Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 фев. 2020, 20:24 ч.

Неясна тревога

 • 17 877
 • 485
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11
Здравейте,
не съм съвсем сигурна как да си формулирам мисълта.
Неудобно ми е да мисля дори, що касае битовизми и пари, свързани с любимия мъж.
Ноо...в последните няколко месеца по стечение на обстоятелствата се замислям за разни неща и ми е неясно тревожно, странно, леко чоглаво.
Той си купи апартамент, съвсем в началото на връзката ни, съответно не се е консултирал с мен за нищо. Съвсем нормално. Казвам го, защото апартамента е много голям и ремонта скъп, аз не бих го избрала, защото не бих могла да си го позволя.
Течеше ремонт доста дълго и той заживя в моята квартира, понеже беше като на гости, аз си плащах всичко, той само ако реши нещо специално да си купи. Съвсем нормално и ок ми беше.
Приключи ремонта ние вече бяхме заедно почти две години, обсъдихме го и заживяхме в неговия апартамент.
Аз се включих и платих почти всички мебели, за да не се чувствам на готово заживяла в чуждо жилище.
Съвсем ок ми беше, чувствах се добре.
Сега сме така - аз плащам цялата храна и всички домакински разходи, плюс половината сметки.
Понеже само аз имам пари кеш, всичко което се плаща кеш, също аз. Примерно неговото хоби.
Той си плаща кредита за жилището и другата половина сметки.

Таа преди няколко месеца с приятелка се заговорихме за приходи, разходи, аз работя допълнителна работа от вкъщи, заради която спя много малко от години и тя ме пита дали сега съм спряла, защото като си делим сигурно няма нужда и т.н.
Та се замислих малко повече, отвъд влюбената ми душа.
Започнах да си записвам всички разходи, всичко което купувам, за няколко месеца и да виждам сумата в каря на месеца.
Установих, че харча в момента повече отколкото преди за квартира, всички сметки и храна, когато живеех сама.
Аз живея по-скоро свито и скромно, не излизам много, спортувам вкъщи, нямам скъпи хобита, хапвам малко.
Сега разходите ни за хран.продукти са може би 4-5 пъти по-големи от само моите. Купуваме си хубава и качествена храна. И преди само аз и сега също. Но сега купуваме редовно скъпа бира и разни колбаси и мезета, разни десерти и затова става така.
Плюс хобито и домакинските разходи, разходите по колата му, съшо са кеш, т.е плащам ги аз. Но той пък ме вози до спирката на автобуса всяка сутрин, на път за работа, както и когато пазаруваме седмичния пазар също.

Иии така...срам ме е от себе си, че ги пиша тези неща. В любовта не бива да е така Sad Да смятам и да ги мисля дори. Дълго се чудих, спирах се да мисля и т.н, но това е...

Сумата, която плащам аз на месец, се равнява на сумата, която той плаща по кредита си.
И...реално аз плащам нещата, които ще изчезнат, а той си плаща жилището. Почувствах се малко зле, защото аз преди успявах да спестявам, а сега не.
Чувствам се сякаш нещо не е съвсем редно, но усещам и някак нередно да мисля за такива неща, за любимия ми и ние нямаме намерение да се разделяме и т.н, плануваме деца. Но все пак...всичко се случва.
Аз също имах планове да си купя апартамент, които сега са неосъществими.

Освен записването на разходите, замислянето дойде и от това, че ще правим сега по-голяма покупка и аз казах, че мога да отделя 'еди колко' и повече не, защото искам да ми останат спестявания, за някой ден в майчинство или ако нещо се случи, да не се притеснявам и той малко се поразсърди сякаш, макар да не каза доректно.
Замислих се, ако се случи нешо и остана сама с бебе, ще трябва да имам пари достатъчно за квартира и живеене, затова не искам да осатвам без.

През цялото време се разбираме чудесно, пасваме си, обичаме се, всичко ни е супер.
Почти цялата дом.работа съм поела аз, защото се прибирам по-рано и си доработвам от вкъши после вечер/нощем. Той работи понякога до много късно, но пък получава около 3 пъти повече от мен.

И такаа...безумно дълго. Публикувам го, макар да ме е срам от себе си.
Иска ми се да чуя от страни, какво мислите. Как звучи от хора извън нещата.
И как би трябвало да е. Аз ли съм пресметлива,...в интерес на истината винаги съм преценявала нешата, по-скоро съм съобразителна финансово, работя много и спестявам много, не харчна неразумно, затова допускам аз да съм станала пресметлива с годините и сега да виждам нещо несъществуващо.
Е..пишете

# 1
 • Мнения: 8 514
Как става така ,че взема три пъти повече, но ти плащаш  с твоите един път доходи колкото ипотеката и включваш  и хобитата му? Не сте ли чували за  банкови карти и плащане с тях без кеш? И какво очакваш да ти се каже тук?
И да , семейството е скъпо начинание, и още по скъпо ще е с деца.Не   е като една овца едно легло и две филии .

# 2
 • Мнения: 5 613
Е, като взема три пъти колкото теб, къде му отиват парите? Нали сте заедно, живеете заедно, ти плащаш битовизмите, той какво прави този възлюбен? Хубавее и си плаща ипотеката на Неговия апартамент.
Наивна си до глупост, явно и скромна. Не става въпрос за пресметливост, а за справедливост. Батенцете е хитрец да знаеш.

# 3
 • Мнения: 1 288
Първо спри да му плащаш хобито и за колата. Да поддържаш кола защото те вози километър или няколко?!
Делете всички сметки наполовина. Ти нямаш част от жилището, така че не плащай за него.
Усещам че ако направите дете ти ще трябва да плащаш и за детето.
Има банкомати за кеш. Внасяй си парите по сметка, за да нямаш кеш.
Почни да го включваш в домакинството под предлог, че имаш работа за вечерта.

# 4
 • Мнения: 1 740
Нещо не ми стана ясно. Защо ти плащаш всичката храна, кола о т.н...? Освен неговия си заем,за неговия си апартамент , той какво плаща? И какво значи, всичко което се плаща кеш? ми че то вече всичко може да се плаща с карта или онлайн.
Аз лично никога не съм го разбирала това с отделните сметки в едно семейство. С мъжа ми винаги приходите ни са били общи , без значение кой колко изкарва, но и покупките са ни общи (все пак имаме брак).
Но при положение, че вие нямате брак и апартамента си е изцяло негов, би трябвало и разходите да делите.  Той да си плаща кредита, а ти трябва да спестяваш. Ако се случи да се разделите, той ще си остане в апартамента, а ти ще си гола като пушка. Ако пък всичко е наред и не се разделите, ще имаш спестявания, които пак ще похарчите за благото на семейството или за бъдещите ви деца.

# 5
 • Мнения: 3 634
Тарикат.

# 6
 • Мнения: 5 613
Ахаха, чак сега прочитам, ако е вярно "Плюс хобито и домакинските разходи, разходите по колата му, съшо са кеш, т.е плащам ги аз. Но той пък ме вози до спирката на автобуса всяка сутрин, на път за работа, както и когато пазаруваме седмичния пазар също."
Rolling Eyes Smile Ехеее, той направо се е раздал, возел я до спирката и да напълни чантите с нейните пари. Гаси и търтея.

# 7
 • Мнения: 52
Изобщо не си сбъркана ти. Напротив,струва ми се,че си скромен човек и дори правиш твърде много компромиси. За мен това разпределение не е нормално. Какво значи всичко, което е кеш да се покрива от теб? Все едно той не може да изтегли или да плаща с карта. Явно си е тарикат, иначе не виждам кой мъж би бил окей жена му да му покрива разходите. Поговори с него и започни да си спетяваш и ти. На него му е супер да има кой да го издържа,докато си покрива кредита,ама ти какво правиш ако утре нещата се объркат и трябва да си предплатиш няколко наема наведнъж?

# 8
 • Мнения: 24 158
Нещо не ми стана ясно. Защо ти плащаш всичката храна, кола о т.н...? Освен неговия си заем,за неговия си апартамент , той какво плаща? И какво значи, всичко което се плаща кеш? ми че то вече всичко може да се плаща с карта или онлайн.

И на мен не ми стана ясно защо господинът не плаща храната, хобито и другите неща, които консумира?

# 9
 • Мнения: 11
Ами не знам...
Така стана, докато живееше при мен, на гости и така си остана, просто той прибира в торбите и ръцете са му заети, съответно аз плащам сметката.
А и по-често аз пазарувам сама, защото свършвам по-рано работа.

В сервиза каза, че не приемат карти, затова кеш. За хобито също най-често не може да се плати с карта, таксата за входа също е кеш, такива неща.
Именно защото парите са ни общи, ние сме семейство и затова аз как да си крия парите? Още в началото ги оставям на една място вкъщи и му казах ако има нужда да си вземе. Стори ми се нормално

А пък аз пък, нали не плащам наем сега, затова реших, че е нормално да поема повече разходи.

Редактирам и допълвам, за да отговоря на други въпроси.
Той плаща - вноската по кредита, и половината сметки, своята храна на обяд на работа, дрехи, обувки, излиза с приятели много по-често от мен, така че и там също. Нещо такова.

Ето сега тая сутрин ме помоли да купя нещо, което е само за него и струва около 400лв.
На мен ми е на път и по-лесно наистина аз да го купя, но...както преди без да се замилсям съм го правила, сега се замислих Sad

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 21:00 от SheFirefighter

# 10
 • Мнения: 5 613
А той защо не тегли неговите? Не го ли попита? Моите ги тегля от банкомат, ти защо не можеш да изтеглиш? Трябва да платя за колата ТИ, за горивото ТИ, за хобито ТИ?
Аз като казвам, че се навъдиха в последните години мъже-кифли, мамини сладки те.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 2 097
Направете си фонд, в който да внасяте определена сума ежемесечно. От него си плащайте сметките и храната. Хобито, колата и други глезотийки всеки да си ги плаща сам с остатъка от парите.
Време ви е за сериозен финансов разговор, който ще е много показателен за бъдещето ви.

Какво им става на тези мъже!? Големи мухъли !

# 12
 • Paris, France
 • Мнения: 6 481
Хм, пишеш, че чак сега си си дала сметка, че в момента харчиш повече, отколкото като си живяла сама на квартира. Не забеляза ли още в началото.

Положението трудно ще се промени трайно. Мъжът е свикнал така от години и ако сега седнеш да искаш промяна няма да разбере защо. Грешката ти е, че си се съгласила в началото.

На твое място бих обяснила на мъжа, че искам да си купя жилище и поради това предпочитам да затегна колана. Бих му показала колко бих харчила ако изляза на квартира и бих му съобщила, че нямам намерение да харча повече от сумата Х. Оттам нататък се оправя сам с всичко изключая половината сметки за ток, газ, парно, вода, телефон, чистачка, портиер и частта от храната, която изяждам аз.

# 13
 • Мнения: 9 619
Купила  всички мебели, плащала всички домакински разходи, храната, половината сметки, хобито му и разходите по колата, пък той сутрин я возел до автобусната спирка...ха-ха-ха.

# 14
 • Мнения: 24 158
Ама господинът не знае как се тегли кеш от банкомат ли?
За начало ти предлагам следното:
1. Връчи му един хубав списък да напазарува и си намери извинение да не дойдеш с него. Гледай реакция.
2. Относно хобито или сервиза, съвсем невинно му кажи, че и ти нямаш кеш в момента и услужливо му покажи банкомат, от който той може да изтегли. Отново гледай реакция.
Според реакциите му ще си направиш изводите и ще решиш как да действаш нататък.

Общи условия

Активация на акаунт