Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 2 316
Драги майки от форума, скъпи родители,
Карантината явно ще се проточи. И така си седим ние в къщи като чукаме на дърво да ни отмине опасността. Децата поне имат виртуално училище.
Аз Ви предлагам възможност за виртуални консултации. Моят компютър работи постоянно, може да ме търсите по няколко начина за видеовръзка:
-   По Скайп – Ognyan Brankov  ogibra
-   По Месинджър или Вайбер – 0888 373 857
-   Личната ми поща е obrankov@abv.bg
-   Може да ме намерите и във Фейсбук (моля да ми харесате страницата)   https://www.facebook.com/obrankov.pedsurg/

Само моля не забрвяйте, че аз съм детски хирург - обемът на консултациите е стеснен.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 14:00 от доктор Оги

# 1
  • Мнения: 60
Привет д-ре! Имам един въпрос  , ако може да отговорите:
Личният лекар отложи имуниэацията на детето- 1г и 1м. Каэа ще се направи по- късно или след преминаване на пандемията. Тя скоро май няма да мине. Виждам положението ,но ваксината е важна -против морбили, рубеола и паротит. Фатално ли е това отлагане и масово ли е така-страх ме е? Благодаря ви много!

# 2
  • София
  • Мнения: 2 316
Благодаря, това беше първото включване. Въпросът е много сериозен и има нужда от мнение на инфекционист. Аз все пак съм детски хирург, но ще се постарая да намеря отговор. Скоро ще Ви пиша.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, разбрах, че има заповед да се отложат ваксинациите. Предполагам, че това е свързано с имунната система, която да не се ангажира и да бъде в готовност за евентуална корона инфекция.

# 4
  • Мнения: 60
Здравейте, разбрах, че има заповед да се отложат ваксинациите. Предполагам, че това е свързано с имунната система, която да не се ангажира и да бъде в готовност за евентуална корона инфекция.

Много ви благодаря докторе!

# 5
  • Мнения: 26
Здравейте, проф Бранков!

Планирахме тази пролет посещение при Вас, но ето че обстоятелствата промениха и възпрепятстваха тази възможност (от 9м възраст на детето, октомври 2014, следим периодично при Вас “регресията” на хемангиом)

Благодаря Ви, че давате възможност за обратна връзка на родителите с Вас.

Прикачвам снимки на хемангиом на дясно краче (детето скоро става на 6г). Видимо изсветля с времето и дори релефът поизчезна (или по-скоро се компенсира с разстежа на тялото/крака)

Дали мога да включа отново Тимолол гел с цел да насърча по-бързото “свиване” на оставащите по-тъмни участъци?

Скрит текст:
 

от близо


и релеф

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 19:42 от fotokod

# 6
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте. През 2014 нещата явно са изглеждали различно, пък и схващанията за хемангиомите се промениха. Това, което виждам сега, е изобщо съдова малформация, но малко вероятно да е същински детски хемангиом. Не съм убеден, че Гелтим гел (Тимолол) ще помогне, но нищо не пречи да го приложите. Трябва да знаете, че той съдържа пропранолол, който се отрамява на кръвното налягане и пулса. Трябва да се нанася на фин слой с леко втъркване, сутрин и вечер в продължение на 6 месеца. Друга опция е третиране с лазер, което правят дерматолозите. Започнете с гела, а когато утихне вирусната суматоха, обадете се да се договорим за контролен преглед.

# 7
  • София
  • Мнения: 8 070
Здравейте.
Първо се извинявам, че става въпрос за мен, не за дете.
Предстои ми планова операция в Токуда средата на месец април. Става въпрос за премахване на възли на щитовидна жлеза. Състоянието не е спешно. Мислите ли, че ще я отложат?
Разбира се, седмица преди това ще говоря и с хирурга ми, така сме се разбрали, но някак си ми се иска да знам по-рано.
Благодаря.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 19:45 от miamim

# 8
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте,
разбира се, че това състояние не изисква спешна намеса, но все пак трябва да се контролира от наблюдаващия хирург. Предполагам, че сте се свързала с доц.Маринов.

# 9
  • София
  • Мнения: 8 070
Да, с него. Насрочихме дата преди 3 седмици, когато нещата не бяха толкова зле с този китайски вирус и се разбрахме да се чуем седмица преди датата, защото все пак не се знаеше дали ще ескалират нещата.
Благодаря ви. Дано ме отложи.

# 10
  • Мнения: 2 945
Здравейте, д-р Оги!
Бебето ми е на 4 месеца. Родена е в 37 г. с - 3130 гр., 50 см. Със секцио. От както е родена предпочита да държи главата си надясно. Спи по гръб, с глава надясно. Още на месец и половина забелязахме, че главата й е започнала да се сплесква, но педиатърката ни увери, че като започне да сяда, ще се оправи. Е да, но става по - зле. В момента от дясно главата й е равна, а от ляво все едно черепа е започнал да се измества. Пратих снимки на педиатърката и тя ни каза да запишем час за ТФЕ, та утре сме на преглед. Но искам да чуя и вашето мнение, ще прикача снимки:

# 11
  • Мнения: 26
Благодаря Ви за насоките, проф Бранков! Задължително ще се свържем с Вас на по-късен етап.

Само за справка прилагам още 2 снимки, защото споделените казуси могат да бъдат от полза на родители, които търсят информация по сходни параметри.

Скрит текст:
в началото - окт/ноемв 2014



юли 2015

# 12
  • София
  • Мнения: 2 316
Ако това е последвателността на избледняване на формацията, наистина много прилича на инфантилен хемангиом. Но нали знаете, че в медицината има всякакви вариации. Засега желая здраве.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, д-р Оги!
Бебето ми е на 4 месеца. Родена е в 37 г. с - 3130 гр., 50 см. Със секцио. От както е родена предпочита да държи главата си надясно. Спи по гръб, с глава надясно. Още на месец и половина забелязахме, че главата й е започнала да се сплесква, но педиатърката ни увери, че като започне да сяда, ще се оправи. Е да, но става по - зле. В момента от дясно главата й е равна, а от ляво все едно черепа е започнал да се измества. Пратих снимки на педиатърката и тя ни каза да запишем час за ТФЕ, та утре сме на преглед. Но искам да чуя и вашето мнение, ще прикача снимки:

Здравейте,
Трансфонтанелната ехография най-вероятно ще бъде нормална. Черепът на бебето е много пластичен и се поддава на деформация. Причината, поради която детето спи само надясно, може да бъде т.н.тортиколис. Това увреждане се получава обикновено при травматично естествено раждане, но има всякакви причини. Ако се окаже това, трябва продължителни рехабилитационни упражнения на шията и врата. Нека педиатърката види и това.

# 14
  • Мнения: 2 945
Благодаря ви, д-р Бранков.
Надявам се да е тортиколис, въпреки че е родена чрез секцио, дано не е нещо по - сериозно.
Хубава неделя ви желая!

# 15
  • Мнения: 13 828
Здравейте, д-р Бранков! Днес забелязах, че на детето ми му е паднал част от нокътя на палеца на крака. Какво се прави в такива случаи?



# 16
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте,
нищо сериозно не се е случило. Расте нов нокет, а старият отпада. Така да се каже, сменя си ноктите. Причината може да е някаква незначителна травма, останала незабелязана. Старият нокет скоро ще стане съвсем подвижен и ще може лесно да се отстрани. Новият нокет ще се оформя бавно докато добие естествената си форма. Няма нужда от превръзки или компреси. Все пак за протекция може да слагате малък анкерпласт.

# 17
  • Мнения: 13 828
Благодаря Ви много за отговора, доктор Оги, успокоих се!

Има и още нещо, което ме притеснява. Излизаме всеки ден, като не вали, навън, и забелязах, че от китките към пръстите ѝ е много потъмняла кожата, повече от моята, само че тенът е някак жълто-кафяв, странен, педиатърката каза да не я мажа със слънцезащита. Ако има значение, роди се с малка и голяма фонтанела слети, голямата фонтанела все още е много отворена, а е почти на година, а в същото време отпреди раждането е със сраснат коронарен шев, плагиоцефалия,  и ѝ правиха операция. Давам ѝ по 2 капки витамин D, защото педиатърката каза така. След операцията неврохирургът беше в отпуск и не можах да го питам дали е добре такава доза. Щях да го питам на контролния преглед още ли да е такава дозата, но периодът съвпадна с извънредното положение. Чудя се дали не предозирам, предвид, че я извеждам и на слънце.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 12:17 от кукумицинка

# 18
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте,
Вие сигурно давате Вигантол. Той представлява холекалциферол (Д 3). Има две основни форми на Витамин D, Витамин D3 (холекалциферол) и Витамин D2 (ергокалциферол).
Нуждата от този витамин е основна. По 2 капки дневно е напълно достатъчно като профилактика. Възможно е при по-дълго излагане на слънце да се получи хиперпигментация, макар е по-често се наблюдават раздразнителни кожни изменения. Прилагането на слънцезащите крем ограничава усвояването на витамина.
Ако искате да си отговорите на въпроса може да изследвате нивото на вит.Д и на калций в кръвта. Макар че не е задължително, но все пак се консултирайте с Вашия педиатър.

# 19
  • Мнения: 14
Здравейте доктор Бранков,ще питам и тук,нашия проблем е след прием на антибиотик Клацид,от няколко дни детето се задавя по време на сън и отделя секрет,има задух и къркорене на стомаха, случва се и през деня, възможно ли е да се е получил рефлукс, какво трябва да се предприеме,за сега ни изписаха еспумизан и биобаланс, притеснява ме това задавяне, детето е на 3 г и се храни по малко, моля за съвет,благодаря ви

# 20
  • София
  • Мнения: 2 316
Връщането на стомашно съдържимо (това също се нарича рефлукс) може да възникне тогава, когато детето е болно и получава лекарства. Това не е болестта гастро-езофагеален рефлукс (ГЕР). При Вашето дете има признаци на обща инфекция и постепенно тези прояви ще отшумят. Тези секрети са свързани с неговото забляване. Не му давайте много течности вечерно време, последен прием да бъде един час преди сън. Това, което му давате засега е достатъчно, няма нужда от специални антирефлуксни препарати.

# 21
  • Мнения: 53
Здравейте проф. Бранков,
сина ми е на три месеца, роден секцио 3170, в момента тежи 5840 кг, диагностициран е с гастроезофациална рефлуксна болест без езофагит, откакто беше на месец, приема Гастротус сироп след всяко хранене, не е на АР мляко. Проблема е, че трудно се храни, изпива 130 мл на 4 часа, с много зор и настояване от наша страна. За последният месец е наддал само 680 грама, първите два месеца наддаваше по килограм. Притеснява ме малкото количество мляко, което поема и трудността при храненето му, как мога да му помогна? Да преминем ли на АР мляко, тогава дали ще изяжда повече?

# 22
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, всички бебета имат рефлукс, терминът г-ез.рефлуксна болест е кода на клиничната пътека. Спомед мен трябва да минете на 3 часов интервал, като давате по около 110 -120 мл. Опитайте да давате сиропа не повече от 4 пъти преди хранене, защото понякога даването на самият сироп предизвиква рефлукс. Искате да минете на АР мляко (препоръчвам Аптамил), но не разбрах кърмите ли го, имате ли достатъчно мляко, дохранвате ли го и много други подробности.
А в общи линии тези проблеми ще продължат известно време, обикновено изчезват към 6 месец. Трябва да бъдете спокойна и търпелива.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 16:20 от доктор Оги

# 23
  • Мнения: 53
На адаптиранл мляко е, по принцип не желая да минава на АР мляко, защото дъщеря ми имаше доста проблеми с едно такова, когато беше бебе. Ако му предложа това количество мляко на 3 часов интервал, абсурд да го изяде, изяжда не повече от 80 мл, затова и преминахме на 4-ри часов. Притеснява ме бавното му наддаване, както и трудното му хранене, цяло приключение е. Сестра му също имаше рефлукс, но тя беше много пухкаво бебе и не съм имала особени притеснения, премина когато стана на 9 месеца.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 316
От Вашия отговор разбирам, че проблемът не е в рефлукса (връщане на храна, повръщане), а в лошото хранене. Точно тук трябва да бъдете търпелива и постоянна - нека поеме колкото иска, не е толкова страшно, че не наддава толкова, колкото ви се иска. Нали не прилича на недохранено бебе? 
Понякога преяждането води до повръщане, заради което някои поставят объркващата диагноза рефлукс. Затова Ви посъветвах да скъсите интервалите между храненията.

# 25
  • Мнения: 2
Здравейте, д-р Бранков Simple Smile
Въпросът ми е свързан със сина ми! Той е на почти 6 години. От известно време забелязваме,че след като ходи до тоалетната и го избършем по хартията остават нещо като кървави жилки ! Ходенето до тоалетната е предимно следобед или привечер. Като цяло всеки ден яде топла храна.Личната лекарка каза,че сигурно са хемороиди! Според вас дали да хемороиди или нещо друго и от какво може да е тази кръв?
Благодаря Ви !

# 26
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, при децата почти няма хемороиди - има разширяване на вените на правото черво при напъване, но после те се прибират. Такова кървене обикновено възниква при запек или изхождане на твърди изпражнения. Дразни се лигавицата на ануса, може да се появи и фисура (цепка), а от там и лекото кървене. Това става тогава, когато детето се стиска през деня, и се изхожда надвечер, когато изпражненията са станали твърди и дразнят лигавицата. Затова аз препоръчвам да се направи така режима, че детето да се приучи да ходи в тоалетната сутрин -  това значи ранно ставане, раздвижване, топла течност (чай, мляко), облегчаване. Чак тогава да ходи на градина или училище, където няма добри условия за лична хигиена.

# 27
  • Мнения: 2
Благодаря!

# 28
  • на село
  • Мнения: 119
Здравейте проф.Бранков ,

Имаме съмнение ,че синът ни на 4 и половина години лапна мозайка .Не сме сигурни ,но общо взето е гузен и нервен ,засега не признава да е така.Да чакаме и да наблюдаваме или да предприемем нещо.И какви храни е препоръчително да се дават в такъв случай ?Благодаря!

# 29
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, тези пластмасови предмети обикновено преминават безпрепятствено през чревния тракт, но възмоно е да минат около 10 дни. На рентген не може да се види, освен ако не се даде контрастна материя евентуално да маркира парчето. Но и тогава не се предприема нищо, или поне може да се прецени дали има нужда от гастроскопия. Затова ви съветвам да идете до детската хирургия на  "Пирогов".
Възможно е чуждото тяло да се изхвърли спонтанно. Давайте кашави храни, пюрета, но в никакъв случай разхлабващи вещества. Все пак следете за внезапни коремни болки.

# 30
  • на село
  • Мнения: 119
Здравейте ,проф.Бранков!Благодаря за бързия отговор.Не сме в София ,засега ще наблюдаваме ,дано да излезе сама.

# 31
  • Мнения: 4
Здравейте проф. Бранков,
Обръщам се към Вас, със следният проблем: Синът ми е на 2м. и половина. Преди 30 дни, му беше извършена инцизия на перианален абцес в клиниката по детска хирургия в гр.Пловдив. Два дни след това, го изписаха, като клинично здрав. Назначиха ни единствено бани с калиев перманг. или смрадлика. Но от разреза на абцеса, така и не спря да излиза гноен секрет. Водихме го още два пъти на контролни прегледи и последния път ни казаха, че най вероятно се е образувала фистула, но трябва да изчакаме поне 2 месеца, за да се направи нова операция
Моля, за Вашето мнение.

# 32
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте,
перианалният абсцес при кърмачетата е много упорито заболяване. Независимо от инцизията в това място непрекъънато се поддържа коли-инфекция. Съветвам Ви да напоявате парче памук с отвара от смрадлика и да го държите непрекъснато на ануса до следващата смяна. В зависимост от концентрацията на отварата може и да възникне увреждане на кожата. Аз препоръчвам също памук или мярла с йодасепт. Той пък оцветява кожата за по-дълго време като създава впечатление за изгаряне. Може да ги редувате, или примерно да държите памука/марлята за около час, 3 - 4 пъти дневно.
Не съм съгласен с изчакване 2 месеца, защото процесът е постоянен и трудно ще утихне. Разбира се понякога възпалението се премахва с тези консервативни средства. Опитайте с тях, но ако няма ефект, потърсете след 2 седмици доцент Мошеков от детската хирургия на Пещерско шосе.

# 33
  • Мнения: 4
Благодаря Ви проф. Бранков!
Бих искала, да направя преглед и консултация с Вас.
Възможно ли е това в тази обстановка на извънредно положение?
И ако "да" , трябва ли да изчакам 2 седмици, като следвам процедурите, които ми препоръчахте?
В Болница Токуда,  ли да си запазя час за преглед?

# 34
  • София
  • Мнения: 2 316
Изчакайте две седмици и тогава ми се обадете. Аз в момента съм в дълга отпуска, ще преценя тогава какво да предприемем.
Когато слагате памучето или марлята я прикрепвйте с малка лента левкопласт. Не я дръжте повече от час, общо три - четъри пъти дневно.

# 35
  • Мнения: 628
Здравейте, проф. Бранков,

синът ми е на 9 г. От няколко месеца често си изпуква врата с рязко въртеливо движение на главата. Казва, че го боли и така освобождава напрежението. Боли го и главата често. Поначало спи с извита настрани глава. Има лоша стойка, леки изкривявания, за които прави лечебна гимнастика.

Поради ситуацията сега, не ми се иска да го водя по болници. Имате ли предположение по този въпрос. Дали може гимнастиката (предписана от кинезитерапевт) да му вреди? Оплакванията започнаха по време на нея.
Понякога го масажирам и казва, че е малко по-добре.

Благодаря предварително!

# 36
  • София
  • Мнения: 2 316
Лошата стойка и изкривяванията на гръбнака водят до проблеми и във вратните прешлени. Трябва да коригирате това, което става с изправителна гимнастика. Относно кинезитерапията говорете със специалиста.

# 37
  • Мнения: 5 045
Здравейте професоре,
благодаря за новата Ви тема.
Аз също имам нужда от съвет и мнение за  дъщеря ми - 17 г.
 При дъщеря ми проблеми има от години - урологични, от както тя беше 2 годишна и до днес, гинекологични, от година и гастро. Все ми се струва , че нещата доста пъти са свързани. Посещаваме редовно гинеколог, уролог и гастроентеролог, но всеки лекува неговото парче от пъзела.
От години посещаваме - уролог . Дъщеря ми е с операция от стеноза на уретрата, последваща дилатация на уретра. Правихме и микционна и венозан урография, преди 4 г, на които нищо особено не се видя, но от години на периоди е с често уриниране, понякога на 40 мин. , но достига и до позиви на 10-15 мин. Няма бактерии в урината, но често има белтък., хроничен цистит.
От преди около 2г, започна да образува и кисти на яйчниците, за което посещаваме и гинеколог. Имаше моменти в които, заради кистите е била и с атония на единия бъбрек. Изписаха и лечение с противозачатъчни, които  пие по схема с почивки. От около 1г. е с проблеми с червата - затруднения при ходене до тоалетна, болки и дискомфорт на периоди, а през други периоди с разстройство. Посещаваме д-р Гроздева в Токуда. Според нея става въпрос за IBS. Назначи изследвания за различни видове бактерии, които се оказаха отрицателни. Въпреки това, тя често има болки в корема - но кога и защо я боли е трудно да определи. На периоди казва че я боли пикочния мехур, често е със спазъм на червата и в тези моменти буквално трудно се движи.
Ходейки в Сърбия за Михаил, говорихме и с д-р Джинович. Той предлага да се направи динамична уродинамика, на базата на нея да изпише лечение за честото уриниране и евентуално да определи на какво се дължи. Предложи консултация освен с него, и техен гинеколог ( има подозрения и за изкривяне на уретрата). Каза, че според него има връзка между всичките и симптоми.
Сега трябваше да направим уродинамиката, и да я прегледа, но в сегашната ситуация е доста неясно кога би се случило това.
Дали ще може да ни дадете и Вашето мнение.
Благодаря предварително.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 00:15 от marychery

# 38
  • Мнения: 4
Здравейте,
перианалният абсцес при кърмачетата е много упорито заболяване. Независимо от инцизията в това място непрекъънато се поддържа коли-инфекция. Съветвам Ви да напоявате парче памук с отвара от смрадлика и да го държите непрекъснато на ануса до следващата смяна. В зависимост от концентрацията на отварата може и да възникне увреждане на кожата. Аз препоръчвам също памук или мярла с йодасепт. Той пък оцветява кожата за по-дълго време като създава впечатление за изгаряне. Може да ги редувате, или примерно да държите памука/марлята за около час, 3 - 4 пъти дневно.
Не съм съгласен с изчакване 2 месеца, защото процесът е постоянен и трудно ще утихне. Разбира се понякога възпалението се премахва с тези консервативни средства. Опитайте с тях, но ако няма ефект, потърсете след 2 седмици доцент Мошеков от детската хирургия на Пещерско шосе.
...............
Здравейте отново проф. Бранков,
Безкрайно съм Ви благодарна!!!
Изминаха две седмици през, които стриктно спазвах дадените от Вас указания и за моя огромна радост те дадоха положителен ефект.
Раната се успокои и не излиза гной. Вече изглежда, като блед белег без подуване и зачервяване.

Според Вас да продължа ли с някой от компресите или да ги прекратя?

# 39
  • София
  • Мнения: 2 316
Засега може да прекратите компресите. Но всеки път след изхождане го промивайте с отвар от смрадлика. Не е сигурно, че фистулата се е отворила. Тя може да се появи отново, а може и на друго място. Просто късмет.

# 40
  • София
  • Мнения: 2 316
......
Сега трябваше да направим уродинамиката, и да я прегледа, но в сегашната ситуация е доста неясно кога би се случило това.
Дали ще може да ни дадете и Вашето мнение.
Благодаря предварително.

Здравей Мери, знаеш че съм запознат с вашите премеждия. Голям път сте изминали и са постигнати добри резултати. При дъщерята се очертава доста сложен проблем. Би могло да има връзка между чревните оплаквания и урологичните явления, но по-скоро обратното - чревната флора може да предизвика възпаление на пикочните пътища. Много се двоумя за яйчниковите кисти - те наистина могат да предизвикат коремни болки, понякога даже сме оперирали момиченца с остър хирургичен корем, причинен от такива кисти. Тук думата имат гинеколозите, детският хирург трябва да изключи друго остро заболяван, най-често апендицит. Относно уретрата и пикочния мехур наистина трябва уродинамика, но и уретро-цистоскопия. Изследването може да направите и в Токуда при д-р Златанов. Аз съм след 17 на работа, минете някой ден да се видим.

# 41
  • Мнения: 5 045
Благодаря професоре, ще се обадя да поговорим.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 17:16 от marychery

# 42
  • Варна
  • Мнения: 2
Здравейте проф. Бранков,
Синът ми е на 5 г. и 6 м. и е с фимоза. Преди 8-9 месеца идвахме на преглед при Вас, изписахте Дипрозон. След два месеца пенисът беше "забелен" и продължихме с придърпване вкъщи вечер по време на къпане. В началото на извънредното положение детето се оплака, че го боли, кожата беше зачервена, не успявахме нито аз, нито той да я придръпнем. Педиатърът изписа компреси с риванол и тридерм. За съжаление се върнахме в изходна позиция - кожата покрива изцяло главичката и не се отдръпва изобщо (ние не смеем да насилваме, за да не го нараним и да влошим още повече положението). Явно в неговият случай няма да може да се избегне обрязване. Въпросът ми е, предвид настоящата ситуация, доколко можем да отлагаме посещението при детския хирург? Знам, че състоянието не е спешно, в същият момент има ли предпоставки за инфекции, след като веднъж вече е бил "забелен"?

# 43
  • София
  • Мнения: 2 316
Хроничните изменения в кожичката (препуциума) настъпват постепенно. Причините са различни, най-често за това допринася "невинното" замърсяване. С напредването на възрастта склеротичните изменения стават необратими. В много случаи се налага обрязване.
Аз се връщам на работа след 17 май. Елате да видя детето и да обсъдим нещата.

# 44
  • Мнения: 9
Здравейте проф. Бранков,
синът ми е на 4 месеца, при всяка консултация при педиатъра ни до сега му забелват леко пишлето и докторката всеки път ми се кара, че не го правя достатъчно, после щяло да го боли... След вечерното къпане днес опитах да дръпна, но явно съм прекалила и кожата леко се цепна и сълзи, много ми е притиснено, мисля повече да не забелвам, а просто да измивам внимателно както и до сега. Почистих с риванол, мога ли да мажа с нещо за да мине, много ми е мъчно, че така нараних детенцето.

# 45
  • Мнения: 4
Засега може да прекратите компресите. Но всеки път след изхождане го промивайте с отвар от смрадлика. Не е сигурно, че фистулата се е отворила. Тя може да се появи отново, а може и на друго място. Просто късмет.

Сърдечно благодаря!!!
Бъдете здрав проф. Бранков!!!

# 46
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте проф. Бранков,
синът ми е на 4 месеца, при всяка консултация при педиатъра ни до сега му забелват леко пишлето и докторката всеки път ми се кара, че не го правя достатъчно, после щяло да го боли... След вечерното къпане днес опитах да дръпна, но явно съм прекалила и кожата леко се цепна и сълзи, много ми е притиснено, мисля повече да не забелвам, а просто да измивам внимателно както и до сега. Почистих с риванол, мога ли да мажа с нещо за да мине, много ми е мъчно, че така нараних детенцето.

След подобна травма трябва да прекратите манипулациите. Правете компреси с риванол - поставяте една голяма напоена марла върху незабеленото пишле и държите докато изсъхне. Така 3 - 4 пъти дневно до  2 - 3 дни. Мога да Ви препоръчам крем, но е редно да прегледам детето, за да преценя дали кремът е подходящ

# 47
  • Мнения: 15

Здравейте, това са резултатите на синът ми, който е на 7м. Има ли повод за притеснение? Благодаря предваритрлно!

# 48
  • София
  • Мнения: 2 316
Не мга да Ви отговоря на въпроса без да знам какви са симптомите (ако има такива) и защо е назначено изследването на кръвните показатели.

# 49
  • Мнения: 1
Здравейте проф. Бранков,
Преди да си запишем час за консултция при Вас, бих искала да Ви попитам м дали извършвате операции на срединна киста на дете. Откриха вродена киста на гушата на дъщеря ми(3,6г.) и в момента търсим специалист, който да извърши операцията.
Благодаря Ви за отделеното време!
Христина

# 50
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте,
да, оперирам кисти на шията. Заповядайте в Детския център да прегледам детето. Може да запишете час на
02 403 4948

# 51
  • Мнения: 925
Докторе, здравейте! Извинявам се, че ви притеснявам, може да ви се стори малко глупав моят въпрос, но все пак трябва да го задам. Направихме ваксина на бебето, когато се прибрахме, таткото избърза и махна памучето от крачето на бебето, тъй като то го дърпаше, но сам каза, че се притеснява, че е пипнал мястото на инжекцията с ръка, а все пак не се беше измил все още и аз се притесних, че може да се инфектира мястото на обождането, за това минахме леко с памук с ракия, спирта ми беше свършил. Има ли вероятност да навредим по нянкаъв начин с ракията? Извинявам се отново, осъзнавам колко странен ми е въпроса, но на всяка ваксина искам да направя всичко перфектно, за да не навредя на успешния процес, благодаря ви!

# 52
  • София
  • Мнения: 2 316
Не се безпокойте, няма никаква опасност.

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 08:04 от доктор Оги

# 53
  • Мнения: 13
Здравейте, докторе
Малкият е на година и 5 месеца и има ниски неутрофили без никакви други симптоми, той е в перфектно здраве. Посъветваха ни да му правим изследвания всяка седмици, за да видим как се движи.
Неутрофилите му бяха дори по-високи, когато беше на година и един месец - около 380.

Това са му последните две изследвания. Бихте ли ни дали съвет как да постъпим и най-вече какво да правим с имунизациите. Да ги извършим ли или да изчакаме.

Благодаря

# 54
  • Мнения: 925
Много благодаря, докторе! Желая ви много здраве и успехи!

# 55
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, докторе
Малкият е на година и 5 месеца и има ниски неутрофили без никакви други симптоми, той е в перфектно здраве. Посъветваха ни да му правим изследвания всяка седмици, за да видим как се движи.
Неутрофилите му бяха дори по-високи, когато беше на година и един месец - около 380.

Това са му последните две изследвания. Бихте ли ни дали съвет как да постъпим и най-вече какво да правим с имунизациите. Да ги извършим ли или да изчакаме.

Не мисля, че има някакъв проблем. Понякога лабораторните изследвания подвеждат и създават излишни опасения. Важно е общото състояние на детето.
Според мен няма основание да отлагате имунизациите, педиатрите се въздържат от тях когато детето има някакви инфекциозни прояви.

# 56
  • Мнения: 13
Здравейте доктор Оги,
Имам нужда от насока и се надявам да ми помогнете със съвет. Имам син на 2г и 8м с констатиран и потвърден двустранен крипторхизъм и няколко въпроса, които ще Ви задам след кратко описание на нашия случай. За да съм точна, ясна и конкретна ще използвам написаното в амбулаторните листи. При необходимост мога да Ви ги снимам и изпратя.

Дата:  24.07.2018 (възраст - 1г.)
Лекар: проф. Огнян Бранков
Основна диагноза: N47 - Изобилен препуциум, фимоза и парафимоза
Обективно състояние: Локален статус: Двата тестиса разположени нормално в торбичката. Пенис - пълна фимоза, склеротично изменение и хронично възпаление на върха на препуциума, не допуска мануална аблация.
Терапия: Дипрозон
Личен коментар: Ние сме от Варна и Вие изрично ми казахте да заведа сина си на последващ преглед при детски хирург, а не при уролог. Мазахме и нямаше абсолютно никаква промяна относно залепването, а според мен торбичките бяха видимо празни.

Дата: 26. 08.2019 (възраст - 2г и 1м)
Лекар: д-р Румен Христов
Основна диагноза: Общ медицински преглед
Обективно състояние: Установява се стеснение на препуциума, което не позволява забелването на главичката на пениса, Нормално за възрастта.
Терапия: В момента не се налага оперативно лечение. За контролен преглед след 1 година.
Личен коментар: Споменах притеснението си, че през поне 90% от времето тестисите ги няма, а за останалото време не съм сигурна. В отговор получих коментар "Ама вие постоянно там ли го гледате?" и смях от сестрата в кабинета. Да, вероятно не се изразих правилно, но очаквах по-сериозно отношение.

Дата: 10.04.2020 (възраст - 2г и 7м)
Лекар: д-р Росен Райков
Основна диагноза: Q53.2 - Недесцендиране на тестиса, двустранно
Придружаващи заболявания и усложнения: N47
Обективно състояние: Празен скротум. Тестисите се палпират ингвинално друстранно. Синехии на перпуциума непозволяващи пълно оголване на гланц пенис.
Терапия: Хориомон 500мг мускулно седмично двукратно. При липса на ефект - оперативно лечение.
Личен коментар: Единствиния лекар който изследва сина ми с ехограф. Всички останали работеха с напипване. Следвахме предписаното, но очаквано това не подейства и на вторичния преглед ни насочиха към следващия специалист.

Дата: 05.05.2020 (възраст - 2г и 8м)
Лекар: доц. д-р Деян Анакиевски
Основна диагноза: Q53.2 - Недесцендиране на тестиса, двустранно
Придружаващи заболявания и усложнения: N47
Обективно състояние: Празен скротум. Тестисите се палпират ингвинално друстранно.
Терапия: За ПОЛ
Личен коментар: Насрочиха ми дата за операция и поискаха педиатърката ни да даде направление за куп изследвания (вкл. ЕКГ) - половината се оказва, че са ненужни. Написаха клинична пътека 147 по здравна каса и ме информираха, че избора на екип струва 900 лв. Казаха също, че ще сме в болницата 3 дни.

Доколкото знам това е рутинна операция. Искам да попитам покрива ли я касата изцяло и необходимо ли е да избирам екипа на доц. д-р Деян Анакиевски? Операцията ще е стандартна - отворена, а не лапароскопска. Да отида ли при друг лекар или да се върна отново при д-р Румен Христов? От един месец съм без работа заради пандемията, но за детето ще намеря пари. Просто трябва да знам дали има смисъл. Как мислите? От изчетеното по форумите останах с впечатление, че тази операция се прави поетапно - първо единия, а после другия. Така ли е? Разбрах, че доц. д-р Деян Анакиевски е изключителен специалист, но не съм убедена, че има практика и рутина точно в тази сфера.  Ами, ако в последствие синът ми има нужда от повторна операция? Страх ме е да му се доверя.

Няма да се връщам назад във времето и да питам защо сте пропуснали да установите проблема. Станалото - станало, гледаме напред. Надявам се на отговор и помощ. Объркана съм.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 01:24 от FB590049BGM

# 57
  • София
  • Мнения: 2 316
Да започна с Вашия упрек, изразен в последното изречение. Позиционирането на тестисите търпи развитие с растежа на детето. По правило те трябва да се смъкнат в торбичката до 6 - 8 месец. НО - при някои момчета има анатомични предпоставки, поради които тестисите могат вторично да се дръпнат нагоре, въпреки, че първонално те са били в скротума. Затова този вариант, който общо се окачествява като "асансьорни тестиси", се проследява периодично, препоръчително от едни и същи специалист, който да прецени на какъв етап трябва да се извърши оперативно смъкване на тестиса или тестисите.
Тези специалисти са детските хирурзи (такива има в повечето големи градове) и детски уролози (такива има само в "Пирогов" и "Токуда"). Общопрофилните уролози не е редно да третират този проблем, поради малкия опит който имат. Иначе те може да са блестящи специалисти, но има определени изисквания.
В цял свят вече не се препоръчва хормоналното лечение на задържания тестис. Все пак то има известен резон при вариантите на "асансьорсния", но това изисква богат опит и точна преценка. Друга постановка е преценката за хормонално лечение при двустранната задръжка, когато трябва да се търсят и други съпъстващи проблеми, касаещи хормонални или генетични отклонения.
Вие може да изберете този специалист, към когото сте изпитала доверие. Аз лично във Варна препоръчвам д-р Христов.
Всичките тези мои разсъждение биха били обективни, ако аз знам актуалното положение на нещата. Напълно е възможно Вие да няма за какво да се притеснявате, за което може да разчитате на моя 40 годишен опит.

Давам линк към една статия на детските уролози от "Пирогов" (по понятни причини не Ви насочвам към моите публикации)
https://prakticheska-pediatria.net/2019/07/16/kriptorhizum/

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 21:08 от доктор Оги

# 58
  • Мнения: 13
Благодаря ви от сърце за отговора и ви поздравявам за търпението и отговорите към всички.

Случаят с занижени неутрофлили при деца се оказва не толкова рядък, но малко лекари подхождат адекватно с реакциите си.

Проблемна е ваксината против морбили при такива състояние на неутропения, защото е жива и педиатърката е особено неуверена дали да я поставя, което нас ни обезпокои допълнително.

Поздрави и успех

Здравейте, докторе
Малкият е на година и 5 месеца и има ниски неутрофили без никакви други симптоми, той е в перфектно здраве. Посъветваха ни да му правим изследвания всяка седмици, за да видим как се движи.
Неутрофилите му бяха дори по-високи, когато беше на година и един месец - около 380.

Това са му последните две изследвания. Бихте ли ни дали съвет как да постъпим и най-вече какво да правим с имунизациите. Да ги извършим ли или да изчакаме.

Не мисля, че има някакъв проблем. Понякога лабораторните изследвания подвеждат и създават излишни опасения. Важно е общото състояние на детето.
Според мен няма основание да отлагате имунизациите, педиатрите се въздържат от тях когато детето има някакви инфекциозни прояви.

# 59
  • Мнения: 13
Вие може да изберете този специалист, към когото сте изпитала доверие. Аз лично във Варна препоръчвам д-р Христов.
Всичките тези мои разсъждение биха били обективни, ако аз знам актуалното положение на нещата. Напълно е възможно Вие да няма за какво да се притеснявате, за което може да разчитате на моя 40 годишен опит.
Доктор Оги,
Благодаря за отделеното време и внимание!
Предоставената информация е много добра. Притеснението ми идва от това, че към момента не изпитвам доверие нито към д-р Румен Христов, нито към д-р Деян Анакиевски (познавам ги само от 10 минутните прегледи при тях). Интересува ме каква е процедурата при двустранен крипторхизъм. В смисъл, ако 3-годишен пациент дойде при Вас с направление и диагностицирате този проблем:
- има ли допълнително заплащане за избор на екип или друго непокрито от здравната каса и ако "да", каква е сумата?
- коя е клиничната пътека, колко дни е престоя в болница и с една операция ли се свалят двата тестиса?

Последна редакция: нд, 10 май 2020, 22:53 от FB590049BGM

# 60
  • София
  • Мнения: 2 316
Благодаря ви от сърце за отговора и ви поздравявам за търпението и отговорите към всички.

Случаят с занижени неутрофлили при деца се оказва не толкова рядък, но малко лекари подхождат адекватно с реакциите си.

Проблемна е ваксината против морбили при такива състояние на неутропения, защото е жива и педиатърката е особено неуверена дали да я поставя, което нас ни обезпокои допълнително.


Това с ваксините си е специална наука - потърсете по специализирана консултация. А колкото до неутрофилите - не се консултирайте с Нета, а потърсете детски хематолог.

# 61
  • София
  • Мнения: 2 316
......Интересува ме каква е процедурата при двустранен крипторхизъм. В смисъл, ако 3-годишен пациент дойде при Вас с направление и диагностицирате този проблем:
- има ли допълнително заплащане за избор на екип или друго непокрито от здравната каса и ако "да", каква е сумата?
- коя е клиничната пътека, колко дни е престоя в болница и с една операция ли се свалят двата тестиса?
и к

Аз лично избягвам едноетапни двустранни операции, защото те крият рискове за общото здраве на детето. Някои колеги го правят, но аз ги извършвам предимно при големите деца.
За да оперирам Вашето дете (ако наистина има такава нужда) освен направление по Здравна каса (№ 147) има доплащане в размер на 560 лева. Първият ден приемаме детето, а на следващия ден след операцията го изписваме. Контролен преглед за сваляне на конеца - на 7 ден. Периодични контролни прегледи н 6, 12 и 24 месец.
Осен това, при сегашните условия на пандемията, се изисква изследване на PCR на майката и детето 2 - 3 дни преди потъпване. С това всичко се оскъпява.
Ако желаете мога да Ви насоча към д-р Пеев, началник на Детската урология на Пирогов.

# 62
  • Мнения: 9
Здравейте проф. Бранков,
синът ми е на 4 месеца, при всяка консултация при педиатъра ни до сега му забелват леко пишлето и докторката всеки път ми се кара, че не го правя достатъчно, после щяло да го боли... След вечерното къпане днес опитах да дръпна, но явно съм прекалила и кожата леко се цепна и сълзи, много ми е притиснено, мисля повече да не забелвам, а просто да измивам внимателно както и до сега. Почистих с риванол, мога ли да мажа с нещо за да мине, много ми е мъчно, че така нараних детенцето.

След подобна травма трябва да прекратите манипулациите. Правете компреси с риванол - поставяте една голяма напоена марла върху незабеленото пишле и държите докато изсъхне. Така 3 - 4 пъти дневно до  2 - 3 дни. Мога да Ви препоръчам крем, но е редно да прегледам детето, за да преценя дали кремът е подходящ
Благодаря Ви много за отговора, постъпих както ме посъветвахте и проблема отшумя! Вече ще бъда много, много внимателна.
Сърдечни поздрави, бъдете здрав!

# 63
  • Мнения: 13
Ако желаете мога да Ви насоча към д-р Пеев, началник на Детската урология на Пирогов.
За момента не е необходимо. Ще се обърна за трето мнение отново към д-р Румен Христов. Записах час за консултация при него за този петък. Бих предпочела, ако се налага извършването на една или евентуално две операции, това да стане във Варна заради последващото наблюдение.

Много Ви благодаря за изчерпателния отговор!

# 64
  • Мнения: 23
Здравейте, Д-р Бранков. Моля за мнение и съвет. Преди 1 година ни се роди.син, но се роди със 6 пръстчета на дясната ръка. Има още 1 палец. Пръстчето е със кост.  Сложна ли е самата операция, има ли риск от това да се обездвижи и другото пръстче, как протича всичто. Дали трябва да махнем пръстчето или да го оставим?  Благодаря предварително! 😊

# 65
  • София
  • Мнения: 2 316
Вече Ви отговорих на друго място. Малко специалисти могат да Ви бъдат от полза - потърсете доц.Симеонов от Пирогов и доц.Кътева от Софиямед. Те са специалисти по хирургия на ръка.

# 66
  • Мнения: 23
Вече Ви отговорих на друго място. Малко специалисти могат да Ви бъдат от полза - потърсете доц.Симеонов от Пирогов и доц.Кътева от Софиямед. Те са специалисти по хирургия на ръка.
Да, много Ви благодаря и се извинявам за недоразумението

# 67
  • Мнения: 9
Здравейте, проф. Бранков! През месец февруари със сина ми ви посетихме в Токуда, изпратиха ни със съмнения за асансьорен тестис, но на прегледа не успяхте да установите къде е тестиса и дали е нормално развит. Казахте ни след 3 месеца отново да ви посетим за преглед и повторна ехография. Въпроса ми е, предвид условията на пандемия да изчакаме ли още за преглед или можем да запишем отново час при вас. В края на този месец детето навършва 1 година. Благодаря предварително!

# 68
  • София
  • Мнения: 2 316
Вече може да направим прегледа. Запишете се за вторник, когато ще може да го прегледам ехографски с д-р Златанов, с когото работим заедно по този проблем. Даже и да се окаже, че има задръжка на тестиса,  не сме пропуснали важни срокове. Записване в Детския център на 02 403 4948.

# 69
  • Мнения: 37
Здравейте проф. Бранков!
Другата седмица ни предстои операция при Вас - синът ми на 1г и 8 м има крипторхизъм. Може ли да ми кажете дали това се води вродено състояние? Той има здравна застраховка и заради това питам.

# 70
  • София
  • Мнения: 2 316
Да, това е вродено състояние. Какво отношение има към здравната застраховка?

# 71
  • Мнения: 5 045
Съжалявам, че се намесвам,
често при допълнително здравно осигуряване /здравна застраховка застрахователите не покриват разходи за  вродени заболявания. Зависи от застрахователя, сключения договор, условията които покрива и т.н.

# 72
  • Мнения: 37
Да, това е вродено състояние. Какво отношение има към здравната застраховка?
Благодаря за отговора! Както написаха по-горе за съжаление вродените състояния не се покриват от застраховката.
И още един въпрос - остава изискването за PSR тестове нали? От толкова информация за това изискване и вече се обърках.

# 73
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравното министерство не е забранило това изискване. Всяка болница решава дали да иска прилагане на теста. Все пак това е от взаимен интерес. В Токуда майката и детето да си направят PCR теста, не по-късно от 72 часа преди датата на операцията.

# 74
  • Мнения: 37
Здравното министерство не е забранило това изискване. Всяка болница решава дали да иска прилагане на теста. Все пак това е от взаимен интерес. В Токуда майката и детето да си направят PCR теста, не по-късно от 72 часа преди датата на операцията.
Благодаря много!

# 75
  • Мнения: 221
Здравейте доктор Бранков, искам да доведа сина ми (2г) за един преглед при  Вас относно незабеленото му пишле. С какъв код направление може да стане това и на кой тел номер трябва да се обадя да запиша час?
Благодаря Ви

# 76
  • София
  • Мнения: 2 316
С направление 25 или 50 приемам във вторник и сряда. Записване на 02 403 4948

# 77
  • Мнения: 221
С направление 25 или 50 приемам във вторник и сряда. Записване на 02 403 4948

Благодаря

# 78
  • Мнения: 23
Здравейте Д-р Бранков. Искам да попитам  в коя клиника можем да ви открием и как да запазим час. Става дума за пишлето на сина ми.  Дърпаме го, но мисля, че  няма никакъв резултат.

Последна редакция: чт, 28 май 2020, 02:00 от AnMary

# 79
  • Мнения: 160
Здравейте проф. Бранков, бихте ли могъл да препоръчате детски хирург за операция на парафимоза на пораснало дете във Варна? Ако имате наблюдения или конкретна препоръка за лекар и болница, ще съм Ви много благодарна.

# 80
  • Варна
  • Мнения: 2
Хроничните изменения в кожичката (препуциума) настъпват постепенно. Причините са различни, най-често за това допринася "невинното" замърсяване. С напредването на възрастта склеротичните изменения стават необратими. В много случаи се налага обрязване.
Аз се връщам на работа след 17 май. Елате да видя детето и да обсъдим нещата.

Проф. Бранков, в крайна сметка се решихме и вчера беше извършена операцията тук във Варна. Благодаря Ви за всичко, което правите за нашите деца! Бъдете здрав!

# 81
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте Д-р Бранков. Искам да попитам  в коя клиника можем да ви открием и как да запазим час. Става дума за пишлето на сина ми.  Дърпаме го, но мисля, че  няма никакъв резултат.

Запишете се на 02 403 4948 в Детския център на Токуда.

# 82
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте проф. Бранков, бихте ли могъл да препоръчате детски хирург за операция на парафимоза на пораснало дете във Варна? Ако имате наблюдения или конкретна препоръка за лекар и болница, ще съм Ви много благодарна.

Във Варна мога да Ви препоръчам д-р Румен Христов от детска хирургия на Окръжна болница.

# 83
  • Мнения: 23
Здравейте проф. Бранков, бихте ли могъл да препоръчате детски хирург за операция на парафимоза на пораснало дете във Варна? Ако имате наблюдения или конкретна препоръка за лекар и болница, ще съм Ви много благодарна.

Във Варна мога да Ви препоръчам д-р Румен Христов от детска хирургия на Окръжна болница.
 
 Много благодаря

# 84
  • Мнения: 160
Във Варна мога да Ви препоръчам д-р Румен Христов от детска хирургия на Окръжна болница.
Благодаря Ви.
Проф. Бранков, в крайна сметка се решихме и вчера беше извършена операцията тук във Варна. Благодаря Ви за всичко, което правите за нашите деца! Бъдете здрав!
Веселина, писах Ви на лични, ще се радвам ако ми отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт