Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 449
  • 776
  •   1
Отговори
# 255
Предполагам на всеки усещанията и вълненията по време на раждане са различни, но аз според моя скромен опит, не мога да си представя да припадне човек от ниско кръвно. То си е адреналин 😅

И един добронамерен съвсем. За ниско кръвно не се яде сладко и пие кола. Особено сладкото - сваля кръвното. Храната в стомаха трябва да се храносмели и най-много да ви стане по-лошо. Пие/яде се солено. Пие се например силно солен айран. Или се яде силно солена храна - добре осолени солети, чипс и т.н. и се пие много вода.

Иначе загубата на кръв при взимане в лаборатория е минимална. Това е нерелевантно количество, като месечен цикъл. Зависи от ръста и теглото ви, но за повечето хора, под 450мл е поносимо доста леко. Не ви е прилошало от това.

# 256
Че има издевателстване над родилки- има. Вече дали е натискане от необходимост или не може да прецени всяко нормално същество по усещанията си. Най- малкото отношението в родилна зала показва какво и защо е направено. Как е натиснат корема, защо е натиснат подлежи на обяснение. Всяко едно нещо, което ви правят по време на раждане е нужно да бъде обяснявано.
Не сме животни- комуникация акушерка, лекар, пациент..

Здравейте. Мога ли да предупредя екипа преди да родя, че не искам да ми натискат корема докато раждам? Мога ли да се предпазя от издевателства докато съм безпомощна? Таткото ще присъства ако не измислят пак някоя глупост с фалшивата пандемия, но ще настояваме до последно. Частна или държавна клиника да избера?
Извинявам, се ако ви се стори грубо, но напоследък все повече чета такива глупости за "издевателстване" върху родилките.. Не знам дали си давате сметка, че не всяка родилка я натискат по корема?! Това се прави, когато при естественото раждане настъпи риск за плода по една или друга причина. Чрез натискане се подпомага излизането, за да се роди ЖИВО детето, защото е възможно да настъпят безброй усложнения, а когато ви натиснат ще ви заболи за секунди, но нищо повече.. Информирайте се!

# 257
Djenna, абсолютно не съм съгласна с Вас и именно заради подобни коментари, натискането по корема продължава да е практика у нас. А то всъщност се нарича Прийом на Кристелер и е отречено от СЗО, а редица проучвания показват, че е опасно за жената, тъй като увеличава риска от травми на тазовото дъно и пролапс. (https://www.isuog.org/resource/fundal-pressure-in-second-stage-o … cle-avulsion.html). А пък коментарът Ви, че боли само за секунда е меко казано нелеп, при все че преди няколко години имаше случай на починала родилка след прилагане на Кристелер. И, да, не се прилага на всяка жена, но е доста масова практика. Официална статистика няма, защото често въобще не се включва в епикризата на жената (което говори достатъчно само по себе си), но преди време Майко мила бяха направили анкета във Фейсбук, резултатите от която бяха покъртителни. Над 50% от жените бяха отговорили, че са им натискали корема по време на раждането.

Така че въпросът на Mysterioussси е съвсем разумен според мен. Аз нямам мнение по темата държавна или частна болница, но моят съвет би бил да обсъдите колкото се може по-подробно желанията си предварително с екипа. И по време на раждане Вие не сте безпомощна или невменяема! Във всеки един момент сте способна и имате право да взимате решения за това какво се случва с тялото Ви. Успех Simple Smile

Скрит текст:
Здравейте. Мога ли да предупредя екипа преди да родя, че не искам да ми натискат корема докато раждам? Мога ли да се предпазя от издевателства докато съм безпомощна? Таткото ще присъства ако не измислят пак някоя глупост с фалшивата пандемия, но ще настояваме до последно. Частна или държавна клиника да избера?
Извинявам, се ако ви се стори грубо, но напоследък все повече чета такива глупости за "издевателстване" върху родилките.. Не знам дали си давате сметка, че не всяка родилка я натискат по корема?! Това се прави, когато при естественото раждане настъпи риск за плода по една или друга причина. Чрез натискане се подпомага излизането, за да се роди ЖИВО детето, защото е възможно да настъпят безброй усложнения, а когато ви натиснат ще ви заболи за секунди, но нищо повече.. Информирайте се!

# 258
  • Terra incognita
Не само в България, тук, където живея, също се използва този метод с натискане на корема.
Моя позната, след изключително мъчително раждане, разказваше как са й скачали по корема, а тя се е молела за секцио, но лекарят е казал, че е късно и , че ако излезе, ще е по този начин. Накрая извадили детето с вакуум.

# 259
Не знаех,че Кристелер е отречен от СЗО,майка ми така е родила брат ми преди 34 години,но наскоро моя позната така роди,преди 5 месеца точно.В Окръгна болница Варна това.Но тя е доволна,довело е до по-бързо и лесно раждане по нейни думи.

# 260
Adrianaaa.S, прийома на Кристелер се използва все още в някои европейски страни, България е една от тях заесно с Италия, Испания и др. Това не означава, че е издевателство над родилки, както е написано по-горе! Всеки един метод за подпомагане на родоразрешението при необходимост крие рискове за майката и плода без начение кой - Кристелер, форцепс, вакуум, Цезарово сечение при индикация.

# 261
От снощи ме боли корема през определени интервали, точно като менструална болка. Мъча се да засека нещо, обаче май не са на равни интервали все още, но пък за сметка на това са много на често. През 7 минути, после през 15,през 10.. и така. Нормално ли е да са толкова на често ако са подготвителните контракции това?
И родилните контракции - по колко имахте вие през еднакъв интервал - 2,3 или 8-10, или пък при всеки е различно?

# 262
Здравейте и от мен! Записвам се в темата с термин 01.02.2021. Има много време, но ми е интересно и полезно да чета тук  Simple Smile

# 263
От снощи ме боли корема през определени интервали, точно като менструална болка. Мъча се да засека нещо, обаче май не са на равни интервали все още, но пък за сметка на това са много на често. През 7 минути, после през 15,през 10.. и така. Нормално ли е да са толкова на често ако са подготвителните контракции това?
И родилните контракции - по колко имахте вие през еднакъв интервал - 2,3 или 8-10, или пък при всеки е различно?

Възможно е да са подготвителни, възможно е и да са родилни в първата фаза на раждането. Ако с времето зачестят, станат по-продължителни и по-интензивни, значи раждането е започнало. Ако се разредят и утихнат след известно време, значи са били подготвителни. Също така, подготвителните контракции се повлияват от лягане на едната страна или вземане на топъл душ, така че ако са подготвителни, тези неща биха ги облекчили. Докато родилните контракции не се повлияват от нищо и с времето стават по-интензивни и продължителни.

Също така, ако ги усещаш като съвсем слаба болка, дори и да е започнало раждането, е все още много рано. В болницата се тръгва при интензивни, продължителни контракции на около 3-5 мин, които поне час са били през такъв интервал.
Качвам отново една полезна таблица за фазите на раждането и с която може да се ориентираш на какъв етап е раждането:

Аз с втората бременност бях с подготвителни контракции цяла бременност, и дори цяла седмица преди раждането бях с регулярни (на 7-10 мин) болезнени контракции в определени периоди. Всеки път си мислех, че раждам, но след няколко часа, контракциите утихваха.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 09:38 от Happy_mommy

# 264
Има една страхотна група във Фейсбук- Жени и акушерки- моля ви, споделете си мнението и там. Интересно ми е какво ще ви отговорят Sunglasses

Adrianaaa.S, прийома на Кристелер се използва все още в някои европейски страни, България е една от тях заесно с Италия, Испания и др. Това не означава, че е издевателство над родилки, както е написано по-горе! Всеки един метод за подпомагане на родоразрешението при необходимост крие рискове за майката и плода без начение кой - Кристелер, форцепс, вакуум, Цезарово сечение при индикация.

# 265
Happy_mommy, цяла нощ са и до сега. От както съм станала ги засичам и са на 7,10,15,12 минути, различно. Продължават по половин минута и са търпими. Интересното е, че докато спя на страни и имах чувството, че са много начесто. Възможно е и да съм се заблудила, защото тъкмо се унеса и започваха и най-вероятно ми се е струвало, че бързо минава времето между тях, а аз да съм спяла.
Аз снощи си направих една по-продължителна разходка, точно с цел да стимулирам малко процеса, а и да се раздвижа. Термина ми е за 14.07. И според мен най-вероятно са подготвителни, ама ще видим. 😁

# 266
Аз втория път тръгнах към болницата след пет часа контракции като по часовник на 4-5 минути и продължаващи 40-50 секунди. Тези бяха леко болезнени, като менструална болка.  Отидох към 15 ч. и бях с 4 см. разкритие. Родих в 22.35. Пожелавам ти да станат родилни, време си е вече Simple Smile
Благодаря за таблицата, много е полезна, както и темата впрочем 💐

# 267
Happy_mommy, цяла нощ са и до сега. От както съм станала ги засичам и са на 7,10,15,12 минути, различно. Продължават по половин минута и са търпими. Интересното е, че докато спя на страни и имах чувството, че са много начесто. Възможно е и да съм се заблудила, защото тъкмо се унеса и започваха и най-вероятно ми се е струвало, че бързо минава времето между тях, а аз да съм спяла.
Аз снощи си направих една по-продължителна разходка, точно с цел да стимулирам малко процеса, а и да се раздвижа. Термина ми е за 14.07. И според мен най-вероятно са подготвителни, ама ще видим. 😁

В такъв случай е много вероятно вече да си в първата фаза на раждането, щом контракциите продължават вече толкова дълго време. Движи се много, ходи по стълби, но и не забравяй да си полягваш отвреме навреме, защото ще ти трябват сили за раждането. Тази фаза може да продължи и няколко дни, така че се въоръжи с търпение. При първото ми раждане тази фаза продължи около 20 часа. Стискам палци скоро да се похвалиш с прекрасно илеко раждане.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 13:04 от Happy_mommy

# 268
Много ви благодаря! Ще се похваля като се случи събитието!
Като добавя, че ми падна и тапата, май наистина се започва. В последно време ядях огромно количество диня. Е, спирам я. Според вас подходящо ли ще е на път на болницата (30 минути ми е пътуването) да хапна черен шоколад за сили или по-добре да не ям нищо?

# 269
Хапни си, за да имаш сили да изкараш раждането. В болницата не дават да се яде или пие Sad
Аз преди раждането си направих овесена каша със семена и хем свърши мръсната работа (тук не правят клизма), хем имах сили до края Simple Smile
Успех и леко раждане ❤️

Общи условия

Активация на акаунт