Отговори
# 210
  • София
Обаче що народ мина по пътеката и подготовката на пионерски и комсомолски секретари и колко хубава кариера си направиха с тези реферати и лидерски лагери! Научиха се хората да говорят правилно, да мълчат правилно, да пишат правилно - ето ти софт скилс. Wink

НВО-то и особено военното обучение в гората са едни от най-интересните ми спомени, на всичко отгоре бях в санитарния пост на гимназията и ни обучаваха допълнително в мерки за първа помощ по време на война. Лошото беше, че трябваше на военното хем да носим "личното оръжие", хем носилката и по една чанта за първа помощ, защото винаги имахме занятия да спасяваме ранени.

# 211
  • София
Образованието ни от 80-те е в пъти по-добро от сегашното. А за по-назад и да не говорим.

Абсолютно! Затова е пълно с неграмотни и неумеещи да мислят, учили през 80-те или по-назад. Smirk Още помня как една такава, учила по-назад от 80-те, в началото на 90-те написа на дъската в една от залите на СУ темата за кандидатстуденския изпит: "Любов и Умраза в поезията на Ботев" Simple Smile А и един бивш министър на културата помним как написа "Збогом, Мария!"

В гимназията учителят по география ни замеряше с тебешири.

# 212
  • в страната на чудесата
Тъпотата и ограниченият интелект не зависят нито от времето, нито от колежа, пардон, гимназията.
Който е глупав и АК не мож’ го спаси Simple Smile
Много повече харесвам сегашното време.
Ежко, някога бил ли си момчетата?

# 213
Още помня как една такава, учила по-назад от 80-те, в началото на 90-те написа на дъската в една от залите на СУ темата за кандидатстуденския изпит: "Любов и Умраза в поезията на Ботев" Simple Smile

Ти мъ уби Grinning Grinning Grinning Grinning

# 214
  • София
Тъпотата и ограниченият интелект не зависят нито от времето, нито от колежа, пардон, гимназията.
+1

# 215
  • София
Който е глупав и АК не мож’ го спаси Simple Smile

Да, глупостта е с висока степен на непоправимост - вижте Джордж Буш малдши. Joy

# 216
Ежко, някога бил ли си момчетата?
Младежите се справяха с тази задача и без моя намеса. При това далеч по-резултатно  Simple Smile
Но съм прилагал един-два пъти ласкаво затопляне на дупенцата в нежните им години. За упорити опити да изперат дакела например.
Защо питаш?

ПС Тоталната липса на бащин авторитет си личи ясно по ергенския им статус.

# 217
  • София
Учителка от старата генерация,  пенсионирана вече, попълваше в ролята на класен в бележниците на ученици (с очите си видях 2 бележника, от 6 и 7 клас, макар да не бяха на моите деца) в периода 5-7 клас  "информационни технологиЙ"в графата със срочните оценки...

# 218
Моите бая бой са изяли, особено малката. Много беше проклета.

Моля, някой може ли да ми каже по вирусния въпрос това “стаден” имунитет така ли си като медицински термин или е нескопосен превод. Може и да сме си стадо, но мен ме дразни като израз.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 20:30 от Notaris

# 219
  • София
Аз и друг път съм писала, че нямам много спомени от онова време, но си спомням учение за слагане на противогази (трябва да съм била на 6-7 г), ми мега як спомен ми е Joy Като гледам какво време настана, обаче...то може да се наложи пак да го въведат.

Нотарис, колективен имунитет също става.

# 220
  • софия
Стадо може и да не го кефи Нот, ама колектив пък хич не сме 😂

# 221
  • в страната на чудесата
Полускопосан превод - herd immunity се нарича. Малко е нерелевантно в случая, защото не знаем още за каква инфекция става дума, създава ли въобще и с каква трайност е имунитет. За много инфекции няма такъв.
Терминът herd immunity се прилага основно при ваксините. Когато обществения имунитет е над определен процент (който е различен според вида на вируса) не може да възникне епидемично огнище защото няма достатъчно възприемчиви индивиди. Изключително важен при морбилито, някои менингити в Щатите, коклюша, дифтеритът. Защото има хора с дефицити, или с противопоказания за ваксинация, чиито живот зависи от наличието на имунитет в общността.
Аз не харесвам термина стаден, някак ми е кофти да се възприемам като овца. Но може да има някакви предимства в религиозен смисъл. Wink
Предпочитам обществен имунитет, но не се наложи. Ваксинския съвет на обща възраст над 1500 години хареса да сме стадо.
Словото ИМА значение.

# 222
Има значение. Словото отразява мисленето или липсата му.
Благодаря, на мен обществен или колективен ми харесват.

# 223
  • в страната на чудесата
Ей да. Колективен беше другата дума. Забравих. Тя даже е по-точна и фармата я предпочита.

# 224
  • София
Езикът формира мисленето и мисленето формира езика. Лурия

Общи условия

Активация на акаунт