Ефектите върху здравето на Camellia sinensis се проучват от хиляди години. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато легендарният император Чен-Нунг бил посветен в тайните му.
Практикуващите традиционната китайска и индийска медицина използват зеления чай като стимулант, диуретик и като адстрингентно (стягащо) средство (за контролиране на кървене и заздравяване на рани).

Друга традиционна употреба на зеления чай е за предотвратяване на метеоризъм (газове), регулиране на телесната температура и кръвната захар, насърчаване на храносмилането и подобряване на умствените процеси. Той е полезен за лечение на различни състояния, включително тумори, абсцеси, заболявания на пикочния мехур и летаргия.Днес чаят е най-консумираната напитка в света, на второ място след водата. Стотици милиони хора пият чай в целия свят, а изследванията показват, че специално зеленият има много ползи за здравето.
Според проучвания, нормализира функцията на сърдечно-съдовата система, леко ускорява кръвообращението, предотвратява отлагането на липиди и разрушава натрупаните вече мастни плаки.

Научните изследвания потвърждават, че помага при заболявания на черния дроб, диабет, невродегенеративни болести, при инфекции, стабилизира имунната система, помага превантивно при видове артрит и дори при лош дъх на устата. Освен това намалява вероятността за образуване на кариес по зъбите.

Какво прави зеления чай толкова специален?
Тайната му се крие във факта, че е богат на катехин полифеноли, особено на епигалокатехин галат (EGCG). Епигалокатехин галат е силен антиоксидант, който освен че потиска растежа на раковите клетки и ги убива, без да уврежда здравите тъкани.

Flowers Herb Клинични проучвания, проведени от университета на Женева и Университета в Бирмингам, показват, че зеленият чай повишава метаболизма, ускорява изгарянето на мазнини и подобрява чувствителността към инсулин и глюкозния толеранс.

Flowers Herb  Полифенолите в зеления чай намаляват чревните възпаления, свързани с болестта на Крон и улцерозния колит.

Flowers Herb Този елексир може да помогне дори за предотвратяване на кариес, унищожавайки бактериите, които причиняват зъбната плака.

Flowers Herb  Аминокиселината L-theanine, открита в зеления чай има успокояващ ефект върху нервната система.

Странични ефекти
Съдържа алкалоиди, включително кофеин, теобромин и теофилин. Тези алкалоиди предизвикват стимулиращ ефект. Към днешна дата, единственият отрицателен страничен ефект на зеления чай е инсомнията и това се дължи на факта, че съдържа кофеин. Въпреки това, съдържанието на кофеин е по-ниско, отколкото в кафето.
Няма научни доклади за педиатрична употреба на зелен чай, така че не се препоръчва за деца!

Предпазни мерки
Билките съдържат активни вещества, които могат да предизвикат странични ефекти и взаимодействие с други билки, хранителни добавки или лекарства!

Хората със сърдечни проблеми, бъбречни заболявания, стомашни язви и психологически разстройства (особено безпокойство), не трябва да приемат зелен чай. Бременните и кърмещите жени също трябва да го избягват.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 11:50 от Редактор**