Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • Публикувана: 28 фев. 2020, 19:54 ч.
  • Последно мнение: 20 март 2020, 11:49 ч.

Нарцисизъм

  • 1 147
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Аз съм на 18 години и страдам от нарцисизъм. Признаците са:
- Самовлюбеност(постоянно се гледам в огледалото, снимам се и несъзнателно влизам в галерията си, за да гледам снимките, на които се харесвам).
- Когато съм сама, чувствам празнота, но не и самота. Когато съм с хора се чувствам перфектно.
- Като казах перфектно, аз съм перфекционистка.
- Отделям цялото свободно време за нуждите си.  
- Не се интересувам от хората и тяхните проблеми.
- Аз съм по-интелигентна от хората, с които излизам.
- Излизам с хора, които са по-грозни и глупави от мен, за да изпъквам.
- Много често командвам хората около мен, а ако някой не ме слуша, започвам да го манипулирам. Аз го правя за тяхно добро.
- Насочила съм се към професия, с която ще имам повече права от обикновените хора и власт над тях.
- Имам нужда от постоянно внимание и възхвала и ако не ги получа, започвам да се ядосвам.
- Най-дългата ми връзка е един месец, но вече започвам да се отказвам от любовта. Не искам семейство, искам кариера. Любовта към друг, освен към себе си, е загуба на време и не ми е нужна.
- Имам огромно его и гордост, които не мога да преглътна, но каквато и да съм, хората ме харесват.
Желая да добавя, че нямам изкривени представи са себе си. Аз имам висок коефициент на интелигентност(137) и не малко знания, които съм придобила с много труд и продължавам напред. Проблема е, че имам много отрицателни качества, които контролирам трудно, но напълно осъзнавам състоянието си, затова ви моля за съвет! Имам нарцисизъм заради много травми от детството. Благодаря предварително!

Много ми е трудно, за първи път се ,,откривам“. Ако публикацията изчезне, значи съм я изтрила от срам.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 20:13 от Heisa

# 1
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте!

Със сигурност споделянето на нещо толкова лично провокира „събуждането“ на определени емоции, както са притеснението и срама, за които Вие конкретно споделяте.

Прави ми впечатление, че изключително старателно, структурирано и конкретно говорите за себе си и състоянието си. Имате идея кое какво Ви носи и отнема, откривате причинно-следственост, което особено силно звучи в думите Ви „Имам нарцисизъм заради много травми от детството“, имате яснота по отношение на това какво искате и какво не, което касае и темата за любовта.

При подобна твърдост на позицията, която може да се разглежда и като категоричност в някакъв смисъл, се питам доколко нарцистичната част би подкрепила или затруднила процеса на промяна, който бихте искали да осъществите по отношение на отрицателните си качества. Тук темата за травмите може да бъде съществена, ако се разглежда като първоизточник, от който се извеждат моделите на поведение и вярвания.

Интелектът Ви е голям „съюзник“ не само в контекста на зададената тема, но разглеждано и по-генерално. Интелигентните хора често имат склонност да рационализират, което в нередки случаи е за сметка на преживяването и чувстването. Не твърдя, че така е при Вас, но е една добра отправна точка.

Можете съзнателно да работите по линия на промяна и във времето да развивате чертите, които харесвате в себе си, както и да „укротявате“ или трансформирате тези, които не намирате за толкова привлекателни.

Ако имате нужда, пишете отново. Имайте предвид, че можете да се свържете и на лично съобщение, ако изпитвате притеснение да споделите.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева - психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт