Според мен не трябва да се категоризират децата. Всичкихте са уникални и индивидуални по своята същност.
Ще дам пример със сина ми - започна да се обръща на 6м, седна сам чак съм 9м, проходи на 11м, а започна да лази на 1г2-1г3м. Не е по учебник, нали? Той е малко по-голям от детенцето ви, на 2г7м, но относно говора нямам проблеми - около втората си годинка започна да говори, сега вече прави изречения по 7-8 думи, знае цифрите до 15 на български и английски, много песнички. За сравнение, племенницата другия месец ще направи 3г - пролази много рано, сигурно към 6-7м, започна да ходи чак на 1г2-1г3м, но още не говори, казва срички и кратки изречения с по две думи. Това не значи, че не расте, не опознава света и не се развива.

Ако детенцето ви разбира, отговаря на кратки команди и е любопитно към света, аз лично не бих се притеснявала. Единствено стимулирах сина ми да говори като пред лицето си държах предмет, например топка, и много бавно с широко отваряне на устата изговарях думата. Не знам дали е помогнало, след известно време четох, че това е ранен похват за проговаряне, но не пречи да пробвате.
Успех и се радвайте на детенцето. То има нужда от щастлива, а не притеснена и вглъбена майка.
благодаря ви много за съвета, да права сте може би прекалено се притеснявам.. Днес я водих на лекар, и ми казаха че, се развива нормално но за мое успокоение мога да я заведа да й направят инпулсен тест, досега не бях чувала за такъв но на кратко ми обясниха че, е нещо подобно като  тест за интелегентност, и евентуално ако открият някакво изоставане - проблем - сиптом и т. н да ни насочат към логопед - психолог или лечение. Но това ще стана може би след 6 месеца тъй като се чака много. Ще се опитам да мисля позитивно без да търся "под вола теле,,  дано всичко е наред.. И ще дам всичко от себеси.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 21:33 от Ddnbn