Температурата на въздуха е водещ фактор за определяне на топлинното състояние на човека, намиращ се при стайни условия.

Между температурата на човешкото тяло и тази на околната среда съществува винаги известна разлика. Докато температурата на тялото е сравнително постоянна, в околната среда тя е променлива. Чрез непрекъснато отдаване на топлина в околната среда човешкото тяло регулира собствената си температура, което е възможно само в определени граници на температурата на въздуха.Отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации имат основна цел да поддържат в помещенията постоянна температура и чувство на комфорт, благоприятстващи жизнените функции на човека и неговата работоспособност независимо от промените на външните температури през годината.
Микроклиматът в жилищните помещения е жизнено важен за здравето на хората. Основните фактори, които го характеризират като здравословен, са температурата и влажността на въздуха, както и скоростта му на движение в помещението.

ТЕМПЕРАТУРАТА
За комфортна се смята следната температура на въздуха в помещенията: за зимата 20–22°С, за лятото 22-24°С.
Температура от 21°С се смята за най-подходяща за помещенията през деня.
Учените са установили, че най-здравословната стайна температура през нощта е 18°С - 19°С. Това гарантира здравословен сън и понижава до 50% използваната топлинна енергия, с което разходите за отопление намаляват с поне 6%.

Средно изчислителни параметри на микроклимата: лято 24° (+- 2°), Зима 22° (+- 2°). В зависимост предназначението на обслужваното помещение:

- коридори: 16°С;
- спални, кухня: 18-19°С;
- всекидневна: 20-22°С;
- детски стаи, бани: 20-23°С.

Правилото гласи: 1 градус по-малко намалява с 6% разходите за отопление.
За климата в нашата страна най-благоприятната вътрешна температура в помещения за обитаване е 20±5°С, в зависимост от предназначението на помещението и състоянието на човека. Когато повърхностната температура на стените в една стая е висока, за осигуряване на комфорт, температурата на въздуха трябва да бъде по-ниска и обратно.

Как температурата на въздуха влияе върху съня?  
Експертите са съгласни, че температурата в спалнята и това, колко комфортно се чувствате, влияят на качеството и количеството сън. Прекалено студена или обратното, прекалено гореща температура в стаята може да доведе до неспокоен сън.
Когато спите, вътрешната температура на тялото пада до най-ниското си ниво – обикновено около четири часа след като заспите. Учените смятат, че хладната спалня може да бъде най-резултатна за сън, тъй като имитира естественото падане на температурата на тялото.

Вие спите добре, когато в спалнята ви е по-хладно - за бебето не е по-различно. Дръжте стаята на бебето по-топла през деня, а през нощта по-хладна. Оптималната температура за сън в стаята на детето е между 18-20°С. Температурата може да е малко по-висока, но не повече от 22ºС, тъй като по-високите градуси водят до изсушаване на въздуха, запушен нос, дишане през устата, раздразнена лигавица, а и средата става благоприятна за развитие на инфекции.

Носете леки пижами и използвайте по-тънки материи за спалното бельо в по-топлите сезони, а по-плътни в по-студеното време. Купете си матрак с покритие от естествени влакна като вълна или органичен памук.

Ако отсъствате по-малко от 2 часа, не е нужно да намалявате температурата в стаята, тъй като енергията, която се използва за достигане на предишната температура по-късно е повече, отколкото се изразходва по време на двата часа на отсъствие. При отсъствие от 3-4 часа може да намалите температурата с 2ºС, а при 5-10 часа – с 4ºС.

При една и съща температура, но при различна влажност на въздуха, възприятието за "стайна" температура е различно. Оптималното съотношение е 18-22°С и 30-60% относителна влажност.

Следва продължение.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 15:36 от Редактор**