Студенти в Нидерландия - 7

• 68 543
  • 881
  •   1
Отговори
# 135
Към днес имат 4700 приети в болници, нашата система щеше да е срината отдавна ако мерките бяха хлабави като тамошните..

# 136
Докато сме на темата с храната... Какво ви е мнението за уредите за готвене и по-специално -  мултикукър и ползват ли децата ви? Чета доста добри отзиви из женските форуми. Става бързо, не заема място, още повече че в студентската стая едва ли има много пространство.
Синът ми си купи миналата година  някаква тенджера за бавно готвене. Много е доволен. Слага вътре продуктите с подправки и малко вода, включва таймера на време, след което ястието да е готово и отива на лекции или на работа. Когато се прибере има готова топла вечеря. Готви в стаята си. Уредът е Slowcooker. Надявам се, че Ви бях полезна😀.

# 137
И нещо позитивно, което видях в новините - нидерландските производители на цветя, които са пред тотална загуба на тазгодишната реколта от цветя, са решили да ги даряват на болниците - така и така ще загубят печалбите и оборотите, поне да не се налага да изхвърлят цветя Flowers Tulip

Точно преди две седмици гледах новинарско видео, където същите производители изхвърлят всички цветя, които са щели да продадат. Коментарът беше "по-добре да се изхвърлят, отколкото да не спечелят пари". Не знам дали са се вразумили или са били заляти от критика, но факт е че тонове цветя са били изхвърлени. Много жалко Sad

# 138
Докато сме на темата с храната... Какво ви е мнението за уредите за готвене и по-специално -  мултикукър и ползват ли децата ви? Чета доста добри отзиви из женските форуми. Става бързо, не заема място, още повече че в студентската стая едва ли има много пространство.
Аз ползвам много активно милтикукъри със и без налягане. Имат отложен старт, мирише много по-малко на готвено, включваш и нямаш ангажимент да следиш и в мултикукъра под налягане храната се готви много бързо. Според мен е подходящо за студенти.

# 139
Аз мисля, че ако ползват мултикукър в стаята всичките им принадлежности, включително дрехи ще миришат на готвено за дълго време Simple Smile Не го препоръчвам. Това е една от основните причини да съм качила моя на най-горния рафт в кухнята и да не го позлвам. При все, че пускам абсорбатор и отварям прозорци и пак ми мирише много на готвено. Аз лично не бих инвестирала в такова нещо за студент. В повечето апартемнти/ къщи кухните са обзаведени с котлони. Когато дъщеря ми се нанесе в апартамента взех тостер и ел. кана, защото нямаше. Тя готви вечер и си разпределя храна в кутии за следващия ден за обяд в универистета или си прави салати, омлет, варени яйца, сандвичи. Като цяло мисля, че приготвянето на домашна и разнообразна храна не е проблем за студентите стига да имат желание.

# 140
Имаме нужда от съвет. В договора за наем за квартирата е написано, че се удържат 60 евро за чистене от външна фирма на всеки 3 месеца. Досега не е идвала такава фирма, наемодателят си прави оглушки, а фирмата, чрез която е сключен договорът не реагира. Има ли стъпка, чрез която могат да се изиска намаляване на наема или връщане на средстават? (става дума за 5 студента в една къща).

# 141
Здравейте, имам въпрос. Моето дете се прибра началото на март и за сега повече няма да заминава. Договора и за наем беше до 10,07,2020 и по принцип нямаше да остава в тази стая. Писа до агенцията за да ги уведоми , че иска да освободи квартирата и в периода на предизвестието да и намалят наема ... но получи отказ. Искат наем за април и за май и то пълни и да махне мебелите, защото ние ги купувахме, а в това време разбирате че няма вариант за пътуване. Другите и вещи са дадени на склад. Някой прекратявал ли си е договора за наем по рано и ако не е платил за периода на предизвестието  имали ли сте проблеми. В момента сме затруднени и само мога да им предложа депозита да си удържат. Благодаря!

# 142
  • La casa de Mickey Mouse
Проверете какво точно е написано в договора и какви са клаузите за прекратяване на договора. Без да знаем какъв договор е подписан, няма как да ви помогнем. Ако според договора не може да се прекрати по- рано, то дължите сумата за останалия период от време. При не плащане, могат да ви дадат на колекторската фирма, при което ще трябва да заплатите и разходите на тази фирма
Мебелите трябва да се изнесат - ако не го направите, фирмата ще го направи, но ще ви изпрати фактура за извършената услуга.

# 143
Здравейте, мами на студенти първа година в Холандия! Надявам се да сте здрави и всички да оцелеем в пандемията Корона!
Имате ли представа какво ще се случи с първата година на студентите, ще им я удължават ли или директно преминават втора година? Четох, че в Италия студентите се връщат септември в университетите вече като студенти втора година, в Австрия-  ситуацията е същата.
В унито на сина ми - Saxion удължава онлайн обучението до 1 юни, като всички студенти с невзети кредити продължават втора година./ Това лично на мен не ми харесва- само споделям, защото те нямат и  възможност за поправки. Втората година ще им е доста тегава, ако изобщо оцелеем икономически и финансово./ Отделно плащаме наеми, защото имаме договори, а повечето деца се прибраха- някак си Министерството и Правителството им дали няма да вземе отношение? Наемодателите намялат само някакви нищожни 40-50 евро на фона на тази криза и безработица ? Много сложна ситуация, как мислите?

# 144
Самите студенти още не са наясно.
Засега учат онлайн. При моя син изпитите са отложени за юни /за сега/, тъй като /говоря за неговия университет, специално/ решението е да не се провеждат изпити онлайн, защото лесно могат да се опорочат и компрометират /българите най-добре го знаем как става/. Има идеи едни изпити да се полагат през юни, други - през септември, но окончателно решение за момента няма.
Ако всички изпити от втория семестър се полагат през юни, на сина ми се събират осем, които са много обемни и той, както и колегите му, не са съгласни на този вариант, надяват се да им се даде възможност и за септември.

Ситуацията е сложна навсякъде и никой няма идея как ще се развият точно нещата.
Ако няма конкретно и официално оповестено решение, всичко са гадания, а те са излишни. Не се напрагяйте за това, което не зависи от вас. Няма смисъл. Каквото стане. Ще се нагаждат студентите според условията такива, каквито дойдат. Това не е болка за умиране. Да са здрави - все ще се оправят.

# 145
Здравейте, мами на новоприети и вече учещи студенти. Ние сме в период на търсене на квартира в Тилбург. За сега в повечето случаи се предлагат от май месец. Вижда ми се рано за наемане от май, от друга страна пък си мисля да не закъснеем, от трета-не се знае каква ще е обстановката и дали унито ще отвори. Вие как постъпихте? Изчаквате ли с наемането?

# 146
Към тези, чиито деца са на територията на Нидерландия - как гледате на лятното прибиране на децата си - като възможен вариант, или по скоро не. Синът ми планираше да се прибере за месец, от средата на юли до средата на август, но с тези затруднения във въздушния транспорт, и с ангажимента за  двуседмична карантина след това все повече усещам разколебаване и  при него, и при девойката му.  Още повече че и двамата работят там, и все ще намерят с какво да запълнят времето си.   Имам чувството, че пътуванията с цел почивка, независимо с какъв транспорт и в  каква посока може би няма да са възможни още дълго време.

# 147
Ами първо гледаме кога ще са изпитите. Понеже ако са юни - септември, няма нужда от никакви планове за прибиране и лятото.
Нищо не планираме при наличието на пълна неяснота около настоящото положение в цяла Европа. Каквото дойде. Нагаждаме се според текущата ситуация.

# 148
Студенстски застраховки.

Знам, че в 1-ви пост има информация, но тя не ми е достатъчна за да се ориентирам, затова ще питам с конкретика с риск да повтарям въпроси, за което моля да ме извините.

Разглеждаме най-стандартния вариант - студент, който няма да работи, само ще учи.
Има ЕЗОК - това покрива някаква базова здравна услуга, неясно каква?
Достатъчна е, няма изискване да имаш допълнителна застраховка.

Първи въпрос - ако си само с ЕЗОК - какво не е наред? Можеш ли да се регистрираш при личен лекар с нея, лекуват ли те?

Втори въпрос - каква допълнителна
Ако ЕЗОК е недостатъчен, трябва допълнителна застраховка:

Разгледах сайта на AON.
Предлага се за студенти:
Вариант 1 - холандска по-скъпа.
- Complete+ - 572E на година, включва:
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/icscompleteplus/
Това добра застраховка ли е, покрива ли достатъчно, можеш ли да се регистрираш при личен лекар с нея?
Доколкото видях, няма никакво значение дали имаш ЕЗОК или не ако вземеш такава застраховка. Така ли е?

Вариант 2 - холандска по-евтина + ЕЗОК.
- ICS Start+ - 265Е
По-евтина застраховка в комбинация с ЕЗОК. Покрива:
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/insurances/icsstartplus/
Комбинация от тази застраховка и ЕЗОК достатъчна ли е, има ли и ако да какви минуси спрямо Complete+

Забележка: По описанието на AON, като че ли ако имаш ЕЗОК, Start+ е достатъчна и осигурява същото като Complete+?

Вариант 3 - българска + ЕЗОК
Някаква застрховка от Алианц, Уника или подобна?
Има ли някакво предимство пред холандската от AON?

Вариант 4 - друга холадска, не от AON?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:57 от kodbg

# 149
Относно прибирането, дъщеря ми и приятелят и не мислят да се прибират. И двамата работят сега и са решили да спестяват, за да може да пътуват, когато всичко това приключи. Аз лично го намирам за рационално решение. Вече се прибраха тук и постояха като затворници 2 седмици, после още 1 и решиха, че по-добре да се върнат обратно в Холандия да учат онлай и да работят. Като цяло в Холандия е спокойно в момента, няма го целия този стрес, който се нагнетява ежедневно тук и хората явно имато по-голямо чувство за самосъхрание и дисциплина.

Общи условия

Активация на акаунт