Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 478
  • 776
  •   1
Отговори
# 270
Че има издевателстване над родилки- има. Вече дали е натискане от необходимост или не може да прецени всяко нормално същество по усещанията си. Най- малкото отношението в родилна зала показва какво и защо е направено. Как е натиснат корема, защо е натиснат подлежи на обяснение. Всяко едно нещо, което ви правят по време на раждане е нужно да бъде обяснявано.
Не сме животни- комуникация акушерка, лекар, пациент..

Здравейте. Мога ли да предупредя екипа преди да родя, че не искам да ми натискат корема докато раждам? Мога ли да се предпазя от издевателства докато съм безпомощна? Таткото ще присъства ако не измислят пак някоя глупост с фалшивата пандемия, но ще настояваме до последно. Частна или държавна клиника да избера?
Извинявам, се ако ви се стори грубо, но напоследък все повече чета такива глупости за "издевателстване" върху родилките.. Не знам дали си давате сметка, че не всяка родилка я натискат по корема?! Това се прави, когато при естественото раждане настъпи риск за плода по една или друга причина. Чрез натискане се подпомага излизането, за да се роди ЖИВО детето, защото е възможно да настъпят безброй усложнения, а когато ви натиснат ще ви заболи за секунди, но нищо повече.. Информирайте се!
Напоследък чета за отвратително отношение и точно тормоз над родилките. При положение, че им се плаща за мен не е нормално да има такова отношение. Даже и да не им е платено също.

# 271
Къде е тормоза над родилките?Как ги тормозят?Наистина ,не се заяждам ,питам просто.

# 272
Къде е тормоза над родилките?Как ги тормозят?Наистина ,не се заяждам ,питам просто.

Отвори в интернет и виж за каква касапница става дума и за какво отношение (тормоз)

# 273
И само още един въпрос - мога ли повреме на тези подготвителни контракции да прожинирам върху фитнес топка или това нещо се прави само при истинските контракции? Моите са още на 10-15 минути, различно, но пък стават по-болезнение и им се увеличава дължината.

# 274
  • Sofia
И само още един въпрос - мога ли повреме на тези подготвителни контракции да прожинирам върху фитнес топка или това нещо се прави само при истинските контракции? Моите са още на 10-15 минути, различно, но пък стават по-болезнение и им се увеличава дължината.
Можеш, но имай предвид, че това може да продължи с дни. Не станат ли регулярни контракциите, раждането не е в ход.

# 275

Да, даже е добре да използваш топката. И както описваш, това са си абсолютни родилни контракции, не подготвителни. Щом от снощи продължават и вече са по-болезнени, и тапата пада, значи раждането е започнало(латентна фаза). Подскачането върху топката ще помогне на бебето да слезе надолу и ще подпомогне разкритието.

Когато влезеш в активната фаза, контракциите вече ще започнат да те поизпотяват и ще изискват да се съсредоточиш по време на всяка. Преговори някоя техника за дишане или просто може да си дишаш както намериш за добре. Съсредоточаването върху дишането по време на контракции разсейва от болката. По време на контракциите е добре да заемаш вертикална поза, приклекнала или на четири крака - така ще намалиш болката и ще помогнеш на бебето да слиза надолу. Или просто си подскачай върху топката - тя облекчава болката. Тялото ти трябва да е максимално отпуснато по време на контракциите за да се отвори по-лесно шийката. Ако се стягаш, ще забавиш процеса.

Може и вече да си родила, но нищо, аз все пак да си кажа. Simple Smile

# 276
Те тези обяснения са в полза за нас чакащите момента:) дори и Медиса да е родила.

# 277
  • Denmark
Happy_mommy, имам чувството, че можеш да задминеш акушерка по знания! 🙏

В 37 г. с. рано ли е да се започне с подпомагащите раждането действия като определени храни, стълби, фитнес топка, любовни ласки? Sweat Smile Съжалявам, че така като първокласник питам, но хем искам да с помогна, хем ме е страх да не е рано...
Имам контракции всеки ден, но само понякога болезнени.

Медиса, успех!

# 278
И аз се нареждам да стискам палци на medisa!
Дано раждането да мине прекрасно и само хубави спомени! Здраво и пухкаво бебче!

# 279
Бъдещи мами, не се стресирайте и притеснявайте повече от необходимото предварително. Това няма да ви помогне, а напротив, ще ви уплаши и направи още по-несигурни. Намерете си добър лекар, на когото вярвате, после слушайте само него. Той ще ви помогне да преминете през този стрес.

Раждането не е приятна процедура, но минава и се забравя. Наистина, най-важното е да имате добър, спокоен, опитен, авторитетен лекар, на когото да се доверите. И работата е свършена наполовина Simple Smile.

Аз съм раждала два пъти, при един и същи лекар, за който мога да кажа, че е страхотен специалист, с изключително професионално поведение, благодарение на когото и двете ми раждания минаха перфектно. Имаше усложнения, но той ги овладя абсолютно професионално, без истерии, без издевателства, без стрес. Овладян, сигурен в себе си, професионален, без грам съмнение какво трябва да се направи и в кой момент. Имайте пред вид, че при раждане нещата стават за секунди и трябва да се реагира абсолютно навременно и професионално. Чувала съм за лекари, които бият шамари на родилки, крещят им и им се карат, че не напъват достатъчно, създават им чувство за вина... При мен нямаше такова нещо, нито при първото, нито при второто раждане.

При първото се наложи и епизиотомия, и вакуум, тъй като бебчо се роди с ръчичка, хванал се за главата. Това увеличава обиколката на главата с около половин-един сантиметър, точно колкото да попречи да излезе нормално. Та се наложи мако да ме срежат и да се ползва вакумм. Докторът ми е от тези, които Могат да слагат и вакуум, и форцепс, когато се налага. Не го е страх, правил го е многократно, знае кога и как. Казвам, че не го е страх и може, защото след раждането чух как другите лекари го поздравяват, че е сложил така майсторски вакуум, предтавяте ли си?! Поздравяват го за нещо, което според мен всеки АГ специалист би следвало да може да прави.... Явно в последните години лекарите малко са се разглезили със секциите и им е все по-трудно да водят нормални раждания, при които има някакви малки проблемчета.

При второто раждане пак се наложи епизиотомия, защото поради зарастването на раната от първата, кожата ми беше станала нееластична и не можеше да се опъне достатъчно, за да мине главата. Пак ми направи, на същото място разрез, който после заши брилянтно. Втората епизиотомия почти не ме боля и почти не усещах раната.

Така че пак, най-важното е да си изберете истински специалист, истински професионалист и да оставите на него да ви съветва и насочва. И да го слушате много внимателно и да изпълнявате каквото ви казва. Така ще си гарантирате успешно раждане.

Забравих за "скачането по корема" - ако се направи добре, првилно, не е изобщо неприятно, не е усеща. Когато се налага да се прави, човек изпитва предимно болки поради контракциите. Натискането не се усеща, вярвайте. Това е просто механична помощ да се предвижи бебето надолу по родовия път, в случай, че го прави бавно или някъде се е позаклещило Simple Smile. Не страшно и не боли. Стига да го извършва лекар, който знае какво прави.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 22:47 от Не се сърди, човече

# 280
Скачането по корема не е ли отречено като пректика? Доколкото си спомням имаше случаи на наранени родилки.

# 281
Не знам, честно казано. Но както казах по-горе, ако го прави лекар, който знае какво прави и кога да го прави и ако изобщо се налага.., не смятам, че е проблем и опасно... От личен опит го казвам Simple Smile.

# 282
При положение, че го отричат като метод, е по-добре да се избягва. Крие рискове както за родилката така и за плода.

# 283
Много ви благодаря за съветите. Много ми помогнахте да съм по-уверна в контракциите и да направя разлика между едните и другите. И най-вече да се реша да звънна на доктора.
Родих в 2:30 бебе Мия. Пожелавам на всеки такова леко раждане. В колата контракциите бяха на 4 минути. В 12:40 пристигнах и ме пуснаха на тонове. С лягането контакциите спряха и аз се разочаровах, че ще ме върнат. Оказа се обаче, че съм със 7см разкритие. После нещата станаха за 20-тина минути, 5 напъна и един вътрешен шев.

# 284
Чудесно! Честито бебе! Да е живо и здраво!

Общи условия

Активация на акаунт