Работа, CV-та, HR-и, съвети - 71

• 32 467
  • 726
  •   1
Отговори
# 210
В сегашната ми работя бях ужасена какви неграмотни хора бяха поставени на ръководни позиции.
Един мейл като хората не могат да напишат, никакво оформление, плюс глупости от рода на Лърк дей?! То не стига, че не знаят  базов английски, ами и на български пишат с груби грешки.
Разчистиха ги повечето, слава Богу!

# 211
Това за обръщението как е на английски? Аз и там мислех, че се обргажда със запетаи, но видях, че никой не го прави, и сега слагам запетая само след.

# 212
  • София
Това за обръщението как е на английски? Аз и там мислех, че се обргажда със запетаи, но видях, че никой не го прави, и сега слагам запетая само след.

На български:
 ако има обръщение, името се обгражда. Ако няма - само след.
Здравейте, г-н Петров,
Обръщам се към Вас във връзка с .....
Уважаеми г-н Петров,
Обръщам се.....

На английски:
Dear Mr. Petrov,
.....

# 213
Въпросът е как е когато е "Hi Petar".

# 214
  • София
Извинявай, не бях разбрала. Да, слага се:

Hi, Peter, nice to hear from you again
Hello, Peter, nice to....

Сега, това е по правило. Доста хора слагат само след името.
И като цяло Hi е толкова неформално, че в съобщение с хай ще има и asap, fyi и разни други не-нормирани изрази Simple Smile

Английският е много стриктен, когато става дума за официална на високо ниво кореспонденция, но е супер свободен на по-ниските нива, а и твърде много хора от различни националности и култури го ползват, та с него никога не си сигурен кое е ок.
Например, американците често завършват официална работна кореспонденция с
My best,
Mike
Или направи
Best,
Mike
Докато в Европа е по-вероятно да види човек Kind regards,  или само Regards,

# 215
От няколко месеца получавам по няколко писма на ден и досега не съм видяла нито едно с "Hi, Peter,".

# 216
  • София
Най-вероятно. Защото е Hi и тогава неформалностра отменя и правилото. Пък и английският хич не обича запетайките 😁

# 217

В джобс се въртят едни и същи обяви от години.  Всяко сиви ми е персонализирано и отговаря на обявата.
Осмелих се да споделя впечатления, защото за пръв път следя джобса редовно, ден след ден. Преди това инцидентно съм преглеждала обяви през различни периоди. И почвам да мисля, че сайтът е прах в очите...
Разбирам, че работа се търси с връзки, това си е класика в жанра Wink, но аз смених града, трябва да сменя тотално работата, защото съм работила тотално различна дейност. А нямам връзки...

Не мисля, че трябва да си персонализирам св-то спрямо всяко работно място. Нали после работодателят ще види, че съм излъгала.
Някой може ли да препоръча директен контакт на служител в някоя ЧР-агенция в Пловдив?

# 218

Не мисля, че трябва да си персонализирам св-то спрямо всяко работно място. Нали после работодателят ще види, че съм излъгала.

Персонализирането няма нищо обощо с лъжата. Защо трябва да лъжеш? Силно е желателно СВ-то да е направено според обявата. Изтъкват се способности на първо място спрямо позицията. Моето СВ е изглеждало коренно различно, защото съм кандидатсвала за различни неща, а те и обявите никога не са едни и същи. Дай две обяви и ще ти кажа как се прави различно за двете обяви. Лошото е, че нямам хич свободно време, ама някак си ме дразни това неразбиране.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 11:55 от celika

# 219
  • Другата България
Нямам никаква идея защо чак сега намирам новата тема, която вече не е нова естествено, но много благодаря на Кристи за нея, както винаги перфектна. Благодаря и за анкетата, всъщност аз дадох идеята за нея, и ми беше интересно да видя нагласите на останалите. Аз е ясно как гласувах, писах, че работя на смени и за мен е удобно именно заради почивните дни след това, които дават възможност за отмятане на дейности и задачи, които през друго време няма как да свършиш. А и работата на график поне за мен е по-удобна, вече, и това го казвам след като над 20 години съм работила от 8:00 до 17:00.
Първоначално се изненадах колко хора са отговорили с опция "в никакъв случай". После обаче се замислих защо би могло да е така и моето обяснение е следното: предвид предната анкета, за която бях сигурна, че резултатите ще са каквито предвиждах-а именно, че 90% от пишещите тук са от София и още два-три града в България, то няма нищо изненадващо. Там работа има, и то с работно време през деня, макар и до по-късно да речем. Разбира се, че ако можеш да правиш това, което искаш, харесва ти и си адекватно заплатен през деня, няма да го правиш нощем. Няма да лъжа и да казвам, че не се разбива съня и изобщо режима на тялото и че понякога си като парцал после. Но се свиква, пред перспективата да си в къщи без доходи и това да работиш нощем лично аз бих предпочела второто.

# 220
Както казах и по-назад, ако нямаш малко дете, с което трябва да си съобразяваш графика, работата на смени не е толкова лоша. Особено ако не е много натоварено нощем. Когато обаче имаш дете, което да приготвиш за градина/училище, също не може да остава нощем само, трудно е. Дори и да се редувате с татко/баби/дядовци, пак не е лесно....

# 221
  • Другата България
И това е фактор, така е.
Въпреки че доста от колежките ми са с малки деца, и жонглират с графика.
Разчитат и на помощ, разбира се.
Трудно е, но не е невъзможно.

# 222
До определена възраст на децата, майките имат право по закон да откажат нощния труд. Майка ми поемаше само дневни смени, докато бяхме малки.

# 223
  • Другата България
Така е. Аз под малки визирах и такива над 4 години, за мен са си малки.

# 224
Да, мисля, че е до 6-годишна възраст поне.

Пак се сещам колко смешно ми стана как сменяли веднага работодателя, ако работното време не ги устройвало заради един час по-рано или по-късно, я нощен труд нямало проблеми, ако са закъсали за пари.

Общи условия

Активация на акаунт