Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чисто нова кола, Инвестиция или апартамент с ипотека

 • 3 046
 • 35
 •   1
Отговори

Анкета

Чисто нова кола, Инвестиция или апартамент с ипотека

Опции:

# 15
 • Мнения: 3 442
В сегашната ситуация, бих изчакала няколко месеца да видя в каква посока ще тръгнат нещата с евентуална рецесия.  Ако нямаш солидни буфери, моментът е  неподходящ за взимане на кредити. В големите градове, хубавите имоти, които дългосрочно държат цена и имат търсене, струват значително повече. С типа "студентска квартира" Бароко , наемният пазар вече е пренаситен и скоро ще останат много такива празни. За луксозна кола пари бих дала, само ако съм милионер.

# 16
 • София
 • Мнения: 2 171
50К не стигат за хубав имот, без да носят след себе си твърде много и големи вноски. Предвид сегашната семейна и световна ситуация, бих купила земеделска земя или бих изчакала да се балансират малко пазарите и бих се постветвала за портфейл от нискорискови акции от големите борси. Но нищо не разбирам от акциите. Може би нез замисляне ще е земя. То пак няма да е много, де. Но поне ще
Гледам да е в едно землище, за да я окрупнявам после и или продам или дам под аренда. Т.е. дългосрочно, нискорисково, нискодоходно бих подходила.

Кола не. Имаме съвсем прилично, те не са инвестиция, а разход. Инвестиция би бил рейс, камион - нещо, която ще изкарва пари или поне ще качва някаква потенциална стойност. Ама те струват скъпо тия работи.

# 17
 • Мнения: X
50к не стигат за цял имот, но едно е да влезеш в ипотеката с 50к, друго с 30к. Вноската е различна.
Земя не съм сигурна, че е останала неизкупена. Читава, нали, а не някой храсталак на свлачище.

# 18
 • София
 • Мнения: 2 171
Земя има и изскача от време на време.
Няма хубави големи масиви, но и те не са за 50 хиляди...

# 19
 • Мнения: 62
Бих продала гарсониерата ни в Пловдив,за да си купим по-голям.Сега спестяваме точно с тази цел,но най-рано може да се случи след 2 години.

# 20
 • София
 • Мнения: 30 337
При нас бяха 44 х евро. Но въпреки това се отказахме от по-голям апартамент, тъй като ипотеката плюс ремонта щяха да са голяма тежест за нас в близките 20 г.

# 21
 • Мнения: 4 017
Чакай сега. Хубав хипотетичен въпрос, но аз искам да питам къде е тоя роднина богаташ с 50 хиляди, които иска да ми ги завещае.

Така на празна маса няма какво да се мисли и обсъжда как ще се похарчи неподареното и несъществуващо имане.

# 22
 • Мнения: 29
@Елфичка
като си препрочитам въпроса, осъзнавам че не съм го формулирала добре
50к избрах за сума спрямо сегашното състояние в софия, а именно че тези пари не стигат за имот но стигат за нова кола
в някой градове 50к ще стигнат за апартамен та даже и за къща

може би въпроса трябваше да е нещо от типа на
"Печелите X сума, като X не стига за закупуване на имот, но стига за нова или поне по-новичка кола"

по-назад в темата @delia написа че имат 2 апартамента и съответно трети не им трябва
звучи ми логично да не искаш да се заробваш с кредит за десетилетия след като имаш за теб и евентуално за децата

преди време в разговор с прятели стигнахме до същото заключение, както и до това че всеки от първа ръка познава човек без собствен имот и скъпа кола
и тук не си говорим за богати хора който просто не им пука че живят под наем и предпочитат да могат бързо и лесно да си сменят локацията

от първа ръка знам за два случая
младо семейство с 2 малки деца, живеят при родителите на мъжа
всяка логика за която аз се сещам би довела до това да изтърпят няколко години при родителите с цел да съберат повече пари за имот
но не
купиха си чисто нова шкода, да колата изглежда добре, лъскава и т.н.

другият е под наем в гарсониера с 1 дете вече ученик
купи си почти ново BMW на 2 години за сума с която може би директно можеше да си купи същата гарсониера
той имаше и оправдание "няма да им дам 100 000 за тия кутийки които продават"

за мен и двата случая са нелогични и немога да намеря логика

има логика да си купиш нова кола ако вече си се подсигурил с основните неща и нищо не ти липсва
реалноста обаче, подсказва че е често срещано да се купи нова кола вместо да се инвестира в имот или в нещо което поне да бори инфлацията
все още не намирам логика в новата кола, но може и аз да изпускам някаква важна подробност която да прави новата кола добре инвестиция

# 23
 • София
 • Мнения: 2 538
Никаква инвестиция не е новата кола. За мен е оправдан разход само СЛЕД като си осигурил останалото - покрив (под наем без затруднения в плащането/собствен според случая) и след като си съобразил възможностите си. Сигурно са го измислили финансовите гурута колко заплати/% от активите е оправдано.
Нова и лъскава кола е инвестиция единствено в егото и собствения кеф и ако е за сметка на тъпчене в гарсониера под наем, или по-зле в бившата детска стая, ми не е ОК. Аз не разбирам и колите за 100к и отгоре гордо паркирани пред панелки, но не ми е работа да съдя хората.

# 24
 • Мнения: 3 480
О, колата не е инвестиция. Тя си е пасив и то доста голям.
Може да е актив, само ако носи приход - такси, рент-а-кар, някакви други превози.
Обаче е необходимо зло в наши дни. И не говоря за някакви свръх луксозни возила, а за нормални коли.

# 25
 • София
 • Мнения: 30 337
Много зависи в какъв момент от живота се намира човек.
50 х лв. са 25 х евро. За никакъв имот за живеене в София не стигат.

# 26
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 937
Като изключим това, че колата в общия случай не отг. на дефиницията на инвестиция, но това вече беше споменато, следва да се прави според мен разлика м/у чисто нова скъпа кола (висок клас), такава среден или нисък клас или пък стара кола. При определени констелации (например къща извън града на значително по-ниска ниска цена), колата може да е единствената опция за придвижване и да е необходимост. По друг начин стоят нещата при апартамент в центъра на града под наем, където колата може и повече да пречи.

Също зависи от начина на живот на всеки - всеки ден ли се пазарува, веднъж седмично ли, готов ли е човек/има ли възможността сутрин да ходи един час пеша с детето до детската градина или се налага да се придвижват с кола, заради дистанцията (ако има деца), пътува ли често на места, до които не ходи обществен транспорт или наличният е силно ограничен - вила, екскурзийки, родители в друг град, планини, има ли възрастни родители в друг град, при които се изисква възможност за реакция на момента, т.е. да отпътуваш до 15 минути, а повече връзки на този ден няма... Не е маловажно например и, ако си взема евтина кола, мога ли да направя ремонтите сама и субективно - и да мога, искам ли, искам ли да карам кола, на която всеки 2 месеца нещо да се налага да й се прави... При някои държави, в които цената на труда е висока, е възможно ремонтите на стара кола, да излязат на цената на нова, при това на вноски.

Изобщо, съпоставянето на кола с жилище ми се вижда странен въпрос, защото става дума за разходи от съвсем различно естество, с различна цел и с много различно парично измерение.

# 27
 • Мнения: 60
Има ли нораториум на покупките на имоти и коли ?

# 28
 • Мнения: 6 996
Точно сега бих инвестирала в един имот с двор поне 1 декар.  За съжаление нямам ресурса за инвестиция.

# 29
 • Мнения: 125
Кола имаме една с мъжа ми. Тя ни е достатъчна На този етап. . За мен колата не е известия. Нова сме планирала след 5 години. Имаме 2 апартамента. В единия живеем, а другия е под наем. Мислехме да теглим кредит, но на този етап се отказахме. Имам спестени пари преди да се съберем. Една част от тях използвахме за ремонт на апартамента. Другата част са си още в депозитна сметка. Мъжа ми има кредит от преди да се съберем. Ще видим да  го преговаряме и да плащаме по-голяма сума  за да го изплатим. Ако роднина ни даде 50 000 лева ще покрием кредита. Ще ни останат 35000 лева някъде. Ще ги оставим в депозита при другите и ще помислим какво да правим с тях. Може би ще  теглим кредит за апартамент.  Той ще се даде под наем и няма да ни тежи. След 15 години ще и наш. Но надали ще ни паднат 50 000 лева.

Общи условия

Активация на акаунт