Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

  • 45 639
  • 600
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 2
Здравейте докторе, идвахме при вас 2 пъти със синът ми от раждането има топче на главата. Първия път ни казахте дермоидна киста, втория ли лим фен възел. Забелязах че се смалило и са му излезли още 2 такива малко по големи. Опасно ли ако си удари главата. И да го доведа ли на преглед

# 586
  • Мнения: 150
Здравейте проф  Бранков операция на криптохизъм може ли да се извърши декември или януяри месец ( зимнине месеци). Благодаря ви.

# 587
  • София
  • Мнения: 2 607
Може, разбира се. Кажете по-подробно, моля.

# 588
  • Мнения: 1
Проф. Бранков, имаме питане за дете на 5 год. с лимфангиом под лявата мишница. През последните 3 години ви посещаваме всяка година за преглед и проследяване как се развива. Допреди 20-на дни липсваше ясно изразено развитие на някое от множеството възелчета, само лека промяна на местоположението което доколкото знаем е нормално. Преди 20-на дни забелязох, че едно от тях започна да нараства и потърсихме преглед на образна диагностика (ехограф) тук, във Варна. По време на прегледа с ехограф д-р Симеонова, която също наблюдава детето през последните 3 години, заключи следното, цитирам:

,, Анехогенни формацииподкожно разположени дорзално, на нивото на скапулата., лява аксиларна област, проследими от задна към средна аксиларна линиядо контура на мамилата на преход длк/дмк. Формациите имат неправилна торбовидна и лентовидна форма, конфлуират, като на места са единични с диаметър 3 до 5.5 мм. Периареоларно латерално до лява млечна жлеза анехогенните формации оформят конгломерат от конфлуиращи лакунарни зони.

В дорзалната част на формацията над скапулата се забелязват участъци с по дилатиран лумен и образувание в лумена с елипсовидна форма, резки очертания, хипогенна структура и размер 11.3/8 мм – възможен тромб. ДД аденом разположем между лимфните сплетения. В описаните образувания липсва долеров сигнал – вероятно се касае за лимфангитни ектазии (лимфангиоматоза).’’

Притеснени сме и бихме искали съвет колко бързо е необходимо да се предриемат действия (в случай, че се налага операция). Дали 2 месеца изчакване могат да бъдат фатални за развитието към нещо по лошо/злокачествено или можем да използваме спокойно това време за насрочване на преглед и евентуална подготовка. Динамичната обстановка с Ковид-19 ни поставя допълнителни неизвестни за възможностите през следващите месеци.

Благодаря Ви предварирелно.

# 589
  • София
  • Мнения: 2 607
Нормално е лимфангиомът да нараства. Затова го проследяваме. Изключено е да премине в нещо злокачествено. Все пак на даден етап трябва да се прецени дали не е за операция.

# 590
  • София
  • Мнения: 588
Здравейте, проф. Бранков,
Синът ми е  на 6 месеца. В първите месеци след раждането забелязах участък със синьо-лилави точки на едната  подбедрица. Оприличих ги на капиляри, не им обърнах внимание. Тези дни обаче видях, че такива вече има и нагоре по крачето, около коляното и чак до средата на бедрото - множество синьо-лилави точки с разл.големина. Не изглеждат като мрежа/паяжина от капиляри, а са отделни точки.
С какъв специалист трябва да се консултирам и до колко притеснително и спешно е?
Благодаря Ви!

# 591
  • София
  • Мнения: 2 607
Консултирайте се с дерматолог. Възможно е това да са капилярни малформации.

# 592
  • Мнения: 9
Здравейте, проф. Бранков! Адмирации за вниманието и грижата!
Имам дъщеря на 2 месеца. Още след раждането забелязах издутина на гърба, малко под вратлето. Педиатърката ни го погледна на ехограф и каза, че е кистообразно, препоръчва ни консулт с детски хирург. Моля Ви, кажете ми какви са възможните варианти на тази киста. Консулт, разбира се, ще направим, но дотогава ще умра от притеснение. И лошото е, че сме на 500 км от София 😟😟😟 пропуснах да добавя, че размерите към този момент са 17мм/9мм

# 593
  • София
  • Мнения: 2 607
Има различни кистозни образувания под кожата, които при децата са вродени и доброкачествени. Няма повод за притеснение. Когато я доведете на преглед, ще говорим подробно.

# 594
  • Мнения: 24
Д- р Бранков, във Ваши по стари отговори във форума, споменавате , че в Европа се практикува лапароскопска операция на крипторхизъм. Което е много по- щадящо пред отворена операция.
Бихте ли споделили или препоръчали Ваши колеги или клиника , където го извършват.
И имате ли представа , каква е сумата горе долу?
Благодаря Ви от сърце.

# 595
  • София
  • Мнения: 31 405
Здравейте, професор Бранков. Синът ми е на 10. Отдавна не го бях проверявала. Кожичката беше зарастнала и оставила само малка дупка. Почнахме да мажем с кс крем. За около седмица се отвори малко, но недостатъчно, за да открие главичката.
Кога ще може да дойдем и какво ще правим?

# 596
  • София
  • Мнения: 2 607
Д- р Бранков, във Ваши по стари отговори във форума, споменавате , че в Европа се практикува лапароскопска операция на крипторхизъм. Което е много по- щадящо пред отворена операция.
Бихте ли споделили или препоръчали Ваши колеги или клиника , където го извършват.
И имате ли представа , каква е сумата горе долу?


При нас  лапароскоски операции за крипторхизъм извършва проф.Давидов. Основни показания са случаите, когато тестисът не се опипва и не се визуализира в ингвиналната област. Тогава се допуска, че той е в корема, или че е недоразвит.
Ако тестисът се опипва свободно, стандартната операция е за предпочитане. Тя би могла да се направи и чрез лапароскопия, но неминуемо се съпровожда и от външен разрез, тоест е комбинирана.
Тактиката по принцип се обсъжда съвместно с родителите.

# 597
  • София
  • Мнения: 2 607
Здравейте, професор Бранков. Синът ми е на 10. Отдавна не го бях проверявала. Кожичката беше зарастнала и оставила само малка дупка. Почнахме да мажем с кс крем. За около седмица се отвори малко, но недостатъчно, за да открие главичката.
Кога ще може да дойдем и какво ще правим?

С кортикостероиден крем лечението трае поне един месец, а може и два. Но, колкото по-голямо е момчето, толкова по трудно се постига ефект, защото измененията на кожичката са хронични и необратими. Понякога се налага обрязване.

# 598
  • Мнения: 245
Здравейте д-р Бранков. В момента съм със завяхващ (но все още е заразѐн) херпес на устата. Вчера докато обядвах, бебето ми допълзя до краката ми и лапна от земята парченце хляб който явно е бил до устата ми докато се храня. Много съм притеснена, защото тя дефакто е лапнала “заразена” храна, направо си е погълнала вируса, не е като целувка само. Доколкото знам херпеса е изключително опасен за бебета, често усложнение е вирусния енцефалит, зная че трябва да я следя за симптоми около 2 седмици, но знаете ли след кой месец заразата при тях не е животозастрашаваща? Бебето ми е на 9 месеца. Съжалявам и, че въпросът ми не е точно по вашата специалност, но съм много притеснена, а често педиатрите и личните лекари се смеят на такива притеснения и казват “просто избивка, нищо няма”. Благодаря

# 599
  • София
  • Мнения: 2 607
Съжалявам, не съм наясно, особено по конкретния случай.

Общи условия

Активация на акаунт