Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 213 930
  • 2 336
  •   1
Отговори
# 2 325
Пропуснала съм да напиша "в левия скротум, без връзка с тестиса" - отделно е от тестиса, отдолу под самия тестис. Ехографа е правен от проф. Балев, гр. Варна, както и сме се консултирали с детски хирург. Ще се свържем с Вас, благодаря!

# 2 326
  • София
Професор Балев е изключителен специалист. Предполагам, че сте се свързала с д-р Румен Христов, той заслужава голямо доверие.
Препоръчвам изследване на туморни маркери (AFP, β-hCG)  за изключване на злокачествен процес.

# 2 327
Здравейте, проф. Бранков!
Ще бъда благадарна за мнението Ви.
Бебето ми е на 9 месеца. Беше на 3, когато забелязах зачервен участък от вътрешната страна на устната и към венеца. Педиатърката твърдеше, че е от зъби или се е наранил. Сега на последната консултация и дерматолог погледна, ,тъй като мястото е все така зачервено, заключи че е жлеза, предполагам възпалена, защото е червена. Не ми дадоха обяснения освен, че ще наблюдаваме и при бебетата се израстват тези неща. Но ми е все пак притеснено и го мисля, може би защото нямам много информация.
Прилагам и снимка, макар че не се вижда много и добре, но не успявам да заснема.
Благодарая Ви!

# 2 328
  • София
Не ми прилича на хемангиом. Мислено ли е за афта? Нужно е локално третиране.
Опитайте с Афтекс гел и Дактарин гел, като ги редувате по веднаж дневно.

# 2 329
Благодаря Ви за отговора!
Третирано е само с Генгигел, 10ина дни, без ефект.Ще пробвам с тези мазила. Колко дни да прилагам? Ако няма ефект, препоръчвате ли да направим консултация, при вас или друг специалист?

Не ми прилича на хемангиом. Мислено ли е за афта? Нужно е локално третиране.
Опитайте с Афтекс гел и Дактарин гел, като ги редувате по веднаж дневно.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 19:57 от InYan238

# 2 330
Здравейте, проф. Бранков!
Дъщеря ми е на 2, 5 години с малък хемангиом в областта на челото. Известно време мазахме с пропранолол гел, но вече от година не го ползваме. Хемангиомът избледнява постепенно сам.
Днес забелязах, че областта около и под него е леко синя и надута. Изглежда сякаш се е ударила и има синя подутина точно на мястото на хемангиома. Не я боли при допир. Не се е удряла.  Възможно ли е да се дължи на някакво възпаление на самия хемангиом? Да се консултираме ли спешно с лекар или малко да изчакаме? (Уточнявам, че преди няколко дни детето изкара коксаки вирус, който лекувахме с противувирусно и антиалергично.)

# 2 331
  • София
Това се получава, защото има остатъчни патологични съдове. При травма или обща вирусна инфекция те се издуват. Препоръчвам Ви още два месеца да го мажете с гела пропранолол.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 11:53 от Рaдост

# 2 332
Това се получава, защото има остатъчни патологични съдове. Пре травма или обща вирусна инфекция те се издуват. Препоръчвам ви още два месеца да го мажете с гела пропранолол.

Много Ви благодаря за бързия отговор ☺

# 2 333
Здравейте! Извинявам се, ако въпросът ми се повтаря, бих се радвала на отговор.
С бебе на 10м съм, кога трябва да започна да го забелвам? Страх ме е да не стане инфекция или срастване, отделно четох, че на места не се препоръчва поне до 2г, на други пък, че трябва още от бебе да се започне?
Благодаря Ви!

# 2 334
  • София
По принцип не трябва да се забелва насила докрай. Може да се правят леки постоянни тренировки вечер със придърпване на кожичката. Но трябва да преценя, дали няма вторично свиване на върха на кожичката, което да наложи прилагането на Дипрозон - хидрокортизонов крем. Иначе се очаква към 2 - 3 годинка естественото разлепване.

# 2 335
Здравейте! Бих искала да попитам за мнение относно едно топче върху веждата на дъщеря ми. Появи се около 3-месечна възраст и оттогава не е изчезвало. В момента тя е на 1 година и 2 месеца, а ми се струва, че образуванието е леко нараснало. Не я боли и не изглежда възпалено, но се притеснявам какво може да представлява и дали е необходимо хирургично мнение или изследване. Бих била благодарна за насоки какво е добре да предприемем и следователно за препоръки за добри специалисти в град София, Враца и околието.

# 2 336
  • София
Здравейте! Бих искала да попитам за мнение относно едно топче върху веждата на дъщеря ми. Появи се около 3-месечна възраст и оттогава не е изчезвало. В момента тя е на 1 година и 2 месеца, а ми се струва, че образуванието е леко нараснало. Не я боли и не изглежда възпалено, но се притеснявам какво може да представлява и дали е необходимо хирургично мнение или изследване. Бих била благодарна за насоки какво е добре да предприемем и следователно за препоръки за добри специалисти в град София, Враца и околието. [img width=502

Това са добре известни вродени и доброкачествени дермоидни кисти на веждите при децата. Вече е време да се отстрани тази киста хирургично, защото те нарастват и се впиват в костта. Аз извършвам в Токуда тези операции. Ако дойдете в понеделник в хирургичния кабинет ще ви прегледам и ще назнача ден за операцията.

Общи условия

Активация на акаунт