Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2020, 21:51 ч.

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 71

 • 11 583
 • 404
 •   2
Отговори

Анкета

Нощния труд - бихте ли го предпочели?

Опции:

# 390
 • Мнения: 40
Точно така, висшето е житейски опит. Не е важно, нито е гаранция за професионализъм. Но мен лично девойка, без висше, с половината на моя опит трудно би могла да ме мотивира. Не е невъзможно, но трябва да има какво да науча от нея. А докато аз съм правила одити за Виза, тя е пушела на двора в училище...някак не ми е много мотивиращо.
Ето така се поражда възрастовата конфронтация - младите си мислят, че възрастните са закостенели, неадаптивни и не могат да работят с нови технологии. Възрастните пък са " ти, където отиваш, аз от там се връщам". Истината е по средата, но рядко има места с такъв баланс.

За кол центровете съм съгласна. България вече не е лоу кост дестинация, но пък за сега в Европа никой не предлага по-добри условия цена/качество. Ще видим какво ще се случи след кризата, която предстои.

# 391
 • Мнения: 15 539
Прогнозите ми за изхода сред вируса хич не са оптимистични. Дано греша.....

# 392
 • Мнения: 593
Ако е месец-два на какво ще повлияе толкова този вирус?

# 393
 • София
 • Мнения: 7 358
Ох, Маце, знам че си права, но за мой "късмет" и дъщеря ми мисли така и сме в голяма конфронтация.

Ами зависи, ако мисли че без висше може да си намери работа, да, сигурно ще може. Но също така да помисли и какво носи като опит, връзки, networking студентския живот? Мен за сега най-добрите ползи ми бяха от магистратурата, много хора запознах там и след като завършихме поддържахме доста и бизнес отношения. Така че, ей това е.

# 394
 • Мнения: 18 300
Прогнозите ми за изхода сред вируса хич не са оптимистични. Дано греша.....

Много се чудих дали да пусна и тук един текст, на който попаднах днес. Какво мисли за последиците от епидемията в световен мащаб един писател – Сергей Лукяненко, който, въпреки че пише фантастични романи, е доста ангажиран социално и политически.  
Ще го сложа в скрит текст.

Скрит текст:
И малко за бъдещето.
Аз мисля, че всички вече разбират, че даже след края на епидемията по ред причини (основната – този вирус не е последният), светът няма да се върне към предишното си състояние.
1. Ще има (тя вече идва) силна икономическа криза. Навсякъде. По целия свят.
2. Цели отрасли ще поемат най-силния удар и няма да се съвземат скоро (туризъм, превоз, ресторантски бизнес, салоните за красота и др. малки фирми от този род).
3. Цели отрасли ще открият, че щатът им е бил раздут, хората са работели неефективно, че е по-лесно да държат служителите дистанционно, а от част от тях дори ще се откажат (офисен планктон, частично държавните чиновници).
4. Цели отрасли ще открият, че напълно или частично може да ги замени работата в интернет (образование, развлечение, книгоиздаване(!), търговия) – където ще бъдат заети много по-малко хора.
5. Най-силният удар ще получи професионалният спорт (много по-силно, отколкото театъра).
Какво следва от това?
1.   Нараства ценността на реалната икономика (производство, добив на полезни изкопаеми, енергетика). Като цяло – хората, умеещи да работят с ръцете си няма да пропаднат.
2.   Нараства и то силно ценността на медицината, биологията – както практическата, така и теоретическата.
3.   Преформатира се образователната система.
4.   Нараства ролята на локалния туризъм, отдиха, индивидуалния спорт и физкултурата (занимания с треньори по видеовръзка).
5.   Отпада ролята на мегаполисите като места, потенциално опасни и лишени от своите преимущества (офисна работа, ресторанти, театри, музеи).
И така.
Ако сега работите дистанционно. Ако сте в отпуск с намалени доходи. Ако имате сериозни съмнения, че работата ви ще се запази след месец – започнете вече да мислите как и с какво ще изкарвате хляба си.
Вие сте лакирали нокти в салон за красота или сте подстригвали кучета?
Може би си струва да се преквалифицирате за медицинска сестра или санитарка. Ако сте съвсем млади – помислете дали не можете да се изучите за лекар.
Искали сте да станете професионален спортист?
Това е добре, значи сте физически силни и можете да отидете да служите в армията, да работите в строителството, в мините и т.н.
Вие сте планирали след училище да учите за юрист или икономист?
Помислете за работата на инженерите. Те ще бъдат по-необходими.
И така нататък…
И не се обиждайте, ако ви разстройват моите съвети.
Нали писателите също не се обиждат, когато им казват: „Пишете заради вдъхновението и радостта, че ви четат, а си изкарвайте хляба с нещо друго“ или „В наше време професията на писателя е вече остаряла и никому ненужна“?
Вашата професия на сомалие или маникюрист на кучета също вече е остаряла, може да я работите за удоволствие, а да печелите пари по друг начин.

# 395
 • София
 • Мнения: 23 447
За всичко е прав, само за грижите за кучетата не е. Хората ще се нуждаят от още повече душевен комфорт, съответно още повече кучета и грижи за тях.

# 396
 • Мнения: 961
Право в целта е голяма част от това, което е написал Сергей Лукяненко, въпреки че има няколко неща, с които не съм съвсем съгласна с него и това е за професионалния спорт и ресторантьорството.
Не си представям да няма футбол, например, та феновете му са десетки милиони по целия свят. Също така хората няма да спрат да излизат и да се забавляват по ресторанти и клубове. Даже ще има и пик на излизанията след карантината. Може да се наложат някакви предпазни мерки в началото, но после нещата щя влязат в руслото си.
Не вярвам да се стигне и до някакви по-сериозни ограничения за пътувания след като минат карантините по света.
Но, тази ситуация е прецедент в новата световна история и сега се уповаваме на догадки. Все още никой не може да каже какво ще се случи.

# 397
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 279
Witchcraft , ограниченията за пътуване, за посещения на професионални спортни състезания, на ресторанти и клубове, на театрални постановки и концерти ще са финансови. Доста хора ще останат без средства за препитание и на първо място ще мислят за него, затова всичко изброено ще мине на по-заден план. Може би това е имал предвид Лукяненко.

# 398
 • Мнения: 15 539
Много зависи дали вирусът ще се повлияе от покачването на температурите. Също така дали ще се продължи карантината повече от месец. Ако е до месец + седмица евентуално, сътресението няма да е чак толкова голямо, обаче при 2-3 месеца карантина ще има много повече фалирали фирми, хора без работа и доходи. Да не говорим за евентуалните жертви на вируса....

# 399
 • Мнения: 961
DamaPika, Вселената не търпи празно. Запалянкото ще намери начин да гледа любимия си отбор на терена.

Ще се появят нови професии, все пак хората, които са останали без работа трябва да се издържат отнякъде. Мисля, че в някоя от предните теми се обсъждаха какви ще бъдат професиите на бъдещото. Явно, обаче бъдещето дойде по-рано.

# 400
 • София
 • Мнения: 5 633
За много хора и месец без работа е критичен. Sad
Аз лично се надявам да разберем какви консуматори сме и до каква степен икономиката ни се крепи на покупко-продажби, а не на реално производство...


Лукяненко е прав! Може би има 1-2 неща, с които не съм съвсем ОК, но е напълно прав.

А излизанията няма да се увеличат - хора без доходи и с някакви мижави 60% от брутната заплата, които ще дава държавата - познайте... ще оценят работата на реални осигуровки хората!

# 401
 • Мнения: 3 529
В тона за професиите на бъдещето преди време четох някъде, че съвсем не трябва да се отписват професиите-занаяти, както масово се прави, т.е. залага се, че бъдеще имат едва ли само ИТ сферите. В този текст се наблягаше на това, че много по-ценни ще се окажат хората, които ще умеят да произвеждат храна. Защото съвсем не е лесно от една семка да изкараш реколта, колкото и да си мислят хората, че от всеки става земеделец....

п.п. последните години се уча на биодинамично земеделие за лични нужди и искам да кажа, че е много трудно. По времето на баба ми и дядо ми нямаше миризливки по краставиците, а аз не мога да се отърва от тях...
п.п.2 руснаците са прави за много неща Wink

# 402
 • Мнения: 961
Според мен вече все повече внимание ще се обръща на екологични производства, които не замърсяват околната среда.

п.п. последните години се уча на биодинамично земеделие за лични нужди и искам да кажа, че е много трудно. По времето на баба ми и дядо ми нямаше миризливки по краставиците, а аз не мога да се отърва от тях...

Имам понятие от земеделие и наистина не е лесно да отглеждаш различни култури, особено в България. Знам какви са и изискванията, за да те сертифицират като еко-био производител. Ако чакаш на субсидии, закъсал си го....

# 403
 • Мнения: 2 906
Миризливки маже и не е имало, но е имало други гадинки.

# 404
 • София
 • Мнения: 23 447
Земеделието си остава, защото трябва да се яде. И всичко, свързано с него - хардуер и софтуер на комбайни, пръскачки, балировачки и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт