Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 375
Да обменим информация относно нашите права в тази ситуация,в която никой от нас няма вина.

В условията на тежката криза,която се стовари на плещите ни,лавинообразните разходи,които започват да се стоварват върху нас,Как определяте помощта на държавата,относно работниците ни?Ще ни помогнат ли да ги задържим,задържим ли ги,ще има ли работа,след падане на извънредното положение,ако се стигне до масово уволняване на работници и пращането им на борсата, държавата ще издържи ли на напора, а и самите работници ще пожелаят ли да се върнат по-рано и да си прекъснат борсата,или в евентуална върлуваща икономическа криза,ще предпочетат да се вземат обезщетения за целя срок,а оттам и пълен колапс откъм работна ръка след отмяна на извънредните мерки?

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 15:06 от Не се сърди, човече

# 1
 • Мнения: 18 688
Мисля че извънредното положение ще се удължи.
Дано да не съм права.
Аз работя в доста голяма фирма. Ама 1 разболее ли се, сигурно цялата ще я затворят за неопределен период.
Какво ще правим не знам.
Все пак сме в България. В нормалните държави, явно подсигуряват хората.

# 2
 • Мнения: 375
Всичко е обвързано,дори да не попаднеш под пряката заповед за затваряне,то вече се усеща ефекта на доминото,ако някой голям по веригата е затворен или пък просто потреблението е замряло

# 3
 • Mediterraneo
 • Мнения: 24 559
Живея в "нормална" държава. На борсата съм от 13 март, мъжът ми работи за себе си, но преустанови дейност миналата седмица. Много мерки има обявени, докато не получа нещо по банковата си сметка, не вярвам в нищо.
Отделно в края на април се плащат данъци за първото тримесечие; можеш да заявиш разсрочване, върху което текат лихви! Не е нормално това изобщо, но пък и няма да извадя 1000 евро да ги плащам другия месец по никакъв начин. Особено ако удължат още извънредното положение( засега е до 12 април).

# 4
 • Мнения: 375
Ние физически ще оцелеем,къде с малко,къде с по-скромно,ще гледаме да има за храна и битови сметки,не им искам помощта в това отношение,но да махнат осигурителното бреме,да поемат помощите за работниците,пак колкото физически да се оцелее, така всеки пак ще е направил жертва от себе си,в това тежко време,но поне ще е запазил психиката си и възможността бавно да стъпи на краката си.

# 5
 • Мнения: 56
Нас от работа ни пуснаха в неплатен до 29, сега се удължи до 13. И аз се чудя ако това се проточи какво бих могъл и какви възможности има предполагам най-добрият вариант е нещо онлайн, от твкъщи да се работи. Тъй като договори не са ни прекратявани. До сега не съм го правил та се чудех някой има ли на идея какви са възможностите. Завършил съм за преподавател по изобразително, и работата ми е подобна. Но като гледах в РУО за София сега преподаватели не се търсят.

# 6
 • Мнения: 1 764
Ето една статия, която намирам за полезна, за правата на работодателите в България:
https://bulmar.com/downloads/managing-during-a-crisis.pdf
В България поне данък печалба за миналата година може да се плати до 30. юни, а не както Тарталета, да дължи до края на април данък за първо тримесечие. Предполагам все пак, че тя пише за данък на физическо лице, не работодател.
Аз не съм в тези браншове, които са директно засегнати, поне не и докато има движение на товари през границите. Все пак някои поръчки ни отмениха и не е добре.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 06:23 от Uncommon

# 7
 • Мнения: 7 007
те пък големите "права" на работодателя. И да не работи фирмата, защото няма как - има 2 варианта:
- да освободи хората - което така или иначе си има право

а ако ги пусне в неплатена, пак трябва да се плащат заплатите. Това що за право е?! Това е причината, според мен, заради която борсата ще се напълни с хора

# 8
 • Мнения: 1 764
Съвсем точно. Остават без избор.

# 9
 • Мнения: 375
Значи,до вчера новите регистрирани на бюрото по труда,от началото на ИП, бяха около 9000 човека,за период от грубо 15 дни.Днес,по новините съобщават,че вече регистрираните са 20000, което най-просто казано означава,че за 1 ден има регистрирани над 10000...и в същото време,молбите за помощта 60/40 били...59 бр.(петдесет и девет бр.).Нека държавата си направи сметка,тази псевдопомощ как са я оценили хората.И защо постоянно се призовава бизнесът да е съпричастен в кризата,да сме си продавали имуществото и т.нВСЕКИ българин,трябва да е съпричастен,всеки българин ще и ощетен,ако трябва,да си прегледа и огромния чиновнически щаб, да си го поокастри,видя се,че много дейности могат да се вършат онлайн,дистанционно,значи има от какво да се спести,има какво да се оптимизира...Щото,освен бизнесмен,аз смятам,че съм не по-малко човек,от човека, на който му казват просто "работник",и ако за него има пак някаква гаранция,по един или друг начин,аз трябва сега сама да се бухна в кризата и неизвестността и.

# 10
 • Мнения: 1 764
Така е. Не се оценява това, че този, който си е дал труда да организира бизнес и да осигурява работа за други хора, всъщност носи целия риск, а и целия стрес при проблеми и във всеки момент може да изгуби всичко, без да има гаранции.

Чудя се чисто теоретично, ако собственик на фирма е по договор за управление и контрол и се осигурява за всички рискове, дали може да се самоуволни и да получава обезщетение за безработица, на база на заплатата, на която се е осигурявал. Мисля, мисля... и ми се струва, че май не може, защото нали все някой трябва да е вписан в Търговския регистър като управител. Но все пак, нали се осигурява както всички, в това число и за безработица!

Общи условия

Активация на акаунт