Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 199 538
  • 2 251
  •   3
Отговори
# 2 220

После се успокоява и става гладко и кафяво. Много е странно. Благодаря ви, вече запазих час за дерматолог.

# 2 221
Здравейте,

професор Бранков. На племеницата ми, която е на 1 месец се установи следния проблем - хидронефроза на десен бъбрек.
Може ли да ни препоръчате ваш колега нефролог, към когото да се обърнем?
Предварително благодаря!

# 2 222
  • София
Може да се запишете в Детския център на Токуда за д-р Златанов, който е детски уролог, или д-р Узунова, която е детски нефролог. И двамата ще бъдат от полза.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 10:01 от Рaдост

# 2 223
Здравейте, Проф.Д-р.Бранков,
Моено бебе е на 2м и 10дни. Изцяло на кърма. Кърмя на поискване. Ходихме при 2 гастроентеролога, понеже от коремчето му се чуваха газове като при възрастен, както и за повръщане( не много често, но понякога на фонтан). Беше изключена пилорна стеноза. Първата гастроентероложка ни каза, че има мн газове и ни изписа БиоАмика и Колинок, от което нямаше особена полза-коремчено си беше все така с тазове и имаше рев. По препоръка на личната педиатърка за коликите редувам Лефакс и Еспумизан Л, които давам заедно с БиоАмика. Каза ни да пие Омнибиотик Панда и, че при някои деца намалявали повръщанията. Отново без резултат. Отидохме и при внората гастроентероложка, която ни обясни, че детето е с рефлукс и ни каза да надигнем матрака на детето, да го оригваме по време на хранене и да спазвам диета. Попитахме за сироп за рефлукса, но тя каза, че било безсмислено, тъй като не били ефикасни. В последствие малкия имаше една нощ в която след хранене върна 5-6 пъти кърма и пресечено мляко и повърна около 4-5 пъти-всичко това е в рамките на около 1ч 30м-2ч. Отидохме да го прегледат по спеиност и ни изписаха Гастротус бейби да го даваме след всяко хранене и да спрем всичко останало, което приема. След като го пи 1ден и половина забелязах, че малкия се напъва, но не може да се изака и това продължи с рев- вече бях виждала тази му реакция, понеже се беше запекъл като страничен ефект от една от ваксините му. Спрях Гастротус. Изчаках го да видя дала ще се изходи и след като товя не се случи му дадох Дуфалак. Духалак подейства. Запачнах отново поетапно да давам Еспумизан, Лефаск и Омнибиотик Панда. Умишлено спрях на своя глава БиоАмиката, тъй като ми беше споделено, че от нея на др бебче му е действало повръщащо. Повръщанията значително намаляха. Напослядък обаче забелязвам, че доста слюноотделя, плези се, както когато му се гади и така прави преди повръщане, хълца често. Има дни в които на близо 3 хранения започва да суче, след няколко миньти спира и започва да плаче. Следва гушкане, оригване и т.н.т.Отново правя опит да то нахраня-понякога продължава да се храни, друг път чак на следвйщото хранене си хапва. Вечер плаче доста и не мога да разбера колика ли има още или е от рефлукса и дали не го боли хранопровода от повръщанията и връщанията му. Към момента наддава в нормите. Въпроса ми е,понеже масово и личния педиатър ми препоръчва да мине на адаптирано мляко, но аз предпочитам да кърмя, възможно ли е да има заместител на този сироп за рефлукс? Наистина ли е необходимо да минем на адаптирано мляко? Ако е необходимо ще посетя отново специалист, ако е възможно да препоръчате, ако прецянитя, че е необходимо това.

# 2 224
  • burgas
Здравейте проф. Бранков, сина ми 10г е опериран от апендисит на 06.06.25г, отворена операция. Колко време трябва да внимаваме с физическата активност и до каква степен? Също и какви храни да избягваме? Кога ще е безопасно да се влиза в морето?
Благодаря Ви предварително, Вашите отговори значат много за притеснените родители!

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 15:08 от galka85

# 2 225
  • София
Здравейте, Проф.Д-р.Бранков,
Моено бебе е на 2м и 10дни. Изцяло на кърма.....

Въпроса ми е,понеже масово и личния педиатър ми препоръчва да мине на адаптирано мляко, но аз предпочитам да кърмя, възможно ли е да има заместител на този сироп за рефлукс? Наистина ли е необходимо да минем на адаптирано мляко? Ако е необходимо ще посетя отново специалист, ако е възможно да препоръчате, ако прецянитя, че е необходимо това.

Съжалявам, това е доста сложно и объркано. Може да го проследи заради симптомите и реакцията на лечението само лекуващият педиатър. Не искам да се намесвам със съвети, но само с лекарства не става. Няма вълшебно лекарство. Трябва силно търпение, постоянство и спокойствие. Колкото до кърменето, може да минете на смесено хранене и да не го кърмете "на поискване" - при този подход няма спокойствие и режим на организма, разваля се ритмичността и характера, а и не сте сигурна дали не го прехранвате. Освен това Вашата нервност се предава и на бебето. Често тези симптоми са проява на стрес. Помислете си.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 09:15 от Рaдост

# 2 226
  • София
Здравейте проф. Бранков, сина ми 10г е опериран от апендисит на 06.06.25г, отворена операция. Колко време трябва да внимаваме с физическата активност и до каква степен? Също и какви храни да избягваме? Кога ще е безопасно да се влиза в морето?

Всичко това трябваше да Ви каже лекуващият лекар. Колко е бил възпален апендиксът, колко е продължила операцията, кой го е оперирал....
Поне 20 - 30 дни след свалянето на конеца да не се претоварва. След това може да плува. Да избягва тежки храни и сладки, да пие вода и да не прекалява с плодове.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 09:16 от Рaдост

# 2 227
  • burgas

Всичко това трябваше да ви каже лекуващия лекар. Колко е бил възпален апендикса, колко е  продължила операцията, кой го е оперирал....
Поне 20 - 30 дни след свалянето на конеца да не се претоварва. След това може да плува. Да избягва тежки храни и сладки, до пие вода и да не прекалява с плодове.

Оперираха го в Бургас, не искам да уточнявам лекаря…апендикса беше възпален, но не пукнат, имаше течност в корема и поставен дрен, който махнаха след два дни. Изписаха ни на третия ден без изследвания, казаха да яде каквото поиска и никакви уточнения за физическа активност и каквото и да е. Пуснах кръвни изследвания на петия ден от операцията црп беше спаднало до 9, а преди операцията 29, повторих и на 12тия ден, црп вече беше 2.5, всичко останало в норма. Нямаше външни конци, а само скоби, махнаха ги на 9-ти ден след операцията и казаха ако е добре няма нужда от контролен преглед. Зная, че е редно да внимаваме с храна и активност, а той се чувства добре и му се тича, просто не знаех кога мога да му дам малко повече свобода в движенията. Благодаря Ви много за съветите!

# 2 228
Здравейте, проф. Бранков!

Какъв специалист трябва да постави диагнозата pectus excavatum (дано го пиша правилно) - ортопед или детски хирург?

Става въпрос за тийнейджър, при когото характерната вдлъбнатина в долната част на гръдната кост се проявява едва сега. Детето няма симптоми като задъхване или отпадналост. Родителите искат да се постави диагноза и да се направи оценка на състоянието, но въпросът е при какъв специалист.

Благодаря предварително!

# 2 229
  • София
С този проблем се занимава проф. Христо Шивачев, началник клиника по детска хирургия на "Пирогов".

# 2 230
Благодаря Ви, г-н професоре, за бързия отговор и конкретната насока!

# 2 231
Здравейте д-р Бранков, вие или Ваши колеги от Токуда правят ли операции на новородено / 1месец/ във връзка с наличие на  Високостепанна хидронефроза?
Това състояние опасно ли е и крие ли риск за бебто?

# 2 232
  • София
Здравейте. Потърсете д-р Пеев в детската урология на Пирогов

# 2 233
Здравейте д-р Бранков,
Синът ми се роди на 08.06.2025г. мъничък 2.250кг. 43см. с малоформация на мекото и твърдото непце, следователно се храни по-бавно, трудно със специален биберон. Направени са изследвания на мозъка и органите, като там няма нищо тревожно към момента. Пуснали сме изследвания генетични към Варна, които ще са готови в средата на идния месец. Това, което искам да попитам е, на челото си има червено петно с формата на сърце и когато се намръщи от нещо, това петно се сгърчва и издува ( прикачени са снимки ).
Към кого трябва да се обърнем и притеснително ли е това.
Благодаря Ви за отговора!

# 2 234
Здравейте, проф. Бранков! Притеснява ме как челото хлътва като че ли над веждите. Така става като е по коремче и гледа напред. На 5 месеца е. Какво бихте посъветвали?

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 20:56 от InYan238

Общи условия

Активация на акаунт