Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Без градина

 • 1 636
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 277
В тези условия майки гледащи децата си понеже не ходят на градина и си стоим вкъщи имаме ли защита за работните си места, работодателите негодуват , предвид извънредното положение никой не е останал от кеф , има ли нормативна база решаваща това , важно ми е ?

# 1
 • Мнения: 31 053
Нищо не разбрах.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 29 516
Аз сама съм си работодател, няма кой да ми мрънка, но ще ми се наложи да работя. Може би не всеки ден, но поне всеки втори ден. Все пак това дете иска да яде, нали? Разчитам на баба и дядо, няма как.

# 3
 • Мнения: 42 964
Клеопатра 10, какво работиш?

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 19:17 от Не се сърди, човече

# 4
# 5
 • Мнения: 555
Въпроса е малко объркан и не съм сигурна дали го разбрах правилно, но доколкото знам повечето фирми дават вакантни места, когато някой излезне в майчинство. Мисля че има закон, който задължава работодателя да изчака майчинството на всеки служител и чак ако той не иска да се върне след това може да го освободи от работа.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 29 516
Аз го разбрах така. Авторката има дете, което ходи на градина. Тя съответно работи. Сега обаче градините са затворени и тя трябва да си остане вкъщи да гледа детето. Работодателят вероятно не е много щастлив и тя се опасява за работното си място. Та затова пита дали има нещо законово, което да я защитава в случая. Поне това е моето тълкуване.

Авторке, използвай препинателни знаци за да може четящите да разберат какво имаш предвид и да дадат адекватни съвети. Линка на кака Сийка е добро начало, прочети го.

# 7
 • Велико Търново
 • Мнения: 4 960
High-speed, благодаря за превода, определено беше нужен Simple Smile!
Не, няма закон или нещо друго, разчита се на добрата воля на работодателя, на съвестта на служителите да не злоупотребяват с нея и разбира се на кадърността и това доколко е заменим служителя.

# 8
 • Мнения: 6 744
Майките на деца под 8 години имат право на 1 година неплатен отпуск за гледане на дете.
Майките на деца под 6 години също имат право на защита от съкращение. Такова се прави с разрешение от Инспекцията по труда.
Има и един член в КТ по който имат право на болничен за гледане на здраво дете, върнато поради карантина в детското заведение до приключване на карантината. Доколко е приложимо в сегашната ситуация на извънредно положение и затваряне на детските градини и ясли е въпрос на добра воля и тълкуване на закона.

# 9
 • София
 • Мнения: 22 625

Майките на деца под 6 години също имат право на защита от съкращение. Такова се прави с разрешение от Инспекцията по труда.

не е ли само до 3г?

# 10
 • Мнения: 6 744
Честно казано, замисли ме. Беше до три, както и нощния труд, но нощния труд вече е до 6 години. Трябва да се провери.

# 11
 • Мнения: 710
Че има право на отпуск до 8 години - има. Само че той е неплатен и по принцип е 6 месеца за таткото и 6 за мамата. По принцип таткото може да го даде на мамата. И по принцип това от посочения линк е само клюка - в ДВ го няма все още...
****
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст -КТ
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 164б, ал. 1, 2, 3 и 5 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.06.2017 г.) В случаите по чл. 167, ал. 5 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 16:13 от gerata

Общи условия

Активация на акаунт