Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рак на белия дроб - тема 5

 • 19 352
 • 466
 •   2
Отговори
# 405
 • Мнения: 7
Привет на всички!

От няколко месеца не съм влизал тук, понеже преминах едновременно през лъче и химиотерапия и много трудно ги понесох.
Лъчетерапията при мен засяга и част от хранопровода и болките при преглъщане са непоносими - невъзможно беше дори да пия вода.
След най-различни експерименти случайно открих, че пилешкият бульон е единствената течност, която не дразни при преглъщане, понеже в него има масло на прах.
Около десетина дни не бях пил вода (по половин чашка на ден успявах само със страшни болки) и бульона буквално ме спаси - споделям просто за информация, понеже нещо толкова елементарно и евтино може да ви оправи положението, ако сте информирани.
Ако лекуващият ми лекар знаеше за това и ми беше казал, нямаше да се чувствам като умрял в продължение на близо две седмици. Но както и да е.
Друго ме озадачи мен - лекарите ми казаха, че всички тези материали в интеренет за захарта, въглехидратите, месото и т.н. при раково болни не са научно доказани и трябва да ям каквото ми се яде.
Три пъти повдигах темата и всеки път ми обясняваха едно и също - да не се притеснявам да ям и месо и сладко и т.н.
Чудя се как да продължа с храненето.
Някой друг има ли наблюдения по въпроса за сладкото, месото и хляба?

Бъдете здрави и усмихнати!

# 406
 • Мнения: 75
Нашите лекари са на абсолютно същото мнение. В прав текст ни казаха, че диетата няма никакво научно доказано влияние върху изхода от това заболяване. Казаха на татко да яде всичко, което иска (ако ще, да се храни с торта по цял ден), защото е по-важно да си набавя калории и да е силен, отколкото да е гладен, отпаднал, но не пипнал ни един въглехидрат. Да не се злоупотрвбява с алкохол и да не се пуши, това бяха ограниченията.

При него киселото мляко и маслините се превърнаха в основна храна по време на химиото заради силния вкус. Рядко му се дояждаше риба или сникърс. В момента, 7-8 месеца след последното химио, си яде абсолютно всичко каквото пожелае.

# 407
 • София
 • Мнения: 5 657
Yordanov, аз вярвам в алкалната диета и майка я спазва.
Захар, сол и бяло брашно с мая не яде сигурно три години вече.

Моля те пиши къде прави Лъче, колко и какъв вид. Може и на лични.
Майка направи пет процедури стереотактична радиохирургия, но беше голям зор да нацелят лезиите и не съм сигурна, че са успели. В сряда беше последната и още не ми е казала за странични ефекти. Предписали са й кортикостероид по схема.

# 408
 • Мнения: 4
на майка ми й казах също да не яде такива неща,незнам доказано или не ,но има логика да не се ядат.Направих й домашно козе сирене и кисело мляко,пълнозърнест хляб,всички плодове и зеленчуци са ни домашни (освен диня пъпеш и подобни).Хапва й крем супички.

# 409
 • Мнения: 289
Йорданов , немските лекари, които лекуваха мъжа ми , настояваха да се храни с всички видове храни , особено по време на терапиите . И виждайки, че му нося домашно приготвена храна, да увелича мазнината . Въпреки диабета , да яде и сладко . Сега , когато приключи с терапиите  и надхвърли 100-те кг , го посъветваха да намали теглото със спорт и диета .
През периода лъче с химия, мъжът ми облекчаваше преглъщането с вода с лимон . Не съм се сетила за бульон .
Позволявам си да те посъветвам , не защото съм специалист , а заради отличните резултати на мъжа ми , ако си с нормално тегло, храни се по обичайния начин , но ако си изгубил тегло - възстанови го с повече калории . Имаше интересен пример -ако попаднеш на лъв , тялото игнорира сигналите от болните органи и мозъкът дава команда -бягай ! Т.е. Мобилизира се да се пребори с най-голямата опасност .

# 410
 • София
 • Мнения: 216
Здравейте отново. При нашия близък няма напредък с диагностицирането, обиколихме няколко гръдни хирурзи и проф.Тимчева и в крайна сметка надделя мнението първо за бронхоскопия, която би могло да вземе материал за хистология, но не е сигурно. Сега убеждаваме пациента да си я направи.

Междувременно решихме да изследваме туморни маркери на своя глава, и по съвет на лекар от една клиника в Германия, макар че като цяло лекарите тук казват, че не са достатъчно информативни. Разбирам, че явно наистина е така, но решихме, че няма да навреди да имаме и тази информация. Доста са завишени СА19-9 и СА 72-4. На заключението от КТ на бял дроб не се установяват туморни образувания в други органи, включително е описано, че панкреасът е с нормална плътност. Има сериозни цирозни изменения на черния дроб. Скенерът обаче не виждам да обхваща стомах и черва. Затова се чудя дали преди опити за биопсия от образуванието в белия дроб, която е предизвикателна, защото мястото е трудно достъпно, а дробът е със сериозни увреждания, не трябва да се направи и скенер или някакво друго образно изследване на стомах и черва, за да се изключи вероятността първоизтичникът да е там. Малко ми е странно, че лекарите не гледат в тази посока. Всички казаха, че няма нужда от туморни маркери и ПЕТ скенер на този етап.

Копирам резултатите по-долу с молба ако във вашия опит тези маркери са били завишени да споделите как и дали това е взето предвид в процеса на диагностика за рак на бял дроб. Много благодаря предварително.

Скрит текст:
Name of test(analysis)    Result                         Measure          Reference value
CA 72-4                              H 22.06                       U/ml                 < 6,0
NSE                                     H 13.5                         ng/ml               < 11,1
CEA                                      3.18                            ng/ml              непушачи < 5,0 / пушачи < 10,0
CA 19-9                              H 443.47                     U/ml                 < 37.0
Хромогранин - резултатите ще са готови след 10 дни.

# 411
 • Мнения: 1
Добър ден на всички.
Пиша ви накратко  за да ви кажа че винаги има надежда и трябва винаги да вярваме че е възмоно да се оздравее дори когато нещата изглеждат абсолютно безнадежни както беше при баща ми на 93 години . Миналата година Юни месец отслабна с 20 килограма за два мсеца и започна да се задъхва безпомощно Скенера показа 2.9 см в основата на десен лоб  и лимфни възли изтеглиха му 1100 мл излив и всички специалисти казаха да се надяваме на до 7 месеца още и да не предприемаме нищо!  и че няма лечение, Неможе операция, Неможе лъчелечение, Неможе химиотерапия поради възраста . Сега след една година  минахне през същите специалисти и всички потвърдиха че ще живее дълги години защото тумора е свит с 60 процента и няма нови изливи храни се все подобре и белодробната функция се подобрява значително. Тои пие самолечение Амбролекс 300 до 450 милиграма на ден от 400 дни и Прави самолечение 7 ваксинаций с Катрапс. Ще пие Амбролекс общо 600 дни  и ще го спре а ваксинацийте са стандартно миниму 5 години 18 ваксинаций Живот и Здраве.
Баща ми не пие нищо друго за Белодробният си рак

Пожелавам успех на всички и дори да ви изглежда безнадежно БОРЕТЕ СЕ!

Последна редакция: пт, 31 юли 2020, 23:16 от T-cells

# 412
 • Мнения: 75
Ayka, принципно няма туморен маркер, който да е достатъчно специфичен и надежден за бял дроб конкретно, за да се използва като нещо смислено в диагностика/проследяване. При нас заболяването бе открито в 4ти стадий с доста сериозна първична находка и въпреки това едва два от всички тумор маркери бяха съвсем леко завишени. Откакто започнахме лечението навън, никой никога не се е сещал изобщо да спомене, камо ли пък да изследва, тези стойности. Впечатлението ми е, че хич не ги вълнуват. Скенерите и другите кръвни показатели са водещите методи за уточняване на моментния статус на пациента и заболяването.

Що се отнася до операция/бронхоскопия...направете всичко възможно да го навиете. По това, което описвате, може да е от единиците подходящи за операция. Това е огромен шанс, който не трябва да се изпуска.

Относно притесненията Ви за първичен карцином на черва/стомах - не е невъзможно, но е малко вероятно. Стомах/черво най-често метастазират в панкреас/черен дроб. Може да засегнат и бял дроб, но, ако не се лъжа, това не е типчният първоначален spread (разпространение).

Накратко - биопсия максимално скоро и при възможност операция. Биопсията ще разсее всички съмнения за първичен/вторичен, подтип и тн.

# 413
 • Мнения: 7
Привет на всички!

Zigizagi, във Варна правих и химиото и лъчето. При запланувани 35 облъчвания, направих 34. Последното го отказах, понеже вече бях на ръба на силите си.
Не можех да преглъщам нищо, бях станал бял като платно и чувствах, че не мога да понеса още едно облъчване.
Докторите бяха на същото мнение. Иначе апаратурата във Варна е доста добра, персонала също.
Да не казвам голяма дума, но според лекуващия ми лекар тумора доста се е свил и след 2 месеца отново съм на ПЕТ скенер.
При мен стадирането бчеше в 4-ти стадий - аденокарцином на бял дроб. Понеже нямаше разсейки, но имах плеврален излив, затова се съмняваха в него евентуално за вторичен. Но аз си мисля, че се получи от биопсиите - първо през гърба с тънка ингла да установят че е нещо злокачествено, след това 2 неуспешни бронхоскопии и накрая през гърба с дебела игла успяха да вземат материал.

Съветвам тези, на които им предстои бронхоскопия,първо да проверят дали тумора е на достъпно място за биопсия с игла. Изследването е напълно безболезнено и бързо. Освен това се прави със скенер и се взима материал от вътрешността на тумора, докато при бронхоскопията материала е повърхностен и при мен на два пъти излезе отрицателен.

Бъдете здрави, позитивни и усмихнати!

# 414
 • Мнения: 1
Привет на всички!

Понеже нямаше разсейки, но имах плеврален излив, затова се съмняваха в него евентуално за вторичен. Но аз си мисля, че се получи от биопсиите - първо през гърба с тънка ингла да установят че е нещо злокачествено, след това 2 неуспешни бронхоскопии и накрая през гърба с дебела игла успяха да вземат материал.А изливът ви приблизително колко милилитра беше и в него откриха ли съмнителни клетки или изобщо не бе изследвана течноста?
ПОЗДРАВ!

# 415
 • Мнения: 598
Искам да попитам всички случаи ли се представят на онкокомисия?.На майка ми й казаха 4 стадий и че ще прави химио и лъче,но генетичните изследвания не бяха още готови .Днес сме на консултация при онколог в Панагюрище ,а нямаме никакви резултати ,казаха че за там не ни били толкова спешни нищо не разбирам...И още един въпрос стадия от значение ли е за това дали ще се повлиява от умонитврапия и таргетна(мисля това беше думата)?Чета тук за хора ,които са се излекували 3-4 стадий има ли наистина дори един процент вероятност с толкова метастази по дроба тези неща да се махнат,направо ми звучи невероятно 🙏

# 416
 • Мнения: 38
Искам да попитам всички случаи ли се представят на онкокомисия?.На майка ми й казаха 4 стадий и че ще прави химио и лъче,но генетичните изследвания не бяха още готови .Днес сме на консултация при онколог в Панагюрище ,а нямаме никакви резултати ,казаха че за там не ни били толкова спешни нищо не разбирам...И още един въпрос стадия от значение ли е за това дали ще се повлиява от умонитврапия и таргетна(мисля това беше думата)?Чета тук за хора ,които са се излекували 3-4 стадий има ли наистина дори един процент вероятност с толкова метастази по дроба тези неща да се махнат,направо ми звучи невероятно 🙏
Изчакайте си резултатите от генетичните тестове. Няма смисъл от консултацията с онколога в Панагюрище без
тях. Разбирам ,че имате скенер само на бял дроб. Добре е да се направи и на коремни органи и на мозък( за мозъка
най-добре ЯМР). Принципно оптималния вариант PET/CT за цялото тяло + ЯМР за мозъка е оптималния вариант.
 Това , за да е ясна цялостната картина на разпространение и съответно да се определи лечение.
Стадия не е от значение дали ще се повлияе или не от конкретно системно лечение( имунотерапия,таргетна терапия) а самото таргетно(имунотерапията и тя е таргетно ) лечение се назначава след положителни тестове за конкретна мутация.При имунотерапията за добър отговор е необходимо и добро общо състояния и здрава имунна с-ма,която да атакува "обезоръжените" от терапията ракови клетни(опростено казано).
За онкокомисията се състои от различни специалисти, хирурзи, лъчетерапевти,онколози ,патолози и т.н.
Тя определия за конкретния случай комбинацията от кои лечения ще е най-подходяща за лечението. Ако
искате лечението да се плаща от ЗК ,трябва да минете онко-комисия.
ППС: Аз не бих ви препоръчал да се лекувате в Панагюрище. Апаратура имат ,специалисти ,които да работят с нея -не.
ППС2: Вместо в Панагюрище , може да направите консултация с онколог ,след като ви излязат резултатите
за ALK,EGFR,ROS1,PD-L1/L2, BRAF , с д-р Канарев в Пловдив ,или с онколог в София.
ППС3: Стадия го определя онкокомисията. На излива правена ли е хистология .Ако няма ракови клетки в излива ,кой стадии е ? след като не е ясно в другите органи ,кости и т.н има ли метастази.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 09:50 от whitefang

# 417
 • Мнения: 598
Много сме объркани вече...на излива има ракови клетки да,разпространен е в плеврата ,на епикризата пише 4 стадий ,доколкото разбрах сега където решим да се лекуваме там ще се прави скенер...Гръдният хирург просто каза Петя ще прави химио и лъче.Колкото до узследванията ще се опитам да ги кача

# 418
 • Мнения: 8
fanito01 Мисля,че трябва да се изчакат генетичните изследвания и тогава да се вземе решение за лечение. От къде на къде гръдният хирург ще казва какво лечение да се провежда по нататък....

# 419
 • Мнения: 38
Гръдия хирург също има участие ,ако е операбилен ,ок оперира се първо. След това остават системно лекарствено лечение и/или лъчетерапия, и/или комбинация от двете - лъчехимио терапия.Какво невярно е казал хирурга?!
 При мен  например гръдния хирург ме прати на радиохирургия на останалите след кранитомията мозъчни метастази и през това време изпрати блокчетата от изрязаната при операцията мозъчна метастаза за допълнителни генетични тестове. След като излязоха резултатите се консултира с 2-ма онколози , дали да се прави само имунотерапия или първо комбинирана химио-имунотерапия ,евентуално комбинирана лъче-химио първо и после имунотерапия .
В протокола на онко-комитета след мозъчната операция(така ми откриха рака на белия дроб) бяха посочени :
-консултация с гръден хирург.
-радиохирурхия(по възможност)
-лъчетерапия
-химиотерапия

Общи условия

Активация на акаунт