Имате ли нужда от промяна на дома? Консултирайте се с Диана Кръндева!

• 244 231
  • 3 040
  •   1
Отговори
# 2 955
  • София
Здравейте, не е чак страшно малка кухнята /зависи и вие как сте свикнали на готвите/.
Виждам къде е водата, а комин има ли?
По-трудно ще е с мястото за спане - да е красиво и практично.
Със сигурност хладилника ще е отиде в трапезарията, но нека да помисля. Каква е настилката?
Ами кухнята се намира в стара къща и съответно размера на стаите не като по новите стандарти - голяма холокухня, каквото аз бих предпочела. Та ще трябва да се съобразя с това Simple Smile
Комин няма, т.е. имаше, но го премахнаха и сега абсорбатора е изведен през дупка в стената до прозореца в бокса. Затова и печката беше досега там (срещу мивката).
Настилката е старо, дървено дюшеме. То е здраво и вероятно в трапезарията ще остане така. Само в бокса се предвижда да се сложат плочки на земята.
Сега всичко е изтърбушено, включително и тавана, където ще се слага ново осветление, което също още го мислим...

Иначе за идеята в бокса да се постави леглото - интересно звучи, но човека, който ще спи там не е от ниските и мисля че няма да му е много комфортно. А и помещението е малко тъмничко само с едно малко прозорче... Simple Smile

# 2 956
  • София
Здравейте, не е чак страшно малка кухнята /зависи и вие как сте свикнали на готвите/.
Виждам къде е водата, а комин има ли?
По-трудно ще е с мястото за спане - да е красиво и практично.
Със сигурност хладилника ще е отиде в трапезарията, но нека да помисля. Каква е настилката?
Ами кухнята се намира в стара къща и съответно размера на стаите не като по новите стандарти - голяма холокухня, каквото аз бих предпочела. Та ще трябва да се съобразя с това Simple Smile
Комин няма, т.е. имаше, но го премахнаха и сега абсорбатора е изведен през дупка в стената до прозореца в бокса. Затова и печката беше досега там (срещу мивката).
Настилката е старо, дървено дюшеме. То е здраво и вероятно в трапезарията ще остане така. Само в бокса се предвижда да се сложат плочки на земята.
Сега всичко е изтърбушено, включително и тавана, където ще се слага ново осветление, което също още го мислим...

Здравейте,
заинтригувахте ме и начертах нещо...
Моля, не слагайте класическо легло, а удобен диван с подвижен гръб, за да е спретнато през деня.
В бокса съм отбелязала ъгловия шкаф, който трябва да се направи умно, за да се използва целият /с една чупеща се врата/. Погледнете механизмите за кухни, много са полезни. Горе слагам шкафове от едната страна. Ако обичате открити рафтове, имате малко място срещу тях.
Масата е 120х60, за да не пречи на прехода.

Успех!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:35 от Рaдост

# 2 957
  • SF

Ето така може да се прегради стената, но може и с плътна стена.
Може и огледално да се обърне стаята и прозорецът да бъде срещу леглото.
Леглото може да бъде и до стената, без място за второ нощно шкафче, а ако е 5 см по-късо, може да се побере и обърнато на 90 градуса под прозореца или на отсрещната стена, където в момента е телевизора.
Разбира се, отворът за вратата отива в другата част на помещението.
Според мен ще бъде интересно, но любителите на нощното похапване да внимават!

# 2 958
  • София
Скрит текст:

Ето така може да се прегради стената, но може и с плътна стена.
Може и огледално да се обърне стаята и прозорецът да бъде срещу леглото.
Леглото може да бъде и до стената, без място за второ нощно шкафче, а ако е 5 см по-късо, може да се побере и обърнато на 90 градуса под прозореца или на отсрещната стена, където в момента е телевизора.
Разбира се, отворът за вратата отива в другата част на помещението.
Според мен ще бъде интересно, но любителите на нощното похапване да внимават!

Много ти благодаря!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:35 от Рaдост

# 2 959
  • София
Здравейте,
заинтригувахте ме и начертах нещо...
Моля, не слагайте класическо легло, а удобен диван с подвижен гръб, за да е спретнато през деня.
В бокса съм отбелязала ъгловия шкаф, който трябва да се направи умно, за да се използва целият /с една чупеща се врата/. Погледнете механизмите за кухни, много са полезни. Горе слагам шкафове от едната страна. Ако обичате открити рафтове, имате малко място срещу тях.
Масата е 120х60, за да не пречи на прехода.

Успех!

Благодаря много за отговора и чертежа с разположението на уредите и мебелите. Аз първоначално го бях визуализирала така - (с помощта на програмата за проектиране на кухни на Икея, понеже само с нея съм пробвала досега и ми е удобно, че слага готови размери шкафчета и уреди):

Но сега и това разположение никак не е лошо. Има ли някакви особености откъм функционалност, които да накланят везните към един от двата варианта?

Забравих да спомена, че и пералня трябва да се вмести в това мъничко помещение Simple Smile Simple Smile

# 2 960
  • София
Скрит текст:
Благодаря много за отговора и чертежа с разположението на уредите и мебелите. Аз първоначално го бях визуализирала така - (с помощта на програмата за проектиране на кухни на Икея, понеже само с нея съм пробвала досега и ми е удобно, че слага готови размери шкафчета и уреди):

Но сега и това разположение никак не е лошо. Има ли някакви особености откъм функционалност, които да накланят везните към един от двата варианта?

Забравих да спомена, че и пералня трябва да се вмести в това мъничко помещение Simple Smile Simple Smile

Unamused
Е-е-е, какво да кажа - няма лошо във всякакви програми за визуализация, но мерките са си мерки...
Разполагате със 170 см от едната страна и 180 от другата, като сложите два реда х 60 см от двете страни, в остатъка от 60 см какво по-напред? Да отворите фурна? Да отворите пералня? Да клекнете там?
Не разбирам...
Малка кухня няма как да се направи със стандартни мебели, те имат стандартни размери.
А пералня, само ако се налага, можете да сложите на мястото на миялната машина, а да се откажете от нея или да сложите малка в ъгловия шкаф, но за това Ви трябва мебелист магьосник.

Дано да съм помогнала!

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 09:39 от Рaдост

# 2 961
Този прозорец в 'кухнята' толкова ли е малък, или така си го задала в програмата на Икея. Мисля, че Диана е мислела, че имаш нормален прозорец, а не малко прозорче като за баня и затова е разпожила мивката пред прозореца - класика, това е най-хубавото на една кухня.
Друго, може би сложи чертежа на целия апартамент, за къде води тази врата с прозорец, балкон ли е. Щом и за пералнята мислиш, трябва да се види какво има в другите помещения, може да има някой килер, който да се приспособи.

Иди в Икея или друг мебелен магазин и поискай те да ти направят проекта за кухня. Имат опит хората и знаят кое с кое си пасва и кое с кое  е забранено.
На твое място, ако има възможност си правя голям нормален прозорец и  по проекта на Диана, не на Икея. Ще ти кажа защо, Ако направиш Икейския проект, много малко място имап за домакинята, Хладилникът затваря пространството, отзад където е печката ще ти е тъмно и не се слага печка толкова близо до хладилник, икейските програми също не разрешават. А от другата страна, поглед от трапезарията, ще има някакъв отворен  горен рафт на 'първа линия'. И главно това прозорче, ще бъде централен акцент. Изглежда малко като бяня. Напук на двата реда мебели не издължава квадратното помещение, не мога да си обясня защо.

# 2 962
  • София
Unamused
Е-е-е, какво да кажа - няма лошо във всякакви програми за визуализация, но мерките са си мерки...
Разполагате със 170 см от едната страна и 180 от другата, като сложите два реда х 60 см от двете страни, в остатъка от 60 см какво по-напред? Да отворите фурна? Да отворите пералня? Да клекнете там?
Не разбирам...
Малка кухня няма как да се направи със стандартни мебели, те имат стандартни размери.
А пералня, само ако се налага, можете да сложите на мястото на миялната машина, а да се откажете от нея или да сложите малка в ъгловия шкаф, но за това Ви трябва мебелист магьосник.
Дано да съм помогнала!

Благодаря отново за съветите, определено ми помагат да си изясня нещата Flowers Rose
Досега разположението беше такова, като мивката беше зидана и хладилника, печката и пералнята си бяха наблъскани всички там. И на ползвателката й беше ок, като за работен плот ползваше кухненската маса в трапезарията. Така че тя си свикнала така и смята, че разположението е добро. Аз бих предпочела да е с повече пространство и май ще го постигнем като преместим хладилника в трапезарията. За другите неща - явно ще си останат с тази подредба, защото се оказа че местенето на водопроводните тръби ще е голяма занимавка и майстора отказа Frowning1 За жалост миялната машина отпада.
Явно ще търсим мебелист, с готови мебели, както казвате и вие няма да успеем да оползотворим докрай пространството.

Pepina_n3, прозореца в кунята е малък наистина и за жалост няма как да се разшири. Намира се малко високо и за човек застанал пред мивката няма да даде възможност да погледне навън.

Иначе го мислихме много за пералнята, но наистина няма къде другаде да се сложи освен там, така че и с това ще се наложи да се примирим.
Единсвено, за да се разшири и визуално и работно пространството ще преместим хладилника в трапезарията.
Благодаря за съветите!

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 16:52 от thEia

# 2 963
На 170+ъгъла можеш да сложиш и 45 см миялня. Местенето на тръби да не те спира, всичко може, еднократно се прави,

# 2 964
  • София
То май накрая и до местене на тръби ще опрем, колкото и да е неудобно. Благодаря за идеите Simple Smile

# 2 965
Наскоро купихме инвестиционно жилище и е много малко. Как да събера всичко необходимо в толкова малко пространство?

# 2 966
  • София
Наскоро купихме инвестиционно жилище и е много малко. Как да събера всичко необходимо в толкова малко пространство?

Здравейте,
и малкото пространство е предизвикателство, но и голямото е трудно за овладяване.
Щом е инвестиционно жилището, трябва да има поне минимум удобства, които да го направят привлекателно. От някои може да се наложи да се откажете /напр. миална машина/. Това, което е важно, е, че няма начин да се справите с готови мебели. Всичко, с изключение на леглото, трябва да е по поръчка, ако не искате да изглежда претъпкано.
Инвестиционно или не, това е Ваша собственост, така че не правете компромиси с качеството на пода, плочките и вратите. Всичко друго може да се сменя с лекота, но тези неща ще Ви се изплатят многократно.

Успех!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:16 от Рaдост

# 2 967
  • София
Цветовете в интериора... Не знам защо се страхуваме от тях!
Август май е месецът, в който да говорим за това.
Стига вече бяло, кремаво и сиво! Да, безопасно е, но толкова бързо омръзва!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:16 от Рaдост

# 2 968
  • SF
Диана, бързо ще ми омръзне и тъмносиня стена. И после покриването й е по-проблемно, отколкото бял или близък до белия цвят.
Освен това, трябва да я съчетаем с нещо. Пак безопасното бяло?? Или розово, горчица, ванилия...
Същата работа, но е малко по-сложно да го впишеш в обстановката това синьо, или тюркоаз, или....
Цветовите комбинации са безбройни, но ние се спираме на 1 от тях, не на 10 и тя си омръзва.

# 2 969
Аз затова не боядисвам стени като акцент (пък и за мен акцентът означава индивидуалност като подход, а акцентните стени придобиха някаква масовост и вече не ги възприемам като акцент), а залагам на цветове в текстил, декорации, картини, мека мебел...въобще все елементи, които сравнително лесно се сменят според сезон и настроения. Дори металите сменям  (напр. от бронз и месинг във свещници, подноси, фруктиери, вази и подобни, минавам на сребро, после обратно), поради което и когато купувах дръжки на шкафовете в банята, купих никел и от същия модел - месинг, да има Simple Smile
В едната къща съм избрала зелено за обединяващ цвят в помещенията, в другата - синьо. Разбира се, в дребни елементи се допълват от други цветове, най-често сезонно променяни. Основата обаче е от неутрални цветове и така рискът да ми омръзне бързо общият вид не е голям, засега малко повече от 5 години се чувствам добре в тази среда и не изпитвам нужда да променям радикално нещо.

Общи условия

Активация на акаунт