Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 409
  • 776
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря за темата. Почвам да се подготвям психически и с информация за трето поредно нормално раждане.

Браво на теб! Преди колко време бяха предишните ти раждания?

# 226
  • Варна
Здравейте и от мен! Чак сега видях тази полезна тема! За съжаление не можах да изчета всички страници.

Много искам да родя естествено, но доста ме е страх (може би защото ще е за първи път). Фактора, който ме притеснява е, че съм на 30 години и далече не съм в добрата си форма, както примерно като бях на 25. Тогава бях 55кг/165см, а сега  като забременях почнах от 65кг (вече  с бебето станахме 69кг). Направо не знам в тази форма как ще раждам ... имам приятелки, които са родили "супер лесно и спокойно" (по техни думи), но те са в началото на 20те си години. 

Възможно ли е според вас в тази възраст и форма също да имам сравнително "лесно" раждане?  Pensive
Опитвам се уж да се движа, но още работя .. цял ден на стол пред компютър. Вечер гледам да се разхождам, но понякога не остава време покрай готвене и други домашни задължения. 

Освен това имам панически страх от повръщане (не съм повръщала от малко дете) и дори когато ми стане лошо изпадам в паника. Сестра ми ражда два пъти естествено и (от интензивните контракции) сподели, че повръщала доста. Само от мисълта настръхвам и не знам как да го преодолея това.

# 227
  • Пловдив
Ти сериозно ли тази възраст и кг ги даваш като фактор, който те притеснява?!?

# 228
Lilly, на възрастта ти й няма абсолютно нищо за нормално раждане, на килограмите също.

Родих първият път на 31 години, не съм повръщала нито веднъж по време на раждането, въпреки, че съм човек, който повръща адски лесно. От кофти миризма мога да повърна на секундата, без да съм бременна.

Ако наистина искаш да родиш естествено, намери лекар, който да те подкрепя. Встественото раждане е най-естественото нещо, всъщност.

И само да кажа - колкото по-дебела коремната стена (разбирай излишни кг), толкова по-трудно зараства след Цезарово. Това за стимул в посока естественото ти го давам 😅

# 229
Благодаря за темата. Почвам да се подготвям психически и с информация за трето поредно нормално раждане.

Браво на теб! Преди колко време бяха предишните ти раждания?
Преди 10 и 13 г. Тогава прочетох една книга с подробни обяснения как протича процесът на раждането и много се успокоих, че всичко е измислено и следва логичен ход. Simple Smile

# 230
Fifiana, чудесно. Много се радвам на майките с три дечица. Сега ще си припомниш процеса на раждане. Да, природата все пак го е измислила и трябва да й се доверим.

Lilly_dev, ти си все още много млада и възрастта не е никакъв фактор при теб. Килограмите също не са ти много, така че нямаш никакви основания за притеснение.

Да, разходките и като цяло движението много допринасят за по-леко раждане. Старай се да се движиш колкото можеш.

Относно повръщането, не е често срещано да повръщаш по време на контракциите, така че изобщо не мисли за това. Аз и при двете раждания не съм повръщала, не съм и имала никакви наченки да ми се гади, дори. На всичкото отгоре и двата пъти ядох у дома, известно време преди да тръгна за болницата. Това лекарите не го препоръчват, но аз гладна не мога да тръгна да раждам и съвсем целенасочено ядох. Grinning Нямам и познати майки, които да са повръщали, така че явно не е толкова често срещано.

# 231
  • Пловдив
Аз с тъп въпрос, колко е препоръчителното ходене за да има въздействие. По принцип не съм от физичските хора изключвам разходките из природата. От няколко месеца /сега съм в 7/, ходя на пътека /нямам възможност за вървене навън/ по един час на степен 4/10, това ок ли е, или малко?

# 232
Аз раждах извън България и тук получаваш храна по време на раждането, както и можеш сам да си носиш. Не всеки ражда за 2-3 часа, понякога отнема време и в нормално да се хапне 🙂

Също не познавам никой повръщал по време на раждане. Не казвам, че не се случва, но определено не е често.

Деси, кой колкото може и според изходната ти физическа форма. Хубаво е, че се подготвяш и със сигурност ще ти помогне.

# 233
  • Варна
Благодаря много за отговорите! Blush
Моето обкръжение е такова, че останах последна без деца. Повечето ми приятелки вече са с второ, някой имат първолаци. Sweat Smile Отделно имам една приятелка, която в момента е бременна на 28 години и постоянно се вайка, че трябвало по-рано да действат. Сигурно затова се чувствам доста назад в това отношение и се притеснявам. Но се радвам, че почнах да чета форума - тук има доста разнообразни майки! Blush

# 234
Аз с тъп въпрос, колко е препоръчителното ходене за да има въздействие. По принцип не съм от физичските хора изключвам разходките из природата. От няколко месеца /сега съм в 7/, ходя на пътека /нямам възможност за вървене навън/ по един час на степен 4/10, това ок ли е, или малко?

Според мен, ходи колкото се чувстваш добре. Не е желателно да се претоварваш прекалено.

Аз раждах извън България и тук получаваш храна по време на раждането, както и можеш сам да си носиш. Не всеки ражда за 2-3 часа, понякога отнема време и в нормално да се хапне 🙂

Ти в коя държава си раждала? Тук в повечето болници дори и вода не дават да се пие като те приемат, а за храна - абсурд.

Да, то всъщност е рядкост да родиш за 2-3 часа. Особено първото раждане, обикновено е по-продължително.

# 235
В Германия. Но няма да казвам колко часа раждах, да не плаша аудиторията 😂. Сервираха ми междувременно нормално закуска, обяд и т. н. нормална болнична храна. Тук не се решават бързо за секцио, за което бях безкрайно благодарна. В Бг никога нямаше да ми дадат толкова време да ме чакат.

# 236
  • Пловдив
Благодаря за отговорите, със сигурност не ме изморява в момента и ме тонизира.

# 237
В Германия. Но няма да казвам колко часа раждах, да не плаша аудиторията 😂. Сервираха ми междувременно нормално закуска, обяд и т. н. нормална болнична храна. Тук не се решават бързо за секцио, за което бях безкрайно благодарна. В Бг никога нямаше да ми дадат толкова време да ме чакат.

Да, и моето първо раждане беше много продължително, но латентната фаза си я изкарах у дома.

Благодаря за отговорите, със сигурност не ме изморява в момента и ме тонизира.

Добавям и седене и подскачане върху гимнастическа топка, а към края на бременността и изкачване и слизане по стълби. Тези неща изпитано много помагат за подготовката за раждане и за правилното позициониране на бебето.

Аз втората бременност много се движех, а от 8ми месец започнах всяка вечер да седя и леко да подскачам върху гимнастическа топка, вместо да седя или лежа на дивана. Това ми помогна да се сдобия с 4 см разкритие още преди раждането. На практика бях минала вече половината раждане. Grinning

Моя приятелка, и тя се движеше много и изкачваше и слизаше по стълби, и още преди раждането се сдоби с рекордните 7см разкритие.

# 238
  • Пловдив

За такава топка става дума нали? Ще мина да си взема сега август като изляза в 45 дневния болничен. Ще разгледам и степерите в Декатлон.
Благодаря за инфото. И на мен ми се иска до последно да стоя вкъщи преди да тръгна към болницата, която ми е на 20 минути.

# 239
Да, точно такава топка. Тя може да се използва и по време на контракциите за облекчаване на болката. В някои родилни домове имат такива топки.

Да, аз препоръчвам да не се бърза с ходенето в болницата. Домашната обстановка помага за да се намали стреса. Ако се отиде твърде рано обикновено се получава обратния ефект - родилката започва да се изнервя, лекарите също и слагат система за ускоряване, защото не им се чака много, особено ако са избран екип и са дошли специално за това раждане.

Първото раждане може да отнеме много време, така че е добре да се подготвиш психически. Латентната фаза може да продължи дори и дни, в които да има ту увеличаващи се, ту намаляващи леки поносими контракции през по-дълъг интервал. Мен дори първия път са ме връщали от болницата, защото бях с нерегулярни контракции и само 1 см разкритие. Сега се чудя защо съм бързала толкова. Добре, че не ме приеха по-рано, защото щях само да се стресирам.

Общи условия

Активация на акаунт