Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!

 • 15 457
 • 52
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 369
Здравейте! Моят въпрос е малко странен, но се надявам да ми помогнете. Бих искала да добия знания за оказване на първа помощ и когато премине пандемията, да се явя на такива обучения, обаче имам един сериозен проблем. Преди доста години, в училище, получих припадък по време на час, след като учителят ни ни разказваше много зловеща история, свързана с операция на дете. Разказа я толкова описателно, че на мен ми прилоша и припаднах. Оттогава получих явно някаква психическа травма и години наред се разтрепервах и изпитвах ужас, дори само някой да спомене нещо за инциденти, травми, рани, кръв и т.н. 15 години по-късно мисля, че съм овладяла значително този страх, но все още си седи в мен това нещо. Достатъчно ми е само да си помисля, че ще ми стане лошо и пребледнявам. В училище избягвах и часовете, в които са ни говорили за безопасност на пътя. Нямам абсолютно никакво познание за оказване на първа помощ, а ми се струва крайно неприятно да не знам нищо. Не искам да е така. Бихте ли ми дали някакъв съвет какво да правя и как да се справя с това състояние?

# 46
 • Мнения: 30
Здравейте,
Никой не е застрахован, от това как ще реагира в критична ситуация. Понякога хора, които са изключително спокойни и са "врели и кипели" в подобни ситуации, изведнъж изпадат в паника или блокират. Както и обратното, хора, които типично се разтреперват и губят самообладание, в конкретен момент се мобилизират и се справят.
Няма точно и безотказно "лечение" или метод за справяне, но проучванията показват, че преминаването на периодични обучения с много практика и разиграване на ситуации, близки до реални, дава повече увереност и механизми за справяне. Хората, преминаващи такива курсове придобиват отработени навици и умения и по-често в реална ситуация действат автоматично и без емоционални отклонения.

# 47
 • Плевен
 • Мнения: 4 775
Здравейте!
Благодаря за съветите и за споделените клипчета. Аз съм посещавала курс по първа долекарска помощ при кандидатстване за шофьорска книжка, като лекцията беше теоретична и много от казаното остана неразбрано. Гледайки клипчетата, придобивам много по ясна представа.
Това, което съм запомнила е, че когато човек си "глътне езика" не трябва да му се отваря устата с някакви предмети, а да се отведе назад и да се натисне от двете страни челюстите, там където се събират, но честно казано, не можах да разбера къде е това "магическо" място.
И другото, което исках да попитам - какво да правим при ухапване от змия, особено ако сме сред природата и най-близкият лекарски кабинет е на километри. Знам, че повечето змии в България не са силно отровни, и все пак...

# 48
 • Мнения: 30
Когато човек е в безсъзнание и коренът на езика му е отпуснат и запушва дихателната тръба, необходимо е да бъде отведена главата му назад и да се избута брадата нагоре. Няма нужда да притискате челюстите отстрани. Избутването на долната челюст като се прихване по специфичен начин отстрани е друга техника, която се използва за освобождаване на дихателните пътища, когато има причина да не използвате горната (напр. ако имате подозрения за увреждане на врата). За да се научите правилно да изпълнявате техниката е необходимо да посетите практически курс, където инструктор да ви покаже, как точно да поставите ръцете си и да отренирате няколко пъти върху специален манекен. Така ще добиете увереност и правилни умения.

# 49
 • Мнения: 30
Съвсем скоро започва учебната година и всички припряно подготвят тетрадки и учебни помагала, материали за рисуване, чертане и приложни изкуства, кутии за храна, бутилки за вода, облекло и обувки за спорт... и цял куп други неща. Раницата на ученика е цяла вселена Simple Smile.
А, има ли в нея аптечка за първа помощ и какво съдържа тя? Знае ли ученикът, какво да направи, ако се случи инцидент в училище? Спокойни ли сте, че ще се справи, ако нещо се случи или сте на тръни през цялото време, да не ви звънне телефона? Ще се радвам да споделите...

# 50
 • София
 • Мнения: 4 097
Честно казано не ми е хрумвло да слагам в раницата аптечка. Надявам се медицинската сестра да разполага с необходимото. Не за друго, а защото наистина има твърде много неща в тази раница, а човечето е едва в първи клас. Нито може да носи тежко, нито ще помни какво допълнително има натъпкано вътре.

Не мисля, че дъщеря ми ще се справи в случай на нужда да окаже първа помощ. Тя е доста притеснителна и когато се случи нещо с някого се стряска. Знае какво правя с нейните рани, но да се сети сама да го направи на себе си и на някой друг ... не съм сигурна. Вероятно ще се стресне.

# 51
 • Мнения: 30
Честно казано не ми е хрумвло да слагам в раницата аптечка. Надявам се медицинската сестра да разполага с необходимото. Не за друго, а защото наистина има твърде много неща в тази раница, а човечето е едва в първи клас. Нито може да носи тежко, нито ще помни какво допълнително има натъпкано вътре.

Не мисля, че дъщеря ми ще се справи в случай на нужда да окаже първа помощ. Тя е доста притеснителна и когато се случи нещо с някого се стряска. Знае какво правя с нейните рани, но да се сети сама да го направи на себе си и на някой друг ... не съм сигурна. Вероятно ще се стресне.

Да, действително раниците на децата са претъпкани. Но една базова аптечка съдържа няколко лепенки, няколко кърпички за рани, предпазни ръкавици... това се побира в обем, по-малък от телефон. А дори детето да не може много добре да си служи с тези материали в ранна възраст, то ще развива правилна нагласа и когато порасне ще знае, за какво става дума.
Обучението по първа помощ също е добре да стартира от рано, така децата добиват трайни умения и разбиране. В началото нашият подход и действия при инцидент (с детето или пред детето) реално са неговото обучение, след това в училище би следвало да има такива часове и накрая, разбира се, когато детето е достатъчно голямо - има курсове и програми за обучение на деца по първа помощ. Статистиката говори, че колкото повече човек е преминавал обучение и е отигравал в симулационна среда, толкова по-вероятно е да не се притесни и да не изгуби самообладание при реална ситуация.

# 52
 • Мнения: 30
Misc Loudspeaker На 16ти октомври се отбелязва Световният ден на рестартирането на Broken Heart.

Нека привлека за малко вниманието ви с тези ФАКТИ Nerd:

1. Сърдечният арест (спирането на сърцето) е една от най-честите причини за смърт в цивилизования свят. В света близо 1 МИЛИОН People Family годишно получават сърдечен арест!!!
2. Сърдечният арест може да се случи на всеки, независимо от възрастта или физическото и здравословно състояние. Може да се случи на People Girl People Boyили дори активен Bicyclist!!!
3. Когато се случи сърдечен арест, кръвообращението спира и кръвта не циркулира, за да носи кислород до клетките в тялото. След 3 мин. Misc Alarm Clock без кислород в мозъка започват да настъпват необратими процеси и човек загива!
4. Най-бързите Ambulance пристигат на мястото на инцидента между 6 и 8 мин. след подаване на сигнал на тел. 112, когато повечето от пострадалите вече са неспасяеми!
5. Единственият шанс за оцеляване на пострадал със сърдечен арест е човекът до него да започне незабавно да изпълнява сърдечен масаж и изкуствено дишане (КПР) и до 2-3 минута от началото да бъде извършена дефибрилация (АВД). Тогава шансът за оцеляване нараства от едва 2-5% до над 50-70%!!!
6. Key Условията от т. 5 могат да бъдат изпълнени само ако повече хора бъдат обучени да извършват правилно и ефективно КПР и на обществени места бъдат поставени автоматични външни дефибрилатори, с които да се извърши ранна дефибрилация при нужда.
7. Всеки спасен човешки живот си струва Heart! Ето това е идеята на отбелязването на Световния ден на рестартирането на сърцето - 16ти октомври всяка година!

Повече информация за кампанията, която се провежда от Фондация "Първите три минути" можете да намерите на https://firstaid.bg/novini/wrah-%e2%9d%a4%ef%b8%8f-2020/

Общи условия

Активация на акаунт