Истанбул [тема 52]

• 65 579
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Петерки, и за Гърция е трудно.
Скрит текст:
Да не казвам доста рисково е тръгването натам. Правят масово тестове и ако излезеш положителен, нещата стават много сложни.
Освен това, както е тръгнало, скоро може да последваме сърбите и да си стоим дОма до второ пришествие.

Карантинираните се проверяват.
Скрит текст:
Ако някой е на принципа "Мен не ми пука, глобата ще падне в съда" е друго нещо. Ние никога не сме се славели с особено високо ниво на усещане за общество и на отговорност към него, та нищо чудно да има и такива "герои".
Вярвам, че тези, които пътуват, ще се съобразят с изискванията.

Жалко е, че не можем като преди да запалим колата и да тръгнем, но и този ден ще дойде. Остава да го дочакаме.

В последните дни си мисля колко пъти отлагах повторното посещение на "Св. София"... Влизахме веднъж, още когато ходихме организирано и за жалост, благодарение на спътничката ни, дори нямаме и една снимка от това посещение. После тръгнахме сами и все гледахме да ходим на нови места или да се загубваме тук и там или да я караме лежерно и ежедневно и все си казвах "Ей я къде е, винаги можем да я посетим". В последните 3 години отсядаме в хотел, чието местоположение налага всеки ден поне по два, а често по доста повече пъти  да минем покрай нея. Неколкократно сме се засилвали натам, но опашките са ни отказвали... и пак с идеята, че ще я видим другия път. Сега вече съжалявам, защото когато отново ще можем да отидем вероятно тя няма да е това, което е и най-красивото в нея няма да е видимо. За мен това е кощунство. Поне да измислят начин фреските да останат достояние на хората. Знам, че е невъзможно, но така ми се иска...

Роже, лек път! Приятно и релаксиращо да ви е! И чакаме много инфо и снимки.

# 406
  • Варна
Жалко е, че не можем като преди да запалим колата и да тръгнем, но и този ден ще дойде. Остава да го дочакаме.

Даже не трябва да си помисляме , че някакво вирусче ще ни победи Simple Smile
Това за което си чешем езиците вече 4 месеца е как да вземем най - вярното решение за тази година .

# 407
  • Варна
beljata, и за Гърция е трудно, спор няма, но за Турция е още по-лошо положението. Нашите удариха точно там, където е най-зле положението в БГ-то: отпуските. Едно че по начало отпуск е мръзна дума в България, а за 14 дни отпуск/карантина след като си бил едни 10-тина дни на почивка си е нещо почти невъзможно в повечето фирми у нас. Не че като те карантинират като се върнеш ще отидеш на работа, няма. Просто ще прецакаш следващите колеги които те чакат да се върнеш, че да може и те да излязат в отпуск за почивка. Което директно те отказва от идеята, нищо не са ти направили колегите, ти да почиваш, че и да си лежиш 14 дни после вкъщи, а те да останат без почивка. Не става.

# 408
  • Варна
Да, Мария! Затова казах, че и за там е трудно, а не че е по-трудно.
Проблемът е, че ако на влизане в Гърция дадеш положителен тест, четиринайсетте дни карантина след Турция може да са и по-добрия вариант. Нея я караш у дома, докато в Гърция ще си отвисиш в една хотелска стая, вероятно с домочадието. На всичко отгоре, ако не дай, Боже, се наложи хоспитализиране, и финансово ще бъде сложно. В чужда държава, дори децата няма на кого да оставиш...
Да, никой, надявам се, не тръгва със симптоми, обаче това нищо не значи, както вече знаем.
Та, колегите и в двата случая ще са прецакани. Тръгвайки към Турция, обаче, за момента знаеш, че към дните на пътуването трябва да добавиш 14. Смяташ, преценяваш и тръгваш... или не. А за Гърция всичко е хипотетично.

Още от това, което може и да не видим другия път...

# 409
Белята, защо може да не ги видим тези фрески? Нещо съм изпуснала нишката.

# 410
В джамиите са забранени стенописите с флора, фауна и човешки лица. Ако стане действаща джамия ще трябва да се "премахнат" ( ако се стигне до там се надяваме да бъдат покрити с пана, а не да се заличат)  стенописите на икони.

# 411
  • Sofia
На 15 юли ЕУ ще реши какъв ще е граничния режим.Дотогава е 14 дневна карантина .Както удължиха епидемиологичната обстановка почти сигурно  14 дневна карантина ще има поне до края на юли , сетне - мъгла Sad

# 412
  • Варна
Белята, защо може да не ги видим тези фрески? Нещо съм изпуснала нишката.

Защото онзи, който решава всичко там, иска да превърне Св. София отново в джамия. Онзи ден имаше съдебно заседание и след две седмици ще обявят решението. Предполагам какво ще е... Разни славословия се носят, как щяла да се върне към предназначението си... А предното ѝ предназначение удобно се пропуска... Както и да е, не ми се говори, че набирам...
Та, ако стане джамия, няма как фрески на християнска тематика да останат видими. И аз вярвам, че няма да ги заличат буквално. Всъщност се надявам, а очаквам всичко.

# 413
  • Варна
За да не преразказвам ви пускам да го чуете, от 40мин. нататък:

И аз мисля ,че е по-скоро, за да дразни и да се прави на важен. Както и да набере популярност.
Руснаците го предупредиха елегантно. Ако сглупят в тази ситуация това ще е краят на тази държава.
Не заради руснаците, по съвсем други причини. Който си играе на Господ далеко не стига.
София значи Мъдрост. Дано да знаят как да постъпят мъдро. Ако обаче комшуто Ердоан е опрял с това да си вдига реномето значи много го е закъсал.

Аз също много пъти не стигах до Света София, но при последното ходене казах , че друго и да не посетя (бях за съвсем кратко) - там ще отида. И понеже беше ноември , нямаше много туристи та се случиха нещата. Удивителна е - Такава постройка за времето си да я направят е уникална и да оцелее толкова векове.

# 414
  • Варна и...духом на Босфора
Роже,Ади майка Ийи йолджулуклар,ии татилер и ще чакаме репортажи.
И аз пътувам сега от Германия,ама първо ще видя моето си море.
Пък дано падне пуста Карантен!
Абе тоз те...г.з рте ши успей...ейй
Бе Путин да земи.Ак,
Ей,ама и аз само един път я посетих и то организирано в първата година от СтамбулскитИ ми визити,и после и аз като Белята,Ади пак,Ади другия път,ама. На..

# 415
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Нищо няма да му се случи на бай бей, опекъл си работата и ще си прави каквото иска. Дреме му на него.

Радвам се, че най-накрая се наканих и септември я посетих. Зарекох се като махнат скелето пак да влезем, ама дали...

# 416
  • Варна
Новините не са приятни, неофициално за сега съда щял да даде разрешение за Света София. Утре се очаква официално да съобщят.

# 417
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

# 418
  • София
Вече е официално:
Десети състав на Държавния съвет отменя решението на Министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщането на Света София от джамия в музей.
От днес нататък, когато решат, могат да започнат да отслужват молитви в Света София...
Решението излезе днес.

Вероятно съм пропуснала, но миналата година е имало решение на същия съдебен състав против превръщането на Карие в музей, а не съм чула за тази година да са се отслужвали молитви там.

ПП Ердоган ще има изказване(последната дума) по въпроса днес в 20,53 часа.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 16:55 от Eiger

# 419
Гадост 🤢
Дали е последно решение  това?

Общи условия

Активация на акаунт