По отношение на човешката психика и емоции няма рецепти. Важно е да се отчита индивидуалността и тя да бъде уважена у всяко дете или възрастен. Ралица Стоянова – психолог в МБАЛ „ВИТА“, ви представя някои известни общочовешки предпоставки за здраве (физическо и ментално) и щастие.Flowers Deciduous Tree Детето има нужда от свободата да открива и опознава света. Позволете му свободната игра навън, дори това да означава малко да се изцапа или одраска. Разбира се, необходимо е да следите за неговата безопасност, но нека това се случва по-често без директна намеса в неговите опити да научи нещо ново или да се наслади на движението. А когато играете съвместно, то само ще търси вашата помощ и подкрепа, ще споделя и ще ви задава въпроси.

Flowers Deciduous Tree Движението на тялото е важно и полезно за физическото здраве. То стимулира мускулната сила, гъвкавостта и координацията. Отразява се благоприятно на дихателната и сърдечносъдовата система. Така се създават и навици, които е вероятно да се задържат дългосрочно, така че спортът да остане част от живота на малкия човек и когато той порасне. От друга страна, двигателното развитие е тясно свързано с психоемоционалното и когнитивно напредване. Установено е, че децата, които са активни физически, много по-рядко проявяват симптоми на депресия, в сравнение с по-малко активни техни връстници. Движейки се, детето опознава тялото си, неговите граници и възможности. Изгражда така наречената схема на тялото, представата за присъствието на собственото си тяло в пространството и спрямо други хора и обекти. Така формира въображаем образ на тялото си и начина, по който то изглежда. Спортът също така е предпоставка за социални контакти и изграждането на приятелства и връстници. Когато се тренира конкретен спорт, той приучава към спазване на правила, понякога съвместна игра, т. е. работа в екип. Но независимо дали детето ще  се обучава в спортни игри, или ще се движи свободно навън, движението е от изключителна значимост за неговото развитие. Пролетта е прекрасно време тази активност да бъде част от ежедневието на детето.Flowers Deciduous Tree Нека детето има възможност да се изразява. Всячески. Със своето богато въображение децата могат да намерят многобройни начини за това, които вие като родители да подкрепяте и да осигурявате благоприятна среда за тях. Чрез похватите на изкуството – рисуване, пеене, свирене на инструмент, моделиране и най-вече общуване, детето се развива и става част от света и обществото. И невербалното може да се приеме като комуникацията. Детето често иска да сподели с вас резултата от своя творчески процес. И също така – нека детето да говори. Отделяйте време за разговори, дори в забързаното ежедневие. Ние се раждаме в езика, през езика научаваме кои сме и можем да изразим своите мисли и чувства.

Flowers Deciduous Tree И не на последно място, здравото и щастливо дете има щастливи и спокойни родители. Отделете време за себе си. Посветете част от деня на грижа за себе си. Не забравяйте любимите си занимания и хобита. Обърнете внимание на партньора си, подарявайки си време само за вас двамата. И не забравяйте приятелите си, разбира се.

За връзка с МБАЛ ВИТА, с нашите педиатри и с психолога Ралица Стоянова:
ВИТА БАЗА 2 - София 1407, ул. ФИЛИП КУТЕВ №10

Регистратура и информация:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000
е-mail: vitabaza2@vita.bg

Последна редакция: чт, 19 мар 2020, 10:46 от Редактор**