COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 021 208
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Освен  с паника, спамите и с лъжи. В църквите по принцип няма много хора. По думите на адвокат Марковски, всички престъпници са атеисти и невежи хора. Всеки нормален човек има превенция и за стандартен грип.
Съчувствам на болни, жертви и близките им. Но малоумията на някои хипохондрици са повече от комични.  Егоисти сте. Докато едните се страхуват от всичко, други стават доброволци. Оцелявали са и по време на чума и войни. Една позната учителка е крайно притеснена за липса на нова прическа. Не можела сама да си мие косата и да готви. Липсва и желание. Естествено на тази хипохондричка "личната и драма" е огромна. Грам съчувствие няма към починали и болни. Подобни твари ме отвращават. Аз бих станала доброволец. Редовно дарявам храна на възрастни- забравени от близките си.

# 601
  • Germany
Да бе, дайте всеки със сухо гърло или кихнал 10 пъти да ходи да се изследва. Вие съвсем пощуряхте. Преместиха ми поста в другата тема, но ще го копна още един път и тук. Малко по-спокойно.

5 Правила, които да спазваме по време на епидемията:
https://www.kekule.com/blog/coronavirus-update/living-with-corona/
1. Не се приближавайте твърде много до други лица.

Коронавирусът  е насочен към лигавиците на очите, устата и носа.  Само чрез това може да проникне в тялото.  Здравата кожа, от друга страна, е непроницаема за вируса.  Според настоящото състояние на познание, също няма предаване през дишащия въздух (аерогенен, т.е. въздушен на по-големи разстояния).  Опасно става само ако капчици се пръснат в лицето на другия човек, докато говори, кашля или киха.  Секретите летят максимум един метър при говорене и два метра при кашляне или кихане.  Допълнителна защита срещу „капкова инфекция“ се осигурява от нормални очила и обикновена хирургическа маска (защита на устата и носа) или кърпа, накачена върху устата и носа.  Ако не успеете да избегнете кашлица или кихане навреме, трябва незабавно да смените маската си и да дезинфекцирате лицето си или да се измиете със сапун.  Една кърпа е готова за употреба отново след измиване на 60 градуса.  Вирусът, съдържащ секрети по кожата, косата или дрехите, е - колкото и да е зле, колкото и да звучи - безвреден, стига да не попадне по лигавиците.

2. Измийте ръцете си, преди да докосвате лицето си или да ядете нещо.

Corona вирусите могат да оцелеят върху дрехи, кожа, коса и други повърхности за няколко часа (по изключение дори дни).  Всеки, който докосне дръжка в автобуса, върху която има свеж секрет от пациент, а след това разтрива очите си или докосва храната си с ръце, може да се зарази с "инфекция на намазка".  Извън собствените си четири стени никога не трябва да докосвате очите, ноздрите или устните с немити ръце.  По-лесно е да се каже, отколкото да се направи.  Хората несъзнателно докосват себе си в лицето около десет до двадесет пъти на час.  Невропсихолозите смятат, че те - във всички култури и се срещат и при маймуни - спонтанното самочувствие служи на функцията на паметта и емоционалната стабилизация.  Corona вирусите се възползват от този рефлекс.  Потискането му последователно не е лесно упражнение.  Ако не можете да направите това, можете да поставите защита за устата и носа като напомняне.

3. Прегърнете само хора, с които искате да споделяте вируси.

Ако кожата или косата на заразения човек влезе в контакт с очите, устата или носа на (все още) здрав човек, това е празник за всички видове патогени. Милосърдието във времена на коронавирус следователно изисква стриктно въздържание от целувки по бузите и прегръдки по социални причини  ,  От друга страна, се допускат целувки между партньори и със собствените им деца, тъй като членовете на семейството, живеещи в домакинство, рано или късно се заразяват взаимно (разбира се, това важи само ако няма конкретно подозрение за инфекция с Covid 19).  Когато посещавате бабите и дядовците, от друга страна, трябва внимателно да помислите дали от тях трябва да се очаква заболяване, застрашаващо живота.

4. Разгледайте обществените закрити помещения като замърсени.

Corona вирусите могат да бъдат намерени на всякаква повърхност в обществения транспорт, ресторанти, магазини и други общодостъпни закрити помещения.  Всеки, който се връща оттам към собствените си четири стени, трябва да счита връхните дрехи и ръце за замърсени с вируси, така че окачете палтото в гардеробната и мийте ръцете си.  Ако косата също може да бъде замърсена (например от облегалката за глава във влака), тя трябва да се измие най-късно преди лягане.  За разлика от тях, външното излагане на вируси е по-ниско, тъй като патогените се разреждат и инактивират от влиянието на околната среда.

5. Избягвайте контакт с други хора, ако имате кашлица или треска.

При пандемията на коронавирус никой не трябва да ходи на работа, училище или дневен център, да използва градски транспорт или да ходи в райони с много хора, ако има кашлица или треска (хремата, противно на заявеното, не е един от типичните симптоми на Covid 19).  В частност дневните центрове трябва стриктно да спазват това правило, тъй като според настоящото състояние на знанието децата често са само леко болни, но могат да елиминират вируса.  Ако трябва да пазарувате с треска или кашлица или да използвате обществен транспорт, трябва предварително да миете ръцете си и да носите операционна маска или кърпа над устата и носа.  И двете трябва да са сухи, в противен случай капките ще се образуват при издишване.

Останете спокойни!

Всеки, който спазва тези правила на играта, може да избегне запознаването с новия вирус на корона с голяма степен на вероятност.  Повече усилия трудно носят допълнителна защита и правят живота ненужно сложен - в края на краищата ние не се занимаваме с Ебола и Ко (нещо друго може да важи за определени рискови групи).  В ежедневието не се нуждаете от маски за защита от инфекции (респиратори FFP2), предназначени за медицински персонал или по-големи запаси от дезинфектанти.  Тези, които се разболяват в наши дни, трябва да имат предвид, че обикновените настинки и грип все още са много по-чести от Covid-19.  А тези, които се заразят въпреки всичко, обикновено имат 99 процента шанс за оцеляване.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 13:47 от PeaPink

# 602
Ice Queen, кажи, че селото е във Видинско, малко да се успокоят хората, че не живеят аборигени там въпреки, че в предната тема прочетох апокалиптични неща за Северозапада.
Видинско е, видинско. Дори това село е с доста роми, но си седят по къщите. Чуват се бабите по телефона и обменят информация.
Другата ми баба е в друго Видинско село. Там обаче е ужас. Гледам във ФБ масово качват снимки от селската кръчма. Пълно, а тя е и магазин и не знам дали ще я затворят. Sad Гранична полиция също "пие кафе" в тая кръчма.
И там сме инструктирали баба да не ходи сред хората, а баща ми ще й носи храна и каквото е нужно. Е, тази ми баба също е на принципа "у наше село нЕма такова животно с корона" Weary

Исках с предния си пост да дам добрия пример и да покажа, че има как да се грижим поне за възрастните около нас, ако нямаме възможност за повече.
Никъде не става въпрос за болни, карантина и т.н.

# 603
Някой знае ли дали е имало официално становище от Мутафчийси по повод симптомите на зараземите в Сф, Плевен и тн, които са хоспитализирани? Не тези без симптоми или с пневмония, а примерно момчето на 27, което беше определено като "средно-тежко"? Знам,  че циркулира пневмония, кашлица и температура онлайн, но нещо ми се върти в главата, че на един от брифингите се спомена кихане и хрема, което не го дават като симптом в чуждестранни сайтове. За колко дни се развива и след колко време са се оправили болните?(май в Бг още няма което значи че не е седмица). Малко ми се губи инфо по този въпрос за случаите в България.

Вчера по новините един лекар мисля от Пирогов  беше, каза че от българските наблюдения до момента типични симптоми са ниска температура 37,2- максимум до 38, болка в гърлото и силно зачервено гърло. И мен това ме сащиса!

# 604
  • София
Какво очаквате от Православната Църква? Да промени своите вярвания? Да измени на себе си??? Много малко познаваме своята религия, официална за нашата страна.
С целуването на икони предполагам, че може да се направи компромис. С причастието - не!
Доколкото чух в 120 мин по БТВ днес гост ще бъде духовник. Полезно ще е да го гледаме.
Ами аз лично очаквам да се държи адекватно и като им липсва капацитет - да взаимстват от другите държави - причастията онлай. Недопустимо е в период на пандемия да събират хората в цъквите, а да ги карат да целуват една икона/кръст или каквото е там е най-малкото безотговорно и застрашаващо здравето на хората.
Редно е покрай ресторантите да ги затворят и църквите и разните там производни. Който има желание да се моли и е вярваш има поне 1 икона у тах си. То се видя, че у БГ-то самодисциплина няма и само рестрикции действат, нищо, че и тях нарушават (както станахме свидетели на неспазващи карантина).

# 605
Слагам тук последната публикувана заповед на Министъра на здравеопазването:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/13/rd-01 … emichni-merki.pdf
От тук: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informa … avirus-2019-ncov/

Публикувана е на сайтовете на РЗИ, на областни управи, на общини, на РУО и др.

При положение, че има такава заповед, няма какво да обсъждаме БПЦ особено когато както се вижда от кадрите има деца - забранено е и са в нарушение. И при положение, че контролът по спазването на заповедта е възложен на определени лица, то ясно е къде трябва да се сигнализира.

На мен друго ми е по-интересно: където може е задължително да се въведе хоум офис. Обаче къде може и къде не решава работодателят. А колко от тях ще им пука за хората?

# 606
Как беше линка към сайта, на който се следеше болестта онлайн? Основно в черно с червени кръгове. Нещо не ми се зарежда.....?!?!

# 607
  • Другата България
Ice Queen, кажи, че селото е във Видинско, малко да се успокоят хората, че не живеят аборигени там въпреки, че в предната тема прочетох апокалиптични неща за Северозапада.
Видинско е, видинско. Дори това село е с доста роми, но си седят по къщите. Чуват се бабите по телефона и обменят информация.
Другата ми баба е в друго Видинско село. Там обаче е ужас. Гледам във ФБ масово качват снимки от селската кръчма. Пълно, а тя е и магазин и не знам дали ще я затворят. Sad Гранична полиция също "пие кафе" в тая кръчма.
И там сме инструктирали баба да не ходи сред хората, а баща ми ще й носи храна и каквото е нужно. Е, тази ми баба също е на принципа "у наше село нЕма такова животно с корона" Weary

Исках с предния си пост да дам добрия пример и да покажа, че има как да се грижим поне за възрастните около нас, ако нямаме възможност за повече.
Никъде не става въпрос за болни, карантина и т.н.
Аз знам, че е Видинско, затова и го написах.Blush

# 608
Брифинг на тримата генерали /Борисов, Радев, Мутафчийски/ по БТВ преди час

https://btvnovinite.bg/bulgaria/prezidentat-za-merkite-sreshtu-c … -zasegnatite.html

https://btvnovinite.bg/bulgaria/borisov-medicinskijat-personal-n … nagrazhdenie.html

# 609
Вивияна, по принцип и сега са две коренно различни неща. Масово си преоткриха вярата съгражданите ни и както я преоткриха така и преоткриха, че се целуват иконите, за да ти се сбъдне желанието за здраве.

# 610
Хора, каква е тази жестокост към всички, които търсят медицинска помощ?  То вие ще ги убиете преди вируса. Защо ги хулите, че ходели по болници. Къде са ДжиПитата, които щели да си вдигнат телефона? Къде са спезиализираните екипи, които щели са отиват на адрес? Осъзнайте се, това е манипулация, за да не се патикьосате. Няма ДжиПи- та, няма проби за вирус, няма медицинска помощ. Нали правото на лечение е конституционно право?  Защо никой не приема болните и не се погрижи за тях?  Поне за първите?  Каквото е било тук, пак ще бъде. И преди приемаха избирателно и сега ще приемат избирателно. Да, ще има истински лекари и  ги е  имало. Но те нямат качествено ръководство, не са и имали.

# 611
  • Варна
Afrodita, целуването на икони не е традиция, а е забранено. Правят го единици. От дежурните просяци, пред църквите, може  ще хванете куп вируси и хепатити.
Елфичка, явно е ново суеверие. Предмет рисуван от човек не е божествен гарант.
Основата на християнската религия е любов и хуманизъм. Може би затова,  ние " малоумните" не боледуваме и сме оптимисти. Животът е пълен с драматични моменти.  Отчаянието не случайно е вид грях. Животът и смъртта са даденост. Някои умират от паника всеки ден, други приемат реалността по- философски и прагматично.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 13:56 от Viviana91

# 612
  • Шумен
Да ги блокират вече и границите и все градове, може ли да нямат грам акъл тия хора. Всеки тръгнал на някъде да пътува.

Ама какъв акъл искаш като всеки се спасява без мисъл, че е възможно да разнесе вируса или по-точно не му пука. Просто става напечено и си вдигам чукалата! За мен отворените и към този момент граници, липсата на карантина в София, Бургас, Варна е абсолютно тиктакаща бомба. Нямам идея защо не го правят. За Бургас кметът всъщност го обмисля много сериозно и ще го наложи - КПП на влизане и излизане.  При 90%  случаи на привнесен отвън вирус, това е безобразие! Не ми се мисли какво ще стане, когато в Турция официално започне да излиза бройката - всички с двойно гражданство ще се спасяват в България.Затварянето на границите е задължително условие, в противен случая  почти нищо не се прави РЕАЛНО  за неутрализация на разнасянето. Мерките взети досега ще бъдат много по-ефективни .

# 613
Току-що бях в Централни хали. Нито един човек не отвори входните врати с ръка. Всеки буташе с крак, лакът, рамо. На излизане пак така. Хубаво е, че се стреснаха малко.

# 614
Слагам тук последната публикувана заповед на Министъра на здравеопазването:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/13/rd-01 … emichni-merki.pdf
От тук: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informa … avirus-2019-ncov/

Публикувана е на сайтовете на РЗИ, на областни управи, на общини, на РУО и др.

При положение, че има такава заповед, няма какво да обсъждаме БПЦ особено когато както се вижда от кадрите има деца - забранено е и са в нарушение. И при положение, че контролът по спазването на заповедта е възложен на определени лица, то ясно е къде трябва да се сигнализира.

На мен друго ми е по-интересно: където може е задължително да се въведе хоум офис. Обаче къде може и къде не решава работодателят. А колко от тях ще им пука за хората?

Аз работя за американска компания - вс най-голямата за съпорт - казаха ни - желателно е да си пуснете хоум до края на извънредното положение - не че някой пречи да си пуснеш и повече... За БГ работодателите не зная - но логиката ми казва, че е по-добре да работиш от вкъщи, отколкото да се разболееш и да не работиш?

Общи условия

Активация на акаунт