Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 472
  • 776
  •   1
Отговори
# 285
Много ви благодаря за съветите. Много ми помогнахте да съм по-уверна в контракциите и да направя разлика между едните и другите. И най-вече да се реша да звънна на доктора.
Родих в 2:30 бебе Мия. Пожелавам на всеки такова леко раждане. В колата контракциите бяха на 4 минути. В 12:40 пристигнах и ме пуснаха на тонове. С лягането контакциите спряха и аз се разочаровах, че ще ме върнат. Оказа се обаче, че съм със 7см разкритие. После нещата станаха за 20-тина минути, 5 напъна и един вътрешен шев.

Еее, супер новина! Честито бебе Мия, да е жива и здрава! А на теб браво за раждането, пожелавам на всички ни такова леко раждане Heart

# 286
  • Пловдив
Жива и здрава да е Мия 💕
Пожелавам на всяка, която ни предстои такова раждане.
Общо взето от прочетеното стигам до извода, при регулярни контракции на 5 минути да се кача на колата и да тръгна тогава към болницата...
И за лекар хем ми се иска да сформирам екип, хем ако раждам 100 часа не знам дали не е по-уместно да родя при който се падне.

# 287
  • София
Браво, живи и здрави!

И за лекар хем ми се иска да сформирам екип, хем ако раждам 100 часа не знам дали не е по-уместно да родя при който се падне.
Ей това ми е голямата чуденка и на мен. Доста съм се насочила към раждане без екип. Искам отпочинал доктор на смяна, без да усещам напрежение, че ме чакат да родя.
От друга страна, си познавам докторката и ще съм щастлива при нея, защото тя ме познава и знае как ми е протичала бременността.
Приятелите ми до един казват ''луда ли си, трябва ти екип задължително''. :/

# 288
За контракциите на колко минути - зависи колко ти е пътя до болницата. При мен е 40 мин, а и аз изобщо не бях сигурна преди да тръгна, че това са родилни контракции на еднакъв интервал, защото ги изкарвах все на различен - 5,6,7 минути. Много ми помогна таблицата на happy_mommy, защото там пише, че при родилните контракции не можеш да говориш. И аз бях така, буквално изключвах щом започнат.
Аз бях с избор на екип. Реално си избиташ доктора. Той следи като цяло раждането, после шие ако не наложи нещо и може би, недай си боже ако има и усложнения. Доктора на смяна беше един възрастен и честно казано лично аз се чувствах много спокойна като около мен беше моя си доктор. Реално обаче, раждането го ръководи акушерката - от клизмата, до подскачане върху топка за фитнес (Велико! Много ускори процеса), напътстване за дишане, до израждане на бебето. Акушерката беше тази, която е на смяна.

# 289
Medissa, честита рожба 💐 това с топката в коя болница е? Simple Smile

# 290
Здравейте, и на мен ми предстои първо раждане август , бебчето от 1 месец стои с главата надолу (поне последните ми 2 прегледа беше така) само че стои отдясно някъде по нагоре четох, че става по трудно отколкото ако е от ляво, доктора каза че е супер че е с главично предлежание всичко говори за нормално раждане. Определено не ме е страх, даже нямам търпение вече да се случат нещата, макар че другата седмица влизам в 9тия месец. Надявам се да родя нормално и всичко да е наред Simple Smile

# 291
  • Пловдив
Болницата ми е но 20 минути, свалила съм сш таблицата на Хепи Мама, ще си я преведа и ще я разуча.
То хубаво си ме знае следящата, ама мога ли да я вържа примерно 12 часа и представи си, че преди аз да отида да е била дежурна и да има само няколко часа почивка, изобщо няма да ми е вдъхновяващо, работила съм нощни смени, работила съм и над 12 часа, имала съм етап, където говоря, отговарям смислено...обаче след това нямам спомен за тези моменти и човешки животи не са зависили от мен.
Не ме плашат възрастни лекари, един такъв спаси сестра ми да има все пак дете при загуба на плод в 8 месец, като не я изчисти, както щеше да направи по-младият му колега, ако той си беше тръгнал от дежурството.

# 292
Happy_mommy, имам чувството, че можеш да задминеш акушерка по знания! 🙏

В 37 г. с. рано ли е да се започне с подпомагащите раждането действия като определени храни, стълби, фитнес топка, любовни ласки? Sweat Smile Съжалявам, че така като първокласник питам, но хем искам да с помогна, хем ме е страх да не е рано...
Имам контракции всеки ден, но само понякога болезнени.

Медиса, успех!

Благодаря ти за хубавите думи.

Не, не рано вече да се започне с действията за подпомагане на раждането. След 37 навършени седмици бебето се води доносено и организмът лека полека се подготвя за раждане. Хубаво е, че имаш подготвителни контракции. Те много помагат и улесняват раждането. Да, понякога последния месец може и да са болезнени подготвителните.

Много ви благодаря за съветите. Много ми помогнахте да съм по-уверна в контракциите и да направя разлика между едните и другите. И най-вече да се реша да звънна на доктора.
Родих в 2:30 бебе Мия. Пожелавам на всеки такова леко раждане. В колата контракциите бяха на 4 минути. В 12:40 пристигнах и ме пуснаха на тонове. С лягането контакциите спряха и аз се разочаровах, че ще ме върнат. Оказа се обаче, че съм със 7см разкритие. После нещата станаха за 20-тина минути, 5 напъна и един вътрешен шев.

Честито бебе! Раждането ти е било направо като по учебник и добре, че не си избързала много за болницата, защото да те приемат със 7см разкритие при първо раждане, си е постижение. Изкарала си си по-голямата част от раждането у дома и не е имало излишно пришпорване на раждането.

Интересното е, че и при моите раждания, когато съм лягала по гръб, са ми позатихвали контракциите. Поредното доказателство, че лежането по гръб забавя родовата дейност.

Да, таблицата е много полезна. И на мен ми беше много от полза.

Здравейте, и на мен ми предстои първо раждане август , бебчето от 1 месец стои с главата надолу (поне последните ми 2 прегледа беше така) само че стои отдясно някъде по нагоре четох, че става по трудно отколкото ако е от ляво, доктора каза че е супер че е с главично предлежание всичко говори за нормално раждане. Определено не ме е страх, даже нямам търпение вече да се случат нещата, макар че другата седмица влизам в 9тия месец. Надявам се да родя нормално и всичко да е наред Simple Smile

Здравей. Това,че е главично предлежанието е чудесно. Може да подпомогнеш да се завърти на по-благоприятната страна с нещата, които съм писала по-назад - разходки, движение, подскачане върху гимнастческа топка и т.н. Въртеливите движения в ханша много помагат, така че може и да си танцуваш у дома бели денс(смешно звучи, но помага). Но дори и да остане така бебето, не е проблем, защото човешките бебета се въртят в таза на майката докато се раждат и по време на раждането е вероятно да си застане в правилната позиция. Но ако преди това се завърти в по-благоприятната позиция, това ще му улесни излизането.

# 293
Бъдещи мами, не се стресирайте и притеснявайте повече от необходимото предварително. Това няма да ви помогне, а напротив, ще ви уплаши и направи още по-несигурни. Намерете си добър лекар, на когото вярвате, после слушайте само него. Той ще ви помогне да преминете през този стрес.

Раждането не е приятна процедура, но минава и се забравя. Наистина, най-важното е да имате добър, спокоен, опитен, авторитетен лекар, на когото да се доверите. И работата е свършена наполовина Simple Smile.

......

Така че пак, най-важното е да си изберете истински специалист, истински професионалист и да оставите на него да ви съветва и насочва. И да го слушате много внимателно и да изпълнявате каквото ви казва. Така ще си гарантирате успешно раждане.

А кой е вашия лекар?

# 294
Честито бебе Мия!Да е здрава и щастлива!
Момичета,аз раждах 10 часа и накрая влязох на секцио,нямах екип,смениха се две смени.Много съм доволна,никой не ме е пришпорвал,неглижирал и т.н.Получих адекватна помощ и подкрепящо отношение.Изключитялно съм благодарна на тези хора.В АГ Варна родих.

# 295
Честито на бебе Мия 😍 Да ви е жива и здрава! Дано всички имаме толкова леко раждане!

# 296
Бъдещи мами, не се стресирайте и притеснявайте повече от необходимото предварително. Това няма да ви помогне, а напротив, ще ви уплаши и направи още по-несигурни. Намерете си добър лекар, на когото вярвате, после слушайте само него. Той ще ви помогне да преминете през този стрес.

Раждането не е приятна процедура, но минава и се забравя. Наистина, най-важното е да имате добър, спокоен, опитен, авторитетен лекар, на когото да се доверите. И работата е свършена наполовина Simple Smile.

......

Така че пак, най-важното е да си изберете истински специалист, истински професионалист и да оставите на него да ви съветва и насочва. И да го слушате много внимателно и да изпълнявате каквото ви казва. Така ще си гарантирате успешно раждане.

А кой е вашия лекар?

Аз раждах и двата пъти при д-р Ангел Налбански, Майчин дом. Препоръчвам горещо. При него моцжете да бъдете уверени, че сте в сигурни ръце!

# 297
  • София
Честити бебета, а на бременните пожелавам леко раждане.

Виждам, че обсъждате избор на екип. Аз трябваше да се възползвам от тази ''услуга'', но поради една или друга причина, формална и независеща от мен, това не се случи. В крайна сметка родих без избор, при един лекар, специализантка и четири акушерки. Точно в този момент нямаше други родили, а и имах усложнения, не си мислете, че винаги е така. Мога да кажа, че ме обгрижиха идеално, постоянно бяха до мен и ми обясняваха всеки следващ етап. Реагираха адекватно на възникналите проблеми и спасиха детето ми, което не дишаше. За цялото това нещо единственото, което платих, беше епидуралната упойка, но и тя е по желание.
Имам приятелки и познати, много доволни от ражданията си с и без екип, но всичко си зависи от конкретната ситуация и най-вече лекаря. Аз лично си следях бременността при АГ, която точно месец преди да родя искаше да ми насрочи дата за секцио, защото по нейни думи бебето било голямо (роди се 3390гр) и, чудо на чудесата, тя щяла да бъде извън страната около термина ми.
Всичко е въпрос на късмет.
Моето раждане беше 17ч, два от които с напъни, така че някак дълбоко се съмнявам, че лекарят щеше да ми държи ръката толкова време.

Някъде мернах, че обсъждате топки. Аз използвах такава и според мен наистина помогна за слизането на бебето в родовия канал.

# 298
По повод прийомът на Кристелер, който обсъждахте по-рано, ето една статия по въпроса:
https://www.credoweb.bg/publication/61127/myastoto-na-abdominaln … na-ploda-v-21-vek

Този метод е забранен в много европейски държави. СЗО препоръчва да се прилага с повишено внимание. Но истината е, че в България на много места се прилага рутинно с цел по-бързо приключване на раждането. Тук в много болници все още се прилагат редица медицински интервенции напълно рутинно, без медицински показания за това. Като се започне от лежане по гръб и система с окситоцин, и се приключи с въпросното натискане на корема за финал. Дирижираното раждане е много по-популярно от естественото активно раждане. В същото време СЗО препоръчва медицинските интервенции по време на раждане да бъдат сведени до минимум.

Личното ми мнение е, че всяка медицинска интервенция води до друга такава и се получава затворен кръг, от който няма излизане. Изпитала съм повечето на собствен гръб, вкл. и натискането на корема. Беше ми приложено само след по-малко от 10 мин от началото на изгонването на плода(напъването). Нямаха търпението да ме изчакат, а всички знаят, че при първо раждане, тази фаза може да отнеме повече време. А истината е, че когато дойде време за напъните, родилката има нужда от известно време за да усети как точно най-добре да напъва и да усъвършенства процеса. Няма как да се очаква от нея още първите напъни да бъдат ефективни и правилни.

Относно избора на екип, това е нож с две остриета. От една страна избираш лекар, на когото имаш доверие и си спокоен, от друга - ако се наложи да дойде по никое време за раждането, то едва ли ще чака часове наред да си раждаш естествено. Също така, накрая разбираш, че най-важна е акушерката по време на раждането. Затова, според мен, е по-добре да се избере акушерка, а не лекар. Но не всички болници дават такава възможност. Ако, пък , нямаш избран екип си е на късмет при кого ще попаднеш. Затова мисля, че няма точен отговор и всичко трябва да се съобрази с конкретната болница, в която жената е решила да ражда.

# 299
Е как няма да ме чака избраният лекар като при избора съм му обяснила, че искам естествено раждане, без окситоцин, без упойка, полуседнало положение и т.н. други изисквания? Освен това, ако се наложат шевове, очаквам, че ако съм с избор ще се погрижи всичко да е както трябва.

Общи условия

Активация на акаунт