Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си разтълкуваме съня - 11

 • 30 120
 • 743
 •   1
Отговори
 • Мнения: 21 026
ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА СЪНИЩАТА!


Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа.
 Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това,
 което ни се проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата
 и реалния или просто избират да не правят тази разлика,
защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.

По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си.

Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.
     
Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.
   
През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.
     
В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.
     
Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.
     
Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.
     
През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.
     
Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.
     
В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.Някои от по-често срещаните символи в сънищата, обяснени в предишните теми:

Скрит текст:
Зъби:
Зъбите са изключително важни от физическа гледна точка. Като такива съзнанието ни свързва техния образ с широк набор от значения. Идеята за смъртта е логична (произлиза от Гръцки поверия), но и напълно недостатъчна, опростена като смисъл. Много често хората сънуват сънища с падане на зъби,развалени зъби, клатещи се зъби, липса на зъби и т.н., това не означава всеки път, че непременно ще се случи някаква смърт около тях. Както и повечето символи от съновниците всичко е сведено до най-опростения и краен вариант, което не е хубаво при тълкуването на сънищата, защото не дава нужната интерпретация.
Като средство за хапане, дъвкане, разкъсване зъбите се свързват със сила, съответно загубата им насън - чувство на безсилие, недостатъчност на възможности, чувство на безизходица и голямо затруднение. Също така зъбите,загубата им, могат да се явят, като индикация за физически неразположения, недохранване. От естетична гледна точка зъбите представляват най-важната предпоставка за красива усмивка, т.е. свързват се с притеснения за това как останалите ни възприемат, страх от затруднение, страх от провал, страх от остаряване и т.н. и т.н. всякакви страхове свързани с външния вид и възприемането ни от останалите хора.

Асансьор:
асансьорът по принцип символизира възхода и падението в нас,в живота ни, заради посоките, в които се движи нагоре - надолу. Обикновено нагоре се свързва с положителни емоции и обратното. честото пътуване с асансьор насън показва някакво лутане и объркване, кръстопът и невъзможност за вземане на решения, наличие на много възможности или желание за такива.

Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно.

Кавга:
кавгата по принцип се свързва с несъгласие наяве/ излъгани очаквания/ разминаване на мнения/ конфликти, понякога случващи се вътре в самите нас.

Майка/Баща:
Майката символизира началото/ основното/ инстинктивното/ грижа и закрила/ отдаденост и подкрепа. Бащата, като символ се свързва по-често с авторитет/ покровителство.

Преследване:
преследването общо взето се свързва с някакво безпокойство наяве, стрес/напрежение/страхове/опасения/притеснения и т.н.

Убийство:
убийство насън изразява реално желание да премахнеш/унищожиш дадено нещо наяве. Може да е навик/грешка/спомен/човек, каквото и да е не го искаш в живота си,опитваш се да го забравиш.

Вълна (от вода):
приближаване на някаква опасност/нередност/изобщо спънка,проблем някакъв. Най-често е предупредителен знак и съветва да бъдем нащрек,в очакване на нещо не дотам приятно.

Черното:
Черният цвят сам по себе си е символ на неизвестност, опасения, понякога страх, заблуда, илюзия, прикритие, неосъзнатост.

Море:
Морето често се явява насън, като отражение на нашите емоции и чувства наяве, символизира връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Изпити/Училище/Университет:
изпити се сънуват цял живот, защото независимо, че не сме вече в училище хората си оставаме ученици през целия си живот и винаги има какво да научим. Като част от  обществото човек постоянно е изправен пред изпити, оценка, одобряване/неодобрение, критика/възхвала, приемане/отхвърляне и т.н. било то в професионален или личен план. По този начин съзнанието/подсъзнанието ни връща отново на познатия чин, защото емоциите и мислите ни приемат същия облик, какъвто сме имали когато сме били на важен изпит в у-ще преди, най-важните от които притесненията относно нашето представяне и последващата оценка, която ще ни се даде.

Падане:
Падането само по себе си се свързва с реална нестабилност, несигурност, страх от загуба на контрол, страх от провал, чувство на малоценност, тревоги.

Шофиране:
шофирането на сън символизира контрола в живота ти наяве.
Шофирането на каквото и да било превозно средство или возенето в него обикновено символизира на къде "се движиш" в живота си в момента.

Бялото:
Белият цвят е цветът на ярката ослепителна светлина, свързва се с чистота, съвършенство, мир, невинност, чест, осъзнаване и ново начало.

Болница:
болницата/поликлиниката се свързва с нужда от обгрижване, помощ, отредено внимание и подкрепа.

Закъснение,изпускане на полет/влак/автобус и въобще всякакви препядствия свързани с пътуване:напрегнатия график и стрес от ежедневието обикновено са предпоставка за подобни сънища. Задълженията и отговорностите от ежедневието ни и разпределението на времето,с което разполагаме за да свършим всичката работа. Също така, когато изчакваме до последния момент за да свършим нещо, съзнанието ни реагира с такива сънища.

Земетресение:
земетресението насън обикновено е знак за вътрешни сътресения наяве. Несигурност, внезапни промени, стрес, страх, невъзможност за справяне с трудности/усложнения, паника и т.н.

Времето:
промените във времето насън и особено бедствията се свързват с вътрешните промени, емоциите и чувствата произлизащи от тях. Земетресенията обикновено символизират неща, които се случват бързо неочаквано и те плашат заради евентуалните последици, които ще донесат.Стари теми:

Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10

# 1
 • Мнения: 2 215
Благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus

Да не е само гол запис да попитам за тълкувание:
От известно време сънувам доста странни сънища. Уж нямат общо помежду си, сюжетът им е различен, но междувременно е навързан. Като епизоди са - новият сън е като продължение на предходния и постоянно има някакви елементи, които се повтарят - във всеки по един или друг начин присъства жълтото - един път жълто цвете, друг път жълта рокля, трети път жълта фланелка и т.н.  Друго, което в почти всеки сън се повтаря е числото 5 и един определен спорт, към който аз нямам ама никаква връзка.

Какво може да означава тази повторяемост на някакви елементи?

# 2
 • Мнения: 429
Здравейте,някой знае ли какво означава да видиш шарени рибки в бистро море и да ги хващаш,и ядеш с кеф?
Скрит текст:
Благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus

Да не е само гол запис да попитам за тълкувание:
От известно време сънувам доста странни сънища. Уж нямат общо помежду си, сюжетът им е различен, но междувременно е навързан. Като епизоди са - новият сън е като продължение на предходния и постоянно има някакви елементи, които се повтарят - във всеки по един или друг начин присъства жълтото - един път жълто цвете, друг път жълта рокля, трети път жълта фланелка и т.н.  Друго, което в почти всеки сън се повтаря е числото 5 и един определен спорт, към който аз нямам ама никаква връзка.

Какво може да означава тази повторяемост на някакви елементи?
Здравей,на мен ми се е случвало подобно нещо,редувах едни и същи символи всяка вечер.Тогава бях в доста тежко емоционално състояние.Когато се повтаря едно и също, може би означава,че си в някакъв застой, жълтото е сигнален цвят - нещо,което да ти привлече вниманието,за да действаш/да започнеш/да завършиш нещо.Числата са много индивидуални,помисли с какво 5цата присъства в живота ти,може би не я забелязваш,като количество(брой хора,дни,важни за теб неща,срок ...),като буква и т.н...
Сънят ти се повтаря,за да видиш нещо,което ти убягва в реалността.Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 11:11 от AnMary

# 3
 • Мнения: 2 215
Много благодаря. Heart
От доста време се повтарят и ме накараха сериозно да помисля обаче не ги свързвам с нищо, за жалост. По никакъв начин нито жълтия цвят може да се отнесе към мен и моя характер, нито петицата, нито спорта, който сънувам, нищо. Не знам защо така се получава. Вярвам, че в сънищата ни има някакви знаци и символи, които носят дадена информация, но в случая просто не мога да се ориентирам накъде водят.
Сънищата са различни по сюжет, изключително логични, свързани един с друг, но тези неща се повтарят и са загатнати във всеки един от тях и не разбирам защо. Това е единственото еднакво всеки път.
Мислех го и това за застоя, по принцип обмислях и това, че значенията са свързани с някаква промяна, но явно е нещо друго. От няколко месеца е това нещо и през изминалото време наистина минах през различни емоционални състояния, през трудности и откровено приятни и хубави моменти, промениха се някои неща, но тези знаци продължават да се появяват.

# 4
 • Мнения: 429
Много благодаря. Heart
От доста време се повтарят и ме накараха сериозно да помисля обаче не ги свързвам с нищо, за жалост. По никакъв начин нито жълтия цвят може да се отнесе към мен и моя характер, нито петицата, нито спорта, който сънувам, нищо. Не знам защо така се получава. Вярвам, че в сънищата ни има някакви знаци и символи, които носят дадена информация, но в случая просто не мога да се ориентирам накъде водят.
Сънищата са различни по сюжет, изключително логични, свързани един с друг, но тези неща се повтарят и са загатнати във всеки един от тях и не разбирам защо. Това е единственото еднакво всеки път.
Мислех го и това за застоя, по принцип обмислях и това, че значенията са свързани с някаква промяна, но явно е нещо друго. От няколко месеца е това нещо и през изминалото време наистина минах през различни емоционални състояния, през трудности и откровено приятни и хубави моменти, промениха се някои неща, но тези знаци продължават да се появяват.
Когато аз сънувах повтарящите се елементи,не виждах смисъл в тогавашното ми положение.Но след това разбрах,че те са ме подготвяли за доста по-нататъшно развитие.Тогава аз бях в застой и сънищата ми предричаха промените,от които ме беше страх и не исках да приема.После изведнъж странните сънища спряха в рамките на няколко месеца и изведнъж промяната дойде ,и тогава свързах 2 и 2.Мисълта ми е,че сега може да не го осъзнаваш, защото сънищата те подготвят и намекват за нещо,което ще се случи след време.Не приемай символите буквално.Просто изчакай момента,в който всичко ще ти се изясни.И все пак се оглеждай в ежедневието за знаците от сънищата ти,понякога всичко е пред очите ни,а ние не го виждаме,докато не ни удари в лицето. Yellow Heart

# 5
 • Мнения: 2 215
Много си права. Heart Определено ще те послушам и няма да го мисля толкова - когато съм готова ще получа обяснение.
(Малки частици от тия сънища имат еквивалент в реалния ми живот, наскоро го разбрах, но тези повторяемости - още не). Ще се успокоя, ще спра да ги мисля и тихичко просто ще се надявам, че един ден ще ги разбера какво са означавали. Yellow Heart

# 6
 • Мнения: 822
Сънувах голяма клетка пуснаха ме да вляза в нея за да видя как рисове и гълъби живеят заедно.Рисовете сякаш гушкаха гълъбите а не ги ядяха.Още се чудя какво ще значи?

Благодаря за темата Елора!

# 7
 • Мнения: X
Снощи сънувах котки, които хранех с питка. От опит знам,че сънуваш ли котки означава зложелатели жени, обикновено са на работното място и ми готвят нещо гадно.

# 8
 • София
 • Мнения: 48
Здравейте. Открих темата, докато търсех тълкувание на съня си.
Надявам се, че някой тук ще може да ми помогне с такова, защото мисля, че трябва да направя нещо, а не знам какво.
Снощи сънувах майка ми, която почина от рак преди 2 години.
От време на време я сънувам по различен начин.
Снощи ми каза, че я боли носа от вътрешната страна и ми показа.
Показа ми и вътрешната част на устата, която беше адски червена, влажна, подута и с язви.
Каза ми: - Устата ми казаха да не я пипам, но носа много ме боли.
Не знам как да тълкувам, но не се почувствах добре.
После сънувах, че със сестра ми и децата сме някъде на почивка с много хора в нещо като къщички и като започнахме да прибираме багажа, за да си тръгваме се събудих.
Ще съм много благодарна някой да ме помогне с тълкувание. Наистина смятам, че трябва нещо да направя, но какво...

# 9
 • Мнения: 923
За майка ти, раздай нещо.
(И този сън не е ли от преди месец някъде?)
Може и да означава нещо, но нека каже, който знае да тълкува.

# 10
 • Мнения: 32
Здравейте,
Сънувах, че по тялото ми има забити множество бели червеи и се опитвах да ги махна, но те се забиваха все по-дълбоко. Някой знае ли какво би могло да означава, тъй като сънувам този сън вече няколко пъти.
Благодаря.

# 11
 • Мнения: 429
Здравейте,
Сънувах, че по тялото ми има забити множество бели червеи и се опитвах да ги махна, но те се забиваха все по-дълбоко. Някой знае ли какво би могло да означава, тъй като сънувам този сън вече няколко пъти.
Благодаря.
Здравей,чувала съм,че червеите са свързани с парични постъпления,но май в твоя случай може би не е точно това.Уплашена ли се събуждаш,с неприятно чувство?

# 12
 • Мнения: 32
Здравейте,
Сънувах, че по тялото ми има забити множество бели червеи и се опитвах да ги махна, но те се забиваха все по-дълбоко. Някой знае ли какво би могло да означава, тъй като сънувам този сън вече няколко пъти.
Благодаря.
Здравей,чувала съм,че червеите са свързани с парични постъпления,но май в твоя случай може би не е точно това.Уплашена ли се събуждаш,с неприятно чувство?

Не съм уплашена, а просто учудена и със странни смесени чувства, по време на съня и след събуждане.

# 13
 • Мнения: 1 684
Няколко пъти сънувам, че съм родила и го кърмя бебето.

# 14
 • Мнения: 429
Здравейте,
Сънувах, че по тялото ми има забити множество бели червеи и се опитвах да ги махна, но те се забиваха все по-дълбоко. Някой знае ли какво би могло да означава, тъй като сънувам този сън вече няколко пъти.
Благодаря.
Здравей,чувала съм,че червеите са свързани с парични постъпления,но май в твоя случай може би не е точно това.Уплашена ли се събуждаш,с неприятно чувство?

Не съм уплашена, а просто учудена и със странни смесени чувства, по време на съня и след събуждане.
Щом нямаш гадно усещане,когато се събуждаш,значи не би трябвало да те притеснява.Може да си учудена,че печелиш от тотото Grinning Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт