Работа, CV-та, HR-и, съвети - 71

• 32 444
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
Аз да попитам.
Става въпрос за обявен конкурс за държавен служител в "Пенсионно осигуряване" на НОИ. В обявата пише, че начинът на провеждане на конкурса е 1. Решаване на тест и 2. Интервю.
Тъй като изискването за образование е минимум бакалавърска степен, но без някакво определено направление, си мисля - какъв ли би могъл да бъде тестът. Моля, ако някой има предположения или пък ако е запознат, да пише.
Заплатата е обявена по следния начин: "Минимален размер на основната заплата, определена за длъжността – 800.00 лв. Конкретният размер на основната заплата се определя съгласно индивидуалния професионален опит на кандидата." От което също нищо не става ясно, де...

Когато конкурса е с тест като първи етап, то той е върху нормативната база която се ползва. Ако не е изрично посочено в обявата върху кои закони, наредби и правилници ще е теста, то може би е отразено на информационното табло в сградата на ТП на НОИ. Ако и там няма информация, тогава норм. база ще бъде посочена в протокола от първо класиране, който е по документи. В него се посочва кои лица са допуснати, кои не са /съответно причини за недопускане/, датата на теста и материали за подготовка. Може да получиш инфо от сходна обява, било то и в друг град. Точната нормативна база обаче трябва да е посочена при класирането по документи. Със сигурност обаче ще присъстват въпроси от различните наредби за пенсии и за осигурителен стаж, за категориите труд,  може би Закона на държавния служител.

# 181
Реално се получава, че кандидатствам за едно и също място през 2 различни фирми. Въпросът ми е редно ли е и как да процедирам, да пращам ли второ Св? Или да разчитам на първата фирма.

И аз изхващам такива обяви. Личат си отдалече, че са за едни и същи работодатели. Друго, което забелязвам е, че непрекъснато се появяват нови агенции за подбор...
И аз търся работа в най-неподходящите месеци, преглеждам, подавам св с няколко изречения към конкретната кандидатура, минава време и хоп - след няколко дни пак същата обява Simple Smile
Почти съм убедена, че в джобс обявите са повече автоматични и едва ли не се симулира, че се предлагат толкова много работни места...

В джобс се въртят едни и същи обяви от години. Много силно впечатление ми прави обявата на един известен езиков център - от няколко години търсят мениджър клиенти и обявата се подновява всеки ден. Или условията са много криви, или никой не кандидатства, или не знам. Другото, което виждам е, че когато съм кандидатствала по някоя обява през агенция и отговарям напълно на условията, не са ми се обаждали въобще. Никога не съм кандидатствала по обяви, на чиито условия не отговарям. Всяко сиви ми е персонализирано и отговаря на обявата. Преди време бях ходила на интервю в една агенция и двете ейчарки през цялото време пишеха върху сивито ми, не ме погледнаха дори, не ми зададоха и един въпрос. Получи се като монолог от моя страна. Супер тъпо се почувствах. Много непрофесионално. Вярно, че и момичетата бяха на около 23-24 години и без опит, ама нямат ли някой по-опитен, с когото да водят интервютата? Поне да се учат от него. 
Истината е, че хубавите позиции не са качват в джобс, нито в линкдин.

# 182
# 183
  • Бургас
Тази статия е от типа - да напълним сайта със съдържание за да привличаме трафик. Нещо преведено от английски, общи приказки и нищо конкретно от анонимен автор. Има ге хиляди в нета. Всъщност, сигурна съм, че автора никога не се е занимавал с дропшипинг или млм. Тези неща могат и да стават за пазара в щатите, но в България човек не може да се издържа изцяло с това.
Когато бях в майчинство и търсих подобни вэзможности се оказа, че има много такива съвети и ншщо конкретно. Пробвах се в freelancer.com, но там от индийци и китайци не може да се дореди човек до никакъв проект. А и сега цените са толкова подбити, че не си заслужава и 90% от времето ти отива в кандидатстване и чакане.

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 10:07 от Irene Adler

# 184
относно статиятя, тези които са се занимавали с електронна търговия ebay amazon ecommerce market places база данни , последните 3 години това работих, ще потвърдят , че тази статия е нещо от сорта на ала бала, напомнями малко едно време пирамидните структури . За джобса и всякакви други , ами рядко става да се намери хубава работа, баланс между всичко. Оъ 14 години съм на пазара на труда и мога да заявя, че нищо не е мръднало. Отсоро станах лекичко активен в линкедин тъй като някои бивши служители и клиенти ме ендорснаха и си вика, хубаво да пооправя тук там нещо шък може и да има смисъл, както и да е , направи ми впечатление, че най вероятно поне това което гледам, 99% от хората там са от мениджър нагоре, всеки е мениджър, всеки управлява нещо, HR  агенции и HR специалисти, то само интервюиращи.

# 185
  • София
И аз съм с абсолютно същите впечатления. Все едно и също.
За езиковата школа да ви кажа. Там всички са луди, начело с шефката. Познавам доста хора, минали от там. Изтискват те като лимон. Има една главна администраторка, която се държи, обаче тя няма личен живот.

# 186
Извинявам се, но аз нямам време да прочета статията. Споделих я, защото сайтът по принцип е хубав, с много добри каузи, и реших, че на наякой може да му е полезна.

# 187
Здравейте, имам следния казус. Преди 10 дни някъде кандидатствах по обява в джобса от една агенция за подбор на персонал. Чухме се по телефона, казаха ми основните неща без конкретика като име на работодател, заплата и т.н. Очаквам да се обадят след месец, когато започват интервютата. Днес попаднах на друга фирма за подбор на персонал, чиято обява звучеше подобно. Отново се чух е и от там получих информация, която ми беше необходима. Разбрахме се да пратя Св. Реално се получава, че кандидатствам за едно и също място през 2 различни фирми. Въпросът ми е редно ли е и как да процедирам, да пращам ли второ Св? Или да разчитам на първата фирма.
Избери си с коя агенция кандидатстваш. Агенциите би следвало да казват името на работодателя. Учудена съм, че не са ти го казали. В такива случаи, ти си го изисквай, като те попитат кандидатстваш ли с тях за еди кое си място, кажи, че не можеш да отговориш, ако не знаеш фирмата. И те ще ти го кажат, най-вече, ако си перспективен кандидат за позицията.
Ако кандидатстваш с 2 агенции, едната ще си осигури интервю, а другата, която по-късно ще им съобщи за своя кандидат, ще разбере, че той вече е поканен от друга фирма, и съответно не мисли, че ще имаш 2 интервюта. Работодателят не иска да си губи времето, ти си един кандидат и на него му е все тая с коя фирма ще дойдеш.
Избери агенцията, която ти харесва повече. Проучи как работят. Дали бъдещият работник ще работи за агенцията или директно за Работодателя. Има фирми, които работят по единия или по другия вариант,  въпрос на договор между работодател и посредник.
Големи корпорации възлагат търсенето на служители на агенции.Тези, които работят за агенцията, се наричат контрактори. Част от възнаграждението им отива за агенцията-посредник. Обикновено след като им изтече дог. с агенцията, минават на директен договор с работодателя.

# 188
При нас служителите на агенциите и директните са с еднакви заплати и придобивки. Може работодателят да си плаща комисионни на агенциите, но не удържат от самите служители.

# 189
Ще споделя нещо което ми е направило впечатление през последните 10 години и моля предварително без нападки а по скоро ако някой желае да обсъдим тезата. В началото почнаха с изисквания висше и английски, внезапно тези 2 изисквания станаха някак си задължителни, независимо да ли са необходими или не, или как намират проценто изражение приложение в работата. Съответно отговарящ, средно отговарящ или някой промъкнал се по друг начин заплащане ниско до средно. Всеки почна магистратура, 2 език, 3 език, ексел, всякакви квалификации и накрая тези пак не са необходими или приложими в по голяма степен от работния процес, да някаде има нужда но някак си цялото това усъвършенстване на максимум губи мисълта като чуеш 1000 лв или нещо от сорта, вземам в предвив години стаж мотивация изтървани ползи и заплащане. Не знам защо висщето образование уж го искат уж ама то всеки има и то май че не е нещо кой знае какво, ами не го искай , съгласен съм че в по голямата си част без стаж не ти трябва, може да си мениджър без висше . Английски език / Б2-С1 / как така задължително а ако наистина го владея добре пак ли 1000 лева ??? Ангийски и Немски език или някакви 2 езика някой е с 3 езика как се сформират заплатите там и изобщо някой дава ли си сметка през какво се минава и какво стои като качества и потенциал зад гореизброените . Ако се спираме на 1000-1200 лв в даден момент човек взема да отива в друга посока. Едно от последните ми интервюта искаха много добър ексле английски и немски, всичко ток и жица, тестове говорене и прочие, и като казах 1200 лева чисто и айде ами ще се съвжем с вас. Един познат ми предложи да продавам парфюми , 5 на 2 пълни осигоровки, чистах 1200 лева, няма база данни мийтинги, таргети клиенти, имейли езици. Нещо е доста объркано като цяло.

# 190
С два езика плюс висше, не бих искала 1200, а минимум 1500 лв, ако не и повече.

# 191
С два езика плюс висше, не бих искала 1200, а минимум 1500 лв, ако не и повече.

От Варна съм, ако искам над 1200 трудно ще стане. Или с връзки ако изкочи нещо или чакаш на късмет.

# 192
  • Велико Търново
KriS_1986, доста трябва да поработиш върху писменото изразяване на мислите си. В горния ти пост те изглеждат леко хаотични. Не знам дали това не се дължи на пунктуацията, която е под всякаква критика. За да се разбере мисълта ти, трябва да се чете няколко пъти и да се гадае. И не, нито се заяждам, нито те нападам, съветът ми е най-чистосърдечен и добронамерен. Извинявам се, че го давам непоискан!

# 193
KriS_1986, доста трябва да поработиш върху писменото изразяване на мислите си. В горния ти пост те изглеждат леко хаотични. Не знам дали това не се дължи на пунктуацията, която е под всякаква критика. За да се разбере мисълта ти, трябва да се чете няколко пъти и да се гадае. И не, нито се заяждам, нито те нападам, съветът ми е най-чистосърдечен и добронамерен. Извинявам се, че го давам непоискан!

Подкрепям, въпреки че се удържах да не го напиша аз самата, тъй като съм си наложила да съм толерантна за правопис и пунктуация. /всеки може да сгреши/

Крис, не разбрах, че си от Варна. За там повече не може да искаш.

# 194
  • Бургас
Ама как 1500лв? На мен ми предлагаха 800лв срещу изисквания за перфектен английски, да мога да водя бизнес кореспонденция с големи козметични фирми и да мога да смятам проценти наум. 😁😁😁
Иначе наистина е така. Искат висше, езици и какво ли още не, а заплатата е наполовината на заплатата на един общ работник на строеж.

Общи условия

Активация на акаунт