Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 фев. 2020, 00:10 ч.

Предизвестие

 • 1 326
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте.Бихте ли ми обяснили какво се случва,ако не се спази едномесечното предизвестие към хазяина?Съквартирантката ми не се съобразява за някои неща ,а и вече не искам да бъда с нея (и двете сме студентки) ,но се замислям дали не постъпвам зле спрямо нея,ако напусна апартамента по средата на учебната година? Бих искала да чуя вашите мнения.

# 1
 • Мнения: 120
Здравейте.Бихте ли ми обяснили какво се случва,ако не се спази едномесечното предизвестие към хазяина?
прочети какво пише в договора ви.
Съквартирантката ми не се съобразява за някои неща ,а и вече не искам да бъда с нея (и двете сме студентки) ,но се замислям дали не постъпвам зле спрямо нея,ако напусна апартамента по средата на учебната година?
не е много коректно, но ако не можете да се разбирате и тя не желае да се съобразява.... Не знам.Бих искала да чуя вашите мнения.
поговорете сериозно и дано да постигнете консенсус.

# 2
 • Мнения: 1 249
Защо да не си спазиш предизвестието? Все пак и на теб ще ти трябва време да си намериш друга квартира. Не мисля, че е некоректно към нея. Даже и женени се развеждат, ако не си пасват, а с нея нямате друга връзка, освен приятелство, което явно се е поразклатило.

Не знам наистина какъв ви е договорът с хазяина, коя от двете се води наемател - и двете или само едната и от там какви финансови последствия може да има от твоето оттегляне. Но ако и двете независимо една от друга сте наемателки, и ако предизвестието е един месец, според мен ще трябва само да платиш наема за този месец (освен ако в договора не пише нещо друго). Дали пък нямаш капаро при хазяина за един месец, точно за случай на напускане и тогава да не дължиш нищо? Пише ли, че трябва да ремонтираш, преди да напуснеш? Тук в Германия това е обичайна клауза.

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 06:08 от Uncommon

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 2 554
ако си платиш за този последен месец, няма проблеми дали живееш там или не, ако не си платиш - хазяйката може да си иска парите, най-вероятно от твоята съквартирантка, щото теб едва ли ще се занимава да те съди за един наем
малко ще е кофти за твоята съквартирантка, щото тя трябва да поеме целия наем, ако не не се намери друга съквартирантка, но такива неща се случват, никой не е застрахован
била съм в такава ситуация, моя съквартирантка се изнесе, хазяйката пусна някакви обяви и намери някакво момиче, но много не си паснахме, изчаках края на годината и аз се изнесох

# 4
 • Мнения: 2 357
а ти къде искаш да живееш?
Ако искаш да разбереш дали е коректно или некоректно, опитай се да си размените ролите: ти си хазайка, намерила си 2 студентки, а те искат си заминават за някъде... и ще разбереш как се чувства тя.
И все пак не си вързана чак за цяла учебна година. Затова имаш срок за предизвестие. Дай и го, и след месец   напусни. В чужбина предизвестията даже и по 3 месеца!
Хазайката може и тя да започне да не спазва задълженията си  по договора и ти какво ще правиш?   

# 5
 • Мнения: 3
Благодаря за отговорите.
Просто не искам да живея с тази съквартирантка ,там е проблема,несъобразителна е,не чисти и т.н.Мисля,че нямам лично отношение с нея,че да търпя такива мизерии.
Решила съм да живея сама ,но ще си спазя моето предизвестие  към хазяйката. Въпроса е,че договора за наема се води само на мое име.

# 6
 • Мнения: 5 691
Изкарай си предизвестието, хазяйката няма вина, че съквартирантката ти е такава. Предупреди съквартирантката, че ще напускаш - да знае, че вече няма да дели наема. Тя вероятно ще разпитва защо - ако искаш, обясни й, че напускаш, защото тя не полага адекватни усилия за поддръжка на общия ви дом и ти не желаеш да се гърбиш и за двете - ама точно така, простичко, без обиди, без да споменаваш думата 'мизерия', максимално обективно. На твое място обаче не съм сигурна, че бих се обяснявала. По принцип държа на обратната връзка, но рядко се случва да приемат моята градивно или поне без скандали. Колкото и обективно и безпристрастно да се мъча да обяснявам - винаги има лична обида, винаги има скандали, винаги се мъчат да ме провокират с викове от сорта на ти сега намекваш/казваш, че аз съм еди какъв/а си, така ли?? и всъщност човекът нищо не поема от 'обратната връзка'. И не си струва главоболенето и слушането на истерии. Ти ще си прецениш дали съквартирантката ти е от истеричния, или от изслушващия тип.
Също, може да седнете трите с хазяйката и да се разберете как да платиш твоите сметки и да е ясно, че са платени - да не стане после хазяйката и другото момиче да скочат дума срещу дума къде е твоята част от тока.

# 7
 • Мнения: 7 993
Стисни зъби изкарай учебната година - още три месеца са и после си търси направо нещо ново.
Което не изключва да поговориш със съквартирантката, за да се улесни съжителството ви. Докога е срока на договора.
Щом договора е на твое име, ти като си спазиш предизвестието, съквартирантката и хазяйката ако искат да се договорят, ако не искат съквартирантката ще трябва да се изнесе с теб.
След края на предизвестието нямаш ангажименти и към двете, щом си коректна по договор.
Е, ако имаш вече решение, даваш предизвестие и действаш.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 966
А защо не говориш и със съквартирантката ти? Може пък тя да реши да се изнесе, а ти да си намриш друга. Ако пък държиш да си сама, но не можеш да плащаш целия наем... това вече е друго. Едномесечно предизвестие и всеки по пътя си. Най-много да изгориш с един депозит, но понякога нервите и спокойствието са по-ценни от парите.

Общи условия

Активация на акаунт