Как да разкрием и използваме своя личен потенциал?

  • 48 049
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 18 637
Благодаря ви за съветите Светослава!
Правилно сте забелязала, че съм в позицията на чакащ, а не на действащ
Аз не търся активно работа в момента. Трябваше да уточня това. Разсъждавам и обмислям накъде да поема.
Колкото до нещата, които обичам-да те са хобита, но неслучайно ги споменах,а именно защото се замислям да превърна някое от тях в професия.
В момента съм в търсене и обмисляне откъде да започна. Това беше и причината да пиша тук.
На всичките ви въпроси отговарям с не, поради причината, че към момента не търся активно.
Вие, разбира се сте права, че действия трябват. Просто ми е трудно да ги предприема и да реша откъде да тръгна.
В библиотеки не кандидатсвам в момента, защото тук, където живея свободни места няма, нито в читалищата, нито в библиотеките. Неотдавна ходих да питам.
Пътуване надалеч не ми е опция, само това ме спира. Преценила съм, че работа надалече от дома категорично не ме устройва.
По въпроса с писането-съветът е страхотен и ще го последвам в най-скоро време. Вече работя над това.
Целта ми е да се възползвам от това, което смятам, че умея и обичам и да го работя, защото само работейки нещо свързано със споменатите дейности ще бъда щастлива и удовлетворена. Другата ми цел е да се изявявя, най-вече чрез писане, тоест всичко, това, което пиша и създавам да го покажа на хората.
Тук проблема е неувереността и страхът дали ще се хареса, страхът да се покажа иззад кулисите.
Ще прочета статията, много ви благодаря за отговора.

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 15:09 от Ема Удхаус

# 46
  • Мнения: 25
Здравейте Ема Удхаус,
благодаря и аз за бързината в отговора! Simple Smile
Понякога ни трябва време, за да изявим и открием себе си, а впускането в различни посоки ни помага по-добре да усетим къде принадлежим.
Мисля, че сте в период, в който сте готова да експериментирате умерено в различни посоки и вярвам, че така пътят ше започне да се появява!
Подходящо е да проверите и кои са ценностите, които ви мотивират. В продължение на седмица или две, отделяйте си малко време вечер и рефлектурайте над въпроса "Какво от днешния ми ден си струваше усилията ми?"

Успех!

Светослава

# 47
  • Мнения: 265
Здравейте,
Колкото и да обмислям и мисля в какво е силната ми страна,и колкото и странно да звучи,това са идеите. Просто имам страшно много идеи за почти всичко,което ми е интересно..принципно имам заведение тип сладкарница с детски кът,в момента не работя,заради влезлите в сила нови правила и сметнах ,че няма да излизам на печалба. Я този момент,все повече мисля,че това не е моето прозвище. Но не знам накъде да се насоча. Да уча ли нещо,да работя ли,просто за да имам доходи ,каквото и да е. Наистина ми трябва съвет . Благодаря и хубава вечер.

# 48
  • Мнения: 25
Здравейте, Meggle94,

Благодаря за споделеното.

Тръгнете от вашите интереси, това, към което искате да се отправите не е спринт, а е маратон; какво е това, за което ще имате търпението да посветите няколко години напред?

Можете ли да комбинирате учене с работа?

Ако вече имате виспе образование, дали не е подходящо ученето да бъде в посока на квалификационен курс?
 
Вижте тази статия, която може да ви послужи като инструмент за себепознание в професионалната ви идентичнност:

https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/mojata_kariera/2019/03 … kogato_porasnesh/

Хубав ден и успех!

Светослава

Здравейте,
Колкото и да обмислям и мисля в какво е силната ми страна,и колкото и странно да звучи,това са идеите. Просто имам страшно много идеи за почти всичко,което ми е интересно..принципно имам заведение тип сладкарница с детски кът,в момента не работя,заради влезлите в сила нови правила и сметнах ,че няма да излизам на печалба. Я този момент,все повече мисля,че това не е моето прозвище. Но не знам накъде да се насоча. Да уча ли нещо,да работя ли,просто за да имам доходи ,каквото и да е. Наистина ми трябва съвет . Благодаря и хубава вечер.

# 49
  • Мнения: 209
Здравейте!
Първо искам да благодаря за съществуването на тази тема. Изключително полезна ми е до този момент, когато реших и аз да споделя моите професионални казуси.
За мен - жена, на 33 години, две деца и 14 години стаж като проектант на мебели
Дойде моментът, в който последният ми работодател изпадна във финансова криза и ми предложи да работя за него като лице на собствена практика, с цел да понижи разходите си.
И аз рязко преминах в хоум офис на собствена практика.
Работата подавана от него като обем е нищожна и финансово незадоволяваща и се налага да "търся" поръчки от бивши работодатели, случайни клиенти или познати.
Но изобщо не съм ентусиазирана да го правя! Не съм сигурна дали изобщо искам повече да се занимавам с тази дейност. Пазара се напълни с желаещи под път и над път, а аз изобщо не обичам състезанията.
Работодателите ми винаги са ме харесвали заради отговорността, бързината и лоялността ми. Запазила съм отношения с всички тях, но не мисля, че е добра идея да се връщам назад, независимо, че в момента съм с още повече опит зад гърбът си.
Не съм от типа хора предприемачи и предпочитам да работя с работно време, на определено място и да разполагам със свободното си време за децата.
За съжаление нямам висше образование, а и с този опит само в една сфера... това ме правят неподходящ кандидат за повечето позиции.
Иска ми се работата ми да не "поглъща" цялата седмица, поне докато децата не порастнат.
И си мечтая за село. Там, където ще подквасвам мляко и ще отглеждам зеленчуци.

# 50
  • Мнения: 541
Здравейте!
Радвам се, че попаднах на тази тема. Мисля,че в подходящ момент се включвам в нея.
Ще опитам да бъда кратка. Имам икономическо образование. Работила съм в тази сфера около 6 години. За съжаление попаднах на доста кофти екип, който тотално ме отврати от тази работа. Имах желание за развитие в тази сфера, но определено от тогава насам нямам никакво такова. Изненедващо ми предложиха работа за друга компания, която с леки съмнения приех. Но идеята беше просто да се отърва от този токсичен екип.  Новата работа не продължи дълго, тъй като работната позиция бе създадена, заради кампания, коята не бе съвсем доизмислена. Та в един момент се озовах на борсата, което бе голям шок за мен. За да си помагам започнах да се кандидаствам по проекти, свързани с копирайтинг. Имах желание да се занимавам с това. Започнах работа към един онлайн магазин - пишех продуктови описания и статии.  В един момент ми предложиха да работя за тях в съпорта за обработка на поръчки. И така до ден днешен. Определено не желая да я работя тази работа - има толкова минуси,че на моменти ме хваща яд на себе си,че я търпя все още.
Винаги съм била изпълнителна, работя съвестно, не се скатавам, но никога не ми се е давала възможност нито за развитие, нито за нищо. Не съм подмазвач, но само този тип
хора  растат нагоре в повечета случаи. Проблем обаче ми е поставянето на граници и остояването на лична позиция.
Като работа повече ме удовлетворява нещо свързано с творчество, с мислене извън рамките, да пипнеш нещо,да го създадеш, преобразиш, но струва ми се не е подходящо за основен доход (поне според моето мислене). Иначе има много примери,че е.
Пропуснах да спомена, че имах период, в които изработвах картички. Имаше известен успех, но не за дълго. Затова към момента ги изработвам само за приятели и близки.
Та лутам се и не знам какъв път да поема. Бих желала да работя,независимо от работодатели, които  само да  експлоатират труда ми, без това да бъде оценявано, да влагам усилия и енерия, в нещо, което зависи от мен и ме удовлетворява. Проблемът обаче е и,че нямам особено самочувствие и увереност, за кажа "Аз мога еди какво си".
 Ще се радвам да получи някаква насока Simple Smile

# 51
  • Мнения: 1
Здравейте, Симона,

благодаря ви за споделеното. Моментите на кръстопът са полезни с това, че ни дават възможност да направим по-добър избор.

До каква степен искате да се развивате в сферата на вашите хобита, които описвате? Добре е да помислите дали те са добра възможност да отдъхвате ид а се разнообразявате или искате да превърнете в професия заниманието с картички например?
По отношение на поставянето на граници, бих ви поканила да помислите не толкова как да казвате "не", а да помислите и определите за себе си кои са нещата, на които твърдо казвате да и през тях да отбирате какво приемате и какво не.

Помислите за направления, които са ви интересни и направете списък с няколко посоки, за които или имате експертиза, или знаете как да я набавите - и потърсете хора, които са везе реализирани в тази сфера, поговорете с тях, попитайте ги какво ги удовлетворява и какви са минусите на професията, заниманието.

Изяснете за себе си дали искате промяна в професионален план или търсите по-справедлива и хармонична работна среда. Ако е второто, бъдете максимално открита по този въпрос по време на интервю за работа. Аз например години наред в годишната си атестация за предишен работодател, като цел, която поставям за себе си през следващата година поставях важността на това да се чувствам добре в екипа и средата.

Разгледайте стъпките в тази статия, може упражнението да е полезно и интересно за вас в този период: https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/mojata_kariera/2019/03/08/3396938_kakuv_iskash_da_stanesh_kogato_porasnesh/

Пожелавам ви успех!Здравейте!
Радвам се, че попаднах на тази тема. Мисля,че в подходящ момент се включвам в нея.
Ще опитам да бъда кратка. Имам икономическо образование. Работила съм в тази сфера около 6 години. За съжаление попаднах на доста кофти екип, който тотално ме отврати от тази работа. Имах желание за развитие в тази сфера, но определено от тогава насам нямам никакво такова. Изненедващо ми предложиха работа за друга компания, която с леки съмнения приех. Но идеята беше просто да се отърва от този токсичен екип.  Новата работа не продължи дълго, тъй като работната позиция бе създадена, заради кампания, коята не бе съвсем доизмислена. Та в един момент се озовах на борсата, което бе голям шок за мен. За да си помагам започнах да се кандидаствам по проекти, свързани с копирайтинг. Имах желание да се занимавам с това. Започнах работа към един онлайн магазин - пишех продуктови описания и статии.  В един момент ми предложиха да работя за тях в съпорта за обработка на поръчки. И така до ден днешен. Определено не желая да я работя тази работа - има толкова минуси,че на моменти ме хваща яд на себе си,че я търпя все още.
Винаги съм била изпълнителна, работя съвестно, не се скатавам, но никога не ми се е давала възможност нито за развитие, нито за нищо. Не съм подмазвач, но само този тип
хора  растат нагоре в повечета случаи. Проблем обаче ми е поставянето на граници и остояването на лична позиция.
Като работа повече ме удовлетворява нещо свързано с творчество, с мислене извън рамките, да пипнеш нещо,да го създадеш, преобразиш, но струва ми се не е подходящо за основен доход (поне според моето мислене). Иначе има много примери,че е.
Пропуснах да спомена, че имах период, в които изработвах картички. Имаше известен успех, но не за дълго. Затова към момента ги изработвам само за приятели и близки.
Та лутам се и не знам какъв път да поема. Бих желала да работя,независимо от работодатели, които  само да  експлоатират труда ми, без това да бъде оценявано, да влагам усилия и енерия, в нещо, което зависи от мен и ме удовлетворява. Проблемът обаче е и,че нямам особено самочувствие и увереност, за кажа "Аз мога еди какво си".
 Ще се радвам да получи някаква насока Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт