Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 апр. 2020, 01:10 ч.

COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

 • 1 164 886
 • 32 037
 •   81
Отговори
# 29 265
 • При семейството си
 • Мнения: 1 039
Скрит текст:
Скрит текст:
За “случая” във Франкфурт, има ли данни какъв е общият брой посетители на въпросната църковна служба?

Не, не искат да кажат.
А дали са спазвали дистанция и имали ли са маски, попът пял ли е някакъв псалм, дали за взели причастие, дали са целували нещо в църквата и ред такива подробности? ... да си изясним ако е възможно механизма на заразата, това е много важно от научна гледна точка.

Твърдят, че са спазвали всички мерки, но на мен изобщо не ми се вярва. Сигурно са пели, предполагам и без маски.

И много други въпроси могат да се повдигнат: как се установява, че само 1 човек директно или дори индиректно е заразил 40 човека точно по време на тази служба (за да се води супер заразител), как са изнамерени и тествани, и дали всички присъстващи, защо се отхвърля възможността заразата (или поне на част от заразените) да е станала на друго място и по друг начин, и подобни. Тук не говорим все пак за кораб.

# 29 266
 • Мнения: 3 315
Абсолютно Fenris, но хората виж как му вярват. По-скоро, разбирам ги искат да му вярват, искат да е прав. И вече допълнителна тежест на авторитета му дава факта, че "разработвали били ваксина", та нямало как да не изучи вируса. Кантарджиев ти казва, че до края на годината ще му разчета генома ли, какво там, на всички 48 щама, така че....
Да бе, и аз искам да е прав. Искам да се окаже, че тоя вирус се разпространява като спина - само по полов и кръвен път, и всички тия лудетини в старческите домове са палували без предпазни средства....

То е ясно, че на хората им се иска да е прав. Но това не означава, че той е прав.
И Тръмп не носи маска, защото не вижда смисъл, ама ... Извинявам се, че го преименувах на Чобанов, но ми беше толкова нелепо изказването му как вирусът не можел да зарази от заразени повърхности, че не се върнах да прочета името отново.

Било ''доказано'', че не се разпространява със заразени повърхности, ама не казва кой го е ''доказал''. И ''доказателството'', че вирусът не се предава от дете на дете забрави да даде ...

# 29 267
 • Мнения: 939
Добре айде Балтов първо:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-baltov-rabotata-na-p … zlekuvani-2224720
Пирогов има кадрови потенциал. Половината персонал е в отпуска, изчаква, ако има нужда да попълни необходимости", добави той.

# 29 268
 • Мнения: 2 581
Аха. И "половината Пирогов" = "болниците у нас са празни и персоналът е в отпуск"? Всички?
Окей, ще кажа на майка ми утре да съобщи, че трябва да са отпуск Joy  нищо, че такава им беше даже забранена официално по време на цялото извънредно положение.

# 29 269
 • Мнения: 7 939
Добре айде Балтов първо:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-baltov-rabotata-na-p … zlekuvani-2224720
Пирогов има кадрови потенциал. Половината персонал е в отпуска, изчаква, ако има нужда да попълни необходимости", добави той.

Сега, щом започнаха да се пускат линкове, остава да се намери линк с Балтов, който подкрепя тезата

В Пирогов половината персонал е  в ОТПУСК - за справка директорът д-р  Балтов, дата - преди седмица. Има и много друго и косвени и преки данни, че лекарите у нас изпитват затруднения поради липса на пациенти ...

Защото от линкове излиза, че алтернативното обяснение за отпуските в Пирогов не е затруднения поради липса на пациенти, а следното доста разумно съображение.

"„Сред колегите няма в тежко състояние. Още през месец март бе взето решение екипите да бъдат разпределени, като бъдат пуснати  в отпуска. Така, ако в работещия екип има човек заразен и всички излизат в карантина, веднага идва екипът, който не е бил на работа, защото не можем да си позволим да спрем лечебната дейност”,.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/shefyt-na-stolichnata-lekarska- … na-merkite-201288

# 29 270
 • При семейството си
 • Мнения: 1 039
Не знам колко лекари са в отпуск (най-вероятно не много), но това безумие с ОПЛ и невъзможността за достъп до тях трябва да спре.
Онзи ден нахокали баща ми, че отишъл при ОПЛ на място, да му завери рецептурната книжка.
Днес цял следобед звъним на дежурните на ОПЛ лекари за 3 годишно дете, никой не връща даже обаждане, не ги знам физически даже дали са на работното си място.

# 29 271
 • Мнения: 939
ОПЛ са си много добре, тях тая криза не ги касае щото си вземат паричката на база число пациенти, не на число прегледи. Иначе казано кризата се отрази много добре на голяма част от лекарите - хем  не работят (home work за един лекар е просто WTF?), хем си вземат паричката ... но има и такива които това не ги огрява и от там идва проблема, пациента е последната грижа.
Друго което ме изумява е защо 99% от хората не възприемат това "отваряне" като чист експеримент -  заразата си е тук, няма къде да "избяга", просто увеличаваме шанса тя да се разпространи от заразените. Единственият начин да се контролира е да се намерят всички заразени да се изолират и да не се допускат нови, това у нас се постига някак "магически" засега да видим докога ще издържим ... всички се надяват тая чума да изчезне като чудо като старите си смъртоносни събратя от корона популацията, но аз лично силно се съмнявам. Защо - защото не е толкова смъртоносен тоя вирус, ако беше щеше да ни натръшка всички, някои да си заминат и той да изчезне а така както е сега ще има бавно да ни тормози месеци наред   ... ако съм лош пророк бих казал години, просто се надяваме да мутира до "безобиден вариант" каквото е очакването от много специалисти след като премине през много хора.

Последна редакция: нд, 24 май 2020, 02:29 от pehoko

# 29 272
 • София
 • Мнения: 825
"Общинските болници останаха наполовина празни заради коронавируса."

"Не можем да направим разчети в този момент, тъй като не знаем в каква степен ще намалее обемът от дейност, но в момента запълняемостта на леглата в болниците е около 50%"

https://news.bg/health/obshtinskite-bolnitsi-ostanaha-napolovina … koronavirusa.html

"Д-р Стойчо Кацаров: Здравната система не е претоварена, тя бездейства."

https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/D-r-Stojcho-Katcarov-Zdra … dejst_728538.html
  
"С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19, допълни той.

И даде пример с недиагностицираните онкологични случаи.

    "Всеки месец у нас се откриват по 3000 ракови случая. Сложете два месеца по 3000 - това са 6000 недиагностицирани рака и съответно нелекувани. Вчера говорих с мой познат патоанатом и той ми каза, че от 15 март не е гледал нито една цитонамазка, преди това е имало и по 100 на ден.
Това може да доведе до много по-големи поражения от коронавируса", сподели тревогата си Кацаров"

https://m.19min.bg/news/8/132298.html


"НЗОК печели от извънредното положение. Не е за ръкопляскане"

"Тъй като НЗОК ще плати за времето на извънредното положение много по-малко, отколкото обичайно би платила, тя ще реализира икономия. Трудно е да се прецени какъв ще е размера на тази икономия, но това ще се разбере много скоро. Ако дейността за месеца е наполовина, а тя изглежда е дори по-малко, то НЗОК ще „спести” поне 100 милиона лева. Тази икономия няма да бъде компенсирана с преразход за лечение на болни с COVID-19."

"Измамна е картината, която ви се създава, че няма лекари и се търсят доброволци. Нищо подобно, лекари се търсят в няколкото столични болници, определени да приемат болни с COVID-19"
Скрит текст:
Почти няма бизнес или дейност, която да не е засегната от обявеното извънредно положение. Има едно изключение, за което едва ли може да ви е минало през ума – Националната здравноосигурителна каса. Всеки със здрав разум би си помислил, че в разгара на епидемията лекарите ще работят повече и касата ще плаща повече, отколкото обикновено. Нещата, обаче не стоят точно така, а обратното.

Огледайте се – коридорите на поликлиниките са празни, пред кабинетите на лекарите и пред лабораториите няма опашки, даже няма и чакащи. Плановите операции са забранени и голяма част от персонала на болниците бездейства.
Това продължава повече от седмица и не случайно на много места работодателите пускат масово лекари и сестри в платен или неплатен отпуск или планират да го направят в следващите няколко дни.
Не можем да ги упрекнем, защото когато няма пациенти, няма какво да се отчете пред НЗОК, а колкото отчетеш, толкова ще ти платят. От къде да дойдат пари за заплати и осигуровки, ако няма приход?

https://czpz.org/politics/12272-2020-03-16-10-54-36

Последна редакция: нд, 24 май 2020, 02:40 от zverino

# 29 273
 • Мнения: 7 939
"Общинските болници останаха наполовина празни заради коронавируса."

"Не можем да направим разчети в този момент, тъй като не знаем в каква степен ще намалее обемът от дейност, но в момента запълняемостта на леглата в болниците е около 50%"

Ако не се лъжа, точно това обяснява Мери Ан от самото начало. Че /извън противоепидемичните мерки в болници с ковид отделения/ пациентите не ходят в болница поради страх от епидемията, а не защото в болниците няма кьорав доктор. Лекарите са си на място и си вършат работата.

Може би pehoko просто избра крайно неудачен пример с Пирогов, защото това не е болница, в която отпуските се дължат на липса на натоварване, нито пациентите са спрели да я посещават поради липса на лекари, които по незнайни причини са си били камшика  /ако изобщо някъде има такива/.

# 29 274
 • Мнения: 939
Да беше само Пирогов празен, четете моля за ситуацията глобално в цялата страна - иначе просто си търсите тема за раздумка. ВМА посетих октомври месец 2019 - full max, не те оставят да лежиш дните които са ти писали - гонят те, още докато се събличаш идва тоя на твоето място, скоро се чух с моята любима сестра там - вика все едно бомба е паднала, отделението (което работи иначе на макс капацитет и няма кой да ти обърне внимание) е полупразно, "умиращите старци" магически са изчезнали, докторите половината са отпуск особено тези на 60+ ... та така относно моите лъжи.

Последна редакция: нд, 24 май 2020, 03:22 от pehoko

# 29 275
 • София
 • Мнения: 825
"Общинските болници останаха наполовина празни заради коронавируса."

"Не можем да направим разчети в този момент, тъй като не знаем в каква степен ще намалее обемът от дейност, но в момента запълняемостта на леглата в болниците е около 50%"

Ако не се лъжа, точно това обяснява Мери Ан от самото начало. Че /извън противоепидемичните мерки в болници с ковид отделения/ пациентите не ходят в болница поради страх от епидемията, а не защото в болниците няма кьорав доктор. Лекарите са си на място и си вършат работата.

Може би pehoko просто избра крайно неудачен пример с Пирогов, защото това не е болница, в която отпуските се дължат на липса на натоварване, нито пациентите са спрели да я посещават поради липса на лекари, които по незнайни причини са си били камшика  /ако изобщо някъде има такива/.
Нещата са взаимосвързани. Поради намаления обем на пациенти, заради страха от коронавируса, много лекари и сестри са си пуснали отпуски, това се посочва в някои от статиите,които съм пуснала.

Последна редакция: нд, 24 май 2020, 07:15 от zverino

# 29 276
 • Мнения: 939
До края на годината ще се тестват 150 000 човека с  ваксини, фирмите които ги разработват се задължават да обменят информация по между си. Антителата които са се генерирали при някои от тях са дали много добър резултат, целта е да се свърши работа като за 10 години, но супер експресно  ... това са новините от "фронтовата линия" засега.

# 29 277
 • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
 • Мнения: 1 141


От празните болници разбрах, че страдат основно лекарите, които работят там. Не съм чула някой потенциален пациент да страда, че не е в болница.

Извинявам се, но това звучи ... гадно. Страдат, защото няма страдалци и защото няма да се излагат на риск?
Наистина ли е толкова малко уважението към лекарите?

# 29 278
 • Mostly in my mind
 • Мнения: 4 423
Колко теста са направили? Чух само новозаразените.

# 29 279
 • Мнения: 1 200
https://m.24chasa.bg/zdrave/article/8616495
Още една статия за маските,на която попаднах сутринта.
Нови заразени-19,11 са болница.Изледвани са 866 проби.Благоевград-3,Пазарджик-5,Сливен-2,София-4,Ямбол-4,Велико Търново-1.Излекуваните са 32.Починалите са 4.

Общи условия

Активация на акаунт