Истанбул [тема 52]

• 65 590
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
Ох, като гледам проекта, направо ще я окепазят тази сграда.

Даная, кажи един такъв кахвалтъ салон на лесно място.
Всичко, което можеш да разкажеш, ще ми е интересно.
Например за живота на младите момичета и жени там,  вероятно не е като в Истанбул...
Ти трябва ли да си променяш облеклото като си там?
Има ли такива кланове и разни аги като по сериалите?
Ох, май ми е глупав въпросът. 😀
Можеш да не ми отговаряш, ако съм твърде нетактична и предварително се извинявам.

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 21:17 от pepel_ot_rozi

# 361
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Така е, Пепелче, бутафорно изглежда проекта, ама дано я направят хубава. Може като нова такава да е била. На снимката не се вижда, но по фасадата има рози Heartpulse

Фани, Централната поща също е много интересна сграда, един от образците на Първия турски национален стил - наричан още Турски неокласицизъм. Заражда се в първите години на Турската република, иначе казано е модернизиран османски стил. Друг много впечатляващ представител на същия стил е Tayyare Apartmanları - който е ходил в Лалели няма как да не е виждал тази сграда, която реално е комплекс от 4 сгради. А каква красота се крие вътре:
Цък

Иначе нямам идея какъв е резултата, но доколкото видях от снимките основно са почиствали фасадата и вероятно са я запечатали. На старите снимки е доста мърлява и тъмна сграда.

# 362
  • в белята
Здравейте,
Дали някоя от вас е пазарувала мебели от Турция? Интересуваме къде в Истанбул са мебелните магазини и какво мито се плаща? Гледам в Бг бая турски мебели се внасят, а като знам колко по - евтини и качествени са им храните, препаратите и дрехите, се изкушавам да си купя от там мебелите за новия дом.

# 363
Здравейте,
Дали някоя от вас е пазарувала мебели от Турция? Интересуваме къде в Истанбул са мебелните магазини и какво мито се плаща? Гледам в Бг бая турски мебели се внасят, а като знам колко по - евтини и качествени са им храните, препаратите и дрехите, се изкушавам да си купя от там мебелите за новия дом.
Най-добре е да попитате във фейсбук в групите На пазар в Турция, На пазар в Одрин и подобни.
Там със сигурност ще намерите много и актуална информация по този въпрос.

# 364
  • Варна
Дали някоя от вас е пазарувала мебели от Турция? Интересуваме къде в Истанбул са мебелните магазини и какво мито се плаща?

И храни и дрехи пазаруваме на промоция ! Иначе ако се гледат нормални цени , дето му викаме ''магазини с етикет'' цените са си и по солени от нашите.Много турски мебели се внасят защото топтанджииските цени са много по ниски от нашите , транспорта също.Ако сравните колко ще ви излезе при индивидуална покупка , дори същата мебел в наш магазин с турска стока излиза по евтино.Мебелни магазини иначе има във всички МОЛове.Разбира се нищо не ви пречи да пробвате.На мен като опит едни вратички за кухненски шкафчета  в наш магазин с турска стока излиза по евтино отколкото в Истанбул , а в Одрин беше още по - скъпо.Разбира се всеки може да има различен личен опит .

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 08:19 от peterky2002

# 365
  • където ми е най-добре
Здравейте,
MASKO https://masko.com.tr/ е “мястото”, което е събрало всички магазини за мебели. Намира се до Mall of Istanbul. За мито не мога да помогна, тъй като не съм внасяла мебели в България /защото определено излиза скъпо начинание/.

# 366
Здравейте. Някой има ли информация дали автобусите на Метро пътуват по редовните си линии София - Истанбул и обратно. Звънях на телефона, който е посочен в сайта, но не отговарят, писах им на страницата във фейсбук и там не отговарят.

# 367
Здравейте. Някой има ли информация дали автобусите на Метро пътуват по редовните си линии София - Истанбул и обратно. Звънях на телефона, който е посочен в сайта, но не отговарят, писах им на страницата във фейсбук и там не отговарят.

Според сайта им за продажба на билети пътуват с намален брой автобуси.

# 368
Ох, като гледам проекта, направо ще я окепазят тази сграда.

Даная, кажи един такъв кахвалтъ салон на лесно място.
Всичко, което можеш да разкажеш, ще ми е интересно.
Например за живота на младите момичета и жени там,  вероятно не е като в Истанбул...
Ти трябва ли да си променяш облеклото като си там?
Има ли такива кланове и разни аги като по сериалите?
Ох, май ми е глупав въпросът. 😀
Можеш да не ми отговаряш, ако съм твърде нетактична и предварително се извинявам.

Кланове има, казват им аширети. В не толкова далечното минало са имали по мноого деца и така се оформя един огромен род. Понякога като искам да се посмеем карам мм да изброява лелите и чичовците си и като им изгуби реда се забавляваме много. Дядо му е бил ага, имал е 4 жени 🤪. Сега по няма такива неща, но пак има хора с по-"голямо" положение елин вид съвременни аги. НО някои традиции и до сега ги има, ако има някакъв проблем между 2 фамилии (аширети) се събират най-възрастните да се помиряват и да оправят положението. До преди 10 години са се убивали за отмъщение, на мен ми се струва някак едва ли не фантастично, но явно е вярно.
Аз си се обличам нормално, както и тук, всъщност както си се обличах и в България, но аз и никога не съм носила нещо късо да кажем над коляно и т.н. младите момичета не са забрадени, обличат си се нормално (панталони, дънки и т.н.), но според мен живеят "задушено". Мъжа ми са общо 6 деца - 5 братя и 1 момиче. Тя е най-голяма на 29г е. Не е омъжена, учителка е по английски и въпреки възраста си се съобразява с баща си. Ще дам един конкретен пример. След сватбата останахме 2 седмици там. Със сестра му и една тяхна братовчедка излизахме често. Една вечер след кафе се прибирахме може би е било 21/22 часа, но със сигурност бе тъмно. Та вървим ние и като наближихме тя видя някакви техни комшии - възрастни хора да вървят пред нас. Реакцията и ме изненада много спря, за да не ни видят и като попитах защо каза при нас това е срамно. Та така и след работя като излиза с приятели съм сигурна, че послъгва и се оправдава с работата си. От там ми е това впечатление, че живеят задушено.

Салони за закуска около централната част виждам тези:

Не съм ги посещавала, ние ходим покрай нашия си квартал.

Закуската представлява нещо такова

Иначе когато сме по работа на Еминьоньо обичаме да закусваме точно в салона, който е като се излезе от трамвайната спирка и се пресече на светофара веднага след него. Там ходят и много туристи, много ми допада закуската.
Майка ми живее във Велико Търново и фирмата пътуваща от там започна от 18ти. Преди това звъняхме на метро те същото казаха, че пътуват.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 12:26 от danaya.d

# 369
Ех, Даная, благодаря ти от сърце!
Много ме заинтригува и ми даде повод да прочета повече за този край.

Днес ще се посветя на Турция.
Сега ще се потопя в езерото Ван. 😀
Чета поредната книга на Ахмед Юмит - Мечът на бога и ще изгледам всички видеа от Шебечето на турската влогърка.

Тази извънредна обстановка ми даде много време за удоволствия. 😀

# 370
pepel_ot_rozi, изгледах" Алеф" и другият филм който ми предложи... ако се сетиш за някой друг с Истанбулска тематика ще се радвам да споделиш Simple Smile .

# 371
Даная, чета постовете ти с голям интерес, благодаря и за снимките, показваш един много различен свят. Аз започвам все повече да се обезнадеждавам, че това лято ще посетя Истанбул. Дори си бях харесала апартаменти в air bnb, та в тази връзка да те попитам защо повечето нямат фурни. За мен идеята на тази платформа е да съм в апартамент, за да мога да готвя, понеже и аз, и съпругът ми сме със специфични здравословни проблеми и не разчитаме толкова на купената или ресторантската храна. Няколко хранения на ден за поне седмица няма да са ок за нас. Да готвя един път на ден или един път за два дни за мен ще е от полза, но забелязах, че котлони има, а апартаментите с фурни са малко. Миналата година бяхме 2 седмици във Варна, с нает такъв апартамент и наготвих всякакви риби, че даже и хайвер разбивах за пръв път. И друг въпрос ми възниква - спазва ли се личното пространство от собствениците на апартаментите?

Аз също ще се радвам да науча още подробности за живота там. Някъде бях чела, че все още има мъже с по две жени, но нямам идея дали е вярно. Моят опит с Турция е само Одрин. Надявам се скоро нещата да се нормализират и да можем пак да пътуваме спокойно.

# 372
pepel_ot_rozi, изгледах" Алеф" и другият филм който ми предложи... ако се сетиш за някой друг с Истанбулска тематика ще се радвам да споделиш Simple Smile .
Криси, забравила съм какво съм ти предложила за гледане, но ми дойде на ума един лек и романтичен филм- Време за щастие.
Не е нещо кой знае какво, но мисля, че поне  ще те разведри в това объркано време.

https://www.vbox7.com/play:e064b9a2b2

Много е пъстър и най-важното, че има и малко сцени на някой от островите, но съм забравила на кой. 😀

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 20:57 от pepel_ot_rozi

# 373
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Не зная как да го тълкувам, но това пише:

Istanbul City ferry (vapur) fares are between 10:00 and 16:00 until 31 August: “0,05₺” (Turkish Lira)

# 374
  • София
Не зная как да го тълкувам, но това пише:

Istanbul City ferry (vapur) fares are between 10:00 and 16:00 until 31 August: “0,05₺” (Turkish Lira)

До 31 август 2020г. между 10 и 16ч.  ферибота /корабчетата/ на Şehir Hatları ще се таксува на символичната цена от 5 куруша. Тоест почти безплатно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт