Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 15
Здравейте, предстой ми да завърша професионалния си бакалавър тази година, специалност "Мениджмънт на Хотели и Ресторанти" и логичното продължение би било магистратура по Международен туризъм.
Колебая се дали би ми донесла повече перспективи и възможности за в бъдеще дадената магистратура. Нямам кой знае какъв избор понеже съм задължена заради това, че е професионален  бакалавър да продължа в същото направление и магистратурата.Исках да обогатя и избягам за малко от туризма и карам курс към Софтуни по дигитален маркетинг в момента.

Та запитването ми е дали е перспективно да продължа напред с конкретната магистратура или да се преориентирам към нещо друго, което ще ми позволява прилично заплащане ?Насочила съм се към Пловдив и там бих търсила работа, като и Варна е вариант, макар, че ме спира това, че стандарта на живот е завишен и е доста скъпо,но пък има предостатъчно хотели и туристически агенции.

Имам доста приличен английски език, и говоря разговорно, но не на работно ниво-руски, испански и нидерландски.
Благодаря, за насоките и включването предварително.

# 1
 • Мнения: 3 108
една приятелка наскоро прави нещо подобно ... виж да хванеш нещо в което пише мениджмънт ... после ще го ползваш за какъвто си искаш мениджмънт

# 2
 • софия
 • Мнения: 1 056
Нямам кой знае какъв избор понеже съм задължена заради това, че е професионален  бакалавър да продължа в същото направление и магистратурата.Исках да обогатя и избягам за малко от туризма и карам курс към Софтуни по дигитален маркетинг в момента.

Защо да  нямаш избор - аз съм завършила бакалавър Туризъм във Варна, но магистратурата ми е Финансов мениджмънт. Аз прецених, че няма смисъл да карам магистратура пак Туризъм и си записах друга специалност. С туризма заплащането не знам как е,защото отдавна не съм в тази сфера, но с Финанси работя в банка и съм много доволна. Според мен има повече възможности отколкото с Туризъм.

# 3
 • Мнения: 15
Според регламентираната процедура за професионален бакалавър се учи 3 години и още 2 за магистър, като единствен вариант се посочват магистратури САМО в направление Туризъм, явно заради факта, че е 3 годишно обучението. Звъняла съм в няколко университета УНСС, Икономически университет и този във Велико Търново, като всички казват, че се позволява за професионалните бакалаври да преминат в магистратури единствено в същото направление.Това пише и на самите сайтове на университетите. Единствено от Нов Български ми отговориха, че мога да се запиша още една година, за да завърша бакалавър. После би било по лесно с магистратурата, като ще има по богат избор, надявам се. От ВУЗФ не получих отговор.

Иначе при такъв вариант да запиша 2 години магистратура Туризъм и още 1 година втори магистър, за да не е свързано пак с Туризъм- изглежда дълъг процес.По удачно е направо нова специалност бакалавър.

Обаче стой й въпроса дали ще сметнат дисциплините, които съм изучавала за достатъчни, ако се спра на варианта с Нов Български университет и година още за да завърша бакалавър, понеже са частен университет и определят сами дисциплините,да не излезе при приравняване и допълнителните изпити една доста солидна цифра, иначе ученето само по себе си не ми е проблем.

Ядосвам се, че когато записвах специалността съм подценила факта, че професионалния бакалавър може сериозно да те ограничи в избора на магистратура и после "да си биеш главата в стената".

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 23:23 от Estell22

# 4
 • софия
 • Мнения: 1 056
Aми изглежда твоето е различно, честно казано не знам каква е разликата между бакалавър и професионален бакалавър. Аз съм учила 4 години в Икономическия университет във Варна, там се води бакалавър. Твоето изглежда е различно, защото спомена и, че е 3 години. В моя случай нямаше проблем за магистратура директно след това в  случая Финанси, като аз се двоумях между УНСС и НБУ.

# 5
 • Мнения: 15
А на кой университет се спря и колко беше продължителноста на магистратурата?
Аз завършвам колежа по Туризъм към Икономическия университет  Simple Smile

# 6
 • софия
 • Мнения: 1 056
НБУ. Лекциите ми бяха по много удобно време - 3 дни в седмицата от 18:00 до 21:00 и можех спокойно да ходя на работа преди това. Продължителността беше година и половина, след това избираш между явяване на дипломна работа или държавен изпит.

# 7
 • Мнения: 3 108
Вие сте се утрепали да учите! 1,5 г. 3 вечери седмично  ... модерно образование му се вика .
Ние учихме 5 години , от 7,30 плюс следобедите  по 5 дена на седмица ...
Все сме специалисти.
Скоро ще започнат да раздават дипломи с актовете за раждане ... за да не си губи човек времето. Нали има ФБ и уикипедиа.

# 8
 • софия
 • Мнения: 1 056
Магистратура 5 години сефте чувам. Обикновено са година-две според зависи каква специалност и от каква специалност бакалавър идваш. Бакалавър и аз съм учила 5 дни седмично почти всеки ден,това си е така почти навсякъде.

# 9
 • Мнения: 3 108
аз не идвах от бакалавър, а от гимназията

# 10
 • софия
 • Мнения: 1 056
Е след гимназията учиш за бакалавър. Ние с Естел говорихме за след това за магистратурата как съм учила.

# 11
 • Мнения: 15
Дариела, привет:) Каква е позицията на която работиш и в какво се състои работата ти? Неудобно ми е да питам директно за зашлащане, но какъв е диапазона на заплащане ориентировъчно?
Интересно ли е да се занимаваш с това, чувстваш ли се удовлетворена с работа си?

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 11:23 от Estell22

Общи условия

Активация на акаунт