Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 480
  • 776
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Може и да те чака, но не очаквай да е плътно до теб през всичките часове на раждането. Масово идват до болницата, когато и родилката пристигне, проверяват за разкритие и те оставят да се разхождаш. След това през определен интервал те преглеждат, но понякога се налага сама да си го поискаш. Вече на 9-10см е логично да е до теб, щом започнат и напъните. В този ред на мисли изборът на акушерка е по-удачен, защото тя те обгрижва по-често.

На мен също ми приложиха метода на Кристелер, но го оценявам като полезно. Синът ми вече беше в родовия канал, а тоновете му паднаха под 50. С ясната представа съм, че ако не ме бяха натиснали по корема, заедно с епизиотомията, надали финалът щеше да е с положителен резултат.

# 301
Страхотна тема!
Искрени благодарности и ще следя с интерес! Много искам да се получи естествено раждане и при мен и слава Богу док досега не ми е налагал секцио, въпреки че съм с висок диоптър и на двете очи и даже на последния преглед бебо беше застанал хоризонтално. Трябва само да мина през офталмолог и бебко да си застане главично. Успокоявам се, че има време - в 29 г.с съм.
Buku88 колко ти е диоптера? И аз съм с диоптер към 3- 3 и малко и се притеснявам относно това, защото искам естествено раждане. Моята АГ ми каза, че от 5 нагоре се препоръчва секцио. А дали е така не знам. Решила съм на следващия преглед да си взема направление за офтамолог и да видим какво е положението. Дано и на мен ми позволят нормално и разбира се и бебо да е в правилна позиция. Дай боже!

# 302
  • Пловдив
Диоптерът няма общо със спектъра на ретината и очното налягане и тук хепи мама мисля, че го каза и очната това ми спомена при прегледа.

# 303
Диоптерът няма общо със спектъра на ретината и очното налягане и тук хепи мама мисля, че го каза и очната това ми спомена при прегледа.
А добре. Значи да се надявам след прегледа всичко да е наред.

# 304
Мислите ли, че не може да се роди естествено при високо кръвно, ако раждането е започнало?
Доктора каза, че бебето е застанало в много добра позиция за естествено раждане и много се зарадвах. Но от друга страна ми изкарват, че имам кръвно, макар че пия хапчета. Не знам това по какъв начин може да повлияе на раждането? Имате ли информация затова?

# 305
  • София
Масово лекарите се притесняват бременната да не развие прееклампсия и се застраховат със секцио.
Преди бременността какво кръвно налягане си имала? Сега какво поддържаш? Възрастта, предишни раждания, тегло, фамилна обременност и куп други фактори също са от значение. Гинекологът би трябвало да прецени най-добре, но по спомен прееклампсия се развива при 5% от родилките.

# 306

Относно избора на екип, това е нож с две остриета. От една страна избираш лекар, на когото имаш доверие и си спокоен, от друга - ако се наложи да дойде по никое време за раждането, то едва ли ще чака часове наред да си раждаш естествено. Също така, накрая разбираш, че най-важна е акушерката по време на раждането. Затова, според мен, е по-добре да се избере акушерка, а не лекар. Но не всички болници дават такава възможност. Ако, пък , нямаш избран екип си е на късмет при кого ще попаднеш. Затова мисля, че няма точен отговор и всичко трябва да се съобрази с конкретната болница, в която жената е решила да ражда.

Това е вярно в случай, че се избере лекар, който дава на акушерка да изражда бебетата - нерядко срешана практика, факт. С моя лекар това изобщо не беше случаят. И двете ми деца ги е раждал той от началото до края. Не даде на акушерките да се намесват, не са ме шили специализанти. И да, първият път стоя с мене от около 12-1  през нощта докъм 5 сутринта. Да не говорим, че ми спести стоене в болницата с първоначални контракции. Изчаках вкъщи, докато не станаха на десетина минутки. Но пък и аз живея близо до болницата.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 18:33 от mimosna

# 307
  • Варна
А някой може ли да разясни въпроса с пренасянето? Thinking

Половината ми приятелки са раждали секцио с причина: "Преносих 2 дни", "Щях да пренося, бебето не се беше наместило" и тем подобни.

Колко точно са фатални за плода или майката 2-3 дни? Реално термина наистина ли е толкова точен, че да са от значение?

# 308

Половината ми приятелки са раждали секцио с причина: "Преносих 2 дни", "Щях да пренося, бебето не се беше наместило" и тем подобни.

Колко точно са фатални за плода или майката 2-3 дни? Реално термина наистина ли е толкова точен, че да са от значение?
Аз първия път преносих 5 дни и ми предизвикаха раждане. Само по себе си пренасянето не е причина за секцио, но може да доведе до такива причини.

# 309
  • Sofia

Пренасянето е много относително, защото това е дата спрямо последния ти цикъл и никой не може да знае кога е била овулацията. Затова се гледа и зрялост на плацента, ниво на водите, тонове на бебето. Понякога е по-добре да преносиш няколко дни, отколкото да те предизвикват около термин с окситоцин .

# 310
  • Варна
Пренасянето е много относително, защото това е дата спрямо последния ти цикъл и никой не може да знае кога е била овулацията. Затова се гледа и зрялост на плацента, ниво на водите, тонове на бебето. Понякога е по-добре да преносиш няколко дни, отколкото да те предизвикват около термин с окситоцин .
Именно, аз предпочитам да изчакам колкото може, а не да го предизвикват с окситоцин или директно секцио. Но се притеснявам, че понеже не разбирам материята и какви са рисковете и може ме наплашат и ще се поддам. Не знам колко е адекватно да се чака.

# 311
Масово лекарите се притесняват бременната да не развие прееклампсия и се застраховат със секцио.
Преди бременността какво кръвно налягане си имала? Сега какво поддържаш? Възрастта, предишни раждания, тегло, фамилна обременност и куп други фактори също са от значение. Гинекологът би трябвало да прецени най-добре, но по спомен прееклампсия се развива при 5% от родилките.
Преди бременността не съм го мерила особено, предполагам в норма е било. Вкъщи го следя на електронен апарата 110/70 средно. В болницата е 130-140/90. Пия Допегит 3х1. Засега доктора не е споменал за секцио, надявам се да си родя нормално, но доколкото знам високото кръвно влияе.

# 312
Именно, аз предпочитам да изчакам колкото може, а не да го предизвикват с окситоцин или директно секцио. Но се притеснявам, че понеже не разбирам материята и какви са рисковете и може ме наплашат и ще се поддам. Не знам колко е адекватно да се чака.

Преносването не е съществен проблем в случай, че всичко друго е нормално. Под "друго" разбиртам: тонове на плода, количествто околоплодни води.

Аз пренасях и двата пъти.

Първият път - около 9  дена. Но плодът си беше ОК, с добри тонове, добро количество околоплодни води. Моят доктор не искаше да бързаме, просто следяхме всеки ден тоновете.

Вторият път - пренасяне една седмица. Докторът ми пак ме следеше всеки ден след преносването, но след около седмица околоплодната течност беше намаляла.Така че ме сложи на системи (окситоцин) и предизвика раждането, пак нормално. Не ме хвърли на секцио, а си изчака с мене да си родя нормално. Всичко мина идеално! Много съм му благодарна, не съм се притеснила нито за миг. Много професионално  беше всичко.

# 313
Е как няма да ме чака избраният лекар като при избора съм му обяснила, че искам естествено раждане, без окситоцин, без упойка, полуседнало положение и т.н. други изисквания? Освен това, ако се наложат шевове, очаквам, че ако съм с избор ще се погрижи всичко да е както трябва.

Разбира се, зависи от лекаря, от ангажиментите му същия ден, от продължителността на раждането и т.н. Аз затова казах, че няма правилно и грешно, защото много фактори са от значение. И аз се уговорих без окситоцин и излишни интервенции с лекаря, но това не попречи през 10 мин да ме питат искам ли система. Беше събота следобед и лекарите видимо бързаха. Добре, че ми беше второ раждане и много бързо направих разкритие и родих.

Преносването не е причина за секцио. Обикновено лекарите изчакват до 5-8 дни след термина и предизвикват раждане. През това време тоновете се следят ежедневно, периодично и водите, и плацентата. Но дори и да се прецени, че вече е добре бебето да се роди(напр. много намалели води, презряла плацента), то се пристъпва към предизвикване на раждане, а не към секцио. Към такова се пристъпва, ако има медицинска предпоставка. При преносване, това би могло да е страдание на плода, което се установява при записите на тонове. Затова се правят ежедневно.

Друг е въпросът, че някои лекари използват преносването като причина за секцио, защото така е по-лесно за тях.

# 314
  • София
И за мен пренасянето не е повод за секцио. Аз родих четири дни след термина ми. По мое желание ме приеха в болница на втория ден от пренасянето.

Общи условия

Активация на акаунт