Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 11 март 2020, 10:36 ч.
 • Последно мнение: 12 март 2020, 19:18 ч.

Финансова и емоционална отговорност от бащата - как да я поискам

 • 1 968
 • 20
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • София
 • Мнения: 100
Здравейте мили хора .
Пиша с един житейски проблем. Ситуацията е следната:
Имам дъщеря на 2 г, с баща й се разделихме, преди година и половина. Живеехме заедно 10г, нямаме брак, детето е припознато.
Сега сме с детенцето в жилище на родителите ми. В началото Бащата заяви, че няма да дава никакви пари за детето, не съм му и искала. Живеем скромно, работя на 2 места и се оправяме, но ми коства много тревоги. Казала съм му че винаги, когато иска да я види - може да го направи, макар че не се интересува особено, взема я 1 ден седмично по взаимно съгласие . Опитвам се да поддържам нормални човешки отношения, но в последно време той е заявлив и сякаш иска да сломи духа ми, а лошото е, че успява. Последните седмици изнемогвам както финансово така и емоционално. Сякаш вече нямам сили и съм се отчаяла. Вчера оставих 100лв в аптеката за детенце и ме хвана яд защо човек, който в последните 5 г не му се налага да работи като другите простосмъртни люде и е финансово обезпечен, купува си чисто нов луксозен автомобил заявява, че няма да поема финансова отговорност, дори без да му искам такава?! Моля за съвет от адвокат тук или някой минал през такава драма... Знам че по закон, я присъдят 100лв, я не, но наистина имаме нужда дори и от тях. Страхувам се че има връзки, ще наеме добър адвокат и какво ли още не. Водя се на неговият адрес по документи, ако има значение. Моля за съвет и препоръка за много добър адвокат в София. Или е по добре за нас да не се стига до съд? Моля дори и на ЛС - приемам всякакви съвети, насоки и идеи какво да правя оттук нататък.
Благодаря предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 5 806
Препоръка за адвокат не мога да дам. Имате право да заведете дело и да поискате издръжка за изминалите 12 месеца назад. В момента минималната издръжка е 150 лв. и е независимо от това дали родителят, от който се иска, има доход или не. Във вашия случай, след като бащата е финансово обезпечен, най-вероятно съдът ще присъди по-голяма по размер издръжка.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 7 545
...защо човек, който в последните 5 г не му се налага да работи като другите простосмъртни люде и е финансово обезпечен, купува си чисто нов луксозен автомобил заявява, че няма да поема финансова отговорност, дори без да му искам такава?!
Защото не само не става за баща и като човек изобщо, ами е и нагъл. Ако не си спестила нещо от мотивите му.
То и да няма пари за луксозен автомобил, пак същото - човек, който би казал такова нещо, не става.
Рядко се солидаризирам с оплюването на бившите, ама дето се вика, даже тези, които не плащат, поне на думи обещават, че ще плащат, като имат пари. Wink Е, хубавото в лошото е, че поне е бил честен. Sad

Цитат
Знам че по закон, я присъдят 100лв, я не.
Не знам откъде знаеш такива мъдри работи, но "по закон" минимумът е 152,50 на месец.

# 3
 • София
 • Мнения: 100
Благодаря за отговора.
Каква честота на вижданията определя съдът обичайно? Ако определи 2 дни а той иска 1 ден например, възможно ли устни договорки помежду ни? Не бих искала да го вижда по често, ако той самият не желае това. А и как е по добре за детето - с каква честота да са вижданията с другият родител?

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 7 545
Стандартно е по два дни два пъти месечно.
Зорлем никой, а особено - някой извън вас двамата, не може да го принуди да взима детето, ако не иска. Тоест съвсем възможни са и устни уговорки. На последния въпрос никой не може да отговори еднозначно.

# 5
 • София
 • Мнения: 100
Разбирам.. А за издръжката явно имам Стара информация
Смятам да поговоря с него и директно да му поискам 150лв месечно, за да си спестим главоболията. Дали е добре? Вярвам че при тези обстоятелства това дори е изгодно за него и ще се склони. 1 год назад да искам средства ми е гузно, защото докато бях бременна и малко след като се роди детенце основната финансова тежест падаше върху него и реално имах някаква сума спестена от минималните майчински. Но Занапред искам разумно и за двете страни да се постъпи, само мир да има и справедливост. Затова и Търся отговори тук КАКВО Е РАЗУМНО И ЧЕСТНО за двете страни Simple Smile

# 6
 • Мнения: 2 168
Струва ми се разумно и честно да плаща, щом е припознал детето. За вижданията, той нали и без това вижда детето един път в седмицата? Значи не е толкова чак незаинтересован. Може сега да си мисли, че след като не поставяш въпроса, значи ти е ок предишната договорка.

Не му се ядосвай, поговори с него, сигурно може да се разберете и без съд. Не е в твой интерес да се ядосваш и да си късаш нервите, като и без това си толкова натоварена. Запази се здрава заради себе си и заради детето.

# 7
 • Мнения: 46
Здравей!

Аз те разбирам напълно, защото съм била в подобна ситуация. Съветвам те моментално да отидеш при адвокат и да заведеш дело за издръжка. От това да го играеш добра и да си правиш устни споразумения с него файда няма да имаш, повярвай ми.

В момента минималната и задължителна издръжка, която ще получиш на 100% е 152.50лв на месец. Можеш да поискаш и повече. Ако не се лъжа се взима 1/4 от осигурителният доход на бащата. Тоест ако се осигурява на 1000лв, ще получиш 250 и т.н.

Знам, че да заведеш дело ще ти струва пари, но в такива случаи съда ще накара бащата да ти плати разноските по делото.

А ако сметне, че няма да плаща издръжка, след като е присъдена може да заведеш ново дело и парите се събират от съдя изпълнител ако той сметне, че няма да ти плати със задна дата.

Мисли за детето си, този като го е правил сега ще го и гледа.

Успех!
Струва ми се разумно и честно да плаща, щом е припознал детето. За вижданията, той нали и без това вижда детето един път в седмицата? Значи не е толкова чак незаинтересован. Може сега да си мисли, че след като не поставяш въпроса, значи ти е ок предишната договорка.

Не му се ядосвай, поговори с него, сигурно може да се разберете и без съд. Не е в твой интерес да се ядосваш и да си късаш нервите, като и без това си толкова натоварена. Запази се здрава заради себе си и заради детето.
Да, а пари от къде?
Устното споразумение а го спазил, а не.
С такива мъже оправия няма, повярвайте.
Има си закони и трябва да се спазват.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 09:06 от AnMary

# 8
 • Варна
 • Мнения: 23 332
Аз също съм За да се уредят нещата със съдебно решение. Тоя не е читав щом досега не си е направил устата да си издържа детето, така че не може да се разчита, че договорка между тях двамата ще я зачита.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 7 545
Ако не се лъжа се взима 1/4 от осигурителният доход на бащата. Тоест ако се осигурява на 1000лв, ще получиш 250 и т.н.
Лъжеш се. Човек с 4 деца, колкото и да печели, няма да има какво да яде, ако се присъждаше 1/4 от дохода му.
А да получиш присъдена издръжка и да получиш наистина изпълнение понякога са различни неща. Макар че описаният индивид поне според описаното е нагъл безотговорник, по-добре доброволна уговорка, ако тя ще се изпълнява, вместо съдебно решение, което може и да не се изпълни. Питащата си познава човека най-добре.

# 10
 • Мнения: 386
Защо ти да поемаш всичко , не стигаче е смешна издръжката , ами и нея да не дава . Това са 18г поне , може да му ги събираш за образование , примерно ..

# 11
 • София
 • Мнения: 100
Незнам с адвокат ли да говоря или просто нищо да не искам вече и да не му давам детето. Говорих с Бащата. Каза че 1 лв няма да даде! Водел се безработен, цял живот смятал да бъде "безработен". Няма как да го принудят да плаща каквото и да било - със запор не можело да му вземат нищо. На негово име нямало имоти или автомобил, бил гол като пушка! Каза че аз съм виновна за това че няма да получи нищо и че ще ме намрази един ден детето за това.
Така съм се разстоила, че вече не знам какво да правя. Всичко това За 150лв които му поисках!

# 12
 • София
 • Мнения: 5 806
Осъдете го. Той разчита, че с този разговор Ви е отказал. Има опция, след издаване на изпълнителен лист и неплащане от негова страна, сумите да се поемат от общината, но не съм наясно с процедурата.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 23 332
И аз съм чувала за такава процедура - да ти ги плаща общината, а те вече как си ги прибират от него теб не те вълнува.

# 14
 • Мнения: 7 011
Финаносвата отговорност,закона ще я уреди,ама емоционалната няма как.
То и въпроса ти ,така поставен е много глупав.
Родител на сила не се става.Биологичен създател - може.Т.е.няма как да поискаш емоционална отговорност,и ако човекът не желае да дава такава,съветът ми е да се опитваш максимално да го избиеш от главата и мислите на детето,за да не страда самото то.
В никакъв случай пред детето намек,че е лош баща,незаинтересован и т.н.Нищо.Нула говорене и внимание за него,така както и не обсъждате банкомата от който си теглите заплатата..
Казвам го заради добруването на самото дете.Често пъти,майките в изискването и своята настоятелност към бившия,да поеме отговорност,да бъде баща и т.н.нараняват предимно психиката на децата си,защото неволно им набиват как нямат онова което "им е нужно,по право им се полага" и прочее врели-некипели..Това усложнява ситуацията,вместо да допринесе детето да приеме всичко много по-леко и с минимални травми.
Успех!

# 15
 • Мнения: 386
Имаше май нещо от общината , дава някакви пари , ако бащата е безработен , но не съм запозната . Какви са тия хора , защо тогава пари деца , като не иска да даде нищо .

# 16
 • Пловдив
 • Мнения: 7 545
Плаща, да, но не цялата сума, след като се докаже или "докаже", че бащата е безработен и по документи гол като пушка. Сумата, която се поема от държавата чрез общината, се определя всяка година и в момента е 80 лева на месец (и в предходните години, мисля, беше толкова).
Както се казваше в едно предаване, хвала на такъви бащи, и гледам, че никой не ти е задал стандартния форумен въпрос: ти не го ли усети навреме колко струва? Надявам се, че не си усетила, а не че си си мислела, че теб това му качество на нагъл и безотговорен скъперник няма да те засегне.
Както и да е, успех, дано се съгласи по-нататък да плаща нещо.

# 17
 • София
 • Мнения: 100
Разбирам.. В най лошият случай, ако мога да получа 80 лв от общината - ще се възползвам от това си право.
Търся добър адвокат за консултация в момента, задействала съм се.
Че е скъперник - знам. Но не вярвах, че ще откаже минималната сума за издръжка!
Имайте предвид, че той и родителите му са купували бутуши, дрехи, разни играчки за детето,не е някакъв пълен нещастник, защото тука чета ужасяващи истории във форума и съм потресена!
Днес като се чухме и пак се скарахме, заяви че "пари на ръка няма да ми даде ". Което донякъде ме обижда, едва ли не от 150 лв ще остане крупна сума с която ще се глезя.
После заяви да сме си деляли разни разходи по детето, памперси и т. Н. . Че то ако е така по справедливо ми звучи. Но какво, касови бележки ли да събирам?!  Незнам да ме унижи ли иска или е справедливо? Какво мислите? На мен ми се струва откачена работа и издребняване. Да не говорим колко др странични разходи има освен дрехи и памперси!
Доста са ни опънати нервите и на двамата, обиждаме се като се чуем, обвиняваме - грозна работа! Смятам да говоря с адвокат, но това че каза за подялба на разходи ме обнадеждава че някакъв диалог може да има.

# 18
 • Варна
 • Мнения: 23 332
Като го виждаш как си мени мнението ден през ден наистина ли смяташ, че устна договорка ще бъде спазвана от негова страна? Опечи си нещата през съда. Да, ще трябва да вложиш някой лев за адвокат и вероятно някакви съдебни такси, но после пък като имаш съдебно решение, онзи няма мърдане.

И пари на ръка също не е добра идея. Нека всички плащания от него да минават през банка, че не знаеш кога и за какво ще ти затрябват доказателства дали е давал или не.

# 19
 • София
 • Мнения: 100
Вероятно сте права - чиста работа. Ще коментирам, ако има развитие по случая. Благодаря на всички за оказаната подкрепа и повдигане на духа Simple Smile

# 20
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 5 359
Здравей!

В момента минималната и задължителна издръжка, която ще получиш на 100% е 152.50лв на месец. Можеш да поискаш и повече. Ако не се лъжа се взима 1/4 от осигурителният доход на бащата. Тоест ако се осигурява на 1000лв, ще получиш 250 и т.н.
стандартното е -  1/4 от мин.раб.заплата. това е променлива величина. това е минималното и е защитено от закона. таван нЕма. но пък трябва да се доказва. абсурдно е да се твърди предварително, че ще получи 250 лв. при 1000 лв. заплата.

Знам, че да заведеш дело ще ти струва пари, но в такива случаи съда ще накара бащата да ти плати разноските по делото.

А ако сметне, че няма да плаща издръжка, след като е присъдена може да заведеш ново дело и парите се събират от съдя изпълнител ако той сметне, че няма да ти плати със задна дата.
СИ/ЧСИ  събира дължимото както е по съд.решение. това са му правомощията.

Мисли за детето си, този като го е правил сега ще го и гледа.

Успех!
Скрит текст:
Струва ми се разумно и честно да плаща, щом е припознал детето. За вижданията, той нали и без това вижда детето един път в седмицата? Значи не е толкова чак незаинтересован. Може сега да си мисли, че след като не поставяш въпроса, значи ти е ок предишната договорка.

Не му се ядосвай, поговори с него, сигурно може да се разберете и без съд. Не е в твой интерес да се ядосваш и да си късаш нервите, като и без това си толкова натоварена. Запази се здрава заради себе си и заради детето.
Да, а пари от къде?
Устното споразумение а го спазил, а не.
С такива мъже оправия няма, повярвайте.
Има си закони и трябва да се спазват.

Общи условия

Активация на акаунт