Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултации и помощ при обучението по информатика и уеб програмиране

  • 40 554
  • 93
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
  • Мнения: 476
В тази извънредна ситуация технологиите ни помагат да се запазим нормалния начин на живот - дистанционна работа, виртуално обучение, дигитализацията на услуги. Това е възможно, благодарение на хората от IT сектора - специалистите, които създават сайтовете, софтуера, който ползваме, платформите на блогове, електронни магазини и всички онлайн услуги, които ни помагат в личен и служебен план.

Въпреки че се предлагат голям брой онлайн услуги и софтуер, който е предназначен за непрофесионалисти в сферата и може да ни помогне лесно и бързо да направим собствен блог или да изградим онлайн магазин, често се случва да имаме нужда и от професионална помощ, за да постигнем целта си.

В настоящата консултантска тема можете да задавате своите въпроси, свързани с:
- Уеб базирани системи и уеб базирани приложения
- Уеб програмиране и бази от данни (PHP, HTML&CSS, JavaScript, Sql)
- Подбиране и/или създаване на уроци и материали свързани с уеб програмиране
- Помощ при обучението по информатика
- Избор на обучение по информатика - курсове, специалности и програми във ВУЗ

На Вашите въпроси всеки ден следобяд/вечер ще отговаря ас. д-р Делян Керемедчиев.


ас. д-р Делян Керемедчиев

Делян Керемедчиев е програмист и преподавател по уеб програмиране с дългогодишен опит.
Работил е за български и международни компании като Информационно Обслужване, SatelliteBG, Кабината, Lecturio, GMI и др.
В момента е преподавател в НБУ и ItStep, както и докторант в БАН.
Води курсове по уеб програмиране и бази от данни (PHP, HTML&CSS, JavaScript, Sql).
Интересите са му в областта на уеб базираните системи и уеб базираните приложения.



Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи


Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 18:25 от Mamma

# 1
  • Мнения: 7
Здравейте, д-р Керемедчиев,

Изучавам езика Python от почти година и се интересувам от неговите приложения в AI/ machine learning.
Исках да Ви попитам следното:
1) Виждате ли бъдеще с AI в България и ако да, в кои индустрии?
2) На какъв етап бих могла да започна да уча основите на AI и с какво бихте ми препоръчали да започна?
3) Какво ниво на математика би се изисквало от мен за да работя в тази сфера? Логически схващам лесно принципите, но не съм се задълбочавала да уча висша математика, освен един, два курса в университета.

Благодаря ви!

# 2
  • Мнения: 1 233
Здравейте.Бихте ли ме насочили към полезни материали(книги, онлайн уроци...) за ексел и матлаб? Търсила съм и аз, имам книги, но...не са цялостни, като обяснения, поне за мен, за това се обръщам към вас, като специалист.Благодаря за отделеното време.

# 3
  • Мнения: 40
Здравейте, д-р Керемедчиев,

Изучавам езика Python от почти година и се интересувам от неговите приложения в AI/ machine learning.
Исках да Ви попитам следното:
1) Виждате ли бъдеще с AI в България и ако да, в кои индустрии?
2) На какъв етап бих могла да започна да уча основите на AI и с какво бихте ми препоръчали да започна?
3) Какво ниво на математика би се изисквало от мен за да работя в тази сфера? Логически схващам лесно принципите, но не съм се задълбочавала да уча висша математика, освен един, два курса в университета.

Благодаря ви!
Здравейте,

Python е може би най-добрия избор за създаването на приложения с AI, Machine Learning. Имат потенциал за използване буквално навсякъде около нас. В България има екипи, които работят за големи мултинационални компании по проекти като самоуправляващи се автомобили,  автоматично разпознаване и оценка на текстове и снимки, IoT устройства, чат ботове и много други. Всички те са в процес на развитие и следващите години ще имат доста сериозен ръст. За да започнете да прилагате тези алгоритми и да използвате готовите библиотеки не се изискват кой знае колко задълбочени знания по висша математика и статистика, но ако ги имате определено ще бъдат от полза и ще бъдете по-добър професионалист. След като имате познания по езика за програмиране Python, то можете веднага да се впуснете в дебрите на машинното обучение/самообучение, като за целта можете да минете някой от множеството безплатни в момента онлайн курсове.
Пожелавам Ви успех в това начинание и бъдете здрави.

Делян Керемедчиев

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 23:29 от Делян Керемедчиев

# 4
  • Мнения: 5 427
Здравейте, д-р Керемедчиев,

Изучавам езика Python от почти година и се интересувам от неговите приложения в AI/ machine learning.
Исках да Ви попитам следното:
1) Виждате ли бъдеще с AI в България и ако да, в кои индустрии?
2) На какъв етап бих могла да започна да уча основите на AI и с какво бихте ми препоръчали да започна?
3) Какво ниво на математика би се изисквало от мен за да работя в тази сфера? Логически схващам лесно принципите, но не съм се задълбочавала да уча висша математика, освен един, два курса в университета.

Благодаря ви!

Въпреки, че въпросът не е отправен към мен:
Python е само един от "езиците" използван във връзка с AI/machine learning. Обикновено за свързване и комбиниране на вече готови модули и библиотеки. Самото познаване на езика, без познаването на наличните модули и библиотеки, принципите, които стоят зад тях и тяхното предназначение, няма да ви даде нищо.
По въпросите:
1) AI е достатъчно сложна материя, изискваща сериозни инвестиции и достатъчно на брой квалифицирани екипи зa да предложи някакъв продаваем краен продукт. В България нямаме нито пазара, нито кадровата база, нито ресурсите необходими за това. Имаме няколко подразделения на големи западни компании, занимаващи се с периферните части на такива продукти и голям брой малки до средни родни фирми, които (ако имат късмет да налучкат ниша) работят като подизпълнители. Индустриите се въртят главно около ИТ сектора, но има известен брой в автомобилостроенето и индустриалната автоматизация. Предвид задаващата се икономическа криза, бих заложил на клоновете на големи, утвърдени компании.
2) Бих Ви препоръчал да завършите съответната специалност в утвърден западен университет. В България може би само АУБГ предлага нещо сносно по въпроса. Бих Ви предложил и активно да търсите стажове в гореупоменатите компании
3) Достатъчно високо ниво Статистика е просто задължително. Други дялове на математиката също са полезни, ако искате да се развивате извън нивото на приложното програмиране.

Инвестицията като време и активна самостоятелна работа, отгоре на образованието е огромна. Преценете доколко би се изплатила при Вас.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 19:12 от Ezhko

# 5
  • Мнения: 40
Здравейте.Бихте ли ме насочили към полезни материали(книги, онлайн уроци...) за ексел и матлаб? Търсила съм и аз, имам книги, но...не са цялостни, като обяснения, поне за мен, за това се обръщам към вас, като специалист.Благодаря за отделеното време.
Здравейте,
сравнително добри ресурси за ексел и неговите приложения можете да намерите ТУК. Все пак всичко зависи от това за какво искате да го правите с него. Да го използвате като офис приложение - електронна таблица или да пишете програми за него на VBA, Power Pivot и Power BI или нещо съвсем друго.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 18:19 от Mamma

# 6
  • Мнения: 1 233
Здравейте.Бихте ли ме насочили към полезни материали(книги, онлайн уроци...) за ексел и матлаб? Търсила съм и аз, имам книги, но...не са цялостни, като обяснения, поне за мен, за това се обръщам към вас, като специалист.Благодаря за отделеното време.
Здравейте,
сравнително добри ресурси за ексел и неговите приложения можете да намерите ТУК. Все пак всичко зависи от това за какво искате да го правите с него. Да го използвате като офис приложение - електронна таблица или да пишете програми за него на VBA, Power Pivot и Power BI или нещо съвсем друго.
Извинявайте, но не се отваря нищо от това, което сте постнали, дали можете пак да пуснете?И, искам да се възползвам максимално от всички възможности на ексел.И, случайно да имате някакви полезни материали и за Матлаб?

# 7
  • Мнения: 40
Здравейте.Бихте ли ме насочили към полезни материали(книги, онлайн уроци...) за ексел и матлаб? Търсила съм и аз, имам книги, но...не са цялостни, като обяснения, поне за мен, за това се обръщам към вас, като специалист.Благодаря за отделеното време.
Здравейте,
сравнително добри ресурси за ексел и неговите приложения можете да намерите ТУК. Все пак всичко зависи от това за какво искате да го правите с него. Да го използвате като офис приложение - електронна таблица или да пишете програми за него на VBA, Power Pivot и Power BI или нещо съвсем друго.
Извинявайте, но не се отваря нищо от това, което сте постнали, дали можете пак да пуснете?И, искам да се възползвам максимално от всички възможности на ексел.И, случайно да имате някакви полезни материали и за Матлаб?
Здравейте,
поправих линка, вече е активен. За Matlab намерих добре изглеждаща колекция от книги ТУК

# 8
  • Мнения: 4
Здравейте.

Интересува ме вашето мнение. Задължително ли е да знаеш добър английски за да можеш
да започнеш работа като програмист?

Поздрави.

# 9
  • Мнения: 40
Здравейте.

Интересува ме вашето мнение. Задължително ли е да знаеш добър английски за да можеш
да започнеш работа като програмист?

Поздрави.

Здравейте,

добрия английски не е задължителен, но определено помага. Повечето ръководства, помощни материали, документация са на английски. Също така сайтове и форуми за взаимопомощ между програмисти като Stack Overflow използват основно английски език. Английският е толкова навлязъл в средите на програмистите, че някои стигат до там да използват чуждите думи вместо българските в ежедневната си реч. Има хора които успяват да станат чудесни програмисти и да вървят напред без знание на чужд език, но те са по-скоро изключение от колкото правило. Ако искате да сте успешен в тази сфера ще Ви се наложи, рано или късно, да научите английски.

# 10
  • Варна
  • Мнения: 4 094
Здравейте може ли съвет за мобилно приложение : след последната актуализация мобилната версия на абв пощата дава постоянно грешка сякаш няма достъп до интернет, влизането е крайно затруднено след множество опити. Писах на  поддръжката на имейла, но нищо конкретно не отговарят. Пробвах с деинсталиране и рестарт не става, а ми е много важно да работя чрез тази поща. Има ли начин да се оправи този проблем?

# 11
  • Мнения: 40
Здравейте може ли съвет за мобилно приложение : след последната актуализация мобилната версия на абв пощата дава постоянно грешка сякаш няма достъп до интернет, влизането е крайно затруднено след множество опити. Писах на  поддръжката на имейла, но нищо конкретно не отговарят. Пробвах с деинсталиране и рестарт не става, а ми е много важно да работя чрез тази поща. Има ли начин да се оправи този проблем?
Здравейте

мога да дам стандартните съвети при проблем с приложения. Влезте в настройките на мобилното устройство, приложения и намерете abv поща. Отворете информацията за съхранените данни и изчистете данните и кеша. След което стартирайте приложението. Тогава ще се наложи да въведете отново потребителя и паролата си. Ако това не помогне винаги остава опцията да използвате друга поща. Можете да опитате да настроите gmail акаунт да проверява пощата в abv и да получавате писмата до абв в пощенската си кутия в gmail. Можете и да изпращате от абв пощата си през gmail.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 4 094
Огромно благодаря, не знаех за тази опция на Gmail.  Как става тази настройка?
п.п.Служебната ми поща за съжаление е абв, клиентите знаят само нея и не мога да я сменя, следя за известия за нови имейли, не мога постоянно да се логвам чрез браузър на тел.  нито да стоя постоянно пред компютъра. Идеално ще е ако мога да преместя абв в  Gmail

# 13
  • Мнения: 40
Огромно благодаря, не знаех за тази опция на Gmail.  Как става тази настройка?
п.п.Служебната ми поща за съжаление е абв, клиентите знаят само нея и не мога да я сменя, следя за известия за нови имейли, не мога постоянно да се логвам чрез браузър на тел.  нито да стоя постоянно пред компютъра. Идеално ще е ако мога да преместя абв в  Gmail
В уеб интерфеса на gmail отивате на Settings -> Accounts and Import.
За проверка на друга поща: "Check mail from other accounts" и следвате стъпките. На трета стъпка при въвеждане на паролата аз бих избрал и следните опции: "Leave a copy of retrieved message on the server." и "Label incoming messages". След това ще можете да четете получената в абв поща през gmail.
За изпращане през абв: "Send mail as:". И следвате стъпките. За съжаление при мен не се получи настройката за изпращане.

# 14
  • Мнения: X
Здравейте,
Започнах да изучавам JavaScript и ме интересуват няколко неща
1. Каква е пътеката на развитие с такъв език и за колко време може да се осъществи?
2. Какви са другите приложения на JavaScript, освен всеизвестната разработка на уеб сайтове?
3. В дадена фирма какво ниво на знания се изисква за започване на работа като Junior front-end developer?

Благодаря предварително!

# 15
  • Мнения: 40
Здравейте,
Започнах да изучавам JavaScript и ме интересуват няколко неща
1. Каква е пътеката на развитие с такъв език и за колко време може да се осъществи?
2. Какви са другите приложения на JavaScript, освен всеизвестната разработка на уеб сайтове?
3. В дадена фирма какво ниво на знания се изисква за започване на работа като Junior front-end developer?

Благодаря предварително!

Здравейте,

1. Каква е пътеката на развитие с такъв език и за колко време може да се осъществи?
Пътеката и необходимото време зависят от това каква предварителна подготовка имате. За хора, които са учили програмиране усвояването на JavaScript е доста по-лесно и бързо за разлика от тези, за които JavaScript e първи език за програмиране. Първо започнете с основните команди в езика и езиковите конструкции, след това към по-сложните обработки. Няма да е лошо да опитате и някоя библиотека: jQuery, Angular, React или друга.
2. Какви са другите приложения на JavaScript, освен всеизвестната разработка на уеб сайтове?
JavaScript е създаден през далечната 1995 от компанията Netscape за да добави интерактивност на статичните в този момент уеб страници. Малко по-късно Netscape пуска и сървърен JavaScript като backend език за програмиране. Освен тези две предназначения като браузърен скриптов език за уеб страници и сървърен скриптов език JavaScript също намира приложение в PDF документите, използва се за създаването на plugins и extensions на модерните браузъра, мобилни приложения, игри, презентации и дори има и библиотеки за 3D графики.
3. В дадена фирма какво ниво на знания се изисква за започване на работа като Junior front-end developer?
Различните фирми имат различни изисквания. Като минимум трябват добри познания по HTML и CSS. JavaScript поне на базово ниво. И човек да има желание да учи и да се развива.

# 16
  • Мнения: 2 375
Незнам дали е по темата, но Watsupa ми блокира и не можах да го инсталирам пак. Изтрих го и пак опитах, но не става. Някаква идея къде е проблема и какво мога да направя?

# 17
  • Мнения: 40
Незнам дали е по темата, но Watsupa ми блокира и не можах да го инсталирам пак. Изтрих го и пак опитах, но не става. Някаква идея къде е проблема и какво мога да направя?
Здравейте,
рестартирайте телефона и опитайте пак. Уверете се, че имате достатъчно свободно място на устройството за инсталацията. Ако се наложи преместете снимки /видеоклипове на SD карта или в облака. Ако можете изтрийте кеша и данните на приложението и след това опитайте да го инсталирате пак. Ако това не помогне, можете да опитате ръчна инсталация на стара версия.

# 18
  • Мнения: 442
Здравейте, незнам дали е удачно към вас да се обърна, но искам да попитам как мога да разбера дали имам троянски кон на телефона андроид.

# 19
  • Мнения: 40
Здравейте, незнам дали е удачно към вас да се обърна, но искам да попитам как мога да разбера дали имам троянски кон на телефона андроид.
Здравейте,
ако имате съмнения за троянски кон или вирус на телефона като първа стъпка най-добре да инсталирате някой антивирусен софтуер, който да "почисти" зловредните приложения. В google play има богат избор от безплатни и платени антивирусни приложения. Повечето платени приложения имат и някакъв безплатен период от който можете да се възползвате. Аз лично бих се спрял на приложение разработено от някоя от известните компании, които работят в сферата, като Bitdefender, Avira, ESET, McAfee, Kaspersky, Norton и т.н.
Ако те не намерят нищо подозрително, а проблема продължи пишете пак.

# 20
  • Мнения: 442
Здравейте, незнам дали е удачно към вас да се обърна, но искам да попитам как мога да разбера дали имам троянски кон на телефона андроид.
Здравейте,
ако имате съмнения за троянски кон или вирус на телефона като първа стъпка най-добре да инсталирате някой антивирусен софтуер, който да "почисти" зловредните приложения. В google play има богат избор от безплатни и платени антивирусни приложения. Повечето платени приложения имат и някакъв безплатен период от който можете да се възползвате. Аз лично бих се спрял на приложение разработено от някоя от известните компании, които работят в сферата, като Bitdefender, Avira, ESET, McAfee, Kaspersky, Norton и т.н.
Ако те не намерят нищо подозрително, а проблема продължи пишете пак.
Здравейте, бях свалила друга антивирусна и ми откри един вирус и 19 риска, след което изтрих приложението. След това пак пуснах, нищо не откри. Нямах никакви индикации за вирус, но отворих пощата и имах странен имейл с цел изнудване и се притесних, сега като съм изтрила приложението дали всичко е наред, дали може да влизат в телефона ми, да се пускат микрофон и камера и тн. Как се продецира в такъв случай? Благодаря ви.

# 21
  • Мнения: 40
Здравейте, незнам дали е удачно към вас да се обърна, но искам да попитам как мога да разбера дали имам троянски кон на телефона андроид.
Здравейте,
ако имате съмнения за троянски кон или вирус на телефона като първа стъпка най-добре да инсталирате някой антивирусен софтуер, който да "почисти" зловредните приложения. В google play има богат избор от безплатни и платени антивирусни приложения. Повечето платени приложения имат и някакъв безплатен период от който можете да се възползвате. Аз лично бих се спрял на приложение разработено от някоя от известните компании, които работят в сферата, като Bitdefender, Avira, ESET, McAfee, Kaspersky, Norton и т.н.
Ако те не намерят нищо подозрително, а проблема продължи пишете пак.
Здравейте, бях свалила друга антивирусна и ми откри един вирус и 19 риска, след което изтрих приложението. След това пак пуснах, нищо не откри. Нямах никакви индикации за вирус, но отворих пощата и имах странен имейл с цел изнудване и се притесних, сега като съм изтрила приложението дали всичко е наред, дали може да влизат в телефона ми, да се пускат микрофон и камера и тн. Как се продецира в такъв случай? Благодаря ви.
Не се притеснявайте, този мейл е опит за изнудване и е изпратен до милиони потребители без реално да има каквито и да било записи.

# 22
  • Мнения: 442
Здравейте, незнам дали е удачно към вас да се обърна, но искам да попитам как мога да разбера дали имам троянски кон на телефона андроид.
Здравейте,
ако имате съмнения за троянски кон или вирус на телефона като първа стъпка най-добре да инсталирате някой антивирусен софтуер, който да "почисти" зловредните приложения. В google play има богат избор от безплатни и платени антивирусни приложения. Повечето платени приложения имат и някакъв безплатен период от който можете да се възползвате. Аз лично бих се спрял на приложение разработено от някоя от известните компании, които работят в сферата, като Bitdefender, Avira, ESET, McAfee, Kaspersky, Norton и т.н.
Ако те не намерят нищо подозрително, а проблема продължи пишете пак.
Здравейте, бях свалила друга антивирусна и ми откри един вирус и 19 риска, след което изтрих приложението. След това пак пуснах, нищо не откри. Нямах никакви индикации за вирус, но отворих пощата и имах странен имейл с цел изнудване и се притесних, сега като съм изтрила приложението дали всичко е наред, дали може да влизат в телефона ми, да се пускат микрофон и камера и тн. Как се продецира в такъв случай? Благодаря ви.
Не се притеснявайте, този мейл е опит за изнудване и е изпратен до милиони потребители без реално да има каквито и да било записи.
Благодаря ви, но наистина открих вирус, пишеше malware, изтрих приложението. Сега всичко наред ли е трябва ли да се върнат фабрични настройки или след като е изтрито не би следвало да има проблем.

# 23
  • Мнения: 40
Здравейте, незнам дали е удачно към вас да се обърна, но искам да попитам как мога да разбера дали имам троянски кон на телефона андроид.
Здравейте,
ако имате съмнения за троянски кон или вирус на телефона като първа стъпка най-добре да инсталирате някой антивирусен софтуер, който да "почисти" зловредните приложения. В google play има богат избор от безплатни и платени антивирусни приложения. Повечето платени приложения имат и някакъв безплатен период от който можете да се възползвате. Аз лично бих се спрял на приложение разработено от някоя от известните компании, които работят в сферата, като Bitdefender, Avira, ESET, McAfee, Kaspersky, Norton и т.н.
Ако те не намерят нищо подозрително, а проблема продължи пишете пак.
Здравейте, бях свалила друга антивирусна и ми откри един вирус и 19 риска, след което изтрих приложението. След това пак пуснах, нищо не откри. Нямах никакви индикации за вирус, но отворих пощата и имах странен имейл с цел изнудване и се притесних, сега като съм изтрила приложението дали всичко е наред, дали може да влизат в телефона ми, да се пускат микрофон и камера и тн. Как се продецира в такъв случай? Благодаря ви.
Не се притеснявайте, този мейл е опит за изнудване и е изпратен до милиони потребители без реално да има каквито и да било записи.
Благодаря ви, но наистина открих вирус, пишеше malware, изтрих приложението. Сега всичко наред ли е трябва ли да се върнат фабрични настройки или след като е изтрито не би следвало да има проблем.
Няма нужда да връщате фабрични настройки. След като сте почистили вредното приложение и имате антивирусна би трябвало да сте защитена от по-голямата част от атаките. За да повишите максимално сигурността инсталирайте редовно актуализациите на операционната система и приложенията. Не исталирайте приложения от непроверени източници или от случайно посетени уеб сайтове. Не отваряйте линкове към страници със съмнително съдържание (най-често от фейсбук). Не оторизирайте приложения да имат достъп до профилите в социалните мрежи. Не отваряйте прикачени в ел.поща файлове без да сте сигурна за състоянието на техниката на изпращача (може той да е заразен и да изпраща вируси без да знае). Не попълвайте лични данни или данни за банкови или други акаунти на страници, които сте получили като линк по ел.поща или чат приложение. Спазването на тези "хигиенни" правила ще минимизират риска от заразяване.

# 24
  • Мнения: 442
Здравейте, пак съм аз, всеки ден пускам антивирусната и днес пак ми откри вирус на друго приложение, деинсталирах го и него. Тъй като, нямам възможност да плащам за антивирусна, изтеглила съм Antivirus Security, дали е добра и ако продължават вирусите какво трябва да направя. Не използвам фейсбук, не свалям нищо от сайтове, не отварям линкове, на какво друго може да се дължат  тези вируси, може ли някой да се опитва да ми хакне телефона. В такъв случай какво се прави
 Благодаря ви.

# 25
  • Мнения: 40
Здравейте, пак съм аз, всеки ден пускам антивирусната и днес пак ми откри вирус на друго приложение, деинсталирах го и него. Тъй като, нямам възможност да плащам за антивирусна, изтеглила съм Antivirus Security, дали е добра и ако продължават вирусите какво трябва да направя. Не използвам фейсбук, не свалям нищо от сайтове, не отварям линкове, на какво друго може да се дължат  тези вируси, може ли някой да се опитва да ми хакне телефона. В такъв случай какво се прави
 Благодаря ви.
Кои са приложенията? Понякога антивирусните категоризират като вируси и не толкова опасни приложения, които показват реклами или събират данни за предпочитанията на потребителя.
Премахнете приложенията, които не сте инсталирала или не използвате.

# 26
  • Мнения: 442
Здравейте, пак съм аз, всеки ден пускам антивирусната и днес пак ми откри вирус на друго приложение, деинсталирах го и него. Тъй като, нямам възможност да плащам за антивирусна, изтеглила съм Antivirus Security, дали е добра и ако продължават вирусите какво трябва да направя. Не използвам фейсбук, не свалям нищо от сайтове, не отварям линкове, на какво друго може да се дължат  тези вируси, може ли някой да се опитва да ми хакне телефона. В такъв случай какво се прави
 Благодаря ви.
Кои са приложенията? Понякога антивирусните категоризират като вируси и не толкова опасни приложения, които показват реклами или събират данни за предпочитанията на потребителя.
Премахнете приложенията, които не сте инсталирала или не използвате.
Първо беше снапчат, след това фейсбук нямам профил деактивиран е и другото приложение моят календар и друга антивирусна one security.

# 27
  • Мнения: 40
Здравейте, пак съм аз, всеки ден пускам антивирусната и днес пак ми откри вирус на друго приложение, деинсталирах го и него. Тъй като, нямам възможност да плащам за антивирусна, изтеглила съм Antivirus Security, дали е добра и ако продължават вирусите какво трябва да направя. Не използвам фейсбук, не свалям нищо от сайтове, не отварям линкове, на какво друго може да се дължат  тези вируси, може ли някой да се опитва да ми хакне телефона. В такъв случай какво се прави
 Благодаря ви.
Кои са приложенията? Понякога антивирусните категоризират като вируси и не толкова опасни приложения, които показват реклами или събират данни за предпочитанията на потребителя.
Премахнете приложенията, които не сте инсталирала или не използвате.
Първо беше снапчат, след това фейсбук нямам профил деактивиран е и другото приложение моят календар и друга антивирусна one security.
Най-вероятно това са фалшиво позитивни сигнали. Т.е. самото приложение не е вирус, но тази антивирусна го засича така. Обикновено заради рекламите в тях.

# 28
  • Мнения: 166
Здравейте ! Аз искам да попитам , как най лесно и интересно  деца на 11 години да започнат да учат програмиране ? С какъв език да започнат ? Говорят английски добре. Има ли и бихте ли препоръчали онлайн обучение ?

# 29
  • Мнения: 40
Здравейте ! Аз искам да попитам , как най лесно и интересно  деца на 11 години да започнат да учат програмиране ? С какъв език да започнат ? Говорят английски добре. Има ли и бихте ли препоръчали онлайн обучение ?

Здравейте,

повечето учебни програми започват със C/C++ като първи език за програмиране. По-рядко но все пак се срещат и C#, Java, Python и други като първи избор. За деца е възможно да започнат с някой от тези езици, но поради липсата на много визуални и интерактивни елементи в началото е възможно бързо да загубят мотивация.
Има специална разработка на Lifelong Kindergarten Group от MIT Media Lab наречена Scratch, която е предназначена за уроци по програмиране за деца на възраст 8 до 16 години. Друга такава разработка е Alice, първоначално създаден в Университета във Вирджиния, текущо разработван от  Carnegie Mellon и с поддръжката на Oracle, Electronic Arts и National Science Foundation, Google, Intel, Microsoft, Pixar, Disney и други. И двата са безплатни и се използват за обучение по програмиране на деца.
Онлайн обучението има и предимства и недостатъци в сравнение с присъственото. Родителите и децата усетиха тази разлика по време на епидемиологичната обстановка и дистанционното обучение в училищата. Повечето от частните академии предлагащи курсове по програмиране също преминаха на онлайн обучение и дори в момента продължават така. Моите наблюдения са, че онлайн обученията преминават отлично, като все пак за деца бих препоръчал да има и известен контрол от родител. Ако решите да се занимавате лично с детето, то можете да изберете някоя от двете разработки и да учите и да се забавлявате заедно с детето. На сайтовете на проектите има много безплатни ресурси и видео уроци. Другата възможност е да го запишете на курс в някоя от академиите, където обучението е от преподаватели с опит с работа с деца.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 02:21 от Делян Керемедчиев

# 30
  • Мнения: 166
Много благодаря за отговора.

# 31
  • Мнения: 199
Здравейте,
Много ми допада идеята за копирайтър, как да се обуча и да си намеря работа в тази област?

# 32
  • Мнения: 233
Здравейте, и много се извинявам че пиша за това, но доста "рових" и нищо не открих. След ъпдейт към Андроид 10, стана нещо страшно...забиване, грешки при отваряне на предложенията, и какво ли още не, а актуализацията се е инсталирала сама, без дори да забалежа. Бихте ли ми дали съвет, и ако няма такъв в случая, дали е възможно да инсталирам 9 отново по някакъв начин? Благодаря!

# 33
  • Мнения: 40
Здравейте, и много се извинявам че пиша за това, но доста "рових" и нищо не открих. След ъпдейт към Андроид 10, стана нещо страшно...забиване, грешки при отваряне на предложенията, и какво ли още не, а актуализацията се е инсталирала сама, без дори да забалежа. Бихте ли ми дали съвет, и ако няма такъв в случая, дали е възможно да инсталирам 9 отново по някакъв начин? Благодаря!
Здравейте,
Google и производителите на GSM апарати непрекъснато актуализират операционната система и важните системни приложения. С новите версии се поправят бъгове, отстраняват се уязвимости и се отключват нови функционалности. Понякога това може да доведе до проблеми с работата, както е станало при вас. Не е невъзможно да инсталирате по-стара версия, но това не е много лесна задача. Преди всичко трябва да направите пълен backup на телефона, защото при преинсталация всичко ще бъде изтрито. След това трябва да намерите подходящ ROM със стария Андроид за модела телефон, който ползвате. След това да намерите как се инсталира върху този модел (от карта, през usb или по друг начин) и да стискате палци всичко да мине гладко. Друг вариант е да го занесете в някой сервиз, където ще преинсталират телефона срещу заплащане.
Все пак ви съветвам да се опитате да актуализирате, оптимизирате и поправите новата операционна система, вместо да се връщате към старата.

# 34
  • Мнения: 233
Здравейте, и много се извинявам че пиша за това, но доста "рових" и нищо не открих. След ъпдейт към Андроид 10, стана нещо страшно...забиване, грешки при отваряне на предложенията, и какво ли още не, а актуализацията се е инсталирала сама, без дори да забалежа. Бихте ли ми дали съвет, и ако няма такъв в случая, дали е възможно да инсталирам 9 отново по някакъв начин? Благодаря!
Здравейте,
Google и производителите на GSM апарати непрекъснато актуализират операционната система и важните системни приложения. С новите версии се поправят бъгове, отстраняват се уязвимости и се отключват нови функционалности. Понякога това може да доведе до проблеми с работата, както е станало при вас. Не е невъзможно да инсталирате по-стара версия, но това не е много лесна задача. Преди всичко трябва да направите пълен backup на телефона, защото при преинсталация всичко ще бъде изтрито. След това трябва да намерите подходящ ROM със стария Андроид за модела телефон, който ползвате. След това да намерите как се инсталира върху този модел (от карта, през usb или по друг начин) и да стискате палци всичко да мине гладко. Друг вариант е да го занесете в някой сервиз, където ще преинсталират телефона срещу заплащане.
Все пак ви съветвам да се опитате да актуализирате, оптимизирате и поправите новата операционна система, вместо да се връщате към старата.

Много Ви благодаря! Абсолютно всичко съм направил, но уви...явно ще се пробва връщане към 9, с boot през SD карта, поне това ми идва на ум. А относно телефона, изключително слаб, подарък ми е и исках да изкарам още малко време с него, но десетката го размаза (Nokia 2.1).

# 35
  • Мнения: 40
Здравейте, и много се извинявам че пиша за това, но доста "рових" и нищо не открих. След ъпдейт към Андроид 10, стана нещо страшно...забиване, грешки при отваряне на предложенията, и какво ли още не, а актуализацията се е инсталирала сама, без дори да забалежа. Бихте ли ми дали съвет, и ако няма такъв в случая, дали е възможно да инсталирам 9 отново по някакъв начин? Благодаря!
Здравейте,
Google и производителите на GSM апарати непрекъснато актуализират операционната система и важните системни приложения. С новите версии се поправят бъгове, отстраняват се уязвимости и се отключват нови функционалности. Понякога това може да доведе до проблеми с работата, както е станало при вас. Не е невъзможно да инсталирате по-стара версия, но това не е много лесна задача. Преди всичко трябва да направите пълен backup на телефона, защото при преинсталация всичко ще бъде изтрито. След това трябва да намерите подходящ ROM със стария Андроид за модела телефон, който ползвате. След това да намерите как се инсталира върху този модел (от карта, през usb или по друг начин) и да стискате палци всичко да мине гладко. Друг вариант е да го занесете в някой сервиз, където ще преинсталират телефона срещу заплащане.
Все пак ви съветвам да се опитате да актуализирате, оптимизирате и поправите новата операционна система, вместо да се връщате към старата.

Много Ви благодаря! Абсолютно всичко съм направил, но уви...явно ще се пробва връщане към 9, с boot през SD карта, поне това ми идва на ум. А относно телефона, изключително слаб, подарък ми е и исках да изкарам още малко време с него, но десетката го размаза (Nokia 2.1).
В интернет има материали как да го направите. XDA Developers е форум за Андроид програмисти, където има достатъчно информация и инструменти за да успеете. И не забравяйте - пълен backup на устройството преди да започнете.

# 36
  • Мнения: 233
Всъщност, бихте ли ме упътили, как да извърша тази "операция" сам, със слагането на Андроид 9, ако е възможно, разбира се? Благодаря!

# 37
  • Мнения: 40
Всъщност, бихте ли ме упътили, как да извърша тази "операция" сам, със слагането на Андроид 9, ако е възможно, разбира се? Благодаря!
На този адрес има описание как да го направите + нужния софтуер. Прегледах го набързо и както изглежда има някакъв шанс да не сработи всичко. Срещат се и коментари за неуспешна инсталация, така че бъдете внимателен.

# 38
  • Мнения: 3 255
Здравейте.
Наскоро презентирах и се получи един ужасен проблем с текста.
При пускането на функцията "Слайд шоу" и фокусирането на презентацията върху стената през проекторът, самият текст и полето му излизаха извън екрана и бяха нечетивни.
Не знам дали обяснявам правилно, но в момента правя друга презентация и искам да игнорирам подобна възможност. Формата  е 2013, ако това има значение.
Как да игнорирам този проблем?

# 39
  • Мнения: 40
Здравейте.
Наскоро презентирах и се получи един ужасен проблем с текста.
При пускането на функцията "Слайд шоу" и фокусирането на презентацията върху стената през проекторът, самият текст и полето му излизаха извън екрана и бяха нечетивни.
Не знам дали обяснявам правилно, но в момента правя друга презентация и искам да игнорирам подобна възможност. Формата  е 2013, ако това има значение.
Как да игнорирам този проблем?
Здравейте,

можете да промените начина по който върви презентацията. Натискайки Windows клавиша + P ще се отвори меню с 4 възможности. Най-добра за презентации е третата: "Extend". Тогава Windows ще остави стандартната настройка на екрана на компютъра, докато на мултимедията (втория екран) ще сложи резолюция подходяща за презентация. Направете проба с тези настройки и ако отново има такъв проблем опитайте да намалите резолюцията на мултимедията. Стандарните мултимедийни проектори поддържат резолюция 4:3, като за VGA тя е 800х600, а за XGA е 1024х768. Използвайки една от двете резолюции ще можете да направите нормална презентация с достатъчно добре видими текстове и графични елементи. Резолюцията можете да промените от Control panel -> Display -> Screen Resolution

# 40
  • Мнения: 3 255
Благодаря!

# 41
  • Мнения: 40
Здравейте,
Много ми допада идеята за копирайтър, как да се обуча и да си намеря работа в тази област?
Здравейте и извинявайте за закъснелия отговор. Копирайтър или текстописец е творческа професия, която напоследък придобива популярност и в България. При копирайтинга се създават послания насочени към потребителите. Независимо от това дали тези текстове са кратки слогани, заглавия, текстове на песни, стихчета или дълги разяснителни материали с маркетингови или лобистки цели в тях най-важната част е творчеството. В момента на пазара има търсене основно на копирайтъри, които да създават материали за уеб страници с цел по-добро позициониране в търсещите машини (т.нар. SEO copywriting). Тези материали са наситени с ключовите думи за които се опитваме да оптимизираме и въпреки това трябва да са направени така, че да не дразнят когато се четат от човек. За да станете добър SEO копирайтър трябва да можете бързо да откривате качествени материали за темата по която ще пишете, да успеете да извлечете най-важното от тях и да го преразкажете по начин по който материала да се хареса на хората и на роботите индексиращи страниците. За целта трябва да имате богата речник и езикова култура. Другата възможност е да използвате готови инструменти, които са създадени точно с цел "писане" на маркетингови текстове. При тях са въведени множество синоними и взаимозаменяеми думи с близки значения. С използването им можете от един материал да генерирате множество уникални текстове със същия смисъл, но с различни думи. Много често генерираните текстове се четат трудно, изглеждат изкуствени или неадекватни за това не го препоръчвам. При условие, че сте начинаещ в копирайтинга ви съветвам първите няколко опита да минат под надзора на някой по-вещ в професията. Можете да се свържете с някоя от многобройните SEO фирми и да предложите услугите си. Те ще ви възложат конкретен материал и изисквания към него, като след това ще проверят резултата, ще го оценят и ще получите обратна връзка за силните и слабите му страни и как може да бъде подобрен.

# 42
  • Варна
  • Мнения: 4 094
Здравейте имам две антивирусни на телефона Касперски (платен) и AVG анти вирус, това проблем ли е, че са две, работя само от телефона..?

# 43
  • Мнения: 40
Здравейте имам две антивирусни на телефона Касперски (платен) и AVG анти вирус, това проблем ли е, че са две, работя само от телефона..?
Здравейте,
вероятно двете си пречат една на друга и телефона работи значително по-бавно от колкото са пълните му възможности. Но щом това не пречи и успявате да си свършите работата можете да ги оставите. Аз бих предпочел на моите устройства да има максимум една антивирусна програма.

# 44
  • Мнения: 241
Здравейте ас.д-р Керемедчиев,

Бихте ли ми казали къде ми е грешката в кода? Не мога да се впиша с Google и бутонът за вписване с Гугъл не е стилизиран.

Благодаря,

Алекс

# 45
  • Мнения: 40
Здравейте ас.д-р Керемедчиев,

Бихте ли ми казали къде ми е грешката в кода? Не мога да се впиша с Google и бутонът за вписване с Гугъл не е стилизиран.

Благодаря,

Алекс
Здравейте,

за стилизирането проверете дали е зареден FontAwesome, който ползвате в bootstrap шаблона. Би трябвало да се зарежда в partials/header файла. Това което сте избрали би трябвало да изглежда както е показано на този адрес: https://fontawesome.com/icons/google . Проверете в dev tools на браузъра дали се зареждат правилно всички ресурси.

При вписването с Google виждам недобър callbackURL. В документацията има описано решение с private IP. Вижте го в секция "Note about Local environment" на http://www.passportjs.org/packages/passport-google-oauth2/ .

Делян Керемедчиев

# 46
  • Мнения: 241
Здравейте,

Благодаря за отговора.
Извинявайте, че не Ви отговорих по-бързо. Прегледах passport docs и смених userProfileURL: "https://www.googleapis.com/oauth2/v3/userinfo" за  passReqToCallback   : true
 Не се получава и искам да го погледна със ʼʼсвежи очиʼʼ. CallbackURL в урока е по същия начин, както го бях написала и това ме обърква, за това гледах и какво съм задала в API& Services, но не намирам грешка и там.

Алекс

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 18:53 от Alex_Sandra

# 47
  • Мнения: 241
п.с Това не ми е много ясно: a fully qualified domain name- какво име трябва да сложа, за да не е localhost?

Благодаря,
Алекс

# 48
  • Мнения: 40
Здравейте,

Благодаря за отговора.
Извинявайте, че не Ви отговорих по-бързо. Прегледах passport docs и смених userProfileURL: "https://www.googleapis.com/oauth2/v3/userinfo" за  passReqToCallback   : true
 Не се получава и искам да го погледна със ʼʼсвежи очиʼʼ. CallbackURL в урока е по същия начин, както го бях написала и това ме обърква, за това гледах и какво съм задала в API& Services, но не намирам грешка и там.

Алекс

Важно е да се уверите, че този callbackURL е регистриран в Google Developer Console account-a ви. И че сте генерирали и взели правилните clientID и clientSecret от същото място. Това, което ми се стори странно в callbackURL - а е че води към http://localhost:3000/auth/google/secret. В повечето примери в Интернет и документацията препоръчват да е http://localhost:3000/auth/google/callback или http://localhost:3000/auth/google/redirect.
В тази статия: https://medium.com/the-dev-caf%C3%A9/log-in-with-google-oauth-2- … t-js-1f8abe096175 има подробно описание със снимки на екрани как трябва да регистрирате апликейшъна си и как да го пуснете да работи. Ако отново не се получи опитайте да намерите някакво съобщение за грешка или в коя част прекъсва процеса. Тогава ще е по-лесно да разберем какво точно се "чупи".

Д. Керемедчиев

# 49
  • Мнения: 241
Благодаря.

Това е грешката:
InternalOAuthError: Failed to fetch user profile
    at C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\passport-google-oauth20\lib\strategy.js:99:19
    at passBackControl (C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\oauth\lib\oauth2.js:132:9)
    at IncomingMessage.<anonymous> (C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\oauth\lib\oauth2.js:157:7)
    at IncomingMessage.emit (events.js:326:22)
    at endReadableNT (_stream_readable.js:1223:12)
    at processTicksAndRejections (internal/process/task_queues.js:84:21)

After refresh: TokenError: Bad Request
    at Strategy.OAuth2Strategy.parseErrorResponse (C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\passport-oauth2\lib\strategy.js:358:12)
    at Strategy.OAuth2Strategy._createOAuthError (C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\passport-oauth2\lib\strategy.js:405:16)
    at C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\passport-oauth2\lib\strategy.js:175:45
    at C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\oauth\lib\oauth2.js:191:18
    at passBackControl (C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\oauth\lib\oauth2.js:132:9)
    at IncomingMessage.<anonymous> (C:\Users\Alex\Desktop\Web Development\AuthenticationSecrets\node_modules\oauth\lib\oauth2.js:157:7)
    at IncomingMessage.emit (events.js:326:22)
    at endReadableNT (_stream_readable.js:1223:12)
    at processTicksAndRejections (internal/process/task_queues.js:84:21)

Мисля, че грешката ми не е в app.js, защото съм сравнявала кода, с този на преподавателя ред по ред и съвпада. Накрая даже го копирах, но пак не тръгва. Когато отворя апп-а на преподавателя- работи, а моят- не. Сега ще търся грешката в google developer console.
Ако сменя callBackURL да е callback, а не secrets, трябва ли да сменя passport.authenticate("local")(req, res, function(){
        res.redirect("/secrets"); заради това- Also both sign-in button + callbackURL has to be share the same url, otherwise two cookies will be created and it will lead to lost your session?

Пробвах доста неща от Stackoverflow, вкл enabling of google+ API.

Бутонът беше от Bootstrap social buttons и го оправих.

Алекс

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 23:12 от Alex_Sandra

# 50
  • Мнения: 40

Мисля, че грешката ми не е в app.js, защото съм сравнявала кода, с този на преподавателя ред по ред и съвпада. Накрая даже го копирах, но пак не тръгва. Когато отворя апп-а на преподавателя- работи, а моят- не. Сега ще търся грешката в google developer console.
Ако сменя callBackURL да е callback, а не secrets, трябва ли да сменя passport.authenticate("local")(req, res, function(){
        res.redirect("/secrets"); заради това- Also both sign-in button + callbackURL has to be share the same url, otherwise two cookies will be created and it will lead to lost your session?

Пробвах доста неща от Stackoverflow, вкл enabling of google+ API.

Бутонът беше от Bootstrap social buttons и го оправих.

Алекс

Опитайте вашия код с clientID и secret на този от преподавателя. Ако заработи, значи проблема е в тях.

# 51
  • Мнения: 241
Не тръгва и така.

# 52
  • Мнения: 241
Оправих го, едиторът ми е премахнал www. пред googleapis.
Благодаря за насоките.

# 53
  • Мнения: 241
Пак съм аз…
Опитвам се да създам нов React App, но когато го стартирам локално ми излиза следната грешка:
Failed to compile
./src/logo.svg
Error: ENOENT: no such file or directory, open 'C:\Users\Aleю\Desktop\res\src\logo.svg'

# 54
  • Мнения: 40
Пак съм аз…
Опитвам се да създам нов React App, но когато го стартирам локално ми излиза следната грешка:
Failed to compile
./src/logo.svg
Error: ENOENT: no such file or directory, open 'C:\Users\Aleю\Desktop\res\src\logo.svg'
Случайно да се е загубил файла logo.svg? Опитайте следните стъпки:
1.Закоментирайте или изтрийте този ред:
import logo from './logo.svg'
И разбира се:
2. Изтрийте този ред:
<img src={logo} className="App-logo" alt="logo" />

Другия вариант - сложете logo.svg в тази папка (може да е ваше лого).

# 55
  • Мнения: 241
Благодаря Ви, оправих го.

# 56
  • Мнения: 2
Здравейте! Опитах да изтегля безплатната версия на Microsoft Office за ученици. След изтеглянето като отварям приложенията ми излиза това. Това ли е безплатн
ата версия или е пробна. Ако ще плащам как да я деактивирам?

# 57
  • Мнения: 40
Здравейте! Опитах да изтегля безплатната версия на Microsoft Office за ученици. След изтеглянето като отварям приложенията ми излиза това. Това ли е безплатн
ата версия или е пробна. Ако ще плащам как да я деактивирам?
Здравейте,

инструкции за изтеглянето и активирането на безплатните версии можете да намерите тук:https://edu.mon.bg/storage/article/9535eeb9020125375fe5e45ac807adae50c551b3.pdf. На ел. поща трябва да получите ключ за активация. Тази електронна поща трябва да в списъка от специалните адреси регистрирани за ученици/учители/студенти/преподаватели. В самата инструкция има пример.

Делян Керемедчиев

# 58
  • Мнения: 3 255
Здравейте!
Налага ми се да калибрирам цветово мониторът с цел обработка на снимки. Видях различните начини - устройство допълнително и програми, като се насочих към програмите. Бих бил благодарна, ако ме насочите към някоя подходяща и безплатна ( разбира се)  такава, която да е лесна за използване от пълен лаик като мен. Благодаря Simple Smile

# 59
  • Мнения: 40
Здравейте!
Налага ми се да калибрирам цветово мониторът с цел обработка на снимки. Видях различните начини - устройство допълнително и програми, като се насочих към програмите. Бих бил благодарна, ако ме насочите към някоя подходяща и безплатна ( разбира се)  такава, която да е лесна за използване от пълен лаик като мен. Благодаря Simple Smile
Здравейте,
за препоръчване при калибриране е да използвате хардуерно устройство, което "мери" цветовете и е много по-прецизно от колкото калибрирането "на око" само със софтуер. Ако не можете да си позволите устройството, а те не са никак евтини и ако нямате познат от който да го заемете можете да се обърнете към фирми, които предлагат услугата.
Ако въпреки всичко сте решила да използвате изцяло софтуерен продукт, можете да опитате с вградените в Windows инструменти за калибрация и/или с инструментите предоставени от производителя на видеокартата, която използвате. Има и нелоши инструменти като QuickGamma  - безплатен за непрофесионална употреба или Atrise Lutcurve - безплатен 30 дневен trial.
Също така има няколко приложения за смартфон, които могат да са от полза, но за тях нямам информация как се справят и дали си заслужават.

# 60
  • Мнения: 3 255
Благодаря за отговорът! Ще пробвам непременно  програмите! Поздрави и хубав уикенд!

# 61
  • Мнения: 3
Здравейте господин Керемедчиев , имам молба към вас да ми помогнете със една програма която ме мъчи от доста време  и просто не й виждам края .Тя е Да се състави програма, която използва функция за намиране на n-тото число на
Фибоначи. Да се въведе число k и да се изведе k- я член на редицата. Редица на Фибоначи е
редица от вида: 1, 1 ,2 , 3 , 5, 8 ,13, 21 като се използват методи .Благодаря за отделеното време

# 62
  • Мнения: 40
Здравейте,

в Wikipedia има имплементации на няколко алгоритъма на различни програмни езици. Подобна колекция може да се намери и Тук

# 63
  • Мнения: 136
Здравейте,
Имам проблем с инсталирането на Mocha и Chai. Използвам Visual Studio Code. Прочетох документацията, следвах стъпките, гледах видеа, всичко правя както е показано, но не става. Изписва ми ReferenceError: describe is not defined.
Много ще се радвам да ми помогнете! Благодаря!

# 64
  • Мнения: 40
Здравейте,
Имам проблем с инсталирането на Mocha и Chai. Използвам Visual Studio Code. Прочетох документацията, следвах стъпките, гледах видеа, всичко правя както е показано, но не става. Изписва ми ReferenceError: describe is not defined.
Много ще се радвам да ми помогнете! Благодаря!
Здравейте,

Един от възможните проблеми, които предизкват такъв ефект е шаблона, който генерира VSCode. В него по подразбиране се използва TDD, вместо препоръчвания в началните уроци BDD. За да поправите това променете в шаблона:
Код:
{
      "type": "node",
      "request": "launch",
      "name": "Mocha Tests",
      "program": "${workspaceFolder}/node_modules/mocha/bin/_mocha",
      "args": [
        "-u",
        "bdd",// set to bdd, not tdd
        "--timeout",
        "999999",
        "--colors",
        "${workspaceFolder}/test/**/*.js"
      ],
      "internalConsoleOptions": "openOnSessionStart"
}

# 65
  • Мнения: 136
Успях да го направя, много благодаря!

# 66
  • Мнения: 561
Привет!

Днес получих фишинг измама уж от Виваком, че имам неплатена сметка. За съжаление отворих прикачения файл. Има ли някаква опасност сега, какво следва да направя?

Поздрави!

# 67
  • Мнения: 40
Привет!

Днес получих фишинг измама уж от Виваком, че имам неплатена сметка. За съжаление отворих прикачения файл. Има ли някаква опасност сега, какво следва да направя?

Поздрави!
Здравейте,

при отварянето на прикачния файл най-вероятно е инсталиран троянски кон, криптовирус или друг зловреден софтуер. Изключете устройството от Интернет, след което потърсете потърсете професионална помощ. Устройството, като минимум, трябва да бъде "почистено" от зловредния софтуер, а понякога се налага да бъде преинсталирано с чиста операционна система. Най уязвими на такива атаки са Windows базираните устройства, следвани от Android мобилни телефони и т.н. Ако сте жертва на криптовирус може би ще загубите снимки и документи на устройството, които ще са заключени и трябва за тях да бъде "платен откуп", което не ви съветвам да правите.

# 68
  • Мнения: 561
Антивирусната на телефона ми не улавя нищо, това означва ли, че всичко е наред? Колко време след скучилото се е възможно нещо да стане, т.е. щом веднага след отварянето на файла не се е случило, може ли изобщо да не се случи?

# 69
  • Мнения: 241
Здравейте!
Пак имам нужда от помощ. Опитвам се да направя следното:
Make the following POST request with axios :
POST url: http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept
BODY: {
    "url": "https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react",
    "method": "GET",
    "return_payload": true
}
 *******
The results should have this structure:
{
    "status": 200.0,
    "location": [
      ...
    ],
    "from": "CACHE",
    "content": [
      ...
    ]

   With the results from this request, inside "content", count
  the number of packages that have a MAJOR semver version
   greater than 10.x.x
 Резултатът, който получавам обаче е различен и следователно нямам достъп до res.contents, за да направя проверката и да ги преброя.
Също не ми е много ясно защо условието е за post request, след като методът е get.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 01:19 от Tinky-Winkie

# 70
  • Мнения: 40
Здравейте!
Пак имам нужда от помощ. Опитвам се да направя следното:
Make the following POST request with axios :
POST url: http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept
BODY: {
    "url": "https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react",
    "method": "GET",
    "return_payload": true
}
 *******
The results should have this structure:
{
    "status": 200.0,
    "location": [
      ...
    ],
    "from": "CACHE",
    "content": [
      ...
    ]

   With the results from this request, inside "content", count
  the number of packages that have a MAJOR semver version
   greater than 10.x.x
 Резултатът, който получавам обаче е различен и следователно нямам достъп до res.contents, за да направя проверката и да ги преброя.
Също не ми е много ясно защо условието е за post request, след като методът е get.

Здравейте,

както изглежда това е сървис, който играе ролята на кеш/прокси за търсене в npms.io. Тествах го и работи по описания начин. Това, което не съвпада е, че отговора идва в content, а не в contentS както сте го написали. Отговора беше около 1200 реда и съдържаше информация за 25 пакетa с React в името. На пръв поглед content - а съвпада с това, което връща GET заявката към https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react .

Проверете дали след изпълнението на заявката в отговора има "status": 200.0. Ако е друг, вероятно заявката не е изпълнена правилно. Ако е този, то в "content" трябва да има масив от обекти.

Делян Керемедчиев

# 71
  • Мнения: 241
Благодаря. Отговорът който получавам има статус код 200, както и 25те пакета на риакт. Но аз не видях location, content, както е структурирано в условието.

Това е запитването, което правя:
async function Above10() {

    const response = await axios.get("https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react");
      console.log(response);
       // (error =>  {
      //    console.log(error);
      // });
   }
   Above10();

Отговорът:
{data: Array(25), status: 200, statusText: '', headers: {…}, config: {…}, …}config: {transitional: {…}, transformRequest: Array(1), transformResponse: Array(1), timeout: 0, adapter: ƒ, …}data: (25) [{…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}, {…}]headers: {content-type: 'application/json; charset=utf-8'}content-type: "application/json; charset=utf-8"[[Prototype]]: Objectrequest: XMLHttpRequest {onreadystatechange: null, readyState: 4, timeout: 0, withCredentials: false, upload: XMLHttpRequestUpload, …}status: 200statusText: ""[[Prototype]]: Objectconstructor: ƒ Object()hasOwnProperty: ƒ hasOwnProperty()isPrototypeOf: ƒ isPrototypeOf()propertyIsEnumerable: ƒ propertyIsEnumerable()toLocaleString: ƒ toLocaleString()toString: ƒ toString()valueOf: ƒ valueOf()__defineGetter__: ƒ __defineGetter__()__defineSetter__: ƒ __defineSetter__()__lookupGetter__: ƒ __lookupGetter__()__lookupSetter__: ƒ __lookupSetter__()__proto__: (...)get __proto__: ƒ __proto__()set __proto__: ƒ __proto__()
app.js:20 {data: Array(25), status: 200, statusText: '', headers: {…}, config: {…}, …}

Може би аз нещо не разбирам условието

# 72
  • Мнения: 40
Благодаря. Отговорът който получавам има статус код 200, както и 25те пакета на риакт. Но аз не видях location, content, както е структурирано в условието.

Това е запитването, което правя:
async function Above10() {

    const response = await axios.get("https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react");
      console.log(response);
       // (error =>  {
      //    console.log(error);
      // });
   }
   Above10();
Може би аз нещо не разбирам условието
Заявката трябва да е към http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept и да е POST
const response = await axios.post(
"http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept",
{
    "url": "https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react",
    "method": "GET",
    "return_payload": true
});

# 73
  • Мнения: 241
Много Ви благодаря!

Аз опитвах първо с пост, но също грешно: const response = await axios.post(
"http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept" без останалата част, и тъй като имах грешка, пробвах с гет… Бихте ли ми обяснили защо правим пост рикуест, след като само изискваме инфо, а не подаваме такова? Защо рикуестът е пост, а методът гет?

И още нещо.. В заданието има само index.js and index.test.js, no index.html, за това си го стартирам с live-server. По условие, кодът ми е даден с export default function, a аз инсталирах axios чрез npm и го добавям над функцията, като опитах:  import { post } from "axios"; или import axios from "axios",
но получавам: Uncaught SyntaxError: Cannot use import statement outside a module. Вариантите, които видях в Stackoverflow добавят нещо към хтмл, но аз нямам такъв файл по условие.
export default async function countMajorVersionsAbove10() {
 
 
   
   
  const response = await post(
    "http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept",
    {
        "url": "https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react",
        "method": "GET",
        "return_payload": true
    });
  console.log(response);
   
       // (error =>  {
      //    console.log(error);
      // });
   
   //return count

  }
  countMajorVersionsAbove10();

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 16:21 от Tinky-Winkie

# 74
  • Мнения: 241
Това е решението ми и като го тествам с хтмл файл и линк към аксиос си работи, но не и както е в условието.
import { post } from "axios";
export default async function countMajorVersionsAbove10() {
 
 
  const response = await axios.post(
     "http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept",
     {
        "url": "https://api.npms.io/v2/search/suggestions?q=react",
        "method": "GET",
        "return_payload": true
     });
     console.log(response.data.content);
    
   
    const content = response.data.content;
    const versions = content.map(function (c) {
       return parseFloat(c.package.version);
    });
    const count = versions.filter ( v => v > 10).length;
   
    return count;

  }
  countMajorVersionsAbove10();

# 75
  • Мнения: 40
И още нещо.. В заданието има само index.js and index.test.js, no index.html, за това си го стартирам с live-server. По условие, кодът ми е даден с export default function, a аз инсталирах axios чрез npm и го добавям над функцията, като опитах:  import { post } from "axios"; или import axios from "axios",

Здравейте отново и извинете, че се забавих с отговора. След инсталиране на nodeJS и създаване на празен проект с npm init добавяте пакета с npm install axios.
За да заработи като модул преименувайте файла с разширение .mjs . Стартирате го с node your-file.mjs

ако продължава да дава грешка заменете първи ред със следното:
import  axios from "axios";

след това след изпълнението на
Код:
 const response = await axios.post(
     "http://ambush-api.inyourarea.co.uk/ambush/intercept",
     {    ...     });
ше имате:
response.data.status (трябва да е 200)
response.data.location (при мен излезе нещо от вида на ambush-api-store,npms.io:126652918532644822113268315145088973285)
response.data.content  - голямото съдържание

# 76
  • Мнения: X
Здравейте,

Цял живот съм се занимавала с логистика, но вече искам да сменя попрището си, поради ред причини. Отдавна ми е мечта да се прехвърля в IT сектора, но преди 3-4 години ме обезсърчиха с думите, че ми е късно за това, защото в днешно време децата започват да ходят на курсове по програмиране и когато завършат гимназия стават предпочитани кадри за IT фирмите в България и на 40 години ще ми е трудно да се съревновавам с тях. Напоследък обаче пак излязох на пазара на труда и отново се замислих за старата си мечта и за преориентиране към IT сектора.

В тази връзка, моля за мнения по въпроса: имам ли шансове за реализация, ако започна да уча след 40 г.; от къде е най-подходящо да се започне; можете ли да препоръчате школа, език за програмиране и т.н.?

Благодаря предварително за мненията!

# 77
  • Мнения: 40
Здравейте,

Цял живот съм се занимавала с логистика, но вече искам да сменя попрището си, поради ред причини. Отдавна ми е мечта да се прехвърля в IT сектора, но преди 3-4 години ме обезсърчиха с думите, че ми е късно за това, защото в днешно време децата започват да ходят на курсове по програмиране и когато завършат гимназия стават предпочитани кадри за IT фирмите в България и на 40 години ще ми е трудно да се съревновавам с тях. Напоследък обаче пак излязох на пазара на труда и отново се замислих за старата си мечта и за преориентиране към IT сектора.

В тази връзка, моля за мнения по въпроса: имам ли шансове за реализация, ако започна да уча след 40 г.; от къде е най-подходящо да се започне; можете ли да препоръчате школа, език за програмиране и т.н.?

Благодаря предварително за мненията!

Здравейте,

предполагам, че няма да е много лесно да се преквалифицирате като IT кадър, но нищо не пречи да опитате. Има достатъчно примери, че при добра мотивация това е постижимо. Вероятно младежите ще имат предимство пред вас и за това ще трябва да положите повече труд и усърдие за да бъдете предпочетена пред тях. Може да започнете с някоя от безплатните курсове/академии и да проверите дали тази професия е за вас.

Делян Керемедчиев

# 78
  • Мнения: 2
Здравейте,

Цял живот съм се занимавала с логистика, но вече искам да сменя попрището си, поради ред причини. Отдавна ми е мечта да се прехвърля в IT сектора, но преди 3-4 години ме обезсърчиха с думите, че ми е късно за това, защото в днешно време децата започват да ходят на курсове по програмиране и когато завършат гимназия стават предпочитани кадри за IT фирмите в България и на 40 години ще ми е трудно да се съревновавам с тях. Напоследък обаче пак излязох на пазара на труда и отново се замислих за старата си мечта и за преориентиране към IT сектора.

В тази връзка, моля за мнения по въпроса: имам ли шансове за реализация, ако започна да уча след 40 г.; от къде е най-подходящо да се започне; можете ли да препоръчате школа, език за програмиране и т.н.?

Благодаря предварително за мненията!

Здравейте,

предполагам, че няма да е много лесно да се преквалифицирате като IT кадър, но нищо не пречи да опитате. Има достатъчно примери, че при добра мотивация това е постижимо. Вероятно младежите ще имат предимство пред вас и за това ще трябва да положите повече труд и усърдие за да бъдете предпочетена пред тях. Може да започнете с някоя от безплатните курсове/академии и да проверите дали тази професия е за вас.

Делян Керемедчиев

Здравейте г-н Керемедчиев,

Благодаря за Вашия отговор!

# 79
  • Мнения: 188
Здравейте! Ай-пи адресът на даден лаптоп променя ли се с времето или поради някаква причина или си седи един и същ адрес винаги? Много ми е важно да знам. Благодаря!

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 2 387
Здравейте,

Дали може да коментирате материала, който е определен за профилирана подготовка за 11 и 12 клас по Инфорационни технологии

file:///C:/Users/35987/Downloads/profil-IT%20(4).pdf

https://ebook.domino.bg/books/11/it-m1/#page=1

Дали е грешно впечатлението, че заниманията в първия модол са посведети осноно на Ексел ?

# 81
  • Мнения: 40
Здравейте! Ай-пи адресът на даден лаптоп променя ли се с времето или поради някаква причина или си седи един и същ адрес винаги? Много ми е важно да знам. Благодаря!
Здравейте,

стандартно IP адреса се задава от DHSP Server. В някои случаи сървъра се настройва да дава един и също адрес на всяко устройство, а в други адреса се присвоява на случаен принцип от свободните адреси.

# 82
  • Мнения: 40
Здравейте,

Дали може да коментирате материала, който е определен за профилирана подготовка за 11 и 12 клас по Инфорационни технологии

file:///C:/Users/35987/Downloads/profil-IT%20(4).pdf

https://ebook.domino.bg/books/11/it-m1/#page=1

Дали е грешно впечатлението, че заниманията в първия модол са посведети осноно на Ексел ?

Здравейте,

това, което видях в свободните за достъп части от учебника според мен е Excel. За съжаление виждам само първите 8 страници.

Делян Керемедчиев

# 83
  • Мнения: 188
Здравейте, как мога да си инсталирам на компютъра да имам програма за създаване на пдф файлове? Видях, че мога онлайн да форматирам от уорд в пдф, но тогава не ми позволява да правя промени в самия пдф файл. На мен ми трябва именно, защото от книжарницата, където ще принтирвам документа ми го искат в пдф, а трябва да поправя някои неща на него излизат по друг начин, а не като на уорд файла.

# 84
  • Мнения: 40
Здравейте, как мога да си инсталирам на компютъра да имам програма за създаване на пдф файлове? Видях, че мога онлайн да форматирам от уорд в пдф, но тогава не ми позволява да правя промени в самия пдф файл. На мен ми трябва именно, защото от книжарницата, където ще принтирвам документа ми го искат в пдф, а трябва да поправя някои неща на него излизат по друг начин, а не като на уорд файла.

Здравейте,

най-известната програма за обработка на PDF файлове е Adobe Acrobat. За съжаление е платена. Не е задължително да правите конвертирането от Word в PDF онлайн. Можете от началния екран на Word да изберете Save As -> PDF. В повечето случаи това конвертиране е по-добро от колкото онлайн услугите. Ако въпреки всичко не се получава може да опитате и някоя от безплатните онлайн услуги като https://www.sejda.com/.

# 85
  • Мнения: 442
Здравейте, искам да попитам днес след като се събудих, имах код за потвърждение от Гугъл, смс-а не беше на български, след като не съм правила аз нищо по телефона и се притесних, защо имам такъв смс, някой се опитва да влезне в профила ми или е нещо друго. Благодаря предварително.

# 86
  • Мнения: 40
Здравейте, искам да попитам днес след като се събудих, имах код за потвърждение от Гугъл, смс-а не беше на български, след като не съм правила аз нищо по телефона и се притесних, защо имам такъв смс, някой се опитва да влезне в профила ми или е нещо друго. Благодаря предварително.
Здравейте,
вероятно някой се опитва да достъпи профила Ви в Гугъл. Важно е да не споделяте този код с никой. Без него (и следващи кодове) не би трябвало да могат да влязат във Вашия профил.

# 87
  • Мнения: 19
Здравейте, можете ли да ми препоръчате учител за частни уроци по математическа логика?

# 88
  • Мнения: 3 255
Здравейте Simple Smile
Имам въпрос отностно Word програмата.
Става дума за разстоянията между думите. Когато създавам word документ на български език, ми се появява проблем с интервалите. Пиша текстовете внимателно, спазвайки правилата за интервал. Но на някои редове интервалът между някои от думите става много дълъг, докато на други редове нямам такъв проблем.
Напоследък открих, че при дадени условия - по-дълги думи на реда, разстоянията са по-малки и обратно. Но не мога постоянно да си играя да търся синоними, при които с изписването си "гълтат" дългото разстояние, тъй като това по-често е невъзможно. Наясно съм с правилата за смяна на дълъг интервал с кратък, но когато приложа смяната, текста, на който е зададено двустранно подравняване започва да се "къдри" от едната или от другата страна - проблем, който не мога да реша по друг начин освен с връщане на първоначалния интервал. Понякога дори изглежда сякаш е пълна с двойни и тройни интервали между думите... Ще бъда благодарна за вярното упътване при създаването на word текстове, защото това е голям проблем за мен.
Пожелавам хубав уикенд и успешна седмица!

# 89
  • Мнения: 5 379
Когато се ползва двустранно подравняване, трябва да ползвате и пренасяне. Изглежда ви е изключена опцията за пренасяне или не е настроена добре.
Ако по някаква причина искате да няма пренасяне на сричките, сложете само ляво подравняване.

# 90
  • Мнения: 7
Здравейте проф. Керемедчиев,

имам следния проблем  ще се радвам да ми помогнете.
От известно време на сам Opera не ми отваря различни страници, като например Python.org.
Ще прикама и снимка.

# 91
  • Мнения: 40
Здравейте проф. Керемедчиев,

имам следния проблем  ще се радвам да ми помогнете.
От известно време на сам Opera не ми отваря различни страници, като например Python.org.
Ще прикама и снимка.


Здравейте,

най-вероятната причина да получавате това съобщение са спрените актуализации на Windows. Opera използва вградените в Windows сертификати и ако са спрени актуализациите му, то те не са актуализирани и са невалидни (изтекли). Ако не можете да пуснете актуализацията на Windows напишете ми версията, която използвате и аз ще потърся конкретния update, който да поправи проблема.
Другата възможност е да използвате FireFox, който има собствен Certificate Store.

Д.Керемедчиев

# 92
  • Мнения: 7
Здравейте проф. Керемедчиев,

имам следния проблем  ще се радвам да ми помогнете.
От известно време на сам Opera не ми отваря различни страници, като например Python.org.
Ще прикама и снимка.


Здравейте,

най-вероятната причина да получавате това съобщение са спрените актуализации на Windows. Opera използва вградените в Windows сертификати и ако са спрени актуализациите му, то те не са актуализирани и са невалидни (изтекли). Ако не можете да пуснете актуализацията на Windows напишете ми версията, която използвате и аз ще потърся конкретния update, който да поправи проблема.
Другата възможност е да използвате FireFox, който има собствен Certificate Store.

Д.Керемедчиев



Здравейте, не се получава актуализацията на Windows 7.
Ще се радвам, ако съдействате за решаването на проблема.

Благодаря!

# 93
  • Мнения: 40
Здравейте проф. Керемедчиев,

имам следния проблем  ще се радвам да ми помогнете.
От известно време на сам Opera не ми отваря различни страници, като например Python.org.
Ще прикама и снимка.


Здравейте,

най-вероятната причина да получавате това съобщение са спрените актуализации на Windows. Opera използва вградените в Windows сертификати и ако са спрени актуализациите му, то те не са актуализирани и са невалидни (изтекли). Ако не можете да пуснете актуализацията на Windows напишете ми версията, която използвате и аз ще потърся конкретния update, който да поправи проблема.
Другата възможност е да използвате FireFox, който има собствен Certificate Store.

Д.Керемедчиев



Здравейте, не се получава актуализацията на Windows 7.
Ще се радвам, ако съдействате за решаването на проблема.

Благодаря!

На този адрес: https://support.microsoft.com/en-us/topic/support-for-urgent-tru … dfd2-377982bf3ea5 има списък с важни актуализации на сертификатите на Windows. Намерете своята версия (Windows7 32/64 bit) и инсталирайте актуализацията.

Общи условия

Активация на акаунт