Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 480
  • 776
  •   1
Отговори
# 315
  • Германия
Аз с първата бременност преносих 8 дни, родих нормално и без предизвикване, ходех на тонове през 2 дни и всичко беше наред и за това изчаквах да тръгне от самосебеси. Практиката поне в Германия е да изчакат поне 10 дни ако всичко е наред, но най-късно след 14 дни предизвикват раждането

# 316
Ето и медицинските предпоставки за секцио, посочени от лекар. Публикувах ги в друга тема, но ги копирам и тук. Вижда се, че преносването е причина за секцио, само ако има признаци за страдание на плода. Ако няма такива, то или се изчаква, или се предизвиква нормално раждане, според преценката на лекаря.

Предпоставките се делят на абсолютни и относителни. Абсолютните са такива, при които нормалното раждане би довело до животозастрашаващи състояния за майката и/или бебето. При тях секциото е задължително. Ето кои са те:

Асолютни показания при майката:
• Placenta praevia 
• Големи изменения в таза на родилката или тесен таз IV степен 
• Преждевременно отлепване на плацентата (abruptio placentae)
• Тежка сърдечна декомпенсация
• Тежки изменения на маточната шийка (рак на маточната шийка) 
• Тежка прееклампсия, която не може да се повлияе консервативно, и заплашваща еклампсия 
• Извършени три и повече предишни оперативни родоразрешения на родилката

Абсолютни показания при плода:
• Тесен таз III степен
• Пролапс на пъпната връв и отсъствие на индикации за скорошно завършване на раждането
• Положение и предлежание на плода, правещи трудно или невъзможно раждането по естествен път 
• Раждане на близнаци с колизия на двата плода
• Генитален херпес, когато е установено отделянето на вируси или вирусни лезии

Относителните предпоставки са такива, при които нормалното раждане е възможно, но носи по-висок риск за здравето на майката и/или за плода. При наличие на такива лекарят и родилката преценяват според конкретното й състояние дали може да се опита с нормално раждане.

Относителни предпоставки:
• феталната макрозомия (плод над 4кг)
• преносена бременност при наличие на признаци за страдание на плода
• заплашваща руптура на матката 
• тежка хипертонична болест или сърдечни заболявания (претърпени операции на родилката) 
• неправилни предлежания на плода
• многоплодна бременност с повече от два плода 
• висока възраст за първо раждане
• фетални малформации и тумори 
• тежко късогледство (над 8 диоптъра) или увреждания на очната ретина на родилката
• наличие на тежка вулвовагинална инфекция при бременната 
• плацента, разположена върху маточен цикатрикс (от предишна операция) 
• претърпяно вече цезарово сечение
• претърпени оперативни интервенции на влагалището или перинеума 
• зачеването след продължително лечение за стерилитет или след прилагане на асистирана репродуктивна технология

# 317
Аз за пренасянето мога да споделя само опит на моя близка, която трябваше да роди около Коледа, но накрая роди на 7 януари. През цялото време беше в болницата, не знам как не са хванали, че бебето е започнало да отделя фекали. Накрая спешно секцио, зелени околоплодни води, двете бяха 10 дни в реанимация на антибиотици...абе голямо мазало стана, но според мен това много си зависи от начина, по който ви следят и доктора.
Знам, че преносване до 2 седмици не е опасно принципно ако всичко друго е наред. Аз също не бих се хвърлила на секцио ако пренося два дни, но понеже миналото лято ми се наложи да лежа няколко дни в болницата и имаше едно момиче, което преносваше с 4-5 дни, но нейната докторка е искала да й даде шанс да започне естествено раждането. Един от лекарите, който мина на визитация и каза следното "Айде какво чакате с твойта докторка, толкова ли не може да изкарате едно бебе?" ...хич не ми направи добро впечатление..

# 318
  • Terra incognita
Седалищното предлежание към абсолютните, или относителните предпоставки е?
Тук си е към абсолютните, защото и дума не може да става за нормално раждане в такъв случай.

# 319
  • Sofia
Тук си е към абсолютните, защото и дума не може да става за нормално раждане в такъв случай.
Зависи кое раждане е. Ако е второ, трето..чакат до последно да се обърне. За първо - директно на операционната 😒

# 320
  • Terra incognita
Първото беше седалищно, съотверно секцио. Второто и то върви натам и пак трябва секцио.
Първото го чакахме до 39 г.с. да се обърне, вече бях с 5-6 см разкритие. Сега ме е страх да не тръгне по- рано.

# 321

Изобщо не е абсолютно, поне за истиснките акушери. Който може, си може. На моя доктор колегите му били ръкопляскали последния път, като изродил седалищно, представяте ли си!!! А преди има-няма 20 години са си раждали всички акушери и седалищните. Сега голяма част не мога или ги е страх. Да не говорим и че не има се занимава.

# 322
Да, наистина е така. По-старите гинеколози и акушерки могат да изродят и седалищно. Но в днешно време почти никой не би поел този риск, така че седалищното предлежание обикновено означава секцио. Рискът при нормално раждане със седалищно предлежание е, че бебето може да се заклещи - да излезе телцето, а главата да не успее. А при главичното предлежание, главичката прокарва път и тъй като тя е най-широката част на тялото, мине ли тя, то и телцето минава без проблем.

Иначе, за изчакването, в България лекарите не чакат много и обикновено при седалищно предлежание, директно насрочват дата за секцио. Но има случаи и на обърнало се в последния момент бебе, така че всичко е възможно. Ако лекарят е по-насочен към нормално раждане, той би се съобразил с родилката и би изчакал, ако тя желае да изчака. Ако е по-насочен към секцио, директно би казал, че няма вероятност да се обърне и би настоявал за дата за секцио.

Вики, при теб наистина има вероятност да има някаква особеност на матката, която да пречи на бебетата да се обърнат главично. В коя седмица си? Прегледай сайта на Олга Дукат. Там има разни техники и пози за спомагане на обръщането на бебето. Може да помогнат.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 13:49 от Happy_mommy

# 323
  • Terra incognita
Аз, иначе, не бих поела риска да родя седалищно.
Хепи мами, благодаря, ще разгледам. Макар че и с първото правих разни техники и неща да се обърне, но не помръдна.
Сега съм почти в 31г.с., има още малко време, но аз съм скептична, тъй като бебето не е и от най- активните. Може би е много тясно. Синът ми се роди доста сбръчкан, макар и секцио и не преносен.

# 324
В Германия седалищното също е към относителните. Имам две познати родили седалищно по нормален път. На едната и нея майка й тяка я родила. Simple Smile
Имам и приятелка с близнаци по естествен път.

# 325
  • Sofia
В Германия седалищното също е към относителните. Имам две познати родили седалищно по нормален път. На едната и нея майка й тяка я родила. Simple Smile
Имам и приятелка с близнаци по естествен път.
Една приятелка щеше вече да ражда в Германия и аз я питам дали е решила как ще ражда . Тя ме погледна и не разбра въпроса..

# 326
  • Terra incognita
По принцип и аз съм в чужбина и нормално седалищно раждане не подлежи на обсъждане. Лекарите остичат секцио и това е.

# 327
Wednesday28, то двуплодната бременност не е предпоставка за секцио. Много близнаци се раждат по естествен път. Необходимо е само първият близнак да е с главично предлежание.

Вики, при мен първото бебе на ФМ в 30 г.с. още не се беше обърнало главично, но беше напречно. Има още време твоето бебе да се обърне. Но и да не стане, не се ядосвай. Някои неща не зависят от нас. И в крайна сметка най-важното е накрая да имаме здрави бебета.

Относно седалищното предлежание, преди много бебета са се раждали така, тъй като секциото не е било достатъчно усъвършенствано и в по-редки случаи се е пристъпвало към него. Просто рисковете тогава от оперативно раждане са били много по-големи и се е използвало при много стриктни показания. С напредването на медицината, секциото се е превърнало в много по-сигурна и добре усъвършенствана операция и затова вече се прилага за да не се поемат прекалено големи рискове, когато нормалното раждане би застрашило майката и/или бебето. Та в този смисъл, в днешно време мисля, че рискът от седалищно раждане не си заслужава да бъде поеман. Затова и разбирам лекарите, защо повечето вече не желаят да израждат седалищно.

# 328
Аз като раждах,имаше една жена с близнаци,без избор на екип и нормално ги роди.Ражда над двайсе часа милата,събуждах се и заспивах все нейния глас чувах.

# 329
  • София
Аз съм привърженик на нормалното раждане, но ако забременея с близнаци, сигурно сама ще си поискам секцио. Имах две съученичка близначки, всяка се беше родила по над 3кг. Майка им, милата, от тогава куца.

Общи условия

Активация на акаунт