Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Някой излекувал ли е нощно напикаване?

  • 4 197
  • 7
  •   1
Отговори
Синът ми е на 8 години и се напикава почти всяка вечер. Има ли лек за това? Пробвахме какво ли не - и адиуретин, и хомеопатия, и екстрасенси, и какво ли не. Полза никаква. Казват, че вероятно ще мине от само себе си, но не ми се чакат години.

# 1
10 ИСТИНИ ЗА НОЩНОТО НАПИКАВАНЕ

1.   Нощното напикаване (енурезис) е широко разпространен проблем. Средно около 3 деца в една паралелка първи клас се напикават поне един път в седмицата. Повече от 85% от тези деца постепенно спират да се напикават без никакво лечение. В тийнейджърска възраст 2% от децата все още имат този проблем. При момчетата това се среща 4 пъти повече отколкото при момичетата.

2.   В 99% от случаите нощното напикаване не е емоционален или психологически проблем. Проблемът е в това, че детето спи твърде дълбоко и не усеща кога се напълва пикочният му мехур.

3.   Детето не е виновно. Това, че се напикава, не означава, че го мързи да стане и да отиде до тоалетната или че му е все едно. Детето се нуждае от подкрепа и разбиране. Обвиненията и наказанията могат само да засилят стреса у детето и да задълбочат проблема.

4.   Нощното напикаване е и генетично обусловено. Ако и двамата родители са се напикавали, то вероятността и детето да се напикава е 70%, ако само единият е имал този проблем – 40%.

5.   Нощното напикаване няма нищо общо с употребата на памперси или с неприучване на детето да контролира процеса.

6.   Овладяването на изпишкването става на два етапа. Първо, в периода между 18 месеца и 2 години, детето започва да усеща кога се напълва пикучният му мехур. Това е първата крачка. След това то започва да осъзнава, че може да задържа урината. Когато овладее този рефлекс за изпразване на мехура и започне съзнателно да го подтиска, детето спира дневното напикаване. Овладяването на несъзнателния контрол над пикучният мехур по време на сън е втората крачка към спиране на нощното напикаване.

7.   Нощното напикаване е резултат на нарушената комуникация между пикучния мехур и мозъка по време на сън. Мозъкът на детето “не чува” сигналите, които изпраща мехурът и не изпраща сигнал до мускула на пикочния мехур, който трябва да “стиска”.

8.   У някои деца с енурезис нивото на анти-диуретичния хормон може да е по-ниско от нормалното. Това е хормон, който се отделя по време на сън и “кара” бъбреците да произвеждат по-малко урина, за да не се препълни пикучният мехур. Затова едно от предлаганите лечения е анти-диуретичен хормон под формата на назални капки или спрей, който се прилага преди лягане. Първият недостатък на това лечение е, че обикновено причината за нощното напикаване не е в недостига му в организма. Вторият недостатък е, че дори ако е помогнал, след спирането на хормона детето отново започва да се напикава.

9.   В много малък процент от децата проблемът е, че имат малък пикучен мехур, който бързо се пълни.

10.   Нощното напикаване може да бъде преодоляно с помощта на уред, който изгражда един условен рефлекс – детето да се събуди, когато му се напълни пикочният мехур. Уредът се състои от сензор за влага и аларма. Сензорът за влага се поставя в ежедневна дамска превръзка. В момента, когато първата капчица урина докосне сензора за влага, алармата започва да звъни и събужда детето, което отива в тоалетната, за да се изпиша. Алармата се явява просто един по-мощен трансмитер на сигнала от пълния пикочен мехур до спящия мозък. Постепенно детето се приучва да усеща сигналите от пикучния мехур. Този ефект се постига за период от няколко седмици до няколко месеца. Отначало детето може и да не чува алармата, затова е необходимо родителят да го събуди и да го придружи до тоалетната. След време детето ще започне да изпреварва алармата и да става преди да е “пуснало”. И накрая ще се заредят “сухите нощи”. Grinning
Аз излекувах дъщеря си с такъв уред. Ако искаш повече информация, пиши ми по електронната поща.

# 2
Във връзка с нощното напикаване (enuresis nocturna) съм длъжен да ви уведомя, че в световната медицина не съществува надежден метод, чрез който би могло да бъде преодоляно това страдание.Всички методи изработени до този момент са палиативни, т.е. опитват се да разрещат следствието от проблема, но не и самия проблем.Голямата обърканост с проблема на  нощното напикаване (Н.Н.) произтича от липсата на единна теория за произхода на страданието.Като лекар моето лично виждане е, че страданието е един мултикомпонентен проблем, изразяващ се с  Н.Н..Най-голяма убедителност в причианата за  болшинството от случаите съм склонен да отдам на теорията , че Н.Н. е форма на парциална (частична , локална) форма на епилепсия.Механизмът е следният : Най-често нощем в определен отдел на мозъчната тъкан възниква бърз процес на смяна на електричните полюси.Детето като по правило спи.По тази причина всички останали неврологични симптоми отсъстват.Остава на лице само симптома н амокрите чаршафи, който е следствие от едноминутната загуба на контрол върху тазовите резервоари.Н.Н. по своята същност е само един психологичен проблем за детето и за неговите родители.Детето се еъбужда с чувството на вина, която с годините може да се превърне в комплекс.За родителите подсъзнателното усещане - "може би нашето дете не е като другите".Уважаеми родители, от вас зависи, чувството на вина да не прерасне в комплекс.СЕГА ЗА ВАС ИМАМ ЕДНА ДОБРА НОВИНА!Ако приемем тезата, че Н.Н. е една "странна форма " на епилепсия , можем да я отдадем на все още недостатъчната зрялост на централната нервна система у подрастващите.Това е динамичен процес, който завършва в пубертета.На същия принцип са базирани хипертермалните гърчове (температурните гърчве) в педиатриата, които никога не се наблюават при индивиди, излезли от пубертета.Причината е - всички мозъчни структури са вече "зрели" и изпълняват надлежно своите функции.
Единственото, което можете да направите за вашето дете ще го постигнете  с  цената на много безсънни нощи.Два пъти нощем трябва да бъде будено и изпишквано.Успех!

П.П.Интерес представляват за мен повече данни от протеклата бременност и хода на раждането:Патология на бременността,усложнения в хода на раждането, употрбяван ли е форцепс, вакуум екстрактор, кувиоз, с какъв APGAR  се роди вашето бебе, на кой ден ви изписаха от болницата?

# 3
Аз лично ходих на невролог, който между другото практикува и хомеопатия в частния си кабинет. Един час и половина ме разпитва за всичко свързано с дъщеря ми - от бременността ми, раждането, характера й, какво яде, какво сънува и редица още неща. Накрая ни изписа нещо хомеопатично, което естествено си беше прах в очите. При дъщеря ми няма нищо, с което да се обясни проблема на психологическа основа.
Това със смяната на електрическите полюси не го разбирам. Но знам, че дъщеря ми спи прекалено дълбоко - почти нищо не е в състояние да я събуди. И точно това е проблемът - не само за нас, но, вярвайте ми, и за болшинството от останалите деца с енурезис. Не съм лекар, но мисля, че научих достатъчно по въпроса, за да твърдя, че в повечето случаи проблемът се решава по един изключително прост и безобиден начин - толкова прост, че се чудя как така никой специалист не ми го предложи (оказа се, че личната ми лекарка не е чувала за този метод, нито пък колегите й).
АЛАРМА, която буди детето, като пусне първата капчица. Първата седмица дъщеря ми проспиваша алармата, която събуждаше всички останали. После постепенно, със известно закъснение започна да я чува. После се събуждаше със звънването. А сега не се налага алармата да звъни. Тя или усеща, че и се пиша и се събужда  сама, или спи до сутринта, без да се напикава. Бяха необходими два месеца и тя вече вероятно няма нужда от алармата. Надявам се!!!
За мен това се оказа решението след всички неуспешни и безполезни опити и лечения. За мен това е 100% успеваемост на този уред. Бих го препоръчала на всеки родител, чието дете страда от енурезис.

Между другото, таткоседмак, вие какъв специалист сте?

# 4
  • Мнения: 1 502
Цитат на: Sneja9901

АЛАРМА, която буди детето, като пусне първата капчица. Първата седмица дъщеря ми проспиваша алармата, която събуждаше всички останали. После постепенно, със известно закъснение започна да я чува. После се събуждаше със звънването. А сега не се налага алармата да звъни. Тя или усеща, че и се пиша и се събужда  сама, или спи до сутринта, без да се напикава. Бяха необходими два месеца и тя вече вероятно няма нужда от алармата. Надявам се!!!
За мен това се оказа решението след всички неуспешни и безполезни опити и лечения. За мен това е 100% успеваемост на този уред. Бих го препоръчала на всеки родител, чието дете страда от енурезис.


Малко не разбрах, за тази аларма, това прост часовник ли е, как разбираш кога детето ще пиша? Моят син е 4г. и понякога се напишва, не е винаги, но в повечето случаи го прави. Бих искала и аз да пробвам този меткод. При нас е интересното, че той се напишва, 2-3часа след като заспи. Ако, случайно се пробуди и се изпиша е сух до сутринта.

# 5
Уредът се състои от две части - часовник-аларма и специален сензор за влага. Този сензор се поставя в малка дамска превръзка (срязва се и се мушка вътре). Той усеща първия признак на влага и предава на приемника, който е в часовника. При някои търговски марки на тази аларма има кабел от сензора до алармата (което е леко неудобство), но моята е безжична.
Не съм сигурна дали в твоя случай си заслужава да купуваш тази аларма. (Доста е скъпичка). По-добре, ако наистина знаеш кога точно пиша, да го събуждаш. Ефектът е почти същия. Освен това още е доста малък и ако не го прави редовно, вероятно ще му мине от само себе си. Според писанията така става в 85% от децата. Те "надрастват" проблема.
Ефектът от алармата идва от изграждането на условен рефлекс: пълен мехур - събуждане. Детето се научава да възприема  усещането за пълен мехур. Ако спи прекалено дълбоко, то проблемът е точно в това - мозъкът "не чува" сигнала от пикочния мехур. Алармата е подходяща точно в тези случаи.

# 6
Моят син също беше с Н.Н. Не мога да остана безучастна по проблма, с който се занимавам от доста години. Минали сме през какво ли не... не искам да си спомням. Имам близки в Германия, които ми изпратиха такъв "уред" - нарича се "стерео слип", поне за момченцата е такова наименованието. Всичко това , което се коментира преди мен е вярно, с тази разлика , че сензурите за влга вече са "вградени" в слиповете  и изключително лесно, елементарно и удобно, струва ок.120 евро в Германия. Все още в нашите аптеки не са чували за него. От опит съветвам, че няма нужда от абсолютно никаква химия, не тормозете и мъчете децата си с медикаменти. Два пъти се наложи да поръчвам да ми закупят такива "стерео слипове", защото по небрежност ги бяхме повредили. За мен това е лечението. Тези слипове са създадени от немски лекар, представляват най-обикновено бельо, което "пищи" като се подмокри. За съжаление не мога да се ангажирам с представянето на продукта, ПРОСТО ЗА МЕН ТОВА БЕШЕ СПАСЕНИЕТО ОТ ТОЗИ НОЩЕН ПРОБЛЕМ.  Пожелавам успех на всички с Н.Н.

# 7
Моят син също беше с Н.Н. Не мога да остана безучастна по проблма, с който се занимавам от доста години. Минали сме през какво ли не... не искам да си спомням. Имам близки в Германия, които ми изпратиха такъв "уред" - нарича се "стерео слип", поне за момченцата е такова наименованието. Всичко това , което се коментира преди мен е вярно, с тази разлика , че сензурите за влга вече са "вградени" в слиповете  и изключително лесно, елементарно и удобно, струва ок.120 евро в Германия. Все още в нашите аптеки не са чували за него. От опит съветвам, че няма нужда от абсолютно никаква химия, не тормозете и мъчете децата си с медикаменти. Два пъти се наложи да поръчвам да ми закупят такива "стерео слипове", защото по небрежност ги бяхме повредили. За мен това е лечението. Тези слипове са създадени от немски лекар, представляват най-обикновено бельо, което "пищи" като се подмокри. За съжаление не мога да се ангажирам с представянето на продукта, ПРОСТО ЗА МЕН ТОВА БЕШЕ СПАСЕНИЕТО ОТ ТОЗИ НОЩЕН ПРОБЛЕМ.  Пожелавам успех на всички с Н.Н.

Общи условия

Активация на акаунт