Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Операция на миома - 7

 • 14 039
 • 226
 •   1
Отговори
# 210
 • Варна
 • Мнения: 74
Изобщо не се притеснявайте, в никакви критически няма да влезете щом ще имате яйчници.Моята операция е отпреди 3 години и ако не бях се мъчила 3 години преди това с кръвоизливи щеше да е много по- добре.

# 211
 • Мнения: 310
Здравейте, момичета по съдба! На 46 години съм, имам 1 дете и не смятам да раждам.  След престой в болница миналата есен и извършено абразио е установен и изчистен полип , както и е доказана миома с доброкачествен произход. Предстои  ми операция на миома в края на  месец октомври тази година и евентуално отстраняване  на матка. ........ При прегледа се установи, че в матката има още малки миомни възли. 
Полипи и миома са индикация за отстраняване на матката . На мен ми правиха операция с робота  в Плевен  септември  , всичко беше нормално  ,без усложнения .Професора каза, че не се налага никаква хормонозаместителна терапия , така , че според мен двоуменето е неоснователно Simple Smile /както и страха непосредствено преди операцията /

# 212
 • Мнения: 3
Здравейте дами!
 Др.Нецов ми каза, че няма нужда да си махам матката, а само миомата. В края на месеца съм на операция в Софиямед.
Ще се опита да е лапароскопска, но можело и да е отворена. Впечатлена съм от др Нецов!
Ако някоя от Вас се е оперирала при него може да сподели впечатление за екипа и болницата, както и какво трябва да си нося за престоя.
Благодаря Ви предварително!
Вземи се нощница,  чехли, тоалетни принадлежности. Всички са усмихнати и любезни. Не се притеснявай . Успех!

# 213
 • sofia
 • Мнения: 926

Полипи и миома са индикация за отстраняване на матката .
Това категорично не е вярно, особено за полипа. Човек трябва да взима информирани решения.

# 214
 • Мнения: 184
Миомите са доброкачествени образувания и ако не пречат може да си стоят. Докато полипите имат голям потенциал да се превърнат в злокачествени и няма лекар, който да препоръчва да не се отстраняват. Махането на матката е свързано с факта, че рецидивират. Тук нямам предвид жени,които искат да родят.  Аз също съм с миоми, а февруари  махах полип. Сега има съмнение за друг. Така че, ако се потвърди полипа, предпочитам да си махна матката, отколкото да ходя на хистероскопии 2 пъти в годината и да треперя каква хистология ще излезе. И да, човек трябва да взима информирани решения дали като си държи очевидно зле функциониращ орган, е по-добре за здравето му.

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 21:58 от Nabella

# 215
 • Мнения: 76
Аз определено мисля, че не трябва да си махаш матката, освен ако не е крайно належащо. Усложнения в бъдеще има, те са различни за различните жени. Но дават ли ти избор - значи не е належащо. Не се подлъгвай да смениш един проблем с друг неизвестен.

Здравейте, момичета по съдба! На 46 години съм, имам 1 дете и не смятам да раждам.  След престой в болница миналата есен и извършено абразио е установен и изчистен полип , както и е доказана миома с доброкачествен произход. Предстои  ми операция на миома в края на  месец октомври тази година и евентуално отстраняване  на матка. Основният възел е субсерозен, около 5 см и ми причинява много тежък и дълъг  цикъл,  до степен да не мога да изляза от вкъщи по 2-3 дни. Ниски стойности на желязо и нисък хемоглобин при последното изследване.   Все още нямам анемия,  но натам вървя.
Пуснат хормон пролактин, който е в нормални стойности, с цел да се потвърди, че проблемът  с тежкия цикъл идва от миомата, а не е с друг произход.
По време на цикъл нямам сили и постоянно ми се лежи. При прегледа се установи, че в матката има още малки миомни възли.  Всъщност лекарят ми каза, че решението дали да се отстрани и матката е изцяло мое. Аз си поемам риска проблемите да продължат, оставяйки матката, в която също има миомни възелчета. Търсих и други мнения, лекарите поддържат тезата, че след като няма да раждам да махам и матката. Съпътстващи заболявания -хипофункция на щитовидната жлеза без терапия. Всъщност моята дилема е дали да се махне и матката или не. Страхувам се от някакъв хормонален срив, да не изпадна в критическа преждевременно или пък да не ми се появят някакви други болежки и оплаквания. Всички казват, че щом яйчниците са оставени, няма да имам проблеми, но съм притеснена. Операцията ще бъде лапароскопска в АГ Варна при доктор Валентин Германов. Моля, споделете някакви впечатления, съвети  и мнения, имам нужда от помощ и то скоро. Благодаря Ви!

# 216
 • Мнения: 10
Здравей Budamara 123, моята миома е 10,4см, на 45 години съм, с две деца, също не смятам да си ползвам матката по предназначение Simple Smile, също ми предстои операция но за махане само на миомата. Два пъти са ми махали полип. Не е сериозно да си махаш матката защото вече няма да раждаш. Матката и изпълнила биологичната си функция е много важна за всички вътрешни органи, тя помага за тяхното поддържане в определено положение и не само това, цикъла също има отношение към бъдеща остереопороза и т.н. Никъде по света не се махат така матки за "добър ден" защото на доктора му е по-лесно матката да махне а не миомата. посъветвай се и  с други специалисти. Мен ще ме оперира др.Нецов след около двадесет дни, той също е в недоумение как жениете си махат с лека ръка матките. Пожелавам ти успех!

# 217
 • Мнения: 310
Здравей Budamara 123, моята миома е 10,4см, на 45 години съм, с две деца, също не смятам да си ползвам матката по предназначение Simple Smile, също ми предстои операция но за махане само на миомата. Два пъти са ми махали полип. Не е сериозно да си махаш матката защото вече няма да раждаш. Матката и изпълнила биологичната си функция е много важна за всички вътрешни органи, тя помага за тяхното поддържане в определено положение и не само това, цикъла също има отношение към бъдеща остереопороза и т.н. Никъде по света не се махат така матки за "добър ден" защото на доктора му е по-лесно матката да махне а не миомата. посъветвай се и  с други специалисти. Мен ще ме оперира др.Нецов след около двадесет дни, той също е в недоумение как жениете си махат с лека ръка матките. Пожелавам ти успех!
Не си махат матките жените , ами лекарите ги подвеждат....лично аз отидох за крайно решение какво да правя за пролапс на влагалището- усещах тежест ..и квалитетния лекар ми каза "да , трябва да се оперира...трябва !..но виждам миома на матката , която създава усещането за тежест....значи с една операция ще махнем матката , ще сложим пластика на влагалището и ще коригираме  хемороида"" - беше много любезен доктора тогава....
След операцията се оказа , че от цялата операция ми е махната само матката " и сега съм с махната матка , от която нямах никакви оплаквания  и пролапс, който се увеличи след отстраняването  й ..
И когато го попитах какво се е случило , защо така се разминаха нещата , той каза , че не било нужно и сегашните ми оплаквания не са реални /!/ .../ и това е с платени манипулации - платих 3000 лв с двата прегледа /..
Момичета - внимавайте на кой се доверявате ...мед сестра съм и смело казвам - някои лекари действително работят само за парите ..както се казва взе парите и дим да го няма..

/не  ме питайте за подробности- не искам да обяснявам..не е в Сф  /

отн маханто на матката - тя е орган , който щом е в тялото , значи то се нуждае от него...тва конвейрно махане на органи трябва да се криминализира според мен . Матката трябва да се маха само , когато започне да застрашава живота  !

# 218
 • Мнения: 61
Здравейте, на 15 септември се оперирах и ми отстраниха матката и двата яйчника. Лекарите казаха че трябва да се оперирам защото имаше формация на десния яйчник която оприличаваха на фибром, матката ми беше миомна, увеличена колкото 5 ти месец бременност и имах няколко миомни възела. След операцията се възстановявам бавно и през повечето време не се чувствам добре. Вдигам кръвно, става ми лошо, треперя, първо имах запек сега пък съм все разхлабена. Имам множество възли на щитовидната жлеза и аденом на над бъбречната жлеза,които ми ги изследваха преди 2 месеца и хормоните ми бяха във норма. Не мога да разбера защо се чувствам по зле след операцията отколкото преди нея. Може ли проблема да идва от щитовидната жлеза. Има ли някой запознат или със сходни проблеми много съм отчаяна.

# 219
 • Мнения: 4
Предстои ми операция на възли.Може ли да дадете мнение за Щерев и по здравна каса лапароскопски, каква цена е?

# 220
 • Мнения: 19 291
Здравната каса не поема лапароскопия.
Поема, но много малка част.

# 221
 • Под гъбата
 • Мнения: 1 348
Здравейте, на 15 септември се оперирах и ми отстраниха матката и двата яйчника. Лекарите казаха че трябва да се оперирам защото имаше формация на десния яйчник която оприличаваха на фибром, матката ми беше миомна, увеличена колкото 5 ти месец бременност и имах няколко миомни възела. След операцията се възстановявам бавно и през повечето време не се чувствам добре. Вдигам кръвно, става ми лошо, треперя, първо имах запек сега пък съм все разхлабена. Имам множество възли на щитовидната жлеза и аденом на над бъбречната жлеза,които ми ги изследваха преди 2 месеца и хормоните ми бяха във норма. Не мога да разбера защо се чувствам по зле след операцията отколкото преди нея. Може ли проблема да идва от щитовидната жлеза. Има ли някой запознат или със сходни проблеми много съм отчаяна.
Не знам на каква възраст сте, но махането на яйчниците ви довежда до менопауза. Вероятно от там идват и проблемите. Добре е да си направите изследване за костна плътност сега за да се проследявате във времето. Ще ви трябва и консулт с ендокринолог за да предпише хормонозаместителна терапия

# 222
 • Мнения: 61
Благодаря ти i am the same, на 52 години съм вече бях във менопауза, но ще се консултирам с ендокринолог

# 223
 • Мнения: 1 910
Без значение е, че вече сте в менипауза. Този орган ако беше излишен, то просто нямаше да го имаме.

# 224
 • Мнения: 61
Без значение е, че вече сте в менипауза. Този орган ако беше излишен, то просто нямаше да го имаме.
.

Точно така ми казаха! Страшно съм разочарована от лекарско то съсловие! Във епикризата не ми бяха вписали че имах формация 6см.Аз тактично и любезно им казах, че най вероятно е печатна грешка и ги помолих да го впишат, те ми отказаха - щом го няма в епикризата значи го е нямало. Тогава ги попитах : значи сте ми махнали здрави яйчници?!
А те ми отговориха :Да, предвид възрастта ви те повече не ви трябваха.
.......?! Пет минути мигах на парцали и не можех да си събера мислите! Имам ЯМР и преглед от двама лекари че имах формация. Не мога да разбера защо отричат.

Общи условия

Активация на акаунт