеме разходите по служебно паркомясто в зоната. Отделно общината не изгражда паркинги (за мен ще е поносимо 100 лв на месец абонамент за паркинг), а ме задължава да си сложа детето в кварталното училище (по район на живеене), което означава, че сутрин и вечер буквално трябва да летя за да успея да я заведа/прибера, а в същото време да работя (наложи се сериозно орязване на работното ми време във връзка с това, което пък директно води до загуба на клиенти, т.е. загуба на пари). Нещата са навързани като свински черва и най-малко от всичко се мисли за удобството на живущите и работещите в зоната. Приоритетът е да се приберат едни пари, нас кучета ни яли.

Чета във фейсбук разни коментари как трябвало да се опразнят гаражите, които сега били магазинчета и да се ползват пак като гаражи, тогава проблемът веднага щял да се реши. Чета и се чудя капка акъл имат ли въпросните коментиращи. Уточнявам, че чета коментари за Варна, за района, в който работя. Понеже от 20+ години работя тук имам поглед върху нещата. Гаражите съвсем не са толкова много като бройка, обслужвали са чудесно района във времето, в което е имало по една къща на парцел, а сега на мястото на къщите е вдигната по една кооперация. Долу има двор за 2-3 коли и 2 гаража на партера. Във входа има 24 жилища. Жилища, не ателиета, да не каже някой, че са захитрели. Но строителят е направил само тези парко места+гаражи и край. 24 семейства, някои с по две коли, останалите с поне една. И умниците се праскат, че като изгонят двамата наематели от гаражите (ако са изобщо търговски обекти), проблемът им ще е решен. Положението в околните улици е същото, едно към едно, виждам го с очите си всеки ден. Проста сметка показва, че местата не са достатъчно дори за живущите, камо ли за работещи, пък какво остава за приходящи, които имат работа в района за час-два и искат да слязат с кола и да си платят. В карето има един платен паркинг, който е със супер ограничени на брой места, буквално се чака някой да умре за да ОПИТАШ да докопаш място.

Против съм не защото идеята е лоша, а защото не е реализирана както трябва.

# 15
 • София
 • Мнения: 2 838
за мен ще е поносимо 100 лв на месец абонамент за паркинг
А колко е абонаментът? За София май беше 300лв

# 16
 • Варна
 • Мнения: 28 552
Грубо някъде там върви и тук.

# 17
 • София
 • Мнения: 2 838
Сега погледнах и съм в грешка. Ето цените:

" ЦЕНИ НА ПАРКОМЕСТА В РЕЖИМ НА ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ "СЛУЖЕБЕН АБОНАМЕНТ"
    ЗОНА "СИНЯ ЗОНА" - 650 ЛВ. С ДДС ЗА 1 (ЕДНО) ПАРКОМЯСТО НА МЕСЕЦ;
    ЗОНА "ЗЕЛЕНА ЗОНА" - 450 ЛВ. С ДДС ЗА 1 (ЕДНО) ПАРКОМЯСТО НА МЕСЕЦ;
    ИЗВЪН ЗОНИТЕ ЗА ПОЧАСОВО ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ- 264 ЛВ. С ДДС ЗА 1 (ЕДНО) ПАРКОМЯСТО НА МЕСЕЦ.
"

# 18
 • Мнения: 1 275
Аз живея в Дианабад, но имаме подземни паркоместа за две коли. Не знам дали имам право на глас, но при всички случаи е хубаво да се ограничи паркирането на неизползвани коли - такива, които не са в движение и по повече от  една на шофьор, защото сигурно има и много такива. Все си мисля, че вместо да имаш два таралясника, по-добре да си купиш една и  по-хубава (и надявам се по-малко замърсяваща кола).

# 19
 • Мнения: 23 589
Приемам всяка идея, която въвежда ред в хаоса.
Винаги съм подкрепяла зоните за паркиране и плащането за удобството, както и отстраняването на неправомерно паркирали коли с паяк; високи данъци за стари бракми; подземни паркинги или надземни, но на нива, побиращи много автомобили; отстраняване от пътищата на автомобили, които не са в движение.
Т.е. само с механичното въвеждане на зони проблемите не се решават, но въпреки това и то е нещо.
Това наистина реално ограничава пренаселването с автомобили, ползването им за щяло и нещяло. Има надежда да може да си намери човек място за паркиране, когато има да си свърши наистина важна работа в централни градски части, а не някакви трошляци да заемат с месеци и години дадено място и диви селяни да си заплюват паркоместа, да драскат с ключове и да чупят стъклата на автомобилите на всеки, "който им е спрял на мястото".

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 10:34 от Judy

# 20
 • Мнения: 7 995
Примерно нашият блок са 112 апартамента по 1 автомобил това са 112 автомобила .Някъде има и по повече.
Но местата са около 30бр за паркиране.Не виждам какво ще ни помогне зоната.
А сега как се справяте с тези 30 места за паркиране, като освен 112-те автомобила в движение, има и "недвижими имоти", приходящи и т.н.?

За почасовия престой и смс-ите - това не важи за живущите с годишен талон, те могат да седят неограничено време.

# 21
 • Мнения: 23 589
Каквото и да си говорим, без да се направят нови паркинги на много нива, проблемите ще си останат.
Иска се повече мисъл и активност, а не просто да оградим едни райони и да съберем едни такси от хората.

# 22
 • Мнения: 7 995
Каквото и да си говорим, ако ще да се направят паркинги на петнайсет нива, българинът не иска да плаща.

# 23
 • София
 • Мнения: 495
Аз живея в район със зелена зона. И съм "не", тъй като в близост има голям парк, има и стадион, та то попринцип е трудно да си намериш място близо до вкъщи, камо ли когато има мачове или уикенда хората са си оставили колите и са си отишли в парка, паркирането е мисията невъзможна и като човек с малко дете, честно казано ми е малко кофти зимата да обикаляме с детето, защото сме паркирали на 1 км от нас, особено ако детето ми не се чувства добре и е болничко. Зелената зона, поне в нашия район, по никакъв начин не реши проблема с паркирането, ето всички си изкарахме стикери и пак няма къде да паркираме.

# 24
 • Мнения: 23 589
Е, иска - не иска - никой не го пита. То по принцип никой не иска да плаща, ако може и да не плаща. Не само българинът.
Но за удобствата, като това да имаш автомобили и да си ги ползваш, няма как - ще си плащаш. И винаги ще е по-скъпо в по-централните квартали и когато имаш повече автомобили в семейството.
Въпросът е да се уредят нещата така, че да има възможност повече хора да ползват услугата  паркинг. По белия свят има много направени паркинги на нива, които побират маса автомобили. Не е зле и ние да влезем накрая в 21-ви век по този показател, а не да разчитаме само на наличната надземна територия, която си е и винаги ще бъде константа. 

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 11:37 от Judy

# 25
 • София
 • Мнения: 1 561
Примерно нашият блок са 112 апартамента по 1 автомобил това са 112 автомобила .Някъде има и по повече.
Но местата са около 30бр за паркиране.Не виждам какво ще ни помогне зоната.
А сега как се справяте с тези 30 места за паркиране, като освен 112-те автомобила в движение, има и "недвижими имоти", приходящи и т.н.?

За почасовия престой и смс-ите - това не важи за живущите с годишен талон, те могат да седят неограничено време.
Дори и да си платим годишния талон от 100лв пак ще ни е трудно паркирането.Но едни 11200лв ще потънат в някой джоб и паркинг няма да има направен .

# 26
 • Мнения: 7 995
Истината е, че в урбанизираните зони на повечето европейски градове паркирането е далеч по-трудно и недостъпно, отколкото в София (като цени, като паркоместа). И нямам предвид само огромни градове като Париж и Лондон. Дори в една сравнима по размер Барселона, която не е столица, се плаща абонамент за паркиране в кварталите - далеч по-скъпо, и места трудно се намират. Никой не е обещавал да имате гарантирано паркомясто в града, където земята е скъпа и малко.

По-горе вече споделих мнението на мнозина други потребители, че парите потъват неясно къде и това трябва да се промени. Но трябва да се промени и навикът на гражданина да ходи и до тоалетната с трошката си, само защото е безплатно и няма регулации.
Давам пример. Наша близка живее в Дружба-1. Там колите се увеличават експоненциално, НЕЗАВИСИМО че от няколко години има пуснато метро на две крачки от блока. Всъщност - отбелязаха рязко увеличение точно откак има метро. Съответно спряхме изобщо да ходим там с кола, ако не се носи тежък багаж, защото просто няма къде да се спира.

# 27
 • София
 • Мнения: 878
За зоните съм, също съм за въвеждането им навсякъде в кварталите, които не са отвъд околовръстното.
 Освен това съм против общината да харчи средства за изграждане на многоетажни паркинги- ако е рентабилно, частни инвеститори ще почнат да строят. Не виждам защо общината да строи такива паркинги при положение, че има къде по-важни неща в които да инвестира.
 Смятам, че политика на общината трябва да е да затруднява ползването на автомобили в града и да го прави по-скъпо, а не да го облекчава и подържа изкуствено евтино. Ползването на автомобил в София трябва да стане скъпо удоволствие.
 Всеки, който иска да ползва кола да си прави сам сметката дали има паркомясто/гараж край дома си. Освен това не е проблем да се пътува в центъра с градски транспорт.
 Бих одобрил даже и червена зона- зона с абсолютно забранено паркиране (освен за живеещите там) в идеалния център на града.

# 28
 • Мнения: 852
А какво правим с хората, които живеят под наем и дори да искат не могат да си платят абонамент? Или те да мрат там?

Освен паркинги, трябва да се уреди таксиметровия транспорт и спешната помощ. Който се е опитвал да закара болно дете на празници в спешното или по друга причина е чакала 20 минути на телефон 112, само той знае за какво говоря.

# 29
 • Мнения: 7 995
Подкрепям всичко от поста на Raptor, като само по последното изречение имам забележката, че трудно ще се ограничи корупцията. В България сме все пак.

Към всичко това трябва да се добави качествено и количествено развитие на градския транспорт. Щото там, където няма метро, все още е доста зле положението.

Bebollina,
това е съществена забележка, но кое Спешно е в идеалния център на града? Освен това нощем и в празнични дни обикновено паркирането е безплатно.

# 30
 • Мнения: 852
Тук се говори да се минимизира ползването на коли, т.е. да стане скъпо удоволствие и бедните да не ползват изобщо, както се коментира по-горе.

# 31
 • Мнения: 7 995
Засега не виждам реална опасност колите в кварталите да намалеят, София не е особено гъсто застроен и високоурбанизиран град, нито пък обсъжданите суми не са по силите и на социално слаб. По-скоро това са пожелателни неща, за да се започне все пак някакво ограничаване от центъра.

Друг е въпросът, че у нас често се строи без всякаква мисъл.
1. Бизнес парк Младост 4 - построен през 90-те, насред полето, на практика извън града - липса на достатъчно паркоместа по проект и в реалността. Айде в момента има криво-ляво метро до него, но близо 20 години беше ужас да се стигне.
2. зала "Арена Армеец" - построена през 2010-те, насред полето - липса на достатъчно паркоместа за концерти и спортни прояви. Полицаи отцепват част от булеварда и хората спират на него. Хем тъпо, хем опасно.

# 32
 • Мнения: 23 589
В Париж нямахме проблеми с паркирането в центъра, но ползвахме подземните паркинги и платените места. Никога не ни се е налагало да се въртим и да търсим място.
Също така освен уредени паркинги хората имат и добър и редовен градски транспорт. Аз не живея в София, но в нашия град такъв няма.
За мен не е проблем това - лично аз предпочитам на работа да ида пеша и го правя от години. Но държа, когато ми се наложи да си изкарам колата, да имам къде да я паркирам поне за половин час. И предпочитам това да се плаща, но да мога, да разчитам.
...
Иначе и според мен у нас хората са свикнали и на 200 - 500 м с колата си да ходят, което е направо безумно. Нека си плащат, щом не могат това разстояние, което е за разходка на възрастен човек със сменена става, да минат пеша.

Цитат
"Друг е въпросът, че у нас често се строи без всякаква мисъл."
Така е.
Наскоро бяхме в Букурещ, например, с преспиване в самия център - ми няма проблеми с паркирането. Там, впрочем, такива никога не сме имали. Но зад блока, в който наехме апартамент, имаше огромен паркинг. Първото нещо, което ни хрумна, беше, че това в София, никой нямаше да го търпи, досега да е застроено с висока сграда. Ще ми паркират те!
Да не упоменавам страхотната организация там на големите улични платна, до които има зони само за паркиране и чак след тях - тротоари и жилищни сгради. Но там е отчуждавано на едро и застроявано планирано. Колкото и да мърморят хората, в това лично аз намирам голям смисъл.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 11:34 от Judy

# 33
 • Мнения: 852
Не говоря за 100-те лева зелена зона, а за всички останали без паркомясто след нея, които или трябва да извадят 15-20 000 евро за гараж, или да нямат кола изобщо.
И "Изгрев" откога стана и той център?

# 34
 • Мнения: 7 995
Джуди,
аз също ходя пеша, но при мен разстоянията го позволяват (максимум 2 км в посока от къщи до офис, училище, детска градина, магазини). Повечето хора в София живеят и работят на отдалечени места все пак и се нуждаят от някакъв вид транспорт, не да млатят час и половина като коне. То и време няма за това в ежедневието.
И пак, от друга страна - права си, че ги мързи 500 метра да ходят.

Не говоря за 100-те лева зелена зона, а за всички останали без паркомясто след нея, които или трябва да извадят 15-20 000 евро за гараж, или да нямат кола изобщо.
Нали затова темата започна като място за споделяне от хора, имащи опит в синя или зелена зона. Повечето живеещи в такава потвърждаваме, че проблем с местата няма. Никой не си купува или наема гараж за споментатите от теб суми. А ако толкова държи на оградено място, има си платени частни паркинги на улицата, които за абонамент са на сравнително поносими цени.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 11:35 от Параход

# 35
 • Мнения: 23 589
Хора има най-различни, в различни ситуации. Не случайно аз пиша за метраж /от това по-конкретно няма/- смешно е човек да не може да иде някъде пеша за половин, че и дори един км.
Иначе моят сутрешен преход е 5 км. до работа. Не само, че не се чудя къде да си слагам и държа колата през деня, а имам само ползи от това вървене, чисто физиологични и психологически.

За далечните ежедневни пътувания вече писах многократно - добре уредени големи паркинги и добър градски транспорт. Зоните - хубаво, но лично за мен е крайно недостатъчно решение.

# 36
 • Мнения: 7 995
Ами има метро, има буферни паркинги на метрото, които за хора с карта за ГТ са безплатни. Все още не е направено достатъчно. Но е значително по-добре, отколкото преди 10 или 20 г.

# 37
 • Мнения: 23 589
Има още какво да се работи. Особено като се има предвид постоянно увеличаващият се брой автомобили.
Темата не е само за София, предполагам. Всеки областен град има подобни проблеми. Но градският транспорт в повечето такива градове никакъв го няма. Нито има организация на паркингите.

# 38
 • Мнения: 7 995
Джуди, моят роден град е Велико Търново, макар да не живея от 30 г. там. Разстоянията в града са толкова малки, че средната сметка за такси е 2-2.50 лв. Съответно всеки, когото го мързи да ходи по баирите (защото там не е като в София равно), си взема такси. На практика нужда от градски транспорт няма. Има такъв, но е съответно недоразвит, И по тези причини, освен поради безхаберие на общината.

# 39
 • Мнения: 23 589
О, във Велико Търново градският транспорт е песен, в сравнение с този по други областни градове. "Алекс О'Кей" до скоро работеха много редовно и с билети на направо ниски цени. Фен им бях, докато съм ги ползвала преди време. Но не съм ползвала от няколко /2-3/ години градски транспорт там и сега не знам как е. Лично аз паркирам в двора на Ректората. Ако има място, разбира се, понеже в делничен ден след 9.00 часа често пъти и там няма.
Такситата - добре, но в града е трудно да се намери паркомясто в момента, въпреки отдавна въведената платена централна зона зона. Защото и там няма политика за градоустройство, която да е обмислила и приложила нещо по-работещо от ползването на наличната територия, главно до пътя, като по този начин той се стеснява допълнително.
Затова и повечето хора там ползват таксита, предполагам.
В МОЛ-а пък често в почивен или празничен ден няма място. Защото паркингът е на едно ниво и не особено голям.

В Пловдив миналата пролет беше ад с паркирането през пролетта, въпреки зоната.  За платените паркинги се бяха извили едни опашки и, разбира се, места нямаше достатъчно.

# 40
 • Мнения: 7 995
Ами, Търново е малък град, с големи денивелации и строен далеч преди масовата употреба на автомобили. Не е лесно да се "използва наличната територия" в услуга на автомобилистите.
Съгласна съм, че особено в стария град е безумно да се намери паркомясто, но при наличието на добри алтернативи (както ти сама признаваш), това не е и нужно.
Все пак местните си знаем особеностите на релефа и климата открай време. Има улици, които зимата се минават на 1-ва. Ако са почистени. Евентуално. Не е само до паркиране.

За мола - да се оправят. То и в Мол Парадайз в София, който има огромен паркинг на няколко нива, често не стигат местата и стават задръствания с часове на изходите.

# 41
 • Мнения: 23 589
Не ми говори за стръмни улици.  Laughing
При нас зимно време някои и на първа не можеш качи.
Тази година и с почистването бяхме зле, та лудницата е пълна. Тази никаква зима наложи децата да бъдат даже спрени от училище, понеже транспортът не върви и тротоарите бяха непроходими. А снегът не беше някакво особено бедствие като за зимно време.
Лично на мен в Търново много ми липсва сносен платен паркинг в центъра, с места. Какво такси да ползвам, като до града идвам с колата. За да го ползвам това такси, нея трябва някъде да я оставя и ако улуча "населен ден" настъпва циркът.Търново е специфичен и с това, че се посещава от много хора от други места, понеже е туристически център.
А, в Парадайз-а никога не сме оставали без място на паркинга. Много по-добре е от единия кат на големите магазини и МОЛ-ове по другите градове.
Има си нужда поне в областните градове да се направят паркинги. Плащам си спокойно и не мисля повече. Но сега не е така въввсички, за съжаление.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 11:58 от Judy

# 42
 • Мнения: 7 995
Не ми говори за стръмни улици.  Laughing
При нас зимно време някои и на първа не можеш качи.
Стана ми интересно сега къде е Stuck Out Tongue

П.П. Ако ти е опция, винаги има изобилие от места над стадиона, там има нещо като широк площад. Оттам за 5 мин. си на Съдебната палата.

# 43
 • Мнения: 23 589
Скрит текст:
Габрово.
Ела зимно време на непочистени улици - половината град е неизползваем и за ходене пеша, и за каране на кола. А до спирка да отиде човек, все пак по нещо трябва да ходи. Опция 50 см. сняг не е опция. А тази зима снегът не беше кой-знае какво чудо невиждано. Понеже тротоарите бяха наистина непочистени, хората ходеха по пътя, но това е много опасно - и децата са наясно защо. Коли, автобуси, повечето се пързалят и заради непочистения сняг, и заради старите "галоши", с които са обути. Ще отнесат хората, а те освен на пътя, няма къде да стъпят.
Минали години се чистеше, но тази беше ужас, направо. Май само нашите деца имаха снежна ваканция, по тази причина.
Мерси за идеята. Стадион "Ивайло" ли? Сигурно ще ми се наложи да я ползвам. Сетих се и къде е това, паркирала съм там заради едно заведение. Но щом е близо и до центъра - може да се пробва и занапред.
Слагам в скрит текст, че оспамихме май с Търново.
Макар че аз определено мисля, че проблемът с паркиранията е не само столичен, а повсевместен.

# 44
 • Мнения: 1 865
А какво правим с хората, които живеят под наем и дори да искат не могат да си платят абонамент? Или те да мрат там?

Освен паркинги, трябва да се уреди таксиметровия транспорт и спешната помощ. Който се е опитвал да закара болно дете на празници в спешното или по друга причина е чакала 20 минути на телефон 112, само той знае за какво говоря.

Можеш да си вземеш стикер дори и да си под наем. Ако пък смятате, че ще умрете ако няма къде да паркирате винаги може да си наемете имот с гараж и да останете жива.

# 45
 • София
 • Мнения: 9 561
Категорично ЗА зоните, но би било добре парите, които се събират за паркиране в тях да се използват по предназначение.

# 46
 • Мнения: 10 893
С две ръце съм за зоните и изобщо за въвеждане на ред в паркирането в целия град.

# 47
 • Мнения: 3 643
Съгласна съм обаче със съображението, че приходите не се отчитат, нито харчат така, както трябва. "Паркинги и гаражи" е дори частна фирма, не отиват точно в общината, а потъват в неясно чий джоб.
Центърът за градска мобилност е общинско дружество.
Аз съм "за" синя/зелена зона в кварталите, в които паркирането е проблем. Имам адресна регистрация и работя в  центъра. Откакто въведоха синя зона преди почти 12 години, спрях да въртя по един час, за да си намеря място, на цената на 150 лв. годишно.
Живея в квартал, където паркирането не е проблем и ако се повдигне въпрос за въвеждане на зелена зона (защото не е център) бих била против.

# 48
 • София
 • Мнения: 2 424
Пред нашия блок има два платени паркинга - общински. Седят си полупразни, а по тротоарите птиче не може да мине. Колкото и паркинги да има, има ли безплатна опция (законна или не), паркинг терористите се катерят. Така че много бих се радвала на зона ако поне тротоарите ще са проходими.

# 49
 • Мнения: 23 589
Пред нашия блок има два платени паркинга - общински. Седят си полупразни, а по тротоарите птиче не може да мине. Колкото и паркинги да има, има ли безплатна опция (законна или не), паркинг терористите се катерят. Така че много бих се радвала на зона ако поне тротоарите ще са проходими.

В този случай просто властите не си вършат работата.
Общински, полицейски - когато не са си на мястото и златни закони да им направи човек - все тая. Проблемите ще си седят.

# 50
 • Мнения: 852
А какво правим с хората, които живеят под наем и дори да искат не могат да си платят абонамент? Или те да мрат там?

Освен паркинги, трябва да се уреди таксиметровия транспорт и спешната помощ. Който се е опитвал да закара болно дете на празници в спешното или по друга причина е чакала 20 минути на телефон 112, само той знае за какво говоря.

Можеш да си вземеш стикер дори и да си под наем. Ако пък смятате, че ще умрете ако няма къде да паркирате винаги може да си наемете имот с гараж и да останете жива.
Не знам колко наемодатели ще позволят някой да регистрира постоянен адрес в имота им. Също може да проверите колко имота се отдават с гараж в район Изгрев преди да говорите наизуст.

Тъй като имам опит със зоните в друг град, гарантирам ви, че има проблеми с местата, тъй като радиуса за паркиране е не повече от 2 пресечки, за 3 блока, минимум 5 етажа с по 3 апартамента на етаж. Да не пресмятаме ако са 8 етажа.

На сегашния ми адрес в радиус от 2 км не се отдават никакви гаражи, а самите кооперации нямат. Само нашият блок е с 24 апартамента и 4-6 места за паркиране, както е и цялата улица. Не знам защо си мислите, че няма проблем със зоните.

# 51
 • София
 • Мнения: 1 192
Аз съм твърдо "за". Предпочитам да плащам 100лв. на година и да имам някакъв шанс да паркирам, отколкото да нямам никакъв. В квартала ми няма къде да спреш освен, ако не е делничен ден и всички са на работа, но аз също работя. Има също и много коли, които не са в движение и никой не ги мести от там има и такива, които си карат колите 2 пъти годишно за да отидат на село по празниците, през другото време са си вечен паркинг.

# 52
 • Мнения: 9 594
Не съм категорична дали да или не. Паметниците, които не са в движение, отдавна ги разкараха хората, на никойне му се плаща излишно данък, гражданска и т.н.
Безстопанствените коли общината ги маха при сигнал, отнема им някакво време, но ги махат.
Гаражни магазинчета, в нашия квартал има много гаражи, но гаражните магазинчета даже сега не се и сещам да има вече около нас, но е факт, че голяма част от гаражите не се използват по предназначение, дали за складова площ, дали за някаква дребна дейност, например имам съсед, който държи маса за тенис в гараж и отвреме на време играе на нея, но пък е факт, че са частна собственост и собствениците все пак могат да ги ползват за такива неща.
В моя квартал една зона би изчистила основно служебните коли, всякакви бусове, баничарки, на една от улиците при нас от години някой си паркира два влекача за пътна помощ, пред съседния блок постоянно виждам два буса с логото на туристическа фирма, други малки камиончета, които се изкарват само при нужда. Те ако се изчистят и се махнат незаконните гаражни клетки, които общината така и не се реши да бутне. Както и ще се махнат за времето на зоната колите с номера от други градове на наематели, но през останалото време си паркират.

Но тези неща изискват усилия от общината, къде по-лесно е хоп една четка боя, разчертаваш, такса на калпак и касиерка, вместо решения, които изискват някакви усилия.

По повод на зоната, аз явно живея в някаква друга реалност, защото зоната решава проблема за паркиране само в рамките на работния ден. Вечер и почивните дни няма намиране на място за паркиране, така че тя го решава само за един конкретен часови период.
За статистиката не ми пука, имам гараж, но някакви наблюдения и знам, че извън времето на зоната, ако реша да влизам в този район с кола трябва да се запася с яки нерви за обикаляне, за да намеря място за паркиране.

И какво точно ще направи общината срещу винетката за паркиране - ще събира по 100 лв на кола, която е от района и ще гони останалите да си платят всеки час - за мен това не  е решение на проблемите на града, а начин от проблема да се изкарват пари. Може би бих била категорична, ако видя и някакви други допълнителни мерки, които са свързани с други инициативи на общината за решаване на проблема.

lozanovaa, няма значение всеки ден дали ползва  колата или два пъти в годината, когато колата е редовна с всичко платено  и човека си живее там, с какво право му държиш сметка, че има кола и колко пъти я кара - купил си е, плаща данък, застраховки и т.н., да не очакваш да ти правят път да паркираш, че си нещо по-специална, от другите, които живеят на конкретното място.
100 лв за София нищо не ти гарантират, единствено чертата с боя от общината и таксата.

# 53
 • Мнения: X
Твърдо Против.
Живея в район със Синя зона.Дори да платя годишната такса, в пикови часове пак няма къде да се паркира.
Та, плащам, защото?

# 54
 • Мнения: 3 643
Твърдо Против.
Живея в район със Синя зона.Дори да платя годишната такса, в пикови часове пак няма къде да се паркира.
Та, плащам, защото?
Плащаш, защото без синята зона не само в пиковите часове няма да има къде да паркираш. Говоря от личен опит  за синя зона, подзона 2, където не е лесно да намериш място, тъй като в тази част на бул. "Витоша" има най-много заведения, има няколко хотела и т.н., т.е. местата са кът. Така мисля Hands V

# 55
 • София
 • Мнения: 1 192
lozanovaa, няма значение всеки ден дали ползва  колата или два пъти в годината, когато колата е редовна с всичко платено  и човека си живее там, с какво право му държиш сметка, че има кола и колко пъти я кара - купил си е, плаща данък, застраховки и т.н., да не очакваш да ти правят път да паркираш, че си нещо по-специална, от другите, които живеят на конкретното място.
100 лв за София нищо не ти гарантират, единствено чертата с боя от общината и таксата.

Успокой се госпожа, не му държа сметка, а си казвам мнението Laughing Когато всеки ден или всяка седмица някой си ползва колата, има раздвижване и се дава шанс и на други да заемат мястото му, а като ходи до селцето 2 пъти годишно за другите шанса е нулев. Това е моето мнение сори, че нещо не ти допада явно се припозна в думите ми.

# 56
 • Мнения: X
Твърдо Против.
Живея в район със Синя зона.Дори да платя годишната такса, в пикови часове пак няма къде да се паркира.
Та, плащам, защото?
Плащаш, защото без синята зона не само в пиковите часове няма да има къде да паркираш. Говоря от личен опит  за синя зона, подзона 2, където не е лесно да намериш място, тъй като в тази част на бул. "Витоша" има най-много заведения, има няколко хотела и т.н., т.е. местата са кът. Така мисля Hands V
Със или без Синя зона, все няма места за паркиране... Със Синята, ти взимат едни пари, а Пак няма места... Е, по - добре без плащане... така или иначе места няма.

# 57
 • Мнения: 23 589
Добре, а къде паркирате, като няма места?
...
Ако автомобилът не е спрян от движение, колко пъти се ползва е без значение. Собственикът му има права, еднакви с тези на всички останали собственици и ползватели на МПС.

# 58
 • Мнения: 9 594
Скрит текст:
lozanovaa, няма значение всеки ден дали ползва  колата или два пъти в годината, когато колата е редовна с всичко платено  и човека си живее там, с какво право му държиш сметка, че има кола и колко пъти я кара - купил си е, плаща данък, застраховки и т.н., да не очакваш да ти правят път да паркираш, че си нещо по-специална, от другите, които живеят на конкретното място.
100 лв за София нищо не ти гарантират, единствено чертата с боя от общината и таксата.

Успокой се госпожа, не му държа сметка, а си казвам мнението Laughing Когато всеки ден или всяка седмица някой си ползва колата, има раздвижване и се дава шанс и на други да заемат мястото му, а като ходи до селцето 2 пъти годишно за другите шанса е нулев. Това е моето мнение сори, че нещо не ти допада явно се припозна в думите ми.
Девойче, аз съм спокойна, не си в позиция да определяш на другите собственици на коли кога и как да си карат колите и къде да си ги паркират на обществените места за паркиране, ако искаш да си "по-специална" и да не се бориш за място  за паркиране си купи гараж, наеми паркомясто и си плати опцията да имаш твое собствено място, което зоната също няма да  ти даде.
Представям си разговор, аз съм ти въпросната съседка и ти решаваш да ми държиш сметка защо не излизам всеки ден с колата - JoyJoy
Та както казах имаш решение и то минава през едни пари, които явно нямаш:smile:

# 59
 • Мнения: 752
Аз живея в Изгрев, зад Интерпред,  против зелената зона съм. И в момента ми е трудно да си намирам място къде да паркирам, а и не смятам, че зоната ще промени нещо. Просто ще трябва да плащам всеки месец за да въртя като идиот в търсене на място. Confounded

# 60
 • Мнения: 18 475
Успокой се госпожа, не му държа сметка, а си казвам мнението Laughing Когато всеки ден или всяка седмица някой си ползва колата, има раздвижване и се дава шанс и на други да заемат мястото му, а като ходи до селцето 2 пъти годишно за другите шанса е нулев. Това е моето мнение сори, че нещо не ти допада явно се припозна в думите ми.

Да де, ама ако всеки ден се кара и втората кола в семейството после мръсен въздух, задръствания, шум... Не е ли по-добре да се кара само тогава, когато трябва. А това с мърдането не е толкова релевантно, защото и да мръдне после пак ще спре някъде наоколо и какво значение има дали на новото място ще е той, а ти на старото му, или обратно?

Аз живея в Изгрев, зад Интерпред,  против зелената зона съм. И в момента ми е трудно да си намирам място къде да паркирам, а и не смятам, че зоната ще промени нещо. Просто ще трябва да плащам всеки месец за да въртя като идиот в търсене на място. Confounded

Значи не знаеш как ще бъде, но си против. И това, че много хора изпитали разликата говорят от опит, ти е без значение? Приличаш на онези "не съм чел книгата, но съм дълбоко възмутен...".

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 17:02 от Черна станция

# 61
 • София
 • Мнения: 1 192
Скрит текст:
lozanovaa, няма значение всеки ден дали ползва  колата или два пъти в годината, когато колата е редовна с всичко платено  и човека си живее там, с какво право му държиш сметка, че има кола и колко пъти я кара - купил си е, плаща данък, застраховки и т.н., да не очакваш да ти правят път да паркираш, че си нещо по-специална, от другите, които живеят на конкретното място.
100 лв за София нищо не ти гарантират, единствено чертата с боя от общината и таксата.

Успокой се госпожа, не му държа сметка, а си казвам мнението Laughing Когато всеки ден или всяка седмица някой си ползва колата, има раздвижване и се дава шанс и на други да заемат мястото му, а като ходи до селцето 2 пъти годишно за другите шанса е нулев. Това е моето мнение сори, че нещо не ти допада явно се припозна в думите ми.
Девойче, аз съм спокойна, не си в позиция да определяш на другите собственици на коли кога и как да си карат колите и къде да си ги паркират на обществените места за паркиране, ако искаш да си "по-специална" и да не се бориш за място  за паркиране си купи гараж, наеми паркомясто и си плати опцията да имаш твое собствено място, което зоната също няма да  ти даде.
Представям си разговор, аз съм ти въпросната съседка и ти решаваш да ми държиш сметка защо не излизам всеки ден с колата - JoyJoy
Та както казах имаш решение и то минава през едни пари, които явно нямаш:smile:
Аз ти казвам за 3-ти път, че това ми е мнението не съм ходила да държа на никого сметка - две различни неща са Grinning Пари имам, ще дам ако трябва и 300 лв. на месец, но за жалост свободни гаражи няма.. или се ползват за мазе или за магазин Simple Smile Та колкото и да ми обясняваш няма да ми промениш мнението за зарязаните коли Grinning Същото е мнението ми за трошките - купил си кола за 1000лв. само за да е с кола и да не ходи с рейса, аз за моята кола съм дала над 50К най-вече за да не замърсявам околната среда с трошка, която пуши отвсякъде Wink

# 62
 • Мнения: 7 995
Да де, ама ако всеки ден се кара и втората кола в семейството после мръсен въздух, задръствания, шум...
По принцип хората рядко си напрягат мозъка да свържат двете неща - че регулациите и забраните за коли не са само с цел да им е гадно и скъпо, а и градът да е по-чист и приятен за обитаване.

# 63
 • Мнения: X
Добре, а къде паркирате, като няма места?
Където намерим място... живея на аптека Марица, паркирали сме зад Четвъртък пазара. И да съм платила, пак същото... Та, предпочитам да си спестя парите. Те така или иначе не ми гарантират сигурно паркинг - място...

# 64
 • Мнения: 23 589
Цитат
Та колкото и да ми обясняваш няма да ми промениш мнението за зарязаните коли

Това е така, стига да става въпрос наистина за "зарязани коли". Но не са такива тези, които не спрени от движение и са с платени данъци, минали технически преглед и с налична ГО.
Кой колкото иска и от колкото има нужда - толкова ще ги кара. И има същите права дори с този, който и до магазина насреща ходи с кола. Може да е някой пенсионер, на който му е жизненоважно обаче по веднъж в месеца да си запали колата и да иде с нея на лекар.

Добре, а къде паркирате, като няма места?
Където намерим място... живея на аптека Марица, паркирали сме зад Четвъртък пазара. И да съм платила, пак същото... Та, предпочитам да си спестя парите. Те така или иначе не ми гарантират сигурно паркинг - място...

А ти плащаш годишен абонамент ли? Защото ако е така си е наистина гадно - плащаш и пак няма място. /Вече и аз споделих, че конкретно за Пловдив положението е трагично. В София не е чак така./
По този повод именно писах, че самото зониране, ако оставим само на него, не е достатъчно, за да реши проблемите. Общините трябва да въведат и други решения.

# 65
 • Мнения: 677
Прекалено много коли има в града, а мястото е малко. Решението на проблема с паркирането е намаляване на броя на автомобилите. А зоните работят в тази посока.

https://youtu.be/9oByFBpMgcA

Аз имам четири коли. Искам моите коли да са паркирани пред блока ми. Питам! Кой им осигури паркоместа?! Кажете ми! Кой ще ми даде гаражи!?

# 66
 • Мнения: 1 865
Зоната не е да ви осигури места за паркиране. Не знам що си мислите, че някой е длъжен да ви осигурява, каквото и да е било. Целта на зоната е да няма коли по тротоари и зелени площи. На 95% си изпълнява целта.

# 67
 • Мнения: X
Цитат
Та колкото и да ми обясняваш няма да ми промениш мнението за зарязаните коли

Това е така, стига да става въпрос наистина за "зарязани коли". Но не са такива тези, които не спрени от движение и са с платени данъци, минали технически преглед и с налична ГО.
Кой колкото иска и от колкото има нужда - толкова ще ги кара. И има същите права дори с този, който и до магазина насреща ходи с кола. Може да е някой пенсионер, на който му е жизненоважно обаче по веднъж в месеца да си запали колата и да иде с нея на лекар.

Добре, а къде паркирате, като няма места?
Където намерим място... живея на аптека Марица, паркирали сме зад Четвъртък пазара. И да съм платила, пак същото... Та, предпочитам да си спестя парите. Те така или иначе не ми гарантират сигурно паркинг - място...

А ти плащаш годишен абонамент ли? Защото ако е така си е наистина гадно - плащаш и пак няма място. /Вече и аз споделих, че конкретно за Пловдив положението е трагично. В София не е чак така./
По този повод именно писах, че самото зониране, ако оставим само на него, не е достатъчно, за да реши проблемите. Общините трябва да въведат и други решения.
Да, годишен абонамент...

# 68
 • Боса по асфалта вървя си ...
 • Мнения: 18 679
ПРОТИВ платеното паркиране, освен по центъра!!! Жив рекет!!!
- Как по света целите градове били с платено паркиране! - Ами хайде да ги стигнем по стандарти на заплащане, на жилища, на наличие на паркоместа, по качество на обществен транспорт, въобще на живот и тогава ще мислим за паркирането.
- Сините/зелените зони довели до правилно паркиране?! - Че такъв ред може да се съблюдава и без да се кихат по 2лв/час
- Платените зони разкриват НОВИ паркоместа. Глупости. Те дори редуцират наличния брой. Да не говорим, че алчниците вече глобяват и ако едната ти гума е настъпила очертаното паркомясто....в снега...Без да пречиш на никой.
- Обособяването на зони не значи автоматично, че винаги ще има място за живущите или временно паркиращите. Личен опит от синята зона в гр.Пловдив и от зелената в София. Просто има много автомобили. Но не се мисли в посока нови паркоместа.
- Платеното паркиране по местоживеене принуждава хората да нямат избор искат или не. Не всеки квартал разполага с платени паркинги в близост като алтернатива. Как се процедира, ако ти дойдат гости за няколко дни, гадже, майстори, а допустимото паркиране е 2-4ч? Ако отидеш на лекар и се забавиш? Буташ до безкрайност талончета или се договаряш с чичака/лелката?
- Много живущи искали зони пред тях, че вечер като се прибирали - да имало къде да паркират. Питам аз - а през деня къде паркирате? Вероятно в квартали без зони! Значи Ганьо иска пред дома си само той да може да паркира. Но като излезе с колата - да го чакат безброй безплатни паркоместа. И какво ще стане, ако всеки квартал пожелае синя/зелена зона? Ще си изкарвате колите само, за да ходите до Кауфланд и до мола.
- Някои хора работят на по 2-3 транспорта от дома си? Редно ли е да се влачат по 2ч в посока и да прехвърлят, ако могат да отидат до работа с кола? А тези, които идват от близките населени места?
- В много случаи с автомоби е далеч по-бързо и евтино да се стигне от т.А до т.Б. Например от нас до Зоопарка трябва да сменя 2 автобуса с тотал 40 минути в посока. Че с кола съм там за 15 минути. Това е близкия пример. Понякога за през 2-3 квартала трябва да смениш 3 транспорта. Мечта!
- Изключително нелепо ми е като прочета, че Хисаря, Карлово и прочие дребни населени места са въвели платено паркиране. То там няма кой да те напсува, но цъкаме левче/час. Видяла жабата, че подковават коня...

# 69
 • София
 • Мнения: 2 424
Зоната не е да ви осигури места за паркиране. Не знам що си мислите, че някой е длъжен да ви осигурява, каквото и да е било. Целта на зоната е да няма коли по тротоари и зелени площи. На 95% си изпълнява целта.
Е как, това е основно човешко право. Да си паркирам колата ПРЕД ВХОДА. Безплатно, разбира се.
Който е луд, да си купува гаражи и паркоместа, да плаща данъци, да си изпълнява задълженията. На някои общината/държавата им е длъжна. Да им санира сградата (безплатно), да им осигури паркоместа за всички коли дето са за вторични, но ги е жал да хвърлят (безплатно), да им плаща високи пенсии (с осигуровки на по-малка сума) и тн. Паркирането и зоните са бял кахър, но всичко е свързано.

# 70
 • Мнения: 18 475
Прекалено много коли има в града, а мястото е малко. Решението на проблема с паркирането е намаляване на броя на автомобилите. А зоните работят в тази посока.

https://youtu.be/9oByFBpMgcA

Аз имам четири коли. Искам моите коли да са паркирани пред блока ми. Питам! Кой им осигури паркоместа?! Кажете ми! Кой ще ми даде гаражи!?

Четири коли е голям лукс. Който иска четири коли си купува скъп апартамент с два двойни гаража. Ако не му е по джоба не кара четири коли. Това е.

# 71
 • Мнения: 10 893
Зоната не е да ви осигури места за паркиране. Не знам що си мислите, че някой е длъжен да ви осигурява, каквото и да е било. Целта на зоната е да няма коли по тротоари и зелени площи. На 95% си изпълнява целта.
Е как, това е основно човешко право. Да си паркирам колата ПРЕД ВХОДА. Безплатно, разбира се.

Също и пред офиса, пред фризьорката, пред месарницата, пред хлебарницата и т.н.

# 72
 • Мнения: 950
Проблема ще се реши първо с редуциране на таралясниците и закон за 1 кола на човек ✌
 Зоната си е само вид рекет. И да за да плащаш за нещо трябва да го получаваш, не е лотарията че да е на късмет- ако намериш, намериш.

# 73
 • Мнения: 9 594
Simple Smile Джулая, а знаеш ли какво да настъпиш линия- та на велоалея и по нея да минава колоездач - още по-страшно.

Всеки с кола, малко или много се сблъсква с тези проблеми.
Друг пример ще дам - имам колежка, която идва с кола на работа и си вози детето на училище, не е много далеч, нейната гледна точка е, няма да сляза от колата, 60-70 лв давам за гориво месечно, картите за градския транспорт ще са ми толкова, но го няма удобството и няма да мъкна по 10 минути 6 кг раница на гърба.
Защо общината не помисли и в тази насока - поевтинява на градския транспорт и оптимизиране на линиите му  например.
Никой няма да се откаже от нещо, което е удобно и евтино.

Проблема ще се реши първо с редуциране на таралясниците и закон за 1 кола на човек ✌
 Зоната си е само вид рекет. И да за да плащаш за нещо трябва да го получаваш, не е лотарията че да е на късмет- ако намериш, намериш.
Който няма кола да си купи ли:smile:

# 74
 • Боса по асфалта вървя си ...
 • Мнения: 18 679
Тя държавата за нищо не ни е длъжна Stuck Out Tongue Closed Eyes ама как така като трябва да взима е намбър 1. А като трябва да дава....

Зоната не е да ви осигури места за паркиране. Не знам що си мислите, че някой е длъжен да ви осигурява, каквото и да е било. Целта на зоната е да няма коли по тротоари и зелени площи. На 95% си изпълнява целта.
Е как, това е основно човешко право. Да си паркирам колата ПРЕД ВХОДА. Безплатно, разбира се.
Който е луд, да си купува гаражи и паркоместа, да плаща данъци, да си изпълнява задълженията
А при заварено положение - от къде гараж или паркомясто? Хората едно време като са купували апартаменти по панелките, и хабер са нямали, че утре ще им цъфнат нови сгради по градинките, ще ги наобиколят молове и бизнес центрове. Ами новото строителство? Срещу нас цъфва сграда, озаглавена "общежитие"....паркоместа - 0.

# 75
 • Варна
 • Мнения: 28 552
Точно завареното положение е проблемът. Новото строителство предвижда все някакви паркоместа и гаражи, а хората вече и това имат предвид като купуват жилища, защото после те гризват дръвчето с липсата на място за колата.

# 76
 • София
 • Мнения: 2 424
Ами, хората от "общежитието" като не могат да си направят постоянен адрес, зона на вас само ще ви помогне.
Иначе завареното положение добре, но всеки купил имот без паркомясто в последните 10 години примерно, сам си е виновен. Отдавна е ясно, че улиците нямат капацитет за толкова МПС и всяко "по-нататък ще го мислим" създава само проблеми в бъдеще.

# 77
 • Мнения: 852
Не знам колко точно са блоковете ново строителство с паркоместа и гаражи, равен на броя на жилищата, но ви уверявам, че не са много. Отделно 15-20 000 евро не са малко пари, съмнявам се някой да ги има и да не ги дава, защото предпочита да му драскат колата, да мете листа и да рине сняг.

# 78
 • Мнения: 1 865
Тя държавата за нищо не ни е длъжна Stuck Out Tongue Closed Eyes ама как така като трябва да взима е намбър 1. А като трябва да дава....

Зоната не е да ви осигури места за паркиране. Не знам що си мислите, че някой е длъжен да ви осигурява, каквото и да е било. Целта на зоната е да няма коли по тротоари и зелени площи. На 95% си изпълнява целта.
Е как, това е основно човешко право. Да си паркирам колата ПРЕД ВХОДА. Безплатно, разбира се.
Който е луд, да си купува гаражи и паркоместа, да плаща данъци, да си изпълнява задълженията
А при заварено положение - от къде гараж или паркомясто? Хората едно време като са купували апартаменти по панелките, и хабер са нямали, че утре ще им цъфнат нови сгради по градинките, ще ги наобиколят молове и бизнес центрове. Ами новото строителство? Срещу нас цъфва сграда, озаглавена "общежитие"....паркоместа - 0.

Май не си наясно какво значи израза "заварено положение" Simple Smile Те панелките не ги продават с паркоместа...

# 79
 • Мнения: 677
Прекалено много коли има в града, а мястото е малко. Решението на проблема с паркирането е намаляване на броя на автомобилите. А зоните работят в тази посока.

https://youtu.be/9oByFBpMgcA

Аз имам четири коли. Искам моите коли да са паркирани пред блока ми. Питам! Кой им осигури паркоместа?! Кажете ми! Кой ще ми даде гаражи!?

Четири коли е голям лукс. Който иска четири коли си купува скъп апартамент с два двойни гаража. Ако не му е по джоба не кара четири коли. Това е.

Да си купя скъп апартамент и гаражи, ама
Кой ще ми даде париий!

# 80
 • Мнения: 18 475
А за четири коли имаш пари?  Като нямаш стоиш с една кола и толкоз.

# 81
 • Боса по асфалта вървя си ...
 • Мнения: 18 679
Те панелките не ги продават с паркоместа...
И дай сега да надупим всички живущи, които през 80те, 90те и 00те са си купили жилище с гледка, простор, големи паркинги и градинки наоколо? Които не са подозирали какво ги чака и накъде ще се развие пишман урбанизирането. А, че по някои от новоизлюпените квартали почти не може да се паркира по улиците, защото навсякъде са гаражи.

# 82
 • Мнения: 7 009
Не виждам какво се променя като се въвеждат зоните. Не се строят паркинги.Парите кой знае къде отиват.Примерно нашият блок са 112 апартамента по 1 автомобил това са 112 автомобила .Някъде има и по повече.
112×100лв =11200лв това са пари за година .Но местата са около 30бр за паркиране.Не виждам какво ще ни помогне зоната.Отделно ако отидеш в зона можеш да пращаш 4 смс за зелена и 2 смс за синя зона което е тъпо .Би трябвало да можеш да си плащаш неограничен брой часове.
Mi то може..Само,че не през Паркинг приложение или директен смс,а си сваляш приложение URBO от гугълплей и си цъкаш неограничени смс-и.Или пък редиш повече талони,но с Урбо е най-удобно

# 83
 • Мнения: 7 995
Те повечето, като са купували панелки, и кола не са имали. Камо ли 2-3.

# 84
 • Мнения: 3 643
Със или без Синя зона, все няма места за паркиране... Със Синята, ти взимат едни пари, а Пак няма места... Е, по - добре без плащане... така или иначе места няма.
Така да бъде. Ти явно си в друга синя зона.

# 85
 • Мнения: 79
Дано скоро и в Стрелбище стане зелено Simple Smile

# 86
 • София
 • Мнения: 10 800
Поправете ме ако греша, но паркирането по тротоари и градински е забранено и без зона. И защо общината оставя съвсем умишлено нещата да ескалират? Вероятно на хората толкова да им писне, че доброволно да искат да им се нахлузи юларчето. Аз живея в Изток, имаме гаражи и реално проблемът с паркирането не ме засяга пряко, но зоните не са решение, те са замазване на положението. И съм против въвеждането им преди да има реални алтернативи, т. е.  паркинги, където хората могат да си паркира автомобилите. След изграждането на такива, могат да се въвеждат зони във всички цветове на дъгата. Иначе просто се впряга каруцата пред коня.

# 87
 • Мнения: 43
А за четири коли имаш пари?  Като нямаш стоиш с една кола и толкоз.

Ироничен беше постът - виж клипчето. Тъкмо в такава ситуация са много често хората с по две-три коли без гаражи. Имаме съсед, който постоянно сменя колите и около кооперацията ни стоят поне 2-3 негови. Убеден е, че щом има три таратайки, поне три места му се полагат по право и винаги искрено се изненадва да чуе друго мнение.

Аз преди бях много "за" синя и зелена зона, но виждайки как събраните пари потъват безследно си давам сметка, че всъщност съм "за" ред в паркирането и строги санкции. Не е нужно да е синя зона, за да вдигнат безобразно паркирал автомобил. На мястото на общината бих помислила за общинско дружество с 30-тина паяка, които да извозват автомобили в извънградски паркинги докато хората се научат, че няма как да си държим колите близо до възглавниците. Ако нямаш възможност за платено парко място или караж - не поддържаш автомобил, защото не можеш да си го позволиш. Не е свещено конституционно право, както сме свикнали да го мислим.

# 88
 • Мнения: 9 594
Да така е не е нужно да е зона, за да дигнат безобразно паркирал автомобил, но тук има проблем, паркинги и гаражи се занимава единствено със зоните и явно това е целта - да се плаща, за да дигат неправилно паркиралите коли на другите места. Ще дигне кола, ако не си е платила, но няма да си мръдне въобще за нещо извън очертаното с боичка място.
Обаче, защо трябва да се плаща, за да си върши общината задълженията.
Ред трябва да има и да се въведе, но не виждам и никакви други инициативи от общината освен зонирането. Зонирането също натоварва всички гранични места със зоната, защото е пълно с такива, които или не желаят да плащат винетка или искат да спестят 1-2 лева от зона, или пък работят в района и съответно няма как да паркират там, а паркират на граничен район.
Как пък за толкова години зона не построиха един общински паркинг с парите от зоната.

# 89
 • Мнения: X
Всеки с кола, малко или много се сблъсква с тези проблеми.
Друг пример ще дам - имам колежка, която идва с кола на работа и си вози детето на училище, не е много далеч, нейната гледна точка е, няма да сляза от колата, 60-70 лв давам за гориво месечно, картите за градския транспорт ще са ми толкова, но го няма удобството и няма да мъкна по 10 минути 6 кг раница на гърба.
Защо общината не помисли и в тази насока - поевтинява на градския транспорт и оптимизиране на линиите му  например.
Никой няма да се откаже от нещо, което е удобно и евтино.
Зачетох се в темата и този пост ми направи впечатление.
Средният човек под удобство разбира всички да се съобразят с него, под евтино - всичко да му е безплатно.
Всеки вика намалете бройката коли, ама ако опре до неговата, изведнъж се оказва, че трябва той да бъде изключение.
Нямам книжка, ползвам само обществен транспорт и смело казвам, че градските линии точно в София са оптимизирани и редовни, освен в час пик, когато заради сульо и пульо в таралясник се бави автобусът, в който пътувам. Това, че на Ганка спирката не й е до гъза, пардон, подравнена пред входа на блока, и затова Ганка иска 'оптимизиране', е нереалистично.
Колата е удобство, но тези без коли достатъчно прескачаме паркираните на тротоара коли и достатъчно закъсняваме заради задръстването, а също си плащаме за транспорт. От зони аз виждам смисъл, защото разкарват колите от тротоарите. Ми в крайна сметка, както каза някой назад, никой няма да умре без кола. ГТ и таксита колкото щеш, ама едното не е достатъчно бързо и усамотено за кралските величества, а другото нещо им идва скъпо.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 14:23 от Анонимен

# 90
 • Мнения: 23 589
И аз споделих, че конкретно в София транспортът е добър - удобен, редовен, има паркинги. По-голям проблем е в областните градове из прованса. За тях никой нищо не е направил и там проблемът по места е тежък.
Ето, тук за Пловдив си говорихме вчера - като пътуващ редовно из България с лична кола определено намирам, че останалите общини май нямат средства и мерак да се справят с проблема и само разчертават и събират пари за зони. Което не е достатъчно добра политика, а най-елементарната такава. Решаваща проблема слабо, на парче и за само за определено време.

В европейските градове, в които сме ходили пак с личната си кола, има доста по-добре устроени места за паркиране. За Холандия да не споменавам - удобството на цели велоалеи и пешеходни зони. Без автомобил си е съвсем удобно да се пътува и из Милано, Мюнхен, Париж. Истанбул - столица с 20 млн. души ежедневно - нашите могат да пратят хора на обучение там как се прави и поддържа обществена транспортна мрежа. Дори в такъв огромен град.
А ние тук с едни градчета от няма и 100 хлд. души не можем да се оправим...
В другите страни държавата и общините наистина работят в насока ограничаване на леките автомобили. Но за да стане такова ограничаване, не е достатъчно да се работи като тук - само със забрани и изстискване на пари от хората и с работа на парче, а и с идеи за това, как реално да се замести личния транспорт с друг, също удобен. А и чист. 

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 09:35 от Judy

# 91
 • Мнения: 9 594
Гал, случая въобще не е такъв - който не е носил ученическа раница години наред не може да го разбере.


Judy, не съм съгласна за транспорта на София.
Давам ти пример с мен, работата ми е на 5 км, пряк транспорт нямам, трябва да сменя 3 превозни средства за по една или 2 спирки, като това е с ходене между различни спирки и като време ми отнема над час това мероприятие.
Пешеходно ми е 45-50 минути, с кола 15-30 в зависимост от задръстванията, имаме служебен паркинг, та няма начин в тази ситуация да ме качиш на ГТ.
Първото превозно средство, което трябва да взема, разписанието му е на около 30 минути да минава едното, другото на около 20, за това време ще ги мина тия две спирки, което и правя, защото не ми се седи с взор в разписанието да отида навреме на спирката и да не го изпусна, защото следващия е най-рано след 20 минути - говоря за пикови часове.
Не ми пречи обичам да ходя пеш, но не всеки може и обича да ходи всеки ден пеш по толкова. Новите спирки на метрото също не ме греят както и досегашните, нито ми е близо, нито имам къде да ходя с метро.
Ситуацията е такава за всички живущи в моя квартал.
Приятелка е на твоето мнение, че транспорта в София е страхотен, спирката на метрото е зад блока й, от другата спирка на метрото работата и е на 2-3 минути път.
Стигаме до цената на транспорта - пак пример, колега всяка сутрин разкарва фемилито и след работа го взима - основание пак - по евтино им е с кола, отколкото всички да се оборудват с карти за ГТ,  а за удобството да не коментираме.
За да свалиш хората от колите, това може да стане или с по-добри алтернативи, другия вариант е принудителния, с рестрикции, към което виждаме се върви.
Което пък мен ме дразни по обясними причини, да не пиша поредния роман.

# 92
 • София
 • Мнения: 9 561
Понеже се засегна въпроса за хората с повече автомобили, искам да се включа.
Общо с моя мъж имаме 7 МПС-та. Живеем в зелена зона, но нито едно от возилата ни не се паркира на улицата. Имаме 2 гаража с по една кола и едно двуколесно във всеки, останалите МПС-та са на паркинги.
Ако се наложи почасово да се паркира някое от тях в зона, си плащаме талони или смс-и.

Та не всеки с повече возила е кретен, който смята, че останалите са му длъжни.

# 93
 • Мнения: 1 865
Ми 2ма човека със 7 возила не е съвсем нормално, съгласете се.

# 94
 • Варна
 • Мнения: 28 552
И какво от това? Седемте возила на никой не пречат. Ако искат и 17 да имат.

# 95
 • Мнения: 18 475
И съм против въвеждането им преди да има реални алтернативи, т. е.  паркинги, където хората могат да си паркира автомобилите. След изграждането на такива, могат да се въвеждат зони във всички цветове на дъгата. Иначе просто се впряга каруцата пред коня.

Ама то има алтернативи - една, а не две или три коли в семейство. Зоните стимулират именно това - намаляване на ненужните коли.

# 96
 • Варна
 • Мнения: 28 552
Дори и при една кола на семейство, проблемът пак стои. Семействата стават повече, колите също, а градът заема една и съща площ. Трябват паркинги. Обаче общините нехаят.

# 97
 • Мнения: 23 589
Зари 65, аз имам виждането на страничен човек, който посещава много градове и спокойно при сравнението, което правя, мога да заявя, че точно общественият транспорт в София е много по-добър от този в останалите наши градове.
Не обсъждам околни селца.
Не се сещам за разстояние между две спирки, което да не мога да мина пеша за 10 минути. Бих предпочела вместо да сменям транспортни средства, да походя, вместо да вися, да чакам и да се качвам от един на друг автобус.
Много съм учудена, че днес малко хора водят децата си пеша. Нищо няма да им стане на тези деца да повървят 15-20 минути. Но сега за голяма маса народ това е мъчение някакво. За мен - в повечето случаи е жива лигня. Ако се налага дълго пътуване - естествено че ще се ползва транспорт. Но в много случаи той се ползва напълно излишно.

"За да свалиш хората от колите, това може да стане или с по-добри алтернативи, другия вариант е принудителния, с рестрикции, към което виждаме се върви."
Това си обсъждаме тук.
Според мен рестрикциите не са достатъчни и далеч не са най-правилният подход. Има и други, но наистина се иска акъл, работа и по-малко крадене. Това у нас е трудно - вместо обучени кадри имаме калинки. Вместо работещи - купища излишна администрация. За краденето - тук няма смисъл да говоря.

# 98
 • Мнения: X
Гал, случая въобще не е такъв - който не е носил ученическа раница години наред не може да го разбере.
12 години в училище съм си носила сама раницата пеша на 10-15 мин. Пълен комплект учебници и учебни тетрадки за деня, тетрадките ми бяха от най-големите, често и с твърди корици, защото съм книжарничен плъх. В университета вече ходех с класьор, защото натежава да носиш всички лекции дотук, а и няма смисъл.
Знам колко тежи раницата на ученик днес, случвало ми се е да вдигам такава в ГТ да я дам на родител. Ми не е като кашоните, които ми се налага да нося понякога. И 15 кила покупки съм носила.
Има решение за абсолютно всичко, но се избира най-удобното. Това е напълно нормално, няма лошо...стига да не го изкарват като безизходица, защото не е.

# 99
 • Мнения: 9 594
Зоните стимулират единствено през деня да има повече места за паркиране,  защото ограничават времето за престой за колите без винетка, но и това вече ми е спорно, защото града не спира да се разраства.


Judy, лично не мога да го усетя този добър транспорт.


Който иска да разнася тежести, но аз не смятам да упреквам хората, които основателно си улесняват живота и не го смятам за глезотия, нито пък спестяването на време от пътуване.
Естествено, че ще се избира удобното, защо насила да си правим живота труден.Не е ли това идеята подобряване на градската среда, а не мерки, които те затрудняват.

# 100
 • Мнения: X
Чакай сега, те не те затрудняват, просто не са направени според твоите изисквания, защото не си само ти в този град. Разликата е балкан. Предполага се например, че детето ти е в училище по район, близо до дома му, не в другия край на града или айде да не е в края - на 5 спирки.

# 101
 • Мнения: 1 865
И какво от това? Седемте возила на никой не пречат. Ако искат и 17 да имат.

Ми де да знам - не пречат ли? Това, че постоянно сме в топ 10 в света(!) по мръсен въздух май пречи.

# 102
 • Мнения: 9 594
Simple Smile Няма да влизам в този спор, но уважавам правото на всеки разумно да преценява кое му е удобно и когато това е в рамките на нормалното не го смятам за глезотии, нито адмирирам мерки, които затрудняват хората.
Промяна трябва да има, но за да се оцени от хората и да се мотивират да участват в нея трябва да е зачетен и техния интерес.

# 103
 • София
 • Мнения: 9 561
И какво от това? Седемте возила на никой не пречат. Ако искат и 17 да имат.

Ми де да знам - не пречат ли? Това, че постоянно сме в топ 10 в света(!) по мръсен въздух май пречи.

Все пак не мога да управлявам повече от 1 МПС в даден момент.
В топлата част на годината съм на две гуми - това означава, че не подпомагам задръстванията, а напротив. Използваното гориво е около 3 л на 100 км. Не заемам и място за паркиране.
Същото важи и за мъжа ми.
Най-използваната кола е с Евро 6.

# 104
 • София
 • Мнения: 1 192
Чакай сега, те не те затрудняват, просто не са направени според твоите изисквания, защото не си само ти в този град. Разликата е балкан. Предполага се например, че детето ти е в училище по район, близо до дома му, не в другия край на града или айде да не е в края - на 5 спирки.
Аз за съжаление виждам родители, които си водят децата с кола от блока до училище (което е на 5 мин. най-много ПЕША).

# 105
 • София
 • Мнения: 4 930
Транспорът в София е уреден само в посока от кварталите към центъра. Когато обаче ти се налага да се движиш от един квартал в друг, не е точно така. По оста Гео Милев, Хладилника, Стрелбище с кола е 15-25 мин. С транспорт само от Гео Милев до Хладилника е 35-40 мин в зависимост от мястото ( особено, ако до спирките има 10-15) мин. пеша. И ако това е еднократно е добре, но за всеки ден е абсурд.
За сега няма как да сляза от колата, защото няма да мога да водя детето си на нужните терапии. Просто няма да ми стигне времето, а и той не винаги е в настроение да ходи дълго пеш.
В нашия квартал в момента тече обществено обсъждане за въвеждане на зелена зона. Раздвоена съм. Най-много ме притеснява това, че може да не намирам място в разрешения периметър. Но от друга страна се надявам, че когато работещите в района спрат да идват с коли на работа, ще се освободи повече място за живеещите.

# 106
 • Мнения: 9 954
С десет ръце съм "за" зона, колкото по-рестриктивна, толкова по-добре. Живяла съм без зона, беше ад, не можеш да си влезеш във входната врата от паркирали коли, а тротоарите забрави да ходиш по тях. Въведоха зона и сега тротоарите са свободни от коли, прекрасно е, няма нищо общо с това, което беше. Места за паркиране има много повече от преди.
На мен пример са ми хората от Иван Вазов, там имаше обсъждане за зона преди 2 години, когато въведоха в Горен Лозенец, жителите на Иван Вазов не искаха, че не искали да плащат. Е, сега са затрупали кмета на района с молби да въведе зона, защото всички работещи около НДК паркират пред тях, в добавка на всички, работещи над Басейна Спартак, за да не плащат за зони. И се очаква от април да стане зона и в Иван Вазов. Жал ми е за тези в Стрелбище Simple Smile - предполагам, че паркиращите ще се насочат натам.
Скрит текст:
Транспорът в София е уреден само в посока от кварталите към центъра. Когато обаче ти се налага да се движиш от един квартал в друг, не е точно така. По оста Гео Милев, Хладилника, Стрелбище с кола е 15-25 мин. С транспорт само от Гео Милев до Хладилника е 35-40 мин в зависимост от мястото ( особено, ако до спирките има 10-15) мин. пеша. И ако това е еднократно е добре, но за всеки ден е абсурд.
За сега няма как да сляза от колата, защото няма да мога да водя детето си на нужните терапии. Просто няма да ми стигне времето, а и той не винаги е в настроение да ходи дълго пеш.
В нашия квартал в момента тече обществено обсъждане за въвеждане на зелена зона. Раздвоена съм. Най-много ме притеснява това, че може да не намирам място в разрешения периметър. Но от друга страна се надявам, че когато работещите в района спрат да идват с коли на работа, ще се освободи повече място за живеещите.
От личен опит става точно така. Разбира се, добре е човек да се подсигури с гараж и паркомясто, но определено при зона голяма част от идващите всеки ден с коли престават да го правят, което разтоварва и движението, и паркирането.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 11:18 от Poppea

# 107
 • Мнения: X
Точно завареното положение е проблемът. Новото строителство предвижда все някакви паркоместа и гаражи.....
Не знам къде и какво предвижда... В квартала на свекърва ми, построиха напоследък 4-5 нови кооперации, 4етажа по 2 апартамента. Отдолу, Само ТРИ гаража, няма повече място. Проста сметка, 8х2=16 коли поне, за три гаражчета

# 108
 • Мнения: 10 893
Нали знаете, че все още не е задължително притежаването на кола от всеки пълнолетен гражданин?

# 109
 • Мнения: X
Промяна трябва да има, но за да се оцени от хората и да се мотивират да участват в нея трябва да е зачетен и техния интерес.
О, абсолютно, мисълта ми е, че за да има за всички, всеки трябва да направи компромис.
Съжалявам, но сега много хора не правят компромис и даже се изкарват жертви, еми за такива няма и никога няма да има решение.

# 110
 • Мнения: X
Нали знаете, че все още не е задължително притежаването на кола от всеки пълнолетен гражданин?
. Така е, ама интересно, как Ше накараш булгариШето да слезе от колата? Simple Smile Че той /тя и до кенефа биха ходили с колата, ако могат...

# 111
 • Мнения: 9 954
Simple Smile Няма да влизам в този спор, но уважавам правото на всеки разумно да преценява кое му е удобно и когато това е в рамките на нормалното не го смятам за глезотии, нито адмирирам мерки, които затрудняват хората.
Промяна трябва да има, но за да се оцени от хората и да се мотивират да участват в нея трябва да е зачетен и техния интерес.
Питай тези в Иван Вазов, как не искаха зона, че не била в техен интерес, а сега не смогват да пращат писма до районното кметство с искания за зона. Много набързо оцениха промяната и се мотивираха да участват в нея Simple Smile
Нали знаете, че все още не е задължително притежаването на кола от всеки пълнолетен гражданин?
. Така е, ама интересно, как Ше накараш булгариШето да слезе от колата? Simple Smile Че той /тя и до кенефа биха ходили с колата, ако могат...
Като му бръкнеш дълбоко в джоба Wink.  Доказано работещ начин.

# 112
 • София
 • Мнения: 4 930
Нали знаете, че все още не е задължително притежаването на кола от всеки пълнолетен гражданин?

Абсолютно!
Каква е тая мания всеки 18 годишен да изкарва шофьорски курс и да ходи на училище с кола? Извинявайте, но  31 во училище е почти в центъра! Обаче има ученици, които ходят с кола на училище. Това е нелепо.

# 113
 • Мнения: 677
Нали знаете, че все още не е задължително притежаването на кола от всеки пълнолетен гражданин?
. Така е, ама интересно, как Ше накараш булгариШето да слезе от колата? Simple Smile Че той /тя и до кенефа биха ходили с колата, ако могат...

Като стане скъпо да имаш кола.

# 114
 • Мнения: 23 589
Скъпо да имаш кола няма да стане скоро у нас.
Тук не е проблем да си напазаруваш и няколко с една месечна заплата, понеже масово се кара стар боклук за малко пари. /Фактът, че собствениците на такъв боклук се верят и кълнат как след колата им на парфюм мирише и как гори 1/100 е без каквото и да било значение - човещинка е да се изкарват хорицата, че са успешни и имат най-доброто, нищо, че най-често не е тъй./ И това е част от проблема - нямаме политика на държавата за купуване на нови автомобили, а се напълнихме с европейски боклук от всякакъв вид, вкл. и от този.
Доскоро и данъчната ни политика беше възможно най-глупавата - за стара смарънгясана барака плащаш 10.00 лв. данък, а човекът с новата кола, след която няма мръсотия и е стабилна на пътя - 300.00 лв.

# 115
 • Варна
 • Мнения: 28 552
Точно завареното положение е проблемът. Новото строителство предвижда все някакви паркоместа и гаражи.....
Не знам къде и какво предвижда... В квартала на свекърва ми, построиха напоследък 4-5 нови кооперации, 4етажа по 2 апартамента. Отдолу, Само ТРИ гаража, няма повече място. Проста сметка, 8х2=16 коли поне, за три гаражчета

Така е, Франсоаз, но хората, които купуват жилища започват вече да мислят и това, когато търсят да си купят апартамент. За съжаление, ние, които сме в едновремешните панелки, сме вече прецакани и за нас оправия няма. Аз и в друга тема съм писала. Пред блока ни имаше тревна площ. Никой не е паркирал на нея, така че възмущението ми в случая не е това, че не можем да си слагаме колите там, а че построиха една смотана кооперация. Нагъчкаха я хубавичко, прозорците им гледат в нашите (добре, че на мен от онази страна ми е кухнята и малката спалня, която сега не се ползва), направиха подземен гараж (с автоматична врата, голям кеф) обаче повечето купиха жилища без да си купят паркомястото и сега колите им седят на нашия паркинг. Това, че е дебелашки номер на строителя е едно на ръка, би трябвало жилище да се продава само с включено в цената му място, но строителите искат да гушнат парите и не го правят за да не отблъснат купувачите. Още по-дебелашкия номер е на живущите, защото местата (доколкото знам) може да се взимат и под наем. Като нямат пари да ги тръшнат накуп, да си ги наемат. Тц, на нашия паркинг. Той и за нас не стига ама колите им седят там. Толкова съм им набрала, че не е истина. И не само аз. Очаквам скоро някои комшии да откачат и да станат грозни сцени. Междувременно обмислям да видя как седят нещата с подземния, поне аз да си наема едно място. Хич няма да ми е зле зимата да не стържа сняг и лед от колата, а вратата да ми се отваря автоматично.

# 116
 • Мнения: 9 594
Скрит текст:
Simple Smile Няма да влизам в този спор, но уважавам правото на всеки разумно да преценява кое му е удобно и когато това е в рамките на нормалното не го смятам за глезотии, нито адмирирам мерки, които затрудняват хората.
Промяна трябва да има, но за да се оцени от хората и да се мотивират да участват в нея трябва да е зачетен и техния интерес.
Питай тези в Иван Вазов, как не искаха зона, че не била в техен интерес, а сега не смогват да пращат писма до районното кметство с искания за зона. Много набързо оцениха промяната и се мотивираха да участват в нея Simple Smile
Нали знаете, че все още не е задължително притежаването на кола от всеки пълнолетен гражданин?
. Така е, ама интересно, как Ше накараш булгариШето да слезе от колата? Simple Smile Че той /тя и до кенефа биха ходили с колата, ако могат...
Като му бръкнеш дълбоко в джоба Wink.  Доказано работещ начин.

Както казах и по рано, аз проблеми нямам, смятам, че грешиш, не можеш да представяш нещо, което те задължават да направиш, за да можеш да паркираш с мотивация.
В случая хората, които живеят  в зоните нямат избор, били за или против, като ги направят зона, естествено че ще подават молби.
Твоето е направо хейтърско изказване по отношение на хората с коли, а така с неразбиране и неправене накомпромиси от всички живущи в този град няма как да има добра градска среда, като под всички включвам и пешеходци и велосипедисти и шофьори и онези с тротинетките.

# 117
 • Мнения: 852
Скрит текст:
Поправете ме ако греша, но паркирането по тротоари и градински е забранено и без зона. И защо общината оставя съвсем умишлено нещата да ескалират? Вероятно на хората толкова да им писне, че доброволно да искат да им се нахлузи юларчето. Аз живея в Изток, имаме гаражи и реално проблемът с паркирането не ме засяга пряко, но зоните не са решение, те са замазване на положението. И съм против въвеждането им преди да има реални алтернативи, т. е.  паркинги, където хората могат да си паркира автомобилите. След изграждането на такива, могат да се въвеждат зони във всички цветове на дъгата. Иначе просто се впряга каруцата пред коня.


Искам да ръкопляскам за този коментар - въпреки, че тя няма проблем, мисли за проблема на другите.

Усещам в тази тема някаква носталгия по комунизма. Когато на някой му стане лошо през нощта и случаят не е за линейка и няма таксита (особено на празници и периода декември - януари) целият вход отива при Стрино Стайно - единственият с лада във входа (в случая с паркомястото) и му се моли. Ако свърши услугата се черпи с ракия и луканка от Хоремага и вносен шоколад от Корекома. На празници всички се молят на 16-годишния му син, който няма книжка, но поне още не се е научил да жули от ракията за почерпка.

# 118
 • Мнения: 677
Точно завареното положение е проблемът. Новото строителство предвижда все някакви паркоместа и гаражи.....
Не знам къде и какво предвижда... В квартала на свекърва ми, построиха напоследък 4-5 нови кооперации, 4етажа по 2 апартамента. Отдолу, Само ТРИ гаража, няма повече място. Проста сметка, 8х2=16 коли поне, за три гаражчета

....Пред блока ни имаше тревна площ. Никой не е паркирал на нея, така че възмущението ми в случая не е това, че не можем да си слагаме колите там, а че построиха една смотана кооперация. Нагъчкаха я хубавичко, прозорците им гледат в нашите (добре, че на мен от онази страна ми е кухнята и малката спалня, която сега не се ползва), направиха подземен гараж (с автоматична врата, голям кеф) обаче повечето купиха жилища без да си купят паркомястото и сега колите им седят на нашия паркинг.....

3 неща:
1 - тревната площ явно е била частен имот, определен за застрояване, и е нормално собствениците да се възпозват от това
2 - хората не искат да плащат за гаражи. Ако всеки купуващ жилище държи да купи гараж за всяка от колите си, строителите ще отговорят на това изискване. Блокове се строят с минималния брой гаражи по същата прочина, поради която се строят и маломерни жилища - това се търси.
3 - вашият паркинг най-вероятно не е ваш, а общински терен и всеки може да паркира там, независимо къде живее.

# 119
 • Мнения: 9 954
Скрит текст:
Скрит текст:
Simple Smile Няма да влизам в този спор, но уважавам правото на всеки разумно да преценява кое му е удобно и когато това е в рамките на нормалното не го смятам за глезотии, нито адмирирам мерки, които затрудняват хората.
Промяна трябва да има, но за да се оцени от хората и да се мотивират да участват в нея трябва да е зачетен и техния интерес.
Питай тези в Иван Вазов, как не искаха зона, че не била в техен интерес, а сега не смогват да пращат писма до районното кметство с искания за зона. Много набързо оцениха промяната и се мотивираха да участват в нея Simple Smile
Нали знаете, че все още не е задължително притежаването на кола от всеки пълнолетен гражданин?
. Така е, ама интересно, как Ше накараш булгариШето да слезе от колата? Simple Smile Че той /тя и до кенефа биха ходили с колата, ако могат...
Като му бръкнеш дълбоко в джоба Wink.  Доказано работещ начин.
Както казах и по рано, аз проблеми нямам, смятам, че грешиш, не можеш да представяш нещо, което те задължават да направиш, за да можеш да паркираш с мотивация.
В случая хората, които живеят  в зоните нямат избор, били за или против, като ги направят зона, естествено че ще подават молби.
Твоето е направо хейтърско изказване по отношение на хората с коли, а така с неразбиране и неправене накомпромиси от всички живущи в този град няма как да има добра градска среда, като под всички включвам и пешеходци и велосипедисти и шофьори и онези с тротинетките.
Аз никъде не съм казала, че ти имаш проблеми със зоните. Но ми се струва, че имаш проблеми с разбирането на написаното от мен. А то е, че кметът на Триадица беше обещал, че ще въведе зона САМО КОГАТО жителите на Иван Вазов я поискат. И те не я поискаха, и той не я въведе преди 2 години. А сега подават молби, че я искат, така че тази зона е изцяло по желание на живеещите в квартала. Не са ги направили зона и тогава да подават молби, а е обратното. Те много бързо разбраха ползите от зоната за живеещите и сами поискаха зона.
Никого не хейтя, ние самите имаме кола и живеем в зона. Но не смятам, че това нашествие на коли в София  е нормално,смятам, че градската среда ще стане далеч по-приятна без толкова много автомобили  и подкрепям всички мерки за тяхното ограничаване. Включително и оскъпяване притежаването на автомобил, за което Джуди е напълно права. И не смятам, че колата е някакво рождено право на всеки, за да  му осигурява някой (обществото/държавата/общината) условия за нея.

# 120
 • Мнения: 43
Напълно съм съгласна с мнението на Poppea. Само че правителството ни е толкова популистко, че за съжаление никакви сериозни мерки няма да бъдат предприети скоро.

# 121
 • София
 • Мнения: 2 424
Много са забавни от СО.
На 06/02 пуснах сигнал за неправилно паркирани автомобили. Днес, 8 дни по-късно те са установили, че О ужас, наистина има коли на тротоара (т.е. погледнали са снимките в сигнала) и тепърва са го пратили към дирекцията, отговаряща за паркиране и репатриране. За 8 март може и да го разчистят прословутия тротоар.

# 122
 • Мнения: 4 907
Няма да го разчистят, а ще глобят паркиралите. Ако искате да има ефект, трябва да подадете сигнал, че там редовно паркират коли и да искате поставяне на ограничители и т.н.

# 123
 • Мнения: 1 318
Големите сте баламурници тия дето си мислят, че зоните вкарват ред. Ред, ако има желание може и би трябвало попринцип да се вкарва и без да плащаме за зони. Иначе решението с въпросните зони е временно, само измества проблема в съседния квартал, където все още няма зона. Докато не проумеете, че всъщност проблемът не са автомобилите, а това че градът се уплътнява и уплътнява и във всяко възможно зелено (и не само) пространство изникват нови сгради, няма да се оправим. Някой няколко страници назад го беше казал - за завареното положение и е много прав. Помнете ми думата, че и целия град да стане зониран, това няма да е решение на по-големият проблем.
Жалко, че се е стигнало до там хората да се радват на някакви зони, които впрочем са си чисто обирджийство, вместо да изискваме попринцип държавата да си върши работата и да вкарва ред и при шофирането, но и при паркирането...

# 124
 • Мнения: 4 907
Fuckforlife, , като работиш в съседната сграда до моята кооперация и си пльоснеш колата за цяла седмица пред моя вход, където паркирането е свободно, кой трябва да те глоби, та да не ми задръстваш с таралясника си?! И за какво предлагаш да те глоби по-точно?

# 125
 • Мнения: 9 954
Абе те да въвеждат все повече зони и ограничения, и да заскобват редовно, пък нека ме смята който си иска за баламуник Simple Smile Аз на практика виждам ползата от зоната, мога да сравня преди и сега, и определено със зона има много повече ред, най-малкото по тротоарите може да се върви, за разлика от преди зоната.
Между другото, и в Горен Лозенец зоната я въведоха по желание на живеещите там, не е само Иван Вазов. Все баламурници, какво да правиш Laughing
И пак между другото, в зоната коли по тротоара няма, освен където самият тротоар е разчертан с паркоместа, като на Каравелов, но в тези случаи има достатъчно място за минаване. Изключение е Оборище до библиотеката, левият тротоар, там не са го измислили добре, макар че десният е свободен. А заскобването е въпрос на минути, бързо реагират, когато могат да вземат солидна глоба от мераклиите да паркират.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 17:35 от Poppea

# 126
 • Варна
 • Мнения: 28 552
Както споменах, работното ми място ще бъде в зона след няколко месеца, но все още не е. Е, от известно време тече постоянна акция за паркираните по тротоари коли. Ми няма такива. Една глоба, втора глоба и край. Тротоарите са чисти, ако някой не вярва мога да снимам. Значи и без зона може стига да има желание. Може да има свободни тротоари и без да се бърка в джобовете на народа. Живущите там реваха за зона, реваха ама сега взеха да дават на заден. Щото видяха на практика колко места има като се опразниха тротоарите и взеха да вдяват, че и със зона пак може да не си намират места ама ще плащат като попове.

# 127
 • София
 • Мнения: 11 358
Те и софиянците от р-н Изгрев ще реват след време, като се осъзнаят какво си пожелават.
Но  сега се изживяват много модерни - зона, еко, био, да пазим природата. Хем я пазят, хем бръмчат с колицата на 300 м. до у-ще със златното яйце. Ми няма пък да си морят крачетата да походят 1000 крачки.
Все ми е тая на мене - не карам кола, ходя си навсякъде с гр. транспорт. Ако много бързам - има таксита.

# 128
 • Мнения: 16 157
Наскоро разбрах, че приходите от зоната не отиват в съответната община. Нали уж тези зони се въвеждат за облагородяване на районите. Какво се случва след това със събраните пари и къде се отчитат?

От личен опит става точно така. Разбира се, добре е човек да се подсигури с гараж и паркомясто, но определено при зона голяма част от идващите всеки ден с коли престават да го правят, което разтоварва и движението, и паркирането.
Ама ти говориш за центъра, Лозенец и изобщо централни квартали с офиси. В Дианабад например места през деня има бол. Няма толкова офиси, че идващите с коли да вземат местата на живущите през деня. Ако обаче не паркираш до 20ч вечерта, след това трудно се намира място, а през нощта вече няма никакви места.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 12:19 от Дъждец

# 129
 • Мнения: 852
А може ли някой да обясни какъв е проблемът с работещите? (Не се заяждам, наистина питам)

Аз, за да съм на работа в 9,излизам в 8-8.30,като свърша в 6 се прибирам 6.30-7 или по-късно. Т.е. излизам преди те да дойдат и се връщам след като си тръгнат.  Аз не ползвам колата си за работа, така че не ми заемат мястото, а ако я ползвах докато се прибера, мястото би трябвало да е свободно.

Има офиси с нестандартно работно време около вас или какво се случва?

# 130
 • Мнения: 16 157
При наличието на много офиси или болници освен работещите там има и много приходящи хора, които ползват услугите им. Предполагам, че всеки спира зуж за малко и където му падне, запушвайки другите коли. Отделно ако живущите се прибират по-рано, пак няма места.
За Изток се сещам за големи офис сгради, ама в Изгрев и особено в Дианабад не съм забелязала да няма места денем. Проблемът е нощем, тъй като се настроиха нови високи сгради, които ползват местата на старите блокове.

# 131
 • Мнения: 852
Дъждец, болниците и заведенията въобще не ги приспадам към работещите хора, разбирам, че там потокът е безкраен и денонощен.

# 132
 • Мнения: X
А може ли някой да обясни какъв е проблемът с работещите?
Обратното на това, което пишеш, е проблемът. Прибира се някой вкъщи в 17.30ч, обаче десетте човека, които работят в офиса отсреща, са до 18ч и колите им още са паркирани пред офиса - живущият няма къде да спре. Или пък са приключили работа, но са в близката кръчма и колите им пак стоят и пречат.
Имам приятел, който работи за хиляди, колата му е 'на село', кара с ГТ и таксита. Живее в центъра, работи в БП. С кола би му излязло в пъти по-евтино, но е избрал да не й бере и на нея грижата с гориво и паркиране. Шефът ми пък имат само една семейна кола, жена му редовно я взима и той също така редовно ползва спаркове. Иначе я паркират в зона, обичайно има места, но си има обикаляне да намери. Леля ми паркира в дворчето зад кооперацията, пригодено за целта, но цялото й семейство са с карти за ГТ. Повечето ми приятелки нямат изобщо книжки, а които имат - пак не шофират и пак са само с една семейна кола, водят децата на градина/училище с ГТ, мъжете им също се движат с ГТ, въпреки колата.
То ясно, че няма как да знам всичките поне 2 млн жители в София, ама пак понякога се чудя откъде се взимат всички тия хора в коли сутрин и вечер. Моята извадка е 50 човека - не повече от 5 шофьори.

# 133
 • Мнения: 752
При наличието на много офиси или болници освен работещите там има и много приходящи хора, които ползват услугите им. Предполагам, че всеки спира зуж за малко и където му падне, запушвайки другите коли. Отделно ако живущите се прибират по-рано, пак няма места.
За Изток се сещам за големи офис сгради, ама в Изгрев и особено в Дианабад не съм забелязала да няма места денем. Проблемът е нощем, тъй като се настроиха нови високи сгради, които ползват местата на старите блокове.
Разходете се около Интерпред и ще ни разберете 😂😂😂  От 8 сутринта до към 4-5 място се намира със сериозно дебнене, после вече се освобождават места.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 15:02 от *Penny*

# 134
 • Мнения: 16 157
Там не се ли води Изток? Цялата Ж. Кюри е зле. Около Армеец често ходя и знам, че е задръстено.
Едит: погледнах, че до Др. Цанков е жк Изгрев. Там определено си е за зона, а и метрото е близо.

Това не отменя въпроса ми там, където няма офиси, как спомага зоната? Места денем има много, но нощем няма.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 14:44 от Дъждец

# 135
 • Мнения: X
Е то къде няма офиси? Освен по жк, където се мери брой коли на квадрат. Има си полза.

# 136
 • Мнения: 852
В район Изгрев освен карето на Интерпред, Софарма и 2 сгради между тях, не знам да има някакви небивали офиси. Но зоната е за всички, не само за офисите. Сега ако ще броим 3ма души в апартамент, едва ли има дори жк без офиси. А и за тях може да се плаща служебен абонамент, така че не виждам зоната какво ще облекчи.

# 137
 • Мнения: 10 893
Всъщност в Изток е пълно с офиси - в есте, сградата на адис над нея, в генералските блокове долните етажи са все офиси, на дебелянов - сградата на джобса и т.н. Отделно са всички обекти от рода на кат, банки, институции, посолства, заведения, та дори до най-дребните фризьорски салони - където непрекъснато идват клиенти от на майната си и задължително са с коли, които трябва да паркират пред входа. Отделно са паркираните коли от ползватели на метрото и в локалното около Плиска, които не искат да плащат зона в центъра, където са работните им места.

# 138
 • Мнения: 852
Да, говорех за Есте и тази над нея. Адис на Кюри имат паркинг, а тези по-надолу подземни гаражи. На КАТ е ограничено пакирането и сега, а до нас има посолство - имат 2 гаража и разчертани места на улицата от общината. За останалото сигурно е така. В локалното не е ли забранено да се паркира за постоянно?

# 139
 • Мнения: 10 893
Не знам какво точно наричате ограничено паркиране около КАТ, като откъм изток всички тротоари са пълни с паркирани коли на клиенти на КАТ, цялата Тинтява между моста и къщите в посока Цариградско, вкл. навътре по напречните улици. Напълно неограничено е паркирането там.

# 140
 • Мнения: 852
Имах предвид около самата сграда на КАТ, нямах представа, че има такова разпространение, моите извинения.

# 141
 • Мнения: 10 893
А, няма нужда чак от извинения, просто казвам, че има твърде голям приток на коли за капацитета на улиците в квартала.
Видях, че питате за локалното - съфорумка е писала как сутрин оставя децата по училищата им, паркира в локалното и слиза на работа с ГТ. И около метростанциите е така.