Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 март 2020, 19:46 ч.

Извънредно положение в България заради коронавируса

 • 18 891
 • 19
 •   6
Отговори
# 15
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 586
Нови противоепидемични мерки, считано от 00:00 часа на 21.03.2020 г.
(Източник: Министерството на здравеопазването)

От 00.00 ч. тази нощ, след решение на кризисния щаб за борба с коронавируса със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на територията на цялата страна влизат в сила следните допълнителни ограничения:

1.  Забраняват се посещенията на паркове, градинки, детски и спортни площадки в цялата страна. Полицията ще следи за изпълнението на забраната. Ще бъде допускане разхождането на домашни любимци при спазване на строгото изискване собствениците да не се събират на групи и да не прекаляват с продължителността на разходката

2. На входовете и изходите на всички областни градове ще бъдат изградени пропусквателни пунктове, през които ще могат да преминават само пътуващи по неотложни причини: завръщане у дома, хора, които работят в друго населено място, по медицински причини. Причината за пътуването ще трябва да се доказва с декларация.

Бланката е публикувана на сайта на МВР.

В декларацията по обновения образец отпада заверката от работодателя в т. 3.  Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ /служебна карта, пропуск/, който носят в себе си.

Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни.

Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация. Декларацията и в този случай ще остава при служителите на КПП.

Припомняме, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост.

3. Забранява се посещението на хранителни магазини и аптеки на хора под 60-годишна възраст в интервала от 8.30 до 10.30 ч. сутринта.

Мерките ще действат няколко дни и по преценка на щаба, ако не дадат ефект, ще се премине към пълна карантина, предупреди здравният министър.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 12:17 от Mamma

# 16
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 586

На сайта на Столична община е стартирана нова единна информационна система за въпроси и отговори, свързани с COVID-19.
Системата е изградена в партньорство със SAP България.

Платформата е достъпна през страницата за COVID-19 на Столичната община на адрес https://www.sofia.bg/covid-19 и предоставя за гражданите кратка, точна и актуална информация по основните въпроси: какво да правим, ако имаме съмнения, че сме били в контакт със заразени лица, какво да правим, ако сме възрастни или трудноподвижни хора, какво да правим ако имаме деца, ако скоро сме се завърнали от чужбина и др.

# 17
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 586
Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19Днес най-важното е усилията на всеки от нас да бъдат насочени към това, заедно, като общество, да преминем през изпитанието COVID-19 и да излезем от него не просто по-силни, а и единни.

Сега от най-голяма подкрепа се нуждаят здравната ни система и всички онези хора, чиито професионални знания и опит са фокусирани върху това да гарантират на всички нас адекватна медицинска грижа по време на пандемия.

Това е трудна задача, изискваща съпричастност. Затова призоваваме българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, дарявайки 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС).

Всички набрани средства ще бъдат изразходвани при пълна прозрачност. С направените дарения ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Целта, която заедно си поставяме, е да бъдат събрани 5 млн. лв.

Нека бъдем солидарни!

https://dmsbg.com/16648/dms-solidarnost/

# 18
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 586
Кампания за набиране на доброволци

Националният оперативен щаб към Министерския съвет се обръща към всички граждани, които имат желание и възможност да се включат в доброволчески дейности за преодоляване на разпространението на COVID-19 в условията на извънредно положение.

Стартирана е платформа за набиране на доброволци - www.dobrovolets.bg

Може да помогнеш ако:

•   Си в добро здравословно състояние
•   Не си регистриран от органите на МВР за противообществени прояви или престъпления
•   Имаш желание да помогнеш


И участваш в една или всички от дейностите:

•   Болнични заведения и свързани с тях (немедицински) дейности
•   Болнични заведения и свързани с тях медицински дейности – само за медицински лица
•   Дейности, свързани с нуждите на Националния кризисен щаб
•   Дейности, свързани с нуждите на Министерство на вътрешните работи
•   Дейности, свързани с нуждите на Министерство на здравеопазването

# 19
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 586
Допълнение към противоепидемичните мерки
(Източник: Министерството на здравеопазването)

По нареждане на здравния министър със Заповед № РД-01-168 от днес:

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.

Общи условия

Активация на акаунт