Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Предстоящ развод и завръщане в България

 • 3 662
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте, отдавна ми се иска да потърся помощ и съвет тук и вече събрах смелост да го направя. Предварително искам да кажа, че благодаря на всеки, който се включи със съвет и насока. В общи линии проблемът ми е следния- от няколко години живея със съпруга си и малкото си дете зад граница, няма да уточнявам къде. Отношенията между мен и съпруга ми се влошиха дотолкова, че взехме решение, че ще се развеждаме, обаче никой не поема първата крачка към задействането на този въпрос дали от страх, дали от нежелание за излизане от зоната на комфорт. Аз не желая да оставам да живея тук, а и би било немислимо да се оправям без друг човек вкъщи с детето при положение,че съм работеща. От друга страна прибирането ми в България означава, че трябва да се нанесем с детето при родителите ми, тъй като нямам възможност да живея на квартира със заплатата, която бих получавала там. Какво бихте ме посъветвали...дали имам шанс за общинско жилище ако кандидатсвам, колко време би отнело и въобще с какви препятствия бих се сблъскала в тази ситуация... Ясно ми е,че трябва да изчакам разбира се да отмине проблемът с вируса, което също не се знае колко ще отнеме... Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 18:28 от AnMary

# 1
 • Мнения: 1 270
Като самотен родител, ще ти е еднакво трудно и тук и там. За мен няма смисъл да се връщаш. Гони те страх, че ще си сама, но и това си има плюсове. Детето ти е свикнало там, където си. Знае езика и със сигурност ще живее по-добре, отколкото в БГ. Много хора ще ме оплюят за това, което казвам, но истината е, че живота на средно статистическият българин тук не е цветущ.

# 2
 • Мнения: 470
Авторката каза, че не желае да остава там, къде е в момента.

# 3
 • София
 • Мнения: 24 973
Не искаш да оставаш в държавата, в която в момента се намираш, но в заглавието пишеш "Да се върна ли в България?". Значи имаш трети вариант, какъв е той?

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 18:01 от milenaka

# 4
 • Варна
 • Мнения: 34 850
Тя може много неща да не желае, но не е сама за да се води единствено от мераците си. С дете (което от поста й се разбира, че ще остане при нея) става малко по-различно.

Аз виждам повече негативи за едно връщане тук отколкото позитиви. А за общинско жилище не знам как й е дошло на ума. Истински нуждаещи се не могат да го получат, а тя мисли, че само нея чака, да й скимне и да се върне тук. За дядовата ръкавичка няма даже да коментирам. Може да са й родители, но при едно съжителство ще излязат много напрегнати моменти и има голям шанс за влошаване на отношенията им. Явно там живеят и други хора, а не само родителите й.

Защо няма да се справиш там, където си сега, авторке? Не е ли уредена социално държава? Работеща си, но това дете (не споменаваш години, но предполагам не е съвсем бебе) сигурно ходи на градина/училище. Мъжа ти някаква издръжка няма ли да плаща?

# 5
 • Мнения: 18 233
Малко сърби ме, боли ме, ама искам.
Страх да останете сама с детето, но искате разни неща.
Човек трябва да има топки, ако иска промяна.
Не може едновременно да си мишка и да чакаш чудеса от живота.
Вземате си детето и се прибирате тук.
Но мислите в перспектива, предварително се огледайте тук в България каква реализация можете да имате, къде, среда за детето, подгответе почвата тук.
Само с искане не става.

# 6
 • Мнения: 10 511
Ти в сегашната държава работиш ли, или си гледаш детето? То има ли осигурена ясла / детска градина там?
Казваш, зоната на комфорт. Може би това означава, че на мъжа ти му е удобно ти да поддържаш домакинството, а на теб ти е удобно той да издържа семейството.
Ако е така, може би пък да изчакаш да поотрасне детето и да го даваш в детска градина в БГ? За да можеш да работиш и да си плащаш наема. В началото може би да си при вашите, но ако се квалифицираш, за да можеш да си издържаш детенцето... и ако след развода мъжът ти плаща издръжка, това би помогнало.
И аз не мисля да ти дадат общинско жилище, много кандидати има с тежки ситуации.
Пак чета: зоната на комфорт. Значи не е много тегаво у вас сега, не те бие нещо, или да пие, каквито случаи имаше описани. Няма за къде да бързаш според мен.

# 7
 • Мнения: 16 790
За общински жилище трябва да отговаряш на един куп условия - да имаш регистрация в населеното място от няколко години, в София май беше 10, да не си излизала в чужбина еди-колко си време,, какво остава да си живяла там и да имаш разни регистрации и социални придобивки в съответната държава, да не си извършвала сделки с имоти и т.н., и т.н., и майка само с едно дете няма никакъв шанс по честен начин да се добере до общинско жилище, при положение, че инвалиди, хора с много деца и пр. чакат от години за настаняване, докато се освободи някое.

# 8
 • Linz
 • Мнения: 11 617
Защо да е немислимо?

# 9
 • Мнения: 3
Немислимо е, защото работата ми не го позволява и смените ми са дълги, търсила съм такава с работно време според училището, но без успех, а безработна не мога да стоя.

# 10
 • Мнения: 2 098
Не можеш ли да се разбереш с бащата да поема грижите за детето, когато ти нямаш възможност?! Също така да плаща издръжка и да подпомогне детето си. В крайна сметка е колкото твое, толкова и негово. Поделяйте си грижите и разходите. Друго не се сещам....

# 11
 • Мнения: 6 367
Не мисля, че е добра идея да се върнеш в България. Да си самотна майка в България не е като да си самотна майка е една социална държава. Помисли за детето, си къде има то по- добри перспективи.

# 12
 • Мнения: 4 688
Много самотни майки се справят в България, някои даже и живеят под наем. Сега ще бъде обаче доста по–трудно с работата, задава се криза.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 34 850
Ако наистина си твърдо решена да се прибираш тук, опечи си хубаво документите относно детето с бащата. Да не се окажеш затворник за години наред.

# 14
 • Мнения: 3
Ако наистина си твърдо решена да се прибираш тук, опечи си хубаво документите относно детето с бащата. Да не се окажеш затворник за години наред.
В тази връзка разводът къде трябва да се задейства? Може би в България, където е сключен бракът? Какви други документи, те не се ли изясняват нещата за детето при бракоразводно дело?

Общи условия

Активация на акаунт