Истанбул [тема 52]

• 65 604
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
Предполагам, че такива пътуващи ще се съобразяват с изискванията за транзитно преминаване. наскоро четох, че Словения, ако не се лъжа, е намалила времето за транзитно преминаване през територията си от 24 на 12 часа. Предполагам, че при такова преминаване не се налага карантина. Това е и логично. Иначе биха пътували от Турция до Германия 2 месеца, ако навсякъде ги карантинират за по седмица или две.

Не падна ли карантината за пътуващи по медицински причини и техните придружители?

Не... подготвяме петиция с няколко съфорумки точно по медицински причини ( в случая ин витро) да можем да пътуваме т.е да ни освободят от карантина... Не е човешко да мога да летувам в Гърция, а да нямам право да се лекувам свободно в Турция Sad .

# 346
Не, за инвитро, не.
За транзитно то пак си е тъпо, спиране на бензиностанция, тоалетна и т. н... То и ние можем в рамките на 12 часа да отидем до Истанбул, процедура и обратно да се в местим, но тук никой не ни дава избор, карантина и толкоз. Да не говорим че в рамките на тия 14 дена пак се налага да се ходи, няколко пъти.

# 347
  • Варна
Момичета, разбирам тревогите ви.
Транзитните преминавания са "друга бира". Реално ако при такива се изисква карантина, това е все едно да затворят напълно сухопътните граници, което е невъзможно. Та, тях ги оставете.

Обаче това за ин-витрото е тъпо. Да, има други медицински пътувания, които са по-жезненоважни, но не виждам защо не пуснаха и тези по причини като вашата. Искрено се надявам да имате успех.
Ако направите петиция, споделете, да я подпишем.

# 348
  • София
Роже, много полезна информация!
Би ли казал на кой хотел се спря в Истанбул?

danaya.d, ща разкажеш ли малко и за сватбата в района на съпруга ти? 
А и каквото се сетиш за там ще е добре дошло. Имахме планове за там, но пропаднаха засега.

# 349
  • София
Eiger, това е хотела Mercure Istanbul Sirkeci
Колебаех се между два три, които бяха получили вече сертификат за безопасност и се спрях на него, защото като местоположение ни устройва най-добре и цената му не е  безбожно висока. А и е съвсем нов, това е бившата сграда на пощата, само на минутка е от трамвайната спирка на Сиркеджи, Мармарай и на няколко минутки от Еминьоню. Точно срещу любимото ми заведение за кокореч и пилаф. Много невзрачно, с няколко малки масички, с още по-малки столчета, но пък безумно вкусно Simple Smile

Скрит текст:

# 350
Много се извинявам за спама.
https://www.peticiq.com/274474?uv=25769047 
Това е петицията за която писах по-рано днес, ако можете ударете едно рамо Kissing Face . Можете да запазите анонимност има опция да не се показва името ви.

И да не само спам пускам една Истанбулска котка. Обожавам такава да ми минава път. Черна с бяла гушка ... на късмет ми е Simple Smile .

Скрит текст:

# 351
Подписах петицията. Успех.

# 352
  • Стара Загора
Здравете, и аз се интересувам кога ще отпадне карантината след завръщане от Турция. Записвам се да ви следя! Крис_80 подписах петицията и ви желая успех!

# 353
  • Варна
Здравете, и аз се интересувам кога ще отпадне карантината след завръщане от Турция. Записвам се да ви следя! Крис_80 подписах петицията и ви желая успех!
Всички от това се интересуваме, но няма никаква достоверна информация по въпроса. Най-вероятния сценарий е германския, т.е. отпадане на карантината след края на Август, но и той не е сигурен. А и няма никакви гаранции, че карантината няма да бъде върната по някое време след като се отмени. Като цяло няма сигурност за нищо.

# 354
Благодаря ви много!!!

Tihomira Fereva, на 15 Юни трябваше да се реши какво се случва с пристигащите от трети страни в ЕС ( Турция е такава), но уви аз не намерих никакво инфо в  българският информационен поток.
Сега се "чува", че уж на 1 Юли трябва наново да се решава, но ме съмнява. Вече месеци се протакат месец за месец нещата. А и оня ден в новините предупредиха да се ползват вътрешни авиолинии в ЕС и това хич не ми мирише на отмяна на карантината за влизащи от трети страни Sad .

В Роже ми е надеждата да разкаже от първо лице за почивката си Simple Smile  Flowers Four Leaf Clover

# 355
Аз също подписах петицията и желая от сърце успех на всички!

Eiger, къде сте имали намерение да пътувате? Мм е от Ван. Сватбата бе по техни обичаи, но нищо особено. Няма някакви кой знае какви ритуали. Първата вечер се прави къна

На следващия ден е самата сватба. Тогава има някои обичаи като при нас. Захранване с питка с мед, хвърляне на чиния с бонбони, семена и стотинки. Общо взето скучна работа. Нашите сватби са много по-хубави. Интересното е, че дори в тези времена и дори и младите момичета по поводи се обличат с особен тип облекла, типично кюрдски

Някои от жените и в ежедневието си се обличат така (разбира се с по-малко камъни и блясък 🤣) .

Много е различно от Истанбул а от при нас 5 пъти повече. Свекърва ми прави домашен хляб и го пече в пещ под земята. Изобщо цялото ядене е доста различно. Ван е известен със закуските си. Ван кахвалтъ салони има и в Истанбул, препоръчвам на всеки, който има интерес и желание да посети и опита.
Езерото Ван също е интересно, има остров Акдамар, който за съжаление не успяхме да посетим. На острова има арменска църква.
В града има и музей на котките с едно синьо и едно жълто/зелено око, за които казват, че живеели само там. Мога да споделя още, ако е интересно.

# 356
danaya.d, благодаря за подкрепата!
 Разказвайте за каквото се сетите и е удобно Simple Smile. Аз  не смея да ви разпитвам за да не навлизам в личното ви пространство, но ви чета с интерес. Simple Smile . Някоя рецепта може да споделите вкусна, че съм се отдала на кулинарстване напоследък. Мъча се с останалите ми запаси от Турция да скалъпвам турски гозби.

Иначе мъжът ми пътуваме с мотор  за сега само на Балканите и предпочитаме планински маршрути с възможно най-много завои ( те по принцип са два : ляв и десен WinkSimple Smile .
В Гърция сме били само до Метеора. В Турция с мотор само до Одрин, но там се влюби моичкият в турската кухня след като опита джигертавата Laughing .  Румъния що годе сме я обрисали. Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, малко Италия, Унгария.
 Та едни от плановете ни преди време беше или да направим обиколка на Черно море или да слезем до Кападокия... Заради обстановката с бежанците ни хвана шубе и си ни остава мечта.

# 357
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

Да се закача за тази снимка, да ви вдигна малко погледа нагоре и да кажа нещо за самата сграда.

Много я харесвам, прекрасен образец на Арт нуво в Истанбул. Това е емблематичния Влора Хан, построен е в началото на миналия век, първоначално носи друго име, това получава през 1921 година. Проекта е на Раймондо Д'Аронко - главен дворцов архитект на султан Абдулхамид II цели 16 години, време през което Цариград се променя и става оазис на Арт нуво-то и е оформен булеварда Истиклял, на който се радваме и до днес.
Преди 2 години сградата е купена и трябва да изглежда така:

Скрит текст:

Изобщо целият район наоколо е много интересен, отсреща е и Централна поща, която наскоро беше реставрирана, а вътре има и безплатен музей.

# 358
  • София
Eiger, къде сте имали намерение да пътувате?
...
Ван също беше включен в плана. Мардин, Шанлаурфа. Все интересни места.
За съжаление отлагаме за неопределено време.

# 359
Винаги съм се питала каква точно е тази прекрасна сграда и защо е останала в този вид, благодаря за информацията! А за реставрираната   поща, направи ми впечатление че самите орнаменти някакси им личи че са машинно правени, остри ръбчета, а не ръчно дялани. Поне така на мен ми изглежда. Иначе като общо добре изглежда сградата, но тези детайли си личат. Не си спомням всъщност как точно е изглеждала преди това, може такава да си е идеята де.

Общи условия

Активация на акаунт